Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Vannak ilyen fajta filmek? fórum

Vannak ilyen fajta filmek? (beszélgetős fórum)


15. timycat (válaszként erre: 13. - Bdavid027)
márc. 3. 20:25

Férjem diploma után vonult be, addig húzta amíg lehetett, de akkor már muszáj volt. Ő itt helyben volt, minden hétvégén otthon volt, az egyetemistákat, fősulisokat is ide sorozták be. Azt mondta semmitérő volt az egész, ő a katonaságnál tanult meg henyélni. Persze az igaz ő az írnok volt, aztán kilobbizta magának a