A főzésről férfiszemmel (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A főzésről férfiszemmel
Pestszentimre eléggé külső kerület volt, látom, 1950-ben csatolták Pesthez, hát ott nyilván mások voltak a szabályok, mint a belsőbb részeken.
Nekem az 5. kerületben nem sok esélyem volt.
Ez nagyon jó! "megbízható hájbeszerző vonal" 🤣 Tudom értékelni a jó humorodat. Ott a pont!
Persze, hozzáteszem, hogy ott a nagyvárosban erre szükség is van, mert minden sz@rt rásóznak a pestiekre, ha nem figyelnek oda.
Apai nagymamám volt híresen erős hájas tésztából. Én hozzá képest a "próbálkozó" kategória vagyok.
A hájas-incidenc után sikerült a piacon kialakítanom egy megbízható hájbeszerző vonalat, azóta nem volt gond.
Nem sok emlékem van a hájas tészta ízéről, de tudom, hogy ettem.
Azt hiszem, Nagymama nemigen kapott megfelelő hájat a hentesnél és lemondott róla.
Az én nagymamám hájas süteményei nagyon finomak voltak. Igaz ő nem a piacról vette a néha kétes minőségű élelmiszer alapanyagokat, hanem akkor csinált hájas sütiket, amikor disznóvágás volt. Frissen és annak semmilyen mellékíze nem volt soha. De mondok még valamit. Nagyinak mindig voltak libái és kacsái is. A liba vagy a kacsahájjal készült hájas sütijei még egy fokkal finomabbak is voltak, mint a sertéshájjal készültek.
Hát, ennyit a hájas tésztákról. Egyre viszont emlékszek, hogy a hájas tésztát nagyon ki kell dolgozni, hogy finom sütemény legyen belőle. Ezért szívesen is kóstoltatták meg a vendégekkel, szomszédokkal, hogy hírét vigyék, hogy kinél milyen finom hájas süteményt ettek. Az ugyanis rangot adott az asszonyok között is, mert mindenki tudta, hogy ki tudja a faluban a legfinomabb hájas sütit sütni. :)
Köszönöm, erre magam is gondoltam.
Nem, nem sütöttem még rétest réteslapból sem, enni sem szeretem, mert a sok vékony lapja széttöredezik, a pocukor száll, nem tudom tisztán enni.
Én sokszor elgondolkodom, melyik étel hol, hogyan alakult ki, vagy megy ki a divatból, és miért. Mivel a szakácskönyveket is gyűjtöm, tudom, hogy a rétestésztát régen nagy asztalon húzták-nyújtották.
Talán a tészta készítése nem csak az időigényessége miatt ment ki a divatból, hanem, mert egyre kevesebb a nagy asztal? Főleg a konyhában.
Kisebb lett a háztartások létszáma is, kisebbek a konyhák is...
Én általában vásárolom a tésztát, de volt, hogy gyúrnom kellett. A fiamnak roppantul ízlett, de én nem érzem a különbséget.
Engedd meg, hogy én válaszoljak a kérdésedre, mint félig zalai ember, hogy miért is tesznek Zalában tököt a mákos rétesbe. Hát azért mert lazítja a zsenge tök a mákot. Ha csináltál már mákos rétest, te is kevertél a darált mákhoz tejet, mert attól kicsit folyósabb, lazább lesz a darált mák, ami önmagában nagyon tömény. Hát emiatt. De különben az én nagymamám tökös-túrós rétest is szokott készíteni. Egy a lényeg, hogy a tök még zsenge legyen, mert akkor még nincs szinte semmilyen íze és nem is érzed a rétesben hogy zsenge tök van belereszelve a töltelékbe. Különben a nagyi később, mikor már nem volt zsenge tök, almát is szokott a rétes töltelékéhez reszelni. Hát, mit ne mondjak isteni volt és még valami miatt volt az, mert ő még nyújtotta a rétest, még ismerte a rétesnyújtás titkát.
Faluhelyen régen minden asszony maga nyújtotta a rétestésztát és maga készítette a házi tésztákat, tarhonyákat, ami alaptudásnak számított egy nőnél. Én férfi létemre nem vacakolok a tészta készítésével, de azt tudom, hogy ég és föld a különbség a házi tészta és a bolti tészta között. Egy nagyságrenddel finomabb a frissen készített házi tészta, mint a zacskós tészta. Az én anyukám is úgy gyúrta még a tésztát és ha megszáradt már rendesen, akkor eltette télire főleg a cérnametéltet, tarhonyát.
🤣🤣🤣
Nem nyomta el a lekvár sem mi? Mondjuk te tudom jókat szokták sütni.
Én imádom, Sziveszterre szoktam sütni. Nekem nem undorító.
Igaz egyszer valami nem jó hájat sikerült szereznem, nem volt szép fehér és a sütiből durván kiérződött a disznó-íz, az nem volt guszta 😝
Nem emlékszem már. Kicsi voltam, amikor sütött nagymama ilyet.
Ami a házi szilvalekvárt illeti, hát egyszer vettünk az aluljáróban igazi jót. Pesti penészvirág vagyok én, és pici volt a konyha, kamra nem is volt.