Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » A Ti bölcsitekben is így van ez? fórum

A Ti bölcsitekben is így van ez? (beszélgetős fórum)


1 2
2010. okt. 25. 12:01

Kicsit későn sikerült bekapcsolódnom.

A gyerekek eltérően fejlődnek és punktum. A barátnőm egyik gyermeke 11 hónapos korától egyedül eszik, míg a másik majdnem 3 éves, és még mindig nem tud egyedül rendesen enni.

A lányom 16 hónapos, egyedül eszik és iszik, de a bölcsiben, ahová járunk, segítenek nekik enni és inni, akik pedig egyáltalán nem tudnak, őket megetetik. Módszertani bölcsibe járunk.

Az alvásokat pedig a gyerekek igényeihez igazítják, és nem fordítva. Bennünket erről külön megkérdeztek. Gréti alszik délelőtt is 1 órát, és ebéd után is 3 órát. Így lerakták délelőtt is aludni és délután is , abban az időpontban, amikor ő szokott aludni. Hamar átállt a "többiek" rendszerére, és most már nem alszik délelőtt, de 12-től 14.45-ig (uzsonnáig) minden nap. És nem sürgették, magától állt át.

2010. okt. 5. 08:58

Zsanci79!

Az én lányom szeptembertől bölcsis. Úgy mentünk a bölcsibe, hogy féltem nem fog enni, mert otthon nem evett (mármint tud egyedül, csak finnyás), ma már megeszik mindent, sőt eleszi mások elől a gyümölcsöt.

Féltem, mert bár már elmúlt két és fél éves még nem szobatiszta, és semmi hajlandóságot nem mutatott rá. Múlt kedd óta pisil a bimbibe, sőt a nagy WC-be is. Mert a gondozónéni szépen megmondta neki, hogy ez nem jó dolog és másnak nincs a csoportba...stb. És rá hallgatott.

Féltem, mert csak úgy aludt el, hogy ott voltam vele, simogattam, olvastam neki és ráadásul 2 körül. Most elsők között van, aki magától elalszik.

Nálunk megmondták, hogy vigyük amit kell neki, sőt mindig legyen valami ami az otthonra emlékeztet, ha van cumi akkor azt is. Mi otthon úgy alszunk, hogy kell inni a cumisüvegből valami meleget (tea, tej), mondták, hogy tejet ne, de vigyünk valami nem romlandót tegyük be a szekrénybe és majd odaadják neki. De már nem is kéri.

Szóval ez nem jó, hogy így van nálatok.

Ja és ha kell van hángedli és ha kell segítenek enni is, de először hagyják, hadd próbálják meg.

13 gyerekre jut két gondozónéni, de vannak gyakornokok is, úgyhogy szerencsém van.

34. driennke83 (válaszként erre: 31. - Pitypang)
2010. okt. 5. 08:53
Pitypang! A paradicsomleves még nálam is lecseppen, pedig én 28 éves vagyok:)
33. tündér74 (válaszként erre: 8. - Zsanci79)
2010. okt. 4. 14:15

Egyáltalán nem KELL még egy ennyi idős gyereknek egyedül ennie-innia. Kisfiam, ahová járni fog oviba az óvónők mindenben segítenek a gyerekeknek: inni-enni, öltözni, nagydolog után megtörlik a feneküket. Cumit be lehet vinni, babusgatják őket, hiszen még csak 3 évesek.

A Te gyerkőcöd meg még kisebb. Én biztos nem vinném a helyedben oda a kisgyerekedet.

2010. okt. 4. 12:47

Amúgy közel 30 éve Ő volt az én bölcsis nénim is...Még emlékezett is rám. majd anyut megkérdezem, ha emlékszik még, hogy akkor mi volt...

Én azzal nyugtatom magam, hogy kicsit eltúlozta a dolgokat, éppen azért, hogy sarkalljon arra amiket kért, azt tudja minnél előbb csinálni a gyerek, amiket mondott. Azt hogy hálózsákban, és két cumival a kezében alszik, már nem is mertem mondani. A két cumi neki olyan, mint másnak az alvókendő pl. Sztem ez is gond lesz.

Az egy jó pont volt viszont, hogy azt mondták, elringatják ha kell. Erre hittem azt, hogy biztos nem tezsik meg.

Mindenestre köszönöm a sok-sok hozzászólást mindenkinek!

2010. okt. 4. 12:40

Én is tépőzáras cipőket veszek a kisfiamnak, pedig 3.5 éves. Kizártnak tartom, hogy villámgyorsan be tudná a fűzőt kötni, inkább akkor most még tépőzár. Majd ráér mondjuk jövőre kötögetni a fűzőket.

Ruha. Hát eleinte én is tök szép és nem olcsó dolgokat vettem, de szinte mindet úgy leette amikor első alkalommal volt rajta, hogy van, amiből teljesen nem is jött ki a folt. :S Azóta inkább olcsóbbakat veszek, illetve azonnal ovi után mosószappannal megdörzsölöm a foltot, leáztatom, ha kell, vagy ha van annyi mosnivaló, beindítom a gépet és nem szárad bele a kaja még jobban. Rendesen eszik, de érdekes módon a paradicsomleves valahogy mindig lecseppen. :D

30. Tina87
2010. okt. 4. 12:37

Kicsi lányom elmúlt 2 éves mikor elkezdte a bölcsit, de érthetően nem beszélt, evésjez neki is segítség kellett, inni tudott, pelenkás volt.

Semmin nem akadtak ki, nincs is joguk hozzá, mert a közoktatási törvény leírja mik a ladatok és elvárások egy bölcsödében.Nem kell tudnia ilyeneket, és ha kell segíteni kell.

Én a heyedben biztos jól megmondtam volna a magamét, mint tettem az oviban is, és azóta jó minden.


Muszáj néha hogy kinyissuk a szánkat, különben áttaposnak rajtunk és azt tesznek amit mondanak.


Nyugodtan megmondhatod a véleményed...nem normális hogy így gondolják.


És az én lányom sem aludt mindigel délben, de bölcsien megtanult, de mindenhez segítég kell, egyedül a kicsi semmit nem tanul meg.Megkell a vezetőnőnek magyarázni, ha é egyáltalán a gyerekneveléshez, mert a eírtakból inkább valami katonai kiképzőnek tűnik.

2010. okt. 4. 12:36

Hát, Zsancy... Sajnállak és meg is értelek, hogy aggódsz a bölcsi miatt.

Az én kisfiam még csak 1 éves lesz és majd csak jövőre megy bölcsibe, ha minden igaz, de megnéztük a bölcsit és nekem nem mondtak abszolút semmi kritériumokat. Tök jó érzéssel tudtam így eljönni és úgy érzem, nyugodt szívvel tudnám nap mint nap vinni a kisfiamat. Viszont ha tudnám, hogy ilyen idegbeteg gondozónő van ott, hát nem tudom, mit tennék. Szólni alig mernék, nehogy a fiamon csapódjon le a dolog, de szó nélkül meg nem lehet ezt hagyni.

Pohár. A nagyobbik kisfiam sem tudott egyedül pohárból inni sokáig, mi tartottuk neki a poharat. Ha a kezébe adtuk, játszott vele és a tele poharat lazán lóbálni kezdte. :D Nem vicces, ha a ruhára, padlóra folyik, csak tényleg ahogy visszagondolok, nem volt egy nagy önellátó 1.5 - 2 évesen. :D

Az alvási idő miatt ne izgulj, alkalmazkodik a többiekhez gond nélkül. Az én kiscsoportos kisfiam is később aludt itthon, de az oviban hamar elalszik és alig tudják felébreszteni is. Pisi... Na, nálunk is volt egy sztori, ki is akadtam kicsit. Alvás után Lénárdkámnak pisilni kellett, de azt mondták, majd csak ha felöltözött, pizsibennem mehet a mosdóba! Szegénykém meg bepisilt. Persze úgy beszéltek róla, mintha egy kis pisis lenne, aki nem szobatiszta, ő meg szégyellte magát, mert már több, mint 1 éve abszolút nem is volt akkor pelusa. Agyon tudtam volna csapni őket, de mondtam szépen, hogy legközelebb ha kéri, legyenek szívesek kiengedni pizsiben is a mosdóba, érzi ő, hogy nagyon kell neki, biztos azért is szólt. Azóta nem volt bepisilés, de a mai napig nem értem, mi a baj azzal, ha kifut a mosdóba pizsiben??? Itthon sem pisiltetem be, felkel, pisil, aztán majd felöltözünk. Nem?

Esetleg még ami vígasztalhat, hogy a gyerekek olyan gyorsan fejlődnek, ügyesednek, hogy lehet, hogy mire menned kel dolgozni, a kisfiad is megtanul még pár új dolgot. :)

28. Tütter (válaszként erre: 17. - Kiraroli)
2010. okt. 4. 12:35
Ezt én is igy gondolom. Mivel korábban kell kelnie is, és nagyon sok lesz az új élmény elfárad, és jól fog aludni. Nálunk fél 12-kor van az ebéd, és 12-3-ig az alvás. 3-kor uzsonna.
2010. okt. 4. 12:29

Sziasztok!

Az én kisfiam is bölcsibe jár már másfél hónapja. Ő most 2,5 éves. Nekik sem adnak szakálkát, előkét semmit. ha leeszi magát, átöltöztetik. A geyrekek egyedül esznek. De gondolom, ha valaki nem tud még ügyesen enni, segítenek neki- ezt nem tudom, mert a kisfiam már régóta önállóan eszik. Több, mint egy éve nem etetem.

Cipőt egyedül húzza fel, én tépőzárast vettem neki, azt be is tudja csatolni. Aki nem tudja felhúzni a cipőjét, annak segitenek.

Sok helyen úgy van, hogy a gondozónők azt gondolják, hogy nem nekik kell megtanitaniuk a gyereket semmire, nekik csak felügyelniük kell a rendre. Nekem szerencsém van, mert mindkét gondozónéni nagyon kedves, nagyon segitőkész: ők leülnek legózni a gyerekekkel, még kint az udvaron is olvasnak nekik, és énekelnek is. Rendes foglalkozásokat tartanak- módszertani bölcsöde- igy hivják.

A helyedben nagy levegőt vennék, hiszen a vezetővel beszéltél, nem azzal, aki a gyerekeddel lesz nap, mint nap! Ha mentek beszoktatásra úgyis meglátod, hogyan zajlanak az események. Akkor beszélhetsz a gondozónőkkel is, megbesélheted velük, hogy nem tud még Gergő egyedül ügyesen enni, és félsz, hogy éhen marad.

Egyébként majd meglátod, ha bekerül a közösségbe meg fogja fogni a poharat, és iszik majd egyedül is. Enni is fog szépen, és napról napra ügyesebb lesz.

Tudod, ha van 16 gyerek a csoportban, és két gondozónő, nem tudják mind a 16 gyereket megetetni fél óra alatt... Ezért viselkedik igy a vezető, hogy hátha addig a gyerek megtanulja, mire odaér. Bár a modorára nincs mentség... Nyugi, nem lesz semmi baj!

2010. okt. 4. 12:28
Hát lehet, hogy én vagyok itt Németországban elkényeztetve, de amiket leírtál az egyenesen felháborító. Ez inkább egy katonakiképzőre emlékeztet, mint egy bölcsire. Az ilyen intézményekből kerülnek ki a lelkibeteg gyerekek. Szerintem semmiképpen ne vidd oda a fiad, sőt inkább valami ellenőrzést kéne rájuk küldeni.
25. zsanci79 (válaszként erre: 23. - Trapiti)
2010. okt. 4. 12:25
Itt 10 gyerek van egy csoportban, 3 gondozónővel.
24. trapiti (válaszként erre: 16. - Dinuss)
2010. okt. 4. 12:24

Az én lányom itthon vagy egyáltalán nem aludt, vagy csak 3 után. Azt mondtam, kezet csókolok annak, aki változtat ezen. A bölcsis néniknek kb. egy hétbe került :) Azóta alszik. Ha véletlenül mégsem, akkor kiviszi a vezetönéni mesélni, de volt már olyan hogy kitették az ágyát a vezetönéni szobájába :) Viszont az utóbbi fél évben már simán alszil.

Az idöponttal nem kell szerintem foglalkozni, részben mert jobban elfáradnak mint otthon, részben meg mert ha dolgozo, úgyis korábban fogtok kelni mint eddig. Mi amíg itthon voltunk 7-8 között keltünk, most legkésöbb fél 6-kor, fél 7-kor a lányom nyitotta a bölcsit. Simán elfáradt ebéd utánra, pedig hétvégén ha itthon vagyunk továbbra is 3 körül fekszik.

23. trapiti (válaszként erre: 8. - Zsanci79)
2010. okt. 4. 12:20

Szia!

Nem, ennek nem így kell lennie. A 2-3 éves korosztálytól nem elvárható hogy segítség nélkül egyenek, azért vannak a gondozók és a dadusok és azért nem 30 hanem max 20 gyerek van egy csoportban, hogy megoldják. Persze tanítgassák, de amíg nem megy, nem követelheti. Az én lányom 3 éves les, ma ment át bölcsiböl oviba. Még a kiscsoportban sem követelmény hogy mindenki mindig egyedül egyen, ha kell még nekik is segítenek (persze a legtöbbnek már nem kell).

Nálunk lehetett beadni a gyerekkel csörös poharat v cumisüveget, és abból is ihatott, persze ebédnél tanították óket pohárból. Az oviban már ha lehet azt kérik, hogy ne adjunk vele ilyesmit. Luca lányom mostanában hagyta el az itatópoharat, pedig már jó régen tud pohárból is inni.

Sajnálom hogy ilyen a vezetönö :((((( Próbáld finoman megbeszélni ezeket a dolgokat a gondozónénikkel, nem biztos, hogy ugyanúgy gondolnak mindent mint ahogyan a vezetönö.

Nálunk ha a gyerek leette magát, vagy vizes lett a ruháj azonnal átöltöztették, ha kellett 3x is. Elöke éppenséggel nálunk sem volt, de mivel segítettek nekik, így annyira nem lettek maszatosak...

22. Dinuss (válaszként erre: 18. - 768904cf2f)
2010. okt. 4. 12:20
Igen okes ,hogy ebed utan alvas van de nalunk az ebed fel 1-1 korul van es utana nem tud elaludni teli pocival.A masik meg,hogy itt (belgium) az ovodaban nincsen mar alvas!!!!!Nem tudom hogy mi lesz akkor...
21. Talian35 (válaszként erre: 1. - Zsanci79)
2010. okt. 4. 12:19
Ez elég durva. Én még sosem hallottam ilyet sehol!
20. Dinuss (válaszként erre: 19. - Zsanci79)
2010. okt. 4. 12:18

Uristen!

Az en fiam meg este 9-tol reggel 9-ig alszik es fel 2 elott nem tudom letenni.Es ha fel 1-kor fekszenek a boilcsiben akkor meddig alszanak?

19. zsanci79 (válaszként erre: 16. - Dinuss)
2010. okt. 4. 12:13

Pontosan! Ezt így mondta!

Este 9-tő reggel 8-ig alszik, valószínű azért nem alszik fél 1-kor még.

Amúgy az önnállósággal egyetértek, nekem az vágta ki a biztosítékot, hogy nem segítenek, és nem adnak előkét.

Büszkén mesélte, hogy egy anyuka felháborodott hogy 3 ezer Ft volt a pulcsija amit össza kajázott rendesen. És? Ez nemérdekel minket!!!

Amúgy először 15 hónaposan voltunk bent, akkor is a kezébe adta a poharat, hogy igyon egyedül, mert már tudnia kell....Hát az egész ott landolt a drága bakancson...azthittem felrobbanok!

18. 768904cf2f (válaszként erre: 16. - Dinuss)
2010. okt. 4. 12:12
szerintem azért kell elaludni mert ebéd után alvás van, oviban is, vagy legalábbis valahogy akkor tájt.
2010. okt. 4. 12:12
az alvástól szerintem ne félj! olyan szinten fog elfáradni a bölcsiben hogy simán elalszik majd!
16. Dinuss
2010. okt. 4. 12:09
Es ha a gyerek nem hajando elaludni fel 2 elott?Akkor kirakjak?Basszus ez durva...
15. zsanky
2010. okt. 4. 12:09
Mi az idén átmentünk már oviba, ott viszont nincsenek már ennyire kötött szabályok.
2010. okt. 4. 12:07
nekem járt a lányom bölcsibe és nagyon szerettük, de ott nem voltak ilyen agyamentek a gondozónők!
13. Szanya (válaszként erre: 2. - 768904cf2f)
2010. okt. 4. 12:07
Egyetértek.
12. zsanci79 (válaszként erre: 6. - Dinuss)
2010. okt. 4. 12:06
Hát az első mondata erre az volt, mutogatva!!! hogy ide akkor nem hozhatja!!! Felébreszti atöbbit. Ezt meg is értettem, én is tudtam hogy előbbre kell hoznom az alvást, de az a hangnem....brr
2010. okt. 4. 12:05
ja és szerintem ha ellenszenves a nőci ill a bölcsi akkor ne vidd oda!!
2010. okt. 4. 12:04
szerintem( nem bántásból mondom)van benne valami amit a vezető mondott! egyedül tényleg tudnia kell enni, de az előke az viszont kell!!! nálunk pl az előkét anyámmal varratták a kövesdi bölcsödék...a beszédben igaza van, mert brümmögéssel meg gagyorászással tényleg nem tanul meg beszélni! az én kislányomnak sohasem gagyorásztam meg brümmögtem, és most 19 hónaposan érthetően szépen beszél, és énekel! a mese? szerintem ebben viszont egy hatalmas baromságot mondott! nem minden gyerek szereti ha mesélnek neki! főleg egy 2 éves vagy annál kisebb! ők még a képeket szeretik nézegetni !!
2010. okt. 4. 12:04

Szia!


Az en gyerekeim is kb ilyen szinten alltak amikor bementunk elso nap oviba, a nap vegen jott a meglepetes, hogy egyedul ettek es ittak. Es nagyon jol elvoltak.

Azt nem felejsd el, ha te felsz beadni es ideges vagy, sirni fog es nem akar majd maradni a bolcsibe.

8. zsanci79 (válaszként erre: 3. - Ducky)
2010. okt. 4. 12:04

Csak nincs választásom, ez az egy bölcsink van....

de konkrétan, ennek az evés, ivás dolognak szerintetek is így kell lennie?

2010. okt. 4. 12:04

Sziasztok!

Én is így jártam, volt a bölcsiben két szőnyeg, a kisfiam leüllt lego-zni az egyikre, mire az óvónő kifakadt, hogy azzal csak a másik szőnyegen lehet játszani. Nem segítettek neki enni, inni, sőt még a cipőjét felhúzni sem. "Meg kell tanulnia"-mondták. Szegény minden második lépésnél orra esett. Egy másik alkalommal, fiamnak pisilnie kellett, kivitték és nem pisilt. Bent megint szólt, hogy pisilnie kell, de nem vitték ki, le is szidták, hogy az előbb sem pisilt. A fiam a bölcsi közepén lehúzta a nadrágját és bepisilt.

Mikor délután mentem érte, az óvónő felháborodottan mesélte mit tett az én fiam.

De szerintem jól tette, a pedagógus legyen türelmes az ilyen kis gyerekekkel- szerintem.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook