Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » 40-70 év közötti nagyik gyertek, beszélgessünk. fórum

40-70 év közötti nagyik gyertek, beszélgessünk. (beszélgetés)

❮❮ ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... ❯❯
30566. lúdanyó (válaszként erre: 30565. - Bnedora)
2011. aug. 27. 13:24
megyünk ki a nyaralóba...azért egy kis eső nemártana..:)
30565. bnedora
2011. aug. 27. 13:22

Sziasztok! Estére ígérik az esőt, már nagyon hiányzik, minden szárad ki...

Addig is kívánok mindenkinek kellemes hétvégét!

30564. lúdanyó (válaszként erre: 30563. - Hyde)
2011. aug. 27. 13:20
meg is lett:))
30563. Hyde
2011. aug. 27. 10:10
Hűvösebb, kellemesebb napot kívánok.
30562. alfoldi13
2011. aug. 27. 09:40
kávézzunk talán már ma vége lesz ennek a nagy melegnek
30561. lúdanyó
2011. aug. 26. 13:34
Jó volna már kialudni magam..:(
30560. Hyde
2011. aug. 26. 11:20

Papi, megkapó ez a jegyzet, jó lenne, ha mindenki így gondolkodna.

Legyen szép napotok.

30559. alfoldi13
2011. aug. 26. 08:24

beteszem ezt ide is

3837. bejegyzésem 2011-08-25 11:06

Fel kell készülni arra az időre, mikor az állam nem adni, hanem elvenni fog. Mióta a világ a világ, az állam mindig az alattvalóiból élt, és nem külföldről felvett kölcsönöket osztott szét az állampolgárok között. Szerintem, lassan de biztosan itt nálunk is visszaáll az évezredes szokás. Az állam nem fog adni, osztogatni, hanem csak kérni fog és az adókból kifizeti az adósságot, és ami marad, annak egy részét fogja visszaosztani azoknak, akiknek jónak látja. Ez ilyen egyszerű! Lehet, hogy ezt a kanyart lassan, fokozatosan veszi be a mi államunk, de lehet, hogy nagyon gyorsan átalakul minden, és egyszerre csak nagyon csípős hideg ősz lesz. Persze a nap majd akkor is minden reggel fel fog kelni, az élet megy tovább, csak fagyos hideg lesz, és mindenkinek nagyon ügyesen fel kell öltöznie. Erre kell tudatosan felkészülni!

Mi, akik a gyerekeket, a fiatalokat fel akarjuk készíteni a holnapra, - ezt jelentené a nevelés, - ismernünk kell a holnapot, és arra kell felkészítenünk őket, hogy akkor is jókedvű, Istenben, önmagukban bízó, a jéghátán is megélő, az életet vállaló emberek legyenek. Tudjátok, nem véletlenül szerveztük meg a "pusztai vándorlás hete" elnevezésű tábort Szovátán! És az "Ábel a rengetegben" nevű tábort is nagyon tudatosan terveztük meg Kászonban. Meg kell tanítanunk a ránk bízott gyerekeket a jég hátán is megélni. Hogy ebben az iskolák, vagy a csak a mát látó hatóságok mennyire partnereink, az nem számít. Ezt a feladatot mi, a Szent József-i értelemben vett szülők, becsülettel fel kell vállalnunk és jó végre kell vinnünk.

E célból fogalmaztam meg néhány javaslatot:

1. Minden napközi otthont, minden családot kértem, hogy a konyhakert művelését vegye komolyan. Istennek legyen hála, házainkat látogatva nagyon sok szép kertet láthatok. A kertben termett hagymát fel kell fonni, a paszulyt szépen leszedni, felszárítani, tárolni, a zöldségekből télire zakuszkát készíteni, paradicsomot befőzni, káposztát sarvalni, hordóba eltenni. Ez és sok más hasonló dolog, mind - mind elsőrendű oktatási célunk. Az állam nem kéri ezt tőlünk számon, de az élet majd számon fogja kérni, és az lenne jó, ha azon a vizsgán is átmennének a gyerekeink. Sok szép kezdeményezés van a házainkban, de ennek ellenére azt mondom, hogy ebben az irányban sokkal bátrabban kellene mennünk. Őseink a földből, az erdőből éltek, és fizették az adókat, tartották el az államot is! Előrelátó bölcs gondolkodás, kemény kétkezi munka tarthatja fent a jövő családjait itt Erdélyben is, és erre meg kellene tanítanunk a gyermekeinket! Ez még fontosabb sok szempontból, mint az iskolák végtelen elméleti oktatása.

2. A gyermekeket, a fiatalokat meg kell tanítani az önfenntartásra. Csíksomlyóról Zsókáék elmentek ősszel krumplit szedni másoknak, és napszámként egy - egy zsák krumplit kaptak. Almát is szedtünk részibe, és biza télen nagyon finom volt. Mindenik ház szervezze meg az őszi munkákat. Nemcsak azért kell szépen a családok elmenjenek dolgozni, hogy legyen amit együnk, hanem azért, hogy a nagyobb gyerekek tanulják meg a munka által megtermett anyagi javak megbecsülését. Lehet, hogy a hatóság majd ezt kifogásolni fogja, de szeretettel kérdezzétek meg, hogy a tanácsok adása mellett átvállalják-e a számláinkat, a gyermekek fenntartási költségeit? És főleg azt kérdezzétek meg, hogy 10-20 év múlva el fogják tartani az élhetetlen, naplopó fiatalokat? Vagy mint Angliában, százasával fogják majd őket bezárni?

3. Szeretettel kérlek, szépen menjetek ki az erdőbe, tanítsátok meg a gyerekeket meglátni a természet adta adományokat. Tanítsátok meg meglátni a nyirkos oldalban a forrást, és azt szeretettel befogni egy kis csorgóba, tüzet rakni biztonságosan, üstben ételt készíteni a természethez közeli állapotban, és azt jó étvággyal elfogyasztani. Az erdőben termett gyümölcsökből télire eltenni, jó, ehető gombát szépen felszárítani, finom hecserli lekvárt főzni, mind - mind olyan fontos feladat, mint a szorzótábla megtanítása, vagy az iskolában tanított más tantárgyak.

4. Mindenütt ahol lehet, lassan a kiépített rendszerekről le kell válni. A fűtést már több házunkban is átállítottuk fára. Házainkat biztatom, hogy nézzenek ki szép eladó erdőket, kezdjenek tárgyalásokat és értesítsenek engem is a fejleményekről, lássuk, mit tudunk tenni? Én biztos, hogy megteszek mindent erőm szakadtáig, hogy a téli fűtésrendszerünket szépen önfenntartóvá tegyük. Nem látok más utat, őseink is csak ezen az úton jártak. Így legalább a kevés pénzünket népünk egyszerű fogatosainak, erdőmunkásainak adhatjuk, és nem távoli országok mágnásainak.

5. Vízszámláink hihetetlenül magasak. Csíksomlyón sikerült befogni egy forrást, kis tavat is ástunk, így az öntözéshez, állatok itatásához, locsoláshoz a víz Istentől van. Tovább is szeretnénk lépni ebben az irányban. Minden házra Isten bőséges esőt csorgat, fel kell azt fogni a vizet locsolásra, kocsi mosásra stb. Minden ház a fenntartási költségeit tudatosan le kell faragja. A gyerekeinket is erre az egyszerű, takarékos, fenntartható pályára kell állítanunk. El kell magyarázni, hogy nem kell a csapokat maximumra kinyitni kézmosás alatt. A villanyokat le kell oltani ott ahol nem vagyunk, a fűtés, szelőztetés kérdéseiről sokat beszéltünk, de ti a gyerekekkel ezt tanévkezdéskor újból vegyétek át. Ebben az irányban minden javaslatot hálás szeretettel fogadunk. Rég, hogy kérem a házak vezetőit, hogy ebben az irányban tett lépésekről is be kell számolni irásban, hadd tanuljunk egymástól! Próbáljunk egy fenntartható rendszert működtetni, és gyermekeinket is abba belenevelni.

Biztos, hogy jön a tél, és nem kell megijedni a közelgő fagyos időtől, de fel kell készülni rá. A közelgő gazdasági összeroppanástól sem kell pánikolni, - senki nem tudja még, hogy mit hoz a holnap, - de szerintem bölcsen, okosan félre kell tenni a lezser nyári ruhát, és fel kell készülni a komoly mínuszokra, mert biztos, hogy ennek a sok pazarlásnak meglesz a böjtje.

mert ezek a gondolatok ugy megfogtak

30558. lúdanyó (válaszként erre: 30556. - Grany60.)
2011. aug. 25. 20:00

igen ezt én is olvastam a minap..de én nemakarom, hogy egy szépnap honvágyuk legyen és "haza térjenek..:) pusztuljanak el!!!

sütöttem úgy 40-ven palacsintát. Alig akar kimenni a füst...hiába megy a páraelszívó + minden ajtó ablak nyitva..:( de nagyon finom volt..:)

30557. bnedora
2011. aug. 25. 18:32

Sziasztok!

Ilcsikém, most is, mint mindig, nagyon hasznos dolgokat írtál. Köszönöm/jük szépen Neked.

Pihentető estét kívánok a hűvös szobában (már akinek hűvös)!

30556. grany60.
2011. aug. 25. 17:52
Egy javaslat patkányok ellen /én is olvastam valahol/: azt a helyet,ahol felbukkannak ,őrölt borssal kell beszórni!!Állítólag elmenekülnek.
30555. lúdanyó
2011. aug. 25. 13:55
Itt vagyunk a szobába a fiacskám olvassa a "Lessy hazatér"c. könyvet. Minden nap olvas 1 fejezetet. Hát mitmondjak majd bele hal. Nemszeretnek a mai gyerekek olvasni...:(
30554. alfoldi13
2011. aug. 25. 12:40
tegnap én is bölcseletek sokaságát tettem a naplómba érdemes beleolvasni
30553. Ilcsi Mama (válaszként erre: 30537. - Bnedora)
2011. aug. 25. 12:32

Kedves Dórikám és minden nagyinak!

Milyen is az élet!

Egy filozófia professzor kiállt az osztály elé. Amikor elkezdődött az óra, minden kommentár nélkül elővett egy üres befőttes üveget és megtöltötte 4-5 cm-es KÖVEKKEL.

Majd megkérdezte a diákokat, hogy megtelt-e az üveg.

A diákok egyetértettek, hogy igen.

A professzor ekkor elővett egy doboz KAVICSOT és beleöntötte az üvegbe.

Enyhén megrázta az üveget, és a kavicsok kitöltötték a nagyobb kövek közötti réseket.

Újra megkérdezte a diákokat, hogy megtelt-e az üveg.

Egyetértettek, hogy igen.

A professzor ekkor elővett egy doboz HOMOKOT és beletöltötte az üvegbe.

A homok természetesen kitöltötte a maradék helyet is.

Megint megkérdezte a diákokat, hogy megtelt- ezen üveg?

A diákok egy hangúan; igennel válaszoltak.

A professzor ekkor elővett két doboz sört az asztal alól és

beleöntötte az üvegbe, kitöltve a homokszemek közötti réseket is.

A diákok nevettek.

Most - mondta a professzor -, lássák be a következőt.

Ez az üveg az Önök élete.

A nagyobb KÖVEK a fontos dolgok; a család, a társ, az

egészségünk, a gyerekeink- olyan dolgok, melyek, ha minden más el is

veszik, még kitöltik az életünket.

A KAVICSOK a többi dolog, ami számít-, mint pl. a munkájuk, a házuk, a kocsijuk.

A HOMOK minden más.

Az apróságok.

Ha először a homokot töltik az üvegbe, folytatta, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek.

Ugyanez igaz az életre is.

Ha minden energiájukat az apróságokba fektetik, soha nem marad hely az igazán

fontos dolgoknak.

Figyeljenek oda a boldogságukhoz fontos dolgokra.

Játsszanak gyermekeikkel, unokáikkal. Figyeljenek oda az egészségükre.

Vigyék el táncolni párjukat, legyen egy jó szavuk embertársaikhoz, de még a kedvenc állataikhoz is.

Mindig lesz majd idő dolgozni, lakást takarítani, vendégeket hívni.

A köveket rendezzék először - tehát amik a legfontosabbak.

Állítsák fel a sorrendet. A többi csak homok.

Az egyik diák felemelte a kezét és megkérdezte, hogy mit reprezentál a sör.

A professzor elmosolyodott. Örülök, hogy megkérdezte.

Ezzel csak azt akartam volna jelezni, hogy mindegy mennyire tűnik telinek az

életünk, két sörnek mindig marad benne hely.

30552. Ilcsi Mama
2011. aug. 25. 12:19

Kedves Nagyik. Ebben a nagy melegben talán jól jön egy kis gyümölcs centrifugával készített almalé kúra jó hidegen.

Almáról, amit tudni kell.

Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt ehetünk, anélkül, hogy

erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá, akkor eláll addig amíg, a tavaszi

friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.

Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte korlátlan ideig.

Több mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag,

keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a

nátriumtartalma.

Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.

Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük, vagy sokat dolgoznak.

Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy nem a legjobban működik a

gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted, akkor fokozatosan

kezdd el az almaevést, először csak egy-két falatot egyél belőle, de azt nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána fokozatosan emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként kerüljön a gyomrodba.

Gyümölcsöt csak magában egyél.

Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.

Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezésként is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel.

Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani.

Természetesen, ha már más ételekkel megtömted a pocidat, akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára.

Jó, ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenést, lázat, vagy más kellemetlenséget, hanem az, amit a gyümölcs előtt ettél.

A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől.

Többek között az alma, vagy almalé, nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:

- Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli - baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni, tud, ha veseköved van.

- Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a

húgy utakat, és a tüdőt.

- Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.

Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.

Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.

Jó, ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.

Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.

Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.

Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet. Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk.

Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának más a savassági foka. Ne keverjük a különbözőfajta almákat egymással.

Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el még az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.

Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés. Jó étvágyat!

És még egy szó a vízfogyasztásról. Íme, egy kis hasznos információ:

Azt tudtam, hogy sok vizet

kell innunk, de azt nem, hogy az időzítés is nagyon fontos. Én ki raktam a konyha bejárathoz, hogy mindig előttem legyem ez - az intelem.

A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését

2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését.

1 pohár víz, étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést.

1 pohár víz, fürdés előtt lecsökkenti a vérnyomást.

1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló

szívrohamot.

30551. Babi11
2011. aug. 25. 11:29

Kellemes napot kívánok.

Ma sem lesz hidegebb, hiába szeretném.

Ki sem mozdulok itthonról, próbálok besötétítve,ventilátorral amit muszáj megcsinálni.

Akinek muszáj kint lennie,nagyon vigyázzon, nagy a hőség. Hideg víz,sör ami némi segítség lehet.

30550. Hyde
2011. aug. 25. 09:55
Vigyázzatok, óvakodjatok a tűző naptól!
30549. alfoldi13
2011. aug. 25. 07:29
nálunk a macska kutya bolháival kínlódunk nem a patkányokkal..ma már lassan elkezdünk visszafelé pakolni visszakerül a tükör és minden pár nap alatt ajtókat festjük még át közbe legfeljebb lecsót csinálunk virslivel locsolok hajnalban és este
30548. bnedora
2011. aug. 24. 21:36

Nem irigylek senkit, aki ebben az időben dolgozik. Saját otthonunkban is nehéz elviselni ezt a hőséget, nemhogy útközben, munkahelyen. Vigyázzatok nagyon magatokra.

Jó éjszakát, szép álmokat kívánok mindenkinek.

30547. domimama (válaszként erre: 30544. - Lúdanyó)
2011. aug. 24. 21:09
Én is ígydolgoztam, vizes ruhával a nykamban, majd 13 órakor egy temetésre kellett mennem. Nem sok hiányzott, hogy az intézmény gépkocsivezetője orvoshoz vigyen.
30546. domimama (válaszként erre: 30539. - Lúdanyó)
2011. aug. 24. 21:07
Tudom milyen méreg, amit művelnek a patkányok. A szüleimnél (középiskolás voltam)is patkányok telepedtek be a disznóólba, egyik reggel édesapám ment malacokat etetni, és több kismalac volt a vályúnál..... patkányozó kutyát hozott, locsolta, mérgezte őket, és majd csak akkor sikerült kiirtani őket, amikor a szomszéd portán lebontották a házat, az ólakat. Sokat küszködtek . Megértelek, és szurkolok, hogy mielőbb kitakarítsátok őket. Nálunk a faluban , amikor 4 éve bezárták a szemetest, a falu szélén lakók sokat panaszkodtak az élősködőkre.
30545. inci47 (válaszként erre: 30539. - Lúdanyó)
2011. aug. 24. 19:37
Hú, ez nem semmi!...ronda dögök!
30544. lúdanyó
2011. aug. 24. 13:01

én is vizesruhát tettem a nyakamba az is hűsit..:)

Megfőztem + mostam + kicsit varrtam. Spenótot főztem. Most pihike aztán elmegyek bicajjal a falu másik felébe. Hátha nem sülök meg..:)

30543. bnedora (válaszként erre: 30542. - Hyde)
2011. aug. 24. 11:51
De jó ötlet. Én csak a lábamat csavartam vizes törülközőbe.
30542. Hyde
2011. aug. 24. 11:50

Nagyon nehezen viselem ezt a meleget. Gondolom ti is.

A fagyasztóba be tettem egy nagy tál vizet, s mikor jéggé fagyott, este odatettem a hálóba az éjjeliszekrényre. Valamelyest hűtött.

30541. bnedora
2011. aug. 24. 07:30

Jó reggelt!

Papi, igyunk kávét... tartsatok velünk Nagyikák!

Alig tudtam elaludni ebben a melegben, és mára is még nagy hőség várható.

Hűsítő perceket kívánok mindenkinek. Vigyázzatok magatokra.

30540. alfoldi13
2011. aug. 24. 06:50
még itt nagy a csend én megjártam már a boltot kávézzunk
30539. lúdanyó (válaszként erre: 30538. - Alfoldi13)
2011. aug. 23. 19:54

na a takaritást nem irigylem azt, hogy szépek lesztek azt igen.::))

Képzeljétek beköltöztek a patkányok a csirke udvar környékére..mindent tele rakott a férjem méreggel + törött üvebbel. Befurták magukat a beton alá. Fel kellett törni még tojást is talált a beton alatt ma találta meg a 9-dik patkányt 5 nap alatt...

30538. alfoldi13
2011. aug. 23. 19:39
hát itt ma se lettünk készen talán holnap az tán takaritani fogunk de szép lesz az már látszik
30537. bnedora
2011. aug. 23. 17:55

Sziasztok!

Gondolom, mindenki nehezen bírja ezt a meleget. Be van sötétítve mindenhol, de még így is alig lehet megmaradni a lakásban (házban). Egy szál semmiben vagyok, de csurog a víz minden hol...

Ilcsikém, jól mondod, sok folyadékra van ilyenkor szükségünk. Én, igaz most egy pohár sört ittam, de nagyon jól esett.... majd vízet is fogok inni azért:-)

Pihentető, szép estét kívánok mindenkinek.

❮❮ ... 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook