Aspartam és egyéb édesítőszerek (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Aspartam és egyéb édesítőszerek
Hát igen, ha betegség miatt tiltva van, akkor mint egyetlen lehetőség, tényleg maradnak. :(
Sajnos én azt vettem észre, hogy egyesek inkább divatból, vagy nem tudom miért használják. Pl. beül a cukrászdába, rendel egy nagy szelet tortát, mellé light kólát.
A mértékletességben egyetértek, bár a cukorról semmilyen mértékben nem jó a véleményem.
Sajnos cukorbetegség esetén a mértékletes cukorfogyasztás sem megengedett...emiatt próbálkozik az ember. Én még csak-csak elfogadnék egy kis mellékízt, de gyerekeknél ezt csak nagyon óvatosan lehet, mert nem eszik meg! :(
De jó, hogy ismét megjelentél körünkben! Azt hittem, már meghalt a fórum!
A steviát sajnos a mellékíze miatt nem szeretem. Erről az újfajtáról is csak olvastam, még nem vettem, nem kóstoltam.
A xylitolra az van rányomtatva, hogy 100 g-ban 9 kcal az energiamennyisége, 7 a glikémiás indexe és alig van benne ch. (Valamivel több mint 0 g.) Ha ő hazudik, én is.
Hanem, ha már így összefutottunk, hallottam egy újabb klassz dologról, de nálunk nem lehet kapni és ez a sucralose, vagyis márkanevén a Splenda. Erről mi a véleményed? Ismered? 1 g-os tasakban kaptam egy nagyon kedves barátnőmtől és egy fél l kávéba vagy teába elég 2 g. Nincs semmi mellékíze, de úgy tudom, Európában még nem nagyon van.
Ha ismered, írjál már róla, léci. Köszönjük.
A xylit energiatartalma hivatalosan 240 kcal/100 g körül van.
"steviát én a mellékíze miatt nem kedveltem" ha tisztább is, akkor is magának a stevioside-akárminek van tudtommal mellékíze.
Köszi szépen. A stíviát évek óta próbálgatom, de nekem sem jön be az íze...pedig vannak országok, ahol a diab. üdítőitalokat is azzal édesítik. Állítólag pl. Japánban a light coca colát. Márpedig, ha a híres coca cola beletette, biztos nincs mellékíze. Önmagában egy nagyszerű dolog a stívia, jó lenne olyat találni, amit tényleg használni is lehet.
Xilitet szerinted bioboltban lehet venni?
Azt én nem tudom, hogy mivel érték el, de itt a neten láttam először a stevia.hu-n. A xilitben (glikémiás indexe 7, cukorbetegek is fogyaszthatják, csak lassan kell hozzászoktatni a szervezetet, először fele-cukor, fele-xilit, mert hasmenést okozhat) 9 kalória van 100 g-ban és alig valami nagyon csekély szénhidrát.
A steviát én a mellékíze miatt nem kedveltem, ezt az újat még nem kóstoltam, de úgy hirdetik, hogy nincs neki. Csak nagyon drága.
A xilitet bioboltokban árulják, szintén drága természetesen, fél kg 2.000.-Ft és annyi kell belőle, mint a cukorból.
Meg tudod mondani, hogy ez mitől továbbfejlesztett? Nincs az az átható erős utóíze? Vajon mivel érték el? Jó lenne tudni.
Hol találtál rá?
Most láttam a Steviának egy továbbfejlesztett változatát, amelynek már semmilyen mellékíze nincs. 50 g poralakban egyenlő 6 kg cukorral. Nagyon picike kell belőle. De ez az 50 g 4.000.-Ft!
Na, ez már valami!
Nem hiszem, hogy felhozza, mert - ugyan nem próbáltam kelttésztához -, de külön figyelmeztettek, hogy a gombaölő hatása miatt nem fogja felhozni a tésztát.
Van még Xilit-es fogkrém, öblögető és rágógumi. Pont a szájban lévő gombaölő hatás miatt. Meg azért is, hogy aki súlyos cukorbeteg, még ilyen szinten se érezzen cukrot, mint a fogkrém...
Egyébként ízre nagyon finom. Csak mint említettem, drága. És vannak fokozatok. Vannak bioboltok, ahol még drágább. Érdemes körülnézni nagy bioáruházakban (csak lehet, oda vásárlói-vállalkozói kártya kell!) De a honlapjukat megnézve, valahogyan kéne szerezni kártyát, mert majd' 500.-Ft a különbség!
:-((((
Szia!
Te voltál a gyorsabb... :) Tök jó, hogy leírtad a tapasztalatod. Sütihez esetleg próbáltad már? Úgy olvastam, hogy ha egy késhegynyi szódabikarbónát és egy kis hanál sütőport hozzákeverve szépen felhozza a tésztát. De ez sajna nem tapasztalat...
Szia, sziasztok!
Jelentem, ma beruháztam egy 454 g-os Xilit-re (1 librás a zacsi), adtak pici próbacsomagot, megkóstoltam, nagyon finom. Pont olyan, mint a cukor, semmi mellékíz, ugyanannyit kell használni belőle, mint a cukorból. Sütni is lehet vele, csak keleszteni nem lehet. Mármint, hogy kelttésztába nem jó beletenni, mert nem fog megkelni a tészta, illetve van neki gombaölő hatása is, és ezért. Na, csak kinyögtem.
Ja, a lényeg: 1.980.-Ft. volt a fél kiló. Hát nem olcsó éppen, de majd meglátjuk. Diaboknak tökéletes!
