Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Apa és anya eltérő nevelés elvekkel fórum

Apa és anya eltérő nevelés elvekkel (beszélgetős fórum)


29. 4d3a304aa5 (válaszként erre: 26. - E3fbbc47f9)
2011. aug. 28. 10:16
Csak sajna négy évvel ezelőtt be is fulladt:-)
28. 4d3a304aa5 (válaszként erre: 26. - E3fbbc47f9)
2011. aug. 28. 10:15

Kivitelezhető!

:-)

És a legfontosabb: mindenki hibázhat, és hibázik is. Ezt önmagunknak is, és a másiknak is tudni kell megbocsátani, mert tökéletes, mint olyan, a nevelési elvekben sem létezik.

Egyébként ez nagyon jó vitatéma, mert ahány ház, annyi szokás, annyi elv...

27. 53cc09e608 (válaszként erre: 1. - *Gyöngy*)
2007. okt. 17. 21:44
Ezt megkell beszélni ,hogy mit tartatok helyesnek és fontosnak !De kompromisszumot kell kötni valakinek az biztos !
2007. jún. 17. 13:33

Sziasztok!


Bár még csak pocaklakónk van, de mi már most megbeszéltünk pár stratégiát.

Apróságokban majd pl: ehet-e fagyit délután 4-kor vagy sem, majd mindig az dönt, akivel éppen van a kicsi.Ha apuka sétáltatni viszi, akkor ö dönt, az ö felelössége..nem lehet örökös kontroll alatt tartani, hogy csak az amit én akarok, mert mi ketten vállaltuk a babát, nem egyedül magamnak szültem.(de ezt persze egyéne válogatja,csak leírom,mi hogyan gondoljuk...).így az apróbb dolgokban dönthetünk egyedül, hisz mindketten felelösségteljes felnött emberek vagyunk.

A nagyobbakat pl: mit kaphat a gyerek ajándékba, mikortól ehet édességet,mikortól jöhetnek ilyen és olyan dolgok a gyerek életébe, nagymamás engedékenység vagy effélék...azt közösen, a gyereket nem terhelve ezzel, esténként, alvásidejében beszéljük majd meg, s mindketten ahhoz tartjuk majd magunkat.

A nem várt eseményeket, amiben majd külön véleményen lennénk, azt pedig megbeszélhetjük(kulturáltan ) a gyerek elött is, föleg, ha sürgetö a kérdés eldöntése is, mert nem baj az, hogy tudja gyerek, hogy 2 ember külön véleménnyel rendelkezik, de az ö érdekei miatt közös nevezöre kell jutni, s itt akkor majd látja, hogy igaz, más és más a lehetöség apánál és anyánál, de bizony összefog a 2 szülö, így nem kell kijátszania minket, mert tudni fogja, megbeszéljük a dolgokat és a neki megfelelö mellett döntünk majd....így remélem a csalfaságot eleve meg sem kísérli vagy ha igen, majd rájön ez nem müködik, mert nem egymás ellen, hanem ö mellette tesszük le a voksot bizonyos kérdésekben.

Ha pedig olyan a téma, amit nem lehet a füle hallatára eldönteni, de fontos, hogy választ kapjon a gyerek és minél hamarabb, akkor simán megmondjuk majd a gyereknek, hogy most nem tudunk dönteni, de majd megbeszéljük8akár azonnal elvonulva egy szobába) és megmondjuk a döntésünket.


Ez így elméletben jól hangzik:)))))Majd kíváncsi leszek a gyakorlati részére is:))))))

25. dee7182d35 (válaszként erre: 24. - KIRA7)
2007. jún. 17. 13:09
Egyet értek veled,bár nálunk apa néha próbálkozik,és úgy kell figyelmeztetni,hogy én nem így szoktam!
24. KIRA7
2007. jún. 6. 18:35
Nálunk ez úgy működik,hogy az "ÉN"gyerekeim.ÉN hordtam ki őket,ÉN szültem meg és az van amit ÉN jónak látok.A gyereknevelés az anya feladata.Az apuka csak elősegítheti vagy hozzátehet.De mindig az ÉN elveimet szem elött tartva.
23. Ditke62 (válaszként erre: 22. - D06c313406)
2007. máj. 10. 21:42
Nálunk én vagyok a szigorúbb, de a gyerkőcök nagyon is jól tudják, hogy nálam miket lehet és mi az amiért apát nyúzhatják. Megérdemli :))
2007. máj. 9. 20:51
Nálunk apa szigorúbb,sajnos gyakran veszekszünk az ellenkező nevelési elvünk miatt!Talán a gyerkőc emiatt hisztisebb,mint az átlag.Már nem tudja szegénykém,hogy mikor tesz rosszat vagy éppen jót
2007. máj. 9. 11:58
sajnos az apa mindent megenged a gyerköcnek és ez nem mindig jó
20. Peori
2007. febr. 19. 14:07
Nálunk is előfordul bizonyos szitukban, hol az egyikőnk hol a másikónk nem szigorú kellőképp,bár kezdünk a közös felé haladni, de elég nehéz. A férjem sokkal szigorúbb mint én, de néha úgy gondolom túlzásba viszi
2007. febr. 5. 13:13

