Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Bicikli vs. autó fórum

Bicikli vs. autó (beszélgetés)

1 2
55. abarta (válaszként erre: 56. - Reload)
2011. júl. 19. 10:05

Igen mondjuk belteruleten a rengeteg zebranal igy ertelmet veszti az 50es szabaly, mert kb 30al lehetne csak menni mindenhol.

Viszont a vasutallomasnal nem ertettem miert valtoztatnak, hacsaknem azert mert a statisztika kimutatta hogy nem a lassitas hanem a tudatos szabalyszeges okozza a baleseteket.

ui itt erdemes tudni, hogy nem mukodo vasuti atjaro jelzes eseten viszont kotelezo a megallas (nemcsak a lassitas). Regebben a rend orei ugrottak a bejelentett kiegett atjarokra hogy sorozatban buntethessenek. Magam is lattam ilyet.

54. abarta
2011. júl. 19. 10:01

Igen, pont az a gondom hogy ha hirtelen erkezik a zebrahoz akkor nem lathato. Ha viszont gyalogos varakozik vagy leszall a biciklirol akkor persze en is megallok, hisz eszreveszem.

Viszont azt nem ertem hogy ertelmes emberek nem kepesek felmerni hogy belathatatlan reszrol talan nem kellene atszaguldani a zebran ugy hogy korbe sem neztem. Mert ugye a zebra nem lesz hirtelen vedopajzs. Es az autos igy eselytelen arra hogy felmerje a veszelyhelyzetet.

Tenyleg mas: mit szoltok ahhoz az uj szokashoz is hogy a vedomellenyt nem felveszik hanem a hatizsakra aggatjak kulteruleten? Ilyenkor mindig az jut az eszembe hogy az egyen azt hiszi hogy azzal hogy hatra rakja hirtelen reflektor no ki neki elol. Meg hogy elozes/kikerules segitesrol nem is hallott, hiszen a szembejovonek is fontos az info ha szembe kerekparos kozeledik, mert mondjuk en is lehuzodom. Foleg ha mondjuk szembe en elozni keszulok, akkor nem mindegy hogy latom-e. Na en ezt is buntetnem. Ez is olyan hogy van egy szabaly de keptelenek felfogni paran hogy azert van hogy oket vedje, lathatova tegye. Ha mar a lampakat nem sikerult elterjedtte tenni.

2011. júl. 15. 13:01
én meg kis híján biciklist gázoltam, mert se lefékez, se szétnéz csak jön ki elém jobbról egy másik utcáról és nekem van elsőbbségem amit tábla jelez neki. ki érti ezt?
52. reload
2011. júl. 15. 11:09

Sziasztok!

Újabb fordulat :))

Nem, nem hajtottam ki egy biciklis elé sem, sőt semmilyen más jármű elé sem.

Viszont mivel szintén napi dolog, ezért gondoltam erről is beszélhetnénk kicsit:

1*1 sávos az út, mindkét sávban jönnek-mennek az autók. Zebra kb 15 m-re. 60 körüli pasi kényelmes tempóban (értsd kb -2 km/h) sétálgat át az út közepén. A legidegesítőbb, hogy ahogy átért elindul a zebra irányába! Akkor miért nem tudott ott átmenni?

Ilyen témában eddig a számomra legmegdöbbentőbb eset az volt, amikor a 2X2 sávos úton nénike járókerettel (!!!) botorkál az út közepén.

Erről mi a véleményetek?

51. abarta
2011. júl. 13. 10:56

Nem mondtam hogy az o dolguk, ezt hol lattad? de erre is van pelda, megoldas. Lehet ezt maskeppen is.

A javittatas kell vagy mas problema van azt is lehet jelezni normalis modon az illetekes szerveknel, gyujtest rendezni, sajtot bevonni, barmi modon, es nem a leszarom tablettaval. Igaz kikerulni, semmit sem tenni erte az a legkonnyebb.

2011. júl. 13. 10:39
nézd találkoztam én is h...e biciklissel és én is biciklizem és valóban szükség lenne arra hogy őket is büntessék, amiért nem tartják be a kreszt. de nem hiszem hogy 10 vagy akár 5 km-es út javíttatása,vagy akár bővítése az ott lakók/közlekedők dolga lenne.
49. abarta (válaszként erre: 47. - Jozsi.38)
2011. júl. 13. 10:23

Na ne hari de nem hordok ossze baromsagot csak eppen en maskepp gondolom.

Kifejezetten elegem van abbol hogy a biciklisek mindig csak sajnaltatjak magukat.

Es hogy mindenki mindig veluk legyen elnezo, de az hogy betartsak a szabalyokat az nem szamit. Mi lenne ha a rendorseg komolyan kezdene a buntetesuket emiatt? Kozfelhaborodas? Mert oket cikizik? Azert mert eddig nem harult rajuk akkora buntetesi figyelem nem azt jelenti hogy minden szep es jo.

Es igen kepzeld, ha nem elegedettek a bicikliuttal vannak torvenyes utjai annak is hogy elerjek hogy normalis utak legyenek.

Es igen kepzeld az en lakokornyekemen amikor nem volt normalis ut es latszott hogy az onkormanyzat nem is fog csinalni hosszu ideig, osszefogott a kozosseg es megcsinaltatta. Ilyen is van, nahat...

Egyebkent nem mintha en nem engedtem el volna nyugodtan tovabbhaladni az adott esetben es vartam volna a kikanyarodassal inkabb 5-6 percet is akar. De azt sem hiszem hogy le kellene csapatni a topicindito fejet mert nem igy tett, illetve hogy vonuljon zardaba mert eppen nem figyelt.

Es nem ertek egyet azzal hogy mindig mindenhol a biciklisnek van igaza mert ot nem vedi kaszni es akkor most mindenki aki massal kozlekedik huzza meg magat. A motorosokat se vedi semmi megsincs ekkora mellenyuk. Es nem hinnem hogy alapbol minden autos arra jatszana hogy vajon hany pont egy elutes mint a videojatekban, es mindenki alapbol figyel a masikra.

Tudomasul kellene venni hogy igenis minden kozlekedore vonatkoznak a szabalyok, mertha nem akkor alakulnak ki balesetveszelyes helyzetek. Az hogy bizonyos kozlekedokre lazabb figyelem esik nem azt jelenti hogy kivonjuk magunkat a felelosseg alol.

48. abarta
2011. júl. 13. 09:01

Senki sem vitatta hogy reload is hibazott.

De senki sem vitathatja hogy a biciglis is hibazott amikor a neki kijelolt biztonsagos kerekparut helyett a veszelyesebb modit valasztotta.

2011. júl. 13. 07:02
abarta ne hari, de sok baromságot hordasz itt össze.. mit kellene tenni a bicikliseknek szerinted? talán maguk javítsák ki a a bicikliutat? ez kábé olyan lenni,mintha tavalyig azt mondta volna nekem valaki, ha közlekedni akarok normálisan az előttünk levő kövesúton szélesítsem ki, mert addig csak egy nyomtávas volt.reload, igen hibáztál. majdnem akkorát mint a tegnapi szembejövő autósom aki balra akart kanyarodni én meg egyenesen mentem volna tovább szintén kocsival és egyszerre indultunk. ha nem fékezek, koccanunk. vannak ilyen autósok, de biciklisek is
46. 07c4794583 (válaszként erre: 45. - Reload)
2011. júl. 12. 19:19

jaja paréj volt a kerékpáros

lehet, hogy ráijesztettél vagy már egyszer elcsapták így

de az is lehet, hogy egy suttyó volt

valaki már írta, hogy általában bunkók tudnak lenni az emberek, mindegy hány kerék van alattuk, sajna

45. reload
2011. júl. 12. 19:16
Hűű micsoda vita kerekedett, nem is gondoltam volna.. Én ez első 10 hsz után abbahagytam, felfogtam, hogy hibáztam :) Ezért is írtam ki a fórumot, mert kíváncsi voltam ki hogy vélekedik. Azt mondjuk a kérdés feltevése előtt is tudtam, hogy nem voltam túl szabályos, igazából nem is teljesen erre irányult a kérdés, inkább azon részére, hogy beordított az ablakon :GYILKOS! Ezt nem tudtam hova tenni, mert ok, hogy hibáztam, de bőven látott már az elején, szóval fékezhetett volna vagy bármi. Sőt, ha megáll és "kirángat" a kocsiból, még igazat is adtam volna neki tekintettel a körülményekre. Egyszóval nem az én felelősségemet vitatom, hanem az emberi hozzáállást és ebben butternut-al egyet is értek-az a bizonyos magyar mentalitás. Mert itt rögtön ököllel jön az ember.
2011. júl. 12. 18:33

