Apasági vélelem.Így jár neki a vagyonból?Bővebben lent. (beszélgetés)
Pl. ha a haszonélvező nem lakja az ingatlant, akkor miért nem lehet megszüntetni a jogot. Gondolok itt arra, amikor már annyira idős, hogy nem tudja magát ellátni.
Ha valaki lemond a haszonélvezetről, akkor a tulajdonosnak miért kell utána adóznia, mint ajándékozás?
Házastárs esetében, amikor nincs gyermek, akkor a túlélő házastárs az örökös. Ő utána ki fog örökölni? Az ő rokona, így a volt házastárs rokonai teljesen kizáródnak az örökségből, pedig a két fél hozta össze a vagyont.
Szóval vannak napi szinten kérdéses ügyek.
S ha nincsenek gyerekek?
Nincs benne semmi igazságtalanság, ha nem az örököl, akivel az elhunyt leélte az életét, aki rááldozta a sajátját?
Elég furák a magyar törvények.
Habár úgy tesznek, mintha a család örökérvényű érték volna, az örökösödési törvényben elvitatják a házastárs jogait.
Talán azért nem olyan bevett dolog a végrendelet írása, mert általában nem eltérő a törvényben megjelölt személy és akire ténylegesen hagyni szeretnék.
Eltartási szerződést viszont nem annyira elvétve kötnek, és gyakorlatilag ez egyben végrendelkezés is.
Ha nincs gyerek, akkor más rendelkezés híján a házastárs örököl. Ha van leszármazott, akkor 50% a házastársé, 50% pedig a gyerekek között oszlik.
Ha 2 gyerek van, akkor egy gyerekre 1/4 rész jut.
Pedig szerintem az. Nem mintha nem gondolkoztam volna el én is, ehhez hasonló topikok miatt.
De hidd el, a gondolat és a cselekvés között óriási a szakadék.
Igen, van rokonságomban olyan személy, aki írt.
Pedig szerencsére nincs abban a helyzetben, hogy még éltében marakodjanak a vagyonon a leendő örökösök.
Ráadásul aki így kiporciózza, hogy kire mit, az foglalja írásba.
Mondjuk tény, az én ismeretségi körömben is legtöbben csak úgy meghalnak, minden osztás szorzás nélkül. Az örökösök meg nem tapossák le egymás bokáját előre, hogy majd kinek mi jut.
Ha 1/1-es tulajdonos vagy, persze, hogy nem jár. Annak csak örülj, hogy nem a gyerekekre íratta, mert a Gyivi pokollá tenné az életedet a 18 éves korukig.
Na és persze a bank sem menne bele.
További ajánlott fórumok:
- Alsó szomszéd nem bírja elviselni a gyerekemet, mit tegyek? bővebben lent
- Barátom azt mondja rám, hogy irigy vagyok. Tényleg? Pénzügyi dolgok. Bővebben lent írom
- Mi az, amivel a párod kiveri a biztosítékot nálad? Bővebben lent...
- 18 napja késik, 2 negatív teszt, bővebben a hozzaszólásban. Új vagyok kíméljetek :)
- 14M lakásért 12M ajánlok. Szerintetek? Bővebben...
- Örökléssel kapcsolatos kérdésem: Kitúrhat-e a testvér a vagyonból?