Kösz, hogy szóltál, Kata!
Lehet, hogy én is!
Szia
és köszi a hozzászólásodat. Igen, igazad van, mindenben a mértékletesség a lényeg. Én sem teszek teába, kávéba, cukros dolgokat meg nem is eszem, néha-néha pár szem keksz kávéhoz. De a helyzetem azért nem rózsás, mert a férjemnél most állapítottak meg egy viszonylag magas vércukor szintet és ezzel egy időben egy II. diabetest. Így őmiatta kell használnunk édesítőt. A stevia nekem nagyon nem ízlik és ha sütök, 2-3 dkg Canderel port vagy 1 kk folyékony édesítőt használok. Mert időnként muszáj valamit sütni, mert a férjem nagyon édesszájú /volt?/.
Sziasztok!
Nekem elég rossz tapasztalataim voltak kül. édesítőkkel, pl. gyomorgörcs, allergiás roham, kiütés. Úgyhogy én a cukorra szavazok, elvégre az mégiscsak természetes. Aki fogyni akar, próbáljon visszaszokni a természetes ízekhez. Én pl sem teába, sem kávéba nem teszek már semmit. Ha úgy iszom, nem is ízlik... Szóval csak megszokás kérdése.
Elnézést, nem elfelejtés történt, de még mindig nem vettem xilitet. Ha te közben vettél esetleg, mondd el, hogy milyen, légyszíves.
Köszi.
Köszi kedves vagy!
Tudok mindent a Steviáról és sajnos nem szeretem. Én érzek mellette utóízt. Sőt, a cseppeknél kifejezetten keserűt, nagyon rossz volt, elrontotta az egész sütit.
Tudom, hogy a Xilitben van kalória, de nekem az a fontos, hogy diabetikusok ehessék - a férjem miatt - engem nem nagyon izgat a cukor-dolog. Kávét, teát keserűn iszom, mást meg nem. Arról nem beszélve, hogy a Xilit feleannyiba kerül, mint a Stevia.
Köszi még egyszer!
nekem a Stevia vált be a legjobban :) teljesen természetes, lehet cukorbetegeknek is fogyasztani (mert nem cukor), nincs benne kalória és szénhidrát, segít a vérnyomás szabályozásában és még lehetne sorolni...nézz utána egy steviás weboldalon! :)
A xilit is jó (akár Steviával egybekeverve is, sütikbe például), de ebben van kalória. igaz, kevesebb, mint a cukorban... ja, és gátolja a fogkő képződést és a szuvasodást.
Azt még elfelejtettem hozzátenni: az, hogy kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét - ez nálunk nem működik. Én szoktam volt mondani, ez és ez a probléma, nem kéne ezt vagy azt megnézni, drága doktor úr? És akkor azt mondja, de.
Eddig még mindenben /sajnos/ nekem volt igazam.
Tudod, az a problémám, hogy én fogyózok -, de ez a kisebbik baj, a nagyobbik az, hogy a férjemnél magasnak találták a vércukor szintet (9-10 átlagosan), most erre tablettát kap. De mindenképpen vigyáznom kell a cukorbevitellel. Annyira, hogy nem is használhatok cukrot, pl. főzésnél.
Kockáztatni nem merek, ezért örültem, amikor rátaláltam erre a xilit-oldalra. Csak nem tudom, hogy hihetek-e neki.
Szia!
Itt vagyok:-)
Tudtommal annyiről van szó, hogy a vércukorszintet gyakorlatilag nem emeli, alig van hashajtó hatása (szemben a többi cukoralkohollal, mint pl. a szorbit). Azt is írják, hogy a fogszuvasodást akadályozza, hogy miért nem tudom, felteszem, antibakteriális hatásról lehet szó.
De azért került a neerás cikkbe 1-2 olyan dolog, mai sántít, pl. a cukor savasít stb.
Xilittémában nem vagyok elég felkészült, ezért nem mondanék semmit, de a mértékletes cukorfogyasztást továbbra sem tartom egészségrombolónak, persze egészségesek számára.
Szia, Pirosalma!
(Itt vagy?)
Most olvastam a www.neera.hu lapon egy cikket a xilitről. (xilitol) Annyi jót ír róla, hogy már az gyanús.
Neked mi a véleményed róla?
Persze, bárki véleményét szívesen fogadom.
Köszi.
Szia, Pusi!
"Ez az idézet nem tőlem való volt, hogy ilyen szép magyarsággal mondjam, hanem egy eü-i újságcikkben olvastam." - az mindegy, a cukor nem savasít. Hogy a többi egyéb anyag savasít-e, nem tudom, az adott vegyülettől függ, de maga a cukor nem.
"Ha nagyon hiányzik az édes, gyümölcsöt eszem, vagy zabkekszet vagy egy pici csokit." - ez is rendben van:-)
További ajánlott fórumok:
- Stevia (sztívia) természetes édesítőszer
- 2 éves korú gyermeknek szoktál adni Bolero italporból készült italt? Ugyebár édesítőszerrel készült...
- Miért zárkoztok el, egy új, de egészséges édesítőszer (növény) a Stevia kipróbálásától?
- Szerintetek melyik édesítőszer a legjobb, ami nem tartalmaz káros adalékokat?
- Az aszpartamot tartalmazó mesterséges édesítőszer tényleg rákkeltő hatású?
- Az édesítőszerek milyen hatással vannak az emésztésre?