Jó lenne, ha az autósok nem néznék le a kerékpárosokat -;

jó lenne, ha az utakon a legtöbben betartanák a közlekedési szabályokat;

élni és élni hagyni;

Van néhány ország, ahol nem újság, hogy a királynő kerékpáron (is) közlekedik.

Éljen a sportos, környezet- és pénztárcakímélő életmód.

2011. júl. 12. 18:28
*mások is*
2011. júl. 12. 18:26

ja és képzeld a svájci kamionosok képesek napi többszáz bicklit kikerülni anélkül, hogy az interneten pufognának, hogy na ma is ki kellett kerüljek 80 szemétládát... amindenit vesztettem 7.5 percet!

tudod, vannak emberek, akik képesek elfogadni, hogy mások nem is léteznek a földön és épp a biciklin akarnak A-ból B-be jutni, mert az gyorsabb, vagy sportosabb, vagy nem jár a vonat, vagy nincs pénzük, vagy akármi. én a 125. előttem szerencsétlenkedő biciklisre se haragszom, és nem mondom, hogy b*ki ez az egész az ő problémája, én tojok rá. nem tojok rá, és örülök, hogy biciklizik, és segítek, ha elesik, és ha kell, megyek mögötte öttel, mert ő legalább odafigyel a környezetére és az életmódjára is.

szóval képzeld - tisztelem őket.

de van, akinek még a szó is ismeretlen, mert csak saját magukat tudják szeretni. :)

41. 07c4794583 (válaszként erre: 40. - Abarta)
2011. júl. 12. 18:19

ne haragudj, nem szeretek olyannal beszélgetni,

aki ezt a "nektek"-"nekünk" állaspontot képviseli és erőlteti. pont ez veszíti össze a közlekedés résztvevőit és akadályozza meg, hogy belássák egymás álláspontját. én többet autózom, mint kerékpározom, motorra sose ülök, de SOHA nem állnék neki kioktatni egy motorost, hogy TI így meg TI úgy. ez olyan tipikus magyaros dolog

szóval rázd csak tovább a kocsidból az öklöd a sok kerékpárosra, meg hangoztasd mindenütt, hogy micsoda szemetek, és "MIND nem tartják be a szabályokat, bezzeg ÉN"...

szóval én maradok a svájci közlekedéskultúránál - élni és élni hagyni. :)

40. abarta
2011. júl. 12. 18:06

Akkor sokszazezer biciglisa gondja. Ha ennyien vagytok meg is tudjatok oldani. Vagy miert is nem?

Egyebkent nem tartom valoszinunek hogy megengedi, kiveve a kozlekedest kozvetlenul gatlo okok (pl szabalytalanul parkolo auto eseten).

Sot azt biztosan tudom hogy kifejezetten tiltja peldaul foutvonal menten a foutvonal hasznalatat, ha vele parhuzamosan kerekparut talalhato.

Ennek ellenere talalkoztam jopar kerekessel akik a jol lathato tablazas (kijelolo es tilto) es hasznalhato kerekparut helyett csakazertis a foutvonalon haladtak. Pl Tata ahol a bicigliut raadaskepp arnyekos es valoban elvezetes vonalon van. Vajon miert? Hianyzik a kresz ismerete ha kifejezett tilto tabla is van? Vagy csak leszarja merthogy a zsaruknak erre mar vegkepp nem jut ereje es ugyis megussza?

Kepzeld el milyen elvezet oket a kamionban pl nem hobbibol ulo soforoknek kerulgetni. Mert peldaul kifejezetten a kerekesek vedelmere hoztak letre veszelyes utszakaszon a kerekparutat. Hja kerem hogy masok nem hobbibol karikaznak arra azt leszarjuk? Legyenek ok toleransak mindenkivel csak nekem ne kelljen arra gondolni hogy amugy ugyebar milyen nehez es szar ugy buszt/kamiont vezetni? Ahol kilatas es manoverezesi kepesseg kemenyen korlatozott kb nulla?

Nem empatia kell ide, hanem ha nektek szar valami akkor ne szivassatok masokat is. Hja kerem ez itt a divat, mert kiallni dolgokert nehez meg maceras. Egyszerubb megszegni es masoktol elvarni mindent.

39. 07c4794583 (válaszként erre: 38. - Abarta)
2011. júl. 12. 17:55

ez nem az ÉN személyes közlekedési gondom, hanem sokszázezer biciklista gondja, akárhogy próbálod bagatellizálni

és ha nem tudsz defekt nélkül végigmenni a bicikliúton, akkor igenis le fogsz menni az autóútra. amit a KRESZ meg is enged. ennyi.

az a baj, hogy magyarországon mindenki rohadtul tudja, hogy a MÁSIKRA milyen szabály vonatkozik, de empátia meg gondolkodás az 0.

38. abarta (válaszként erre: 37. - 07c4794583)
2011. júl. 12. 17:47

Igen, ez a valosag. Ez azonban a te kozlekedesi gondod marad amit nem harithatsz at ugy hogy akkor Te is szabalytalanul kozlekedsz.

Ha tudod hogy szar a kerekparut es korrupcio stb akkor az illetekes szerveknel lehet feljelentest tenni, demonstralni, sajtot mozgositani stb.

De nem rakhatod az ebbol fakado fusztracioidat a tobbi szabalyosan kozlekedore.

Ilyen alapon az autosok az ellopott benzin-adoforintjaikbol meg nem epulo vagy nyomvalyus katyus utak miatt vegulis valaszthanak azt is hogy mostantol csak a jardan es a kerekparutakon hajlandoak kozlekedni. Ez kb ugyanaz.

Es azert van ott a kerekparutak helyzete is ahol mert keptelenek vagytok kerekparosok kiallni ezekert. Kb elintezitek azzal hogy jo akkor megyek az autouton...

Nem minden ember szemelyes problemaja, de nehogy mar ez feljogositson teged barmilyen szabalyszegesre, vagy masok eletenek veszelyeztetesere (most mielott mosolyognal gondolok a gyalogosokra). Sot, ha rendor lennek kulon birsagot osztanak minden ilyenre.

37. 07c4794583 (válaszként erre: 33. - Abarta)
2011. júl. 12. 15:32

"Az a te gondod hogy nem tudod hasznalni a kerekparutakat"

ez most komoly vagy vicc?

tisztaban vagy vele, hogy ez hogy mukodik?

tudod befizetsz egy csomo adot. azert nem kapod meg a fizetesed egeszet. ebbol a penzbol kellene az allamnak peldaul bicikliutakat epiteni.

na ilyenkor az tortenik hogy a haver-sogor-batyo epitkezo vallakozo cege megkpja az 30 millardot erre majd vesz szar betont sz*re-h*gye, nagyjabol leonti valami occso festekkel, a maradek 20 milliardot hazaviszi es jachtot vesz maganak meg az adrian!

ezert sz*ok a bicikliutak es ha az gondolod ez minden ember egyeni szemelyes problemaja h ilyen a korrupcio magyarorszagon akkor nagyon el vagy te tevedve!

36. abarta
2011. júl. 12. 15:16

Es az a legborzasztobb, hogy a kozlekedesnek vannak olyan resztvevoi amelyeknel meg a minimalis tudast sem kerik szamon.

Pl miert nincs mar altalanos iskolaban kresz es kozlekedesi oktatas? Elsosegely-nyujtasi ismeretek? Legalabb annyi hogy tudja hivni a mentoket...

35. e5679164d5 (válaszként erre: 33. - Abarta)
2011. júl. 12. 15:10
Maradjunk annyiban hogy a közlekedési morál kis hazánkban független a kerekek számától. Ennél lejjebb már csak ha a vakondnak is van jogsija.
34. abarta (válaszként erre: 32. - Abarta)
2011. júl. 12. 15:09
Olyanrol mar hallottal hogy a balesetek nagy szazalekanal nem egy adott kozlekedo hibaja hanem a tobbi kozlekedo erre halmozott hibai okoznak?
33. abarta (válaszként erre: 30. - 07c4794583)
2011. júl. 12. 15:08
Az a te gondod hogy nem tudod hasznalni a kerekparutakat. Ez meg senkit sem jogosit fel szabalytalankodasra. Konkretan tudok neked olyan kozutat is mondani ahogy autoval sem konnyu menni a nyomvalyu es katyuk miatt. Megsem mennek fel az autosok a jardara.
32. abarta (válaszként erre: 29. - 07c4794583)
2011. júl. 12. 15:06
es a bringasnak is leszakadt volna a kereke ha latvan a kialakult helyzetet megall es nem karomkodik?
2011. júl. 12. 14:49

Addig amíg a biciklisek folyamatosan átmennek a piroson, oda is behajtanak, ahova nem kéne, majdnem elütnek a járdán, addig fogják be!

Megfogadtam, nem vigyázok rájuk!

30. 07c4794583 (válaszként erre: 28. - E5679164d5)
2011. júl. 12. 14:48
jaja az orszagutival en konkretan egy budapesti bicikliuton nem birtam vegigmenni, olyan allapotban vannak :)
29. 07c4794583 (válaszként erre: 27. - Abarta)
2011. júl. 12. 14:47

ez elozekenyseg lenyege h nem kikenyszeritik.

ha a kasszanal a kozertben valaki elevagsz mert nalad egy kola van, akkor hatrafordulsz es azt mondod neki h bocs de te is lehetsz elozekeny?

az elozekenyseget az ember kivarja es nem kieroszakolja.

2011. júl. 12. 14:24
Majd ha az alkotmány előírja milyen biciklit vehetek akkor nem veszek országútit. Addig viszont nem mindenhol tudok a kerékpárúton menni, mivel a helyi illetékeseknek teljesen más fogalmaik vannak sokszor mit is jelent a kerékpárút mint pl Ausztriában. Az más kérdés hogy nem vagyok bunkó és van sisakom is.
27. abarta (válaszként erre: 25. - 07c4794583)
2011. júl. 12. 13:51

Igen, ott ahol kulturaja van a dolognak.

Tudod ott a kerekparosok sem tekintik nyugnek a vedhetosegi mellenyt peldaul es valoszinuleg tisztaban is vannak a kresz szabalyokkal. Nemcsak pistaba felul a nyekergore hogy eljusson a sarki kocsmaig.

Ne gondold hogy en nem bicikliztem. Turaztam Ausztriaban, Szlovakiaban is. Csak tudod autoba ulve rajottem mit is kockaztatok. Mert nincs vedopajzs ugyebar, es nem bizom sajat eletem masra vakon mar bocs. Szamolj utana mekkora sebessegnel mekkora a fektav. Mert az is van, tudod? Nem a bringasnak kell elszallni hogy ugyan mar van rajta fek majdcsak megall, hiszen amugy is a kocsi a hibas. Csak ez a hozzaallas nem fogja vedoparnakent korbeolelni ha elcsapjak. Es ha meghal nem hiszem hogy az fogja boldogitani hogy de nekem volt igazam/jogom ott haladni. Hanem tudatosan keszulni a magyar viszonyokra. Amig azt latom hogy a bringasok tobbsege (mar elnezest a kivetelert) idehaza finoman szolva szarik mind a kreszre mint a sajat eletenek vedelmere addig nekem idiotak.

Abban mondjuk egyetertek, hogy igy kikanyarodni valoban balesetveszelyes volt, de mint ahogy lentebb emlitettek ha vannak olyan kedves autosok akik megallnak hogy segitseg a kikanyarodot akkor talan akadhatna olyan kedves bringas is. Vagy abban a korben elozekenynek lenni smafu?

26. Danica16 (válaszként erre: 25. - 07c4794583)
2011. júl. 12. 13:48
Khm... Zürich egy egészen más világ a mai magyar valósághoz képest... sajnos... Lenne mit tanulni tőlük...
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook