Véradás előnyei és hátrányai (beszélgetés)
Én is adok néha vért, régebben rendszeres volt.
Nálam is előfordult, hogy rosszul szúrtak, eldurrant a kémcső, stb., és utána mindig nagyon fáradt vagyok.
Előnyös e? Fogalmam sincs, én nem éreztem semmi előnyét.
Manapság már csak irányított véradásra megyek.
A vérplazma a szervezet fehérjetaktárqként szolgál,emellett glükóz,hormonokat stb. tartalmaz.
Aki hetente ad ilyet annak hosszútávon hiánytünetei lesznek.Persze ezt nyomatják mindenhol, mert óriási pénzeket kapnak ezekért a donációval foglalkozó cégek!
Ha segíteni akarsz másokon, adj vért az a betegnek és neked is jó!
Ja és a karodnak semmi baja nem lesz.
Ha legközelebb az erek mentén bevérzés lesz és fáj is,akkor javaslom a hideg lioton gélt.
Egyszer nagyon csúnyán nézett ki a karom és ezt javasolta az orvos.
Rendszeresen vért adok.
Nagyon jó hatással van a szervezetemre.
Vérplazmát nem adok és nem is fogok.
Az alábbi dr Szélessy Zsuzsanna hematológus,belgyógyász véleményével teljesen egyetértek:
"Általában az mondható, hogy a plasma adása évente max 2 alkalommal, a teljes vér adása évente 3 alkalommal lehetséges, hogy a donor szervezete ne károsodjon.Természetesesen maximálisan egészséges donorokról mondható ez el. Az adományozás előtt teljes laboratóriumi vizsgálat szükséges. Meg kell nézni a vérképet a vas raktárakat, a fehérje mennyiséger is a sérumban. A legkissebb eltérés estén sem szabad sem plazmát, sem vért adni.Amennyiben 35 év alatti felnőttróől van szó, akkor a szervezet könnyen tudja pótolni a levett vért".
A gyakori plazmaadás miatt súlyos hiánytüneteid alakulhatnak ki.
Benne vagyok egy gyógyszerkísérletben, az elején kéthetente vették vért. Volt olyan nap, hogy négyszer. Ráadásul a tündéri asszisztens csak a jobb karomat szereti.
Jelentem még nem esett le a karom. 😁
Egyik kollégám a plazma adással egészíti ki a fizut.
Elég gyakran jár.
Egyben van.
Rengeteg ismerősöm ad rendszeresen vért, semmi bajuk.
De ha ennyire félsz, akkor ne menj!
Érszűkületet biztosan nem okoz.
Gondolj bele, elég ha csak teherbe esel. 9 hónap alatt mindenki tűpárnának néz, mégsem vagyunk miatta betegek, a kezünk sem esett még le.
Évekig?
Alávérzett. Fel fog szívódni.
Semmi bajod nem lesz.
Szia!
29x adtam vért. Volt, hogy széttúrták a vénám, mindkét karom olyan volt, mintha drogos lennék. 😂
2x elájultam.
Szeretek vért adni. Valaki örül neki. 🤗
Sziasztok. A kérdésem az lenne, van-e közületek olyan, aki szokott rendszeresen vért, vagy vérplazmát adni? Milyen hátrányai vannak?
Én most voltam 5.alkalommal és picit megijedtem, a jobb karomnál visszérszerű tünetek vannak, meg a tűt véletlenül félrenyomták először és elkezdett vérezni. Most kisebb kékes folt látszik a helyén, picit megduzzadt az ér.
Lehet holnapra bekékül az egész. Kell aggódnom emiatt? Tervezek még menni, mert szeretnék másokon segíteni a véremmel, de félek egyre jobban károsodik majd a véna, vénafal. Súlyosbodhatnak a tünetek és kell komolyabbra is számítani? Persze csúnya is, de az egészségügyi oldala miatt jobban aggódom.