A vaj vagy a margarin egészségesebb? (tudásbázis)
Szia!
Ennek egészen egyszerű oka van: eltérő zsírtartalmú margarinokat lehet kapni. Sütéshez az alacsony víztartalmúak (70-80 %-os zsírtartalom) jók, kenyérre az alacsonyabbak (20-60 %-os zs.-tartalom) is. Az alacsonyabb zsírtartalmúak energiatartalma alacsonyabb.
A margarint eredetileg pulykák hízlalásához fejlesztették ki.
Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket. Ez egy fehér anyag volt, és semmi nem utalt arra, hogy élelmiszer, ezért sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként.
Hogy tetszik?
Kitaláltak néhány ötletes új ízt is.
Tudod, hogy mi a külonbség a margarin és a vaj között?
Olvasd végig...nagyon érdekes lesz!
Mindkettő ugyanannyi kalóriát tartalmaz.
A vaj kicsit gazdagabb telített zsírban: a vajban 8 gram, míg a margarinban 5 gram.
A margarin fogyasztása nők esetében 53%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetgedéseket, összehasonlítva ugyanannyi elfogyasztott vajmennyiséggel, legalábbis a legújabb harvardi orvostudományi tanulmány szerint.
A vaj fogyasztása növeli az egyéb táplálékokból származó tápanyagok felszívódását.
A vaj, táplálkozás szempontjából sok előnnyel rendelkezik, míg a margarin csak néhánnyal, mivel ezek hozzáadottak.
A vajnak sokkal jobb íze van, mely más ételek ízét is kiemeli.
A vaj több évszázados múltra tekint vissza, míg a margarin még 100 évesre sem.
És most a margarinról...
Nagyon gazdag hozzáadott zsírsavakban.
Ez megháromszorozza a koszorúér elmeszesedésének kockázatát.
Növeli a koleszterin szintet és főleg az LDL (rossz koleszterin) szintjét, míg a HDL (jó koleszterin) szintjét csökkenti.
A rák kialakulásának kockázatát kb. 5-szörösére növeli.
Rontja az anyatej minőségét.
Csökkenti az immunrendszer reakcióját.
Csökkenti az inzulin reakcióját.
És íme a legmegdöbbentőbb tény...
EZ A RÉSZE NAGYON ÉRDEKES!
A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen. Ez a tény elegendő volt számomra, hogy kivonjam az életemből a margarint és minden mást, mely hidrogénezett (ez azt jelenti, hogy az anyag molekuláris szerkezetét megváltoztatják).
Ki lehet próbálni a következőt:
Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban, vagy árnyékos helyen!
Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg:
Sem legyek, sem más egyéb, idegesítő muslica nem fog a közelébe menni (ez azért sejtet valamit)
Nem lesz rothadt vagy büdös, mert nincs tápértéke.
Semmi sem fog kinőni rajta. Főleg azok az ici-pici mikroorganizmusok nem fognak rajta kifejlődni.
Miért?
Mert a margarin majdhogynem műanyag.
Megolvasztanád a műanyag edényedet (Tupperware) és rákennéd a pirítósodra?
Oszd ezt meg a barátaiddal...(Amennyiben "kenyérre akarod őket kenni")!
Nálunk harcot kell vívnom a vaj vásárlásnál mert én a ráma harmoniára voksolok a hugom a bords evere, igy nálunk mindig van legalább két féle!Néha van flora is!Ja és kocka ráma is van mert főzéshez, pároláshoz, sütikhez csak ezt használom!
Ritkán veszek teavajat is de hamar feladom mert csak szobahömérsékleten tudom megkenni a kenyert!
Boszantó de ha van erőm kivárni az "olvadást" akkor fincsi vele a brios!
Bizonyos tekintetben összemérhető.
A vaj. Méginkábba az "olvasztott"-, "főzött"- vaj, a GIH.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek 2 vetélés után és 3 egészséges gyerek mellett normális dolog-e baba után vágyni? Lehet -e segíteni a terhesség megtartását?
- Mit teszel meg annak érdekében, hogy megőrizd vagy visszanyerd az egészséged?
- Az öndicséret bűzlik. Ez igaz? Avagy mi az egészséges önbizalom?
- Bőrösen vagy inkább anélkül egészségesebb a csirkehús?
- Melyik egészségesebb és gusztusosabb, a papírzsepi, vagy az anyag mosható zsebkendő? Ti melyiket használjátok, tarjátok előnyösnek?
- A finomított vagy finomítatlan jódozott tengeri só az egészségesebb?