Ez így igaz amit leírtok, csak a hogyanját nem adjátok meg ... :(

Nálunk én vagyok a szigorúbb, nem ehetnek a szobában, nem nézhetnek korlátlanul tv-t, stb, míg a férjem szerint igen. Amikor itthon vagyok be is tartatom, de mikor ő van velük, nem. És hiába kérem, nem nagyon érdekli, mert ő is egész nap a tv előtt lógott gyerekként, anyósom még az ennivalót is bevitte neki, nálunk nem álltunk fel az asztaltól míg meg nem ettük, nálunk meg szinte le nem ülnek az asztalhoz. Mi együtt eszünk, ők nem, 10 éve vagyunk együtt de mikor nálunk vagyunk még soha nem ült le anyósom vagy apósom velünk enni :( És ez így nagyon nehéz, 2 évesek a gyerekeim de már kihasználják a helyzetet. a baj az hogy a férjem szerint ez így jó, ami nekem természetes és normális az neki vasszigor és felesleges macera, hiszen az ő "módszerével" könnyebb ...

Szóval egy meggyőzési módra lennék kíváncsi...

2007. febr. 4. 23:33
Ha "keresztbe nvelnek", abból csak kudarc lehet! És persze, hogy a gyerek ki fogja használni és a maga javára fordítja!
17. *Gyöngy* (válaszként erre: 16. - Andi24)
2006. nov. 20. 22:27
A gyerkőcöknek tényleg van egy hatodik érzékük az ellentmondások kihasználására.
16. andi24
2006. nov. 19. 15:52
szerintem sok helyen igy megy ez hogy a két szülö nem egyezik meg sajnos és ezt a gyerek 100% kihasználja.Ez nálunk azért is rossz mert egész héten velem van a lányom és szinte csak hétvégén látja az apját aki olyankor mindent megvesz neki és megad amivel a szeretetét probálja potolni.De ez hosszú távon nem lesz jó én hiába mondom neki de majd rájön ö is.
2006. nov. 19. 15:46
Hát ez tényleg nem egy egyszerű dolog, de azt hiszem az ember átmegy néhány csiszolódási szakaszon, amikor megpróbálja megteremteni az értékek rangsorát.
2006. nov. 16. 12:49

Harmoniát kell tartani,minden téren szerintem...igy a nevelésben is.Kompromiszum kötések....

Mikor nekünk voltak kicsik a gyerköcök,minden este leültünk a konyha asztal mellé"gyerekek már aludtak"és töviröl-hegyire átbeszéltük az épp aktuális problémát.A férjem is érevelt,én is éreveltem....MI közössen leszürtük a jót,és máris kialakult a másnapi stratégia a nevelésükben.Nem tudom,hogy jol cselekedtünk e mindig?..,de az biztos egymás szemére nem vethetünk semmit ezen a téren sem:)Bizom benne hogy ti is megtaláljátok az arany középutat. Lehet kicsit engedni kell..de a harmoniáért a nyugalomért megéri:)

2006. nov. 16. 12:21
Szerintem néha egy sima családban sem egyszerű kérdés a gyermeknevelés, hát még olyanban mint az enyém. Én gyerekeim, ő gyerekei, mi gyerekünk. Különböző családból, teljesen különböző nevelési elvekkel.Igy nevelni 5 gyereket néha lehetetlen feladatnak tűnik, legalábbis nekem.
12. *Gyöngy* (válaszként erre: 5. - Virkó)
2006. nov. 14. 21:14
Én is pont így gondolom. A baba "nevelési elveit" legalábbis amíg kicsi, az diktálja, akivel több időt tölt a gyerkőc. A szüleim távol élnek tőlünk, igazából a férjem családjával élünk egy kupacon. anyósomékkal kell majd " megvívni a harcot", bár remélem, nem lesz két fajta nevelés. Én azt úgysem hagynám szó nélkül.
11. eee466847e (válaszként erre: 10. - Leleszi)
2006. nov. 14. 16:55
Én szerencsés vagyok, mert a fiam nem sokat hallott a mi, vele kapcsolatos vitáinkból. Ma 23 évesen jobbat nem is kívánhatnék. Erkölcsös emberke (bár nem tudom igazán mire gondoltál) dolgozik, tanul. Kiegyensúlyozott klassz srác.
2006. nov. 14. 11:41

Azt hiszem ez a legborzasztóbb dolog amivel igazán el lehet rontani a gyereknevelést.

Ha az egyik szülő kemény és szigorú akkor a másik a pártfogó szerepét játsza és forditva.Agyerek nagyon okos hamar feltalálja magát ebbe a helyzetbe.Ki fogja játszani mind két szülőt és az rögződik bele,hogy semmilyen szabályt nem kell betartani mert mindig van kiskapu.Igy biztos nem lesz belőle erkölcsös ember.

2006. nov. 12. 18:17
Bocs!!!
2006. nov. 12. 18:16
Nálunk a kamaszkori nevelési elvek nem egyeztek. Fiúkról van szó. Nehezen engedtem el őket magamtól. Sokáig nem tudtam elfogadni, hogy a fiam 15 éves korában miért nem szeretne velünk jönni közös programokra. Férjem ezt természetesnek vette, én meg rázúdítottam az összes félelmeimet. Rossz társaságba keveredhet a gyerek, elüti valami, stb. Ilyenkor nem értettem meg, miért engedi el este 10-ig, mikor én szerettem volna, ha már 8-kor otthon van. Ő Angyalföldön nevelkedett, 10 évesen jobban ismerte Bp-et, mint a taxisok. Csavarogtak a haverokkal. Azt mondta, legyenek a fiúk talpraesettek, önállóak. Ez csak átmeneti állapot volt. Ma már fenőtt gyermekeim vannak. Természetesen ma már mindketten aggódunk értük, de ez nem szül közöttünk vitát.
2006. nov. 12. 18:16
Nálunk a kamaszkori nevelési elvek nem egyeztek. Fiúkról van szó. Nehezen engedtem el őket magamtól. Sokáig nem tudtam elfogadni, hogy a fiam 15 éves korában miért nem szeretne velünk jönni közös programokra. Férjem ezt természetesnek vette, én meg rázúdítottam az összes félelmeimet. Rossz társaságba keveredhet a gyerek, elüti valami, stb. Ilyenkor nem értettem meg, miért engedi eé este 10-ig, mikor én szerettem volna, ha már 8-kor otthon van. Ő Angyalföldön nevelkedett, 10 évesen jobban ismerte Bp-et, mint a taxisok. Csavarpgtak a haverokka. Azt mondta, legyenek a fiúk talpraesettek, önállóak. Ez csak átmeneti állapot volt. Ma már fenőtt gyermekeim vannak. Természetesen ma már mindketten aggódunk értük, de ez nem szül közöttünk vitát.
2006. nov. 12. 18:16
Nálunk a kamaszkori nevelési elvek nem egyeztek. Fiúkról van szó. Nehezen engedtem el őket magamtól. Sokáig nem tudtam elfogadni, hogy a fiam 15 éves korában miért nem szeretne velünk jönni közös programokra. Férjem ezt természetesnek vette, én meg rázúdítottam az összes félelmeimet. Rossz társaságba keveredhet a gyerek, elüti valami, stb. Ilyenkor nem értettem meg, miért engedi eé este 10-ig, mikor én szerettem volna, ha már 8-kor otthon van. Ő Angyalföldön nevelkedett, 10 évesen jobban ismerte Bp-et, mint a taxisok. Csavarpgtak a haverokka. Azt mondta, legyenek a fiúk talpraesettek, önállóak. Ez csak átmeneti állapot volt. Ma már fenőtt gyermekeim vannak. Természetesen ma már mindketten aggódunk értük, de ez nem szül közöttünk vitát.
2006. nov. 12. 17:18

Egyensúly!Szerintem ez a legfontosabb.Szerencsére nálunk sincsenek nagy eltérések.Én szigorúbb-következetesebb vagyok a férjem engedékenyebb.Mivel velem tölti a legtöbb időt a gyerek,az a mérvadó amit én mondok,a család többi tagja próbál evvel azonosulni.Egyik hétvégén egyik nagyszülő,a másikon a másik nagyszülő kényeszteti a kisunokát.

A gyerekeknek az nyújt biztonságot,ha tudják hol a határ.Főleg amíg kicsik.Nem igazán értik,hogy a nagyinál miért szabad ugrálni a kanapén,otthon miért nem?!

A mi családunkban az édességevés és a drága-nagy játékok témában voltak viták(nagyszülőkkel),de eddig mindig egyességre jutottunk.

Egy gyerekpszichológustól hallottam:A gyermek a szülő felelőssége!

4. rencsilany (válaszként erre: 2. - *Gyöngy*)
2006. nov. 11. 17:11

Igen ezek fontos kérdések.Nehéz is őket megválaszolni.

Nálunk is kérdés volt a cumi téma.Végül megegyeztünk, hogy nagyon sokat sir a gyerek, a cumi megnyugtatja.A másik ok,ami miatt döntöötünk mellette,az az volt, hogy ne az ujját szopja,mert azt késöbb nem lehet tőle elvenni.És nagyon csúnya, ha egy 4 éves gyerekszopja az ujját.

nagyszülők:ebben nem igazán tudok tanácsot adni,mert mi együtt lakunk az én szüleimmel.Párom szüleihez,pedig igyekszünk minden 7végén eljutni.

De szerintem pár óra iit is, ott is nem okozhat vitát.És abba még a baba sem fáradhat el.:)


felvenni:hát én felvenném.Sőt elárulom azt is,amiért nagyon sokan elitéltek, hogy mi magunk közé is vettük a babáinkat az ágyba.Olvastam vhol(s ha megtalálom a cikket,feltöltöm)hogy mennyit használ a babának, ha kézben, vagy test közelben van.Nem lettek elkényeztetett gyerekeim, viszont sok szeretet kaptak ezáltal.

Dönts úgy,ahogyan jónak látod.:)


Az étkezés alatt pontosan mire gondolsz?


Arra pedig hogy lobbanékony vagy:tudom nem könnyű, én is hasonló tipus vagyok.De mára kezdem "megtanulni",hogy ez nem megoldás.Csak olaj a tűzre.Ha higgadt maradok több mindent érek el,mint kiabálva,veszekedve.


Sok sikert!!:)

2006. nov. 11. 16:59

Szerintem mindenek elött-ha ilyen eset áll fent-ne a gyerek elött beszéljék meg a szülők.Azzal csak "bajt" okoznak a gyereknek,mert nem tudja eldönteni, hogy kinek is teljesutse a kérését.


Nálunk hála égnek azonos nevelési elvek vannak.Párom kicsit engedékenyebb,de hát ilyen minden családban van.

Bátyáméknál viszont nagy különbségek vannak neveltetés szempontjából.Én úgy tudom, hogy leültek és közösen egyeztek meg- nagyvonalakban persze-hogy miben hogyan fogják nevelni a kislányt.

(pl:megegyeztek arról, hogy az anya "mama" lesz,mert ők otthon igy szokták meg.De bátyám nem akart "papa" lenni,igy őt apának hivja a kislány.)

Tehát mindenben meglehet egyezni,csak egy a fontos:ne a gyerek elött!!:)

2006. nov. 11. 16:52

az elmúlt három hónap alatt nálunk felmerült problémák:

- kapjon e cumit a baba

- mennyit legyünk a nagyszülőknél

- felvegyük-e ha sír a baba

- milyen elvek szerint étkeztessük ha majd már ott tartunk.


Sajna én egy elég lobbanékony természet vagyok, a férjem meg finomabb, lágyabb, épp ezért ebben a családban én vagyok a szigorúbb és ő az engedékenyebb. Ebből adódnak a problémák, amiket tudni kell kezelni, ha az ember nem akarja tönkretenni a párkapcsolatát. Hát... én is feltettem már párszor magamnak a kérdést, hogy most akkor mi is a fontosabb. Szóval valahogy muszály kompromisszumra jutni.

2006. nov. 11. 16:49

Sziasztok!


Van az úgy, hogy az apa és az anya nem ért egyet apróbb nagyobb kérdésekben, nézetekben a gyerkőc nevelésével kapcsolatban, bár mindketten jót akarnak. Kérlek mondajtok példákat és mogoldásokat a konfliktusok megoldására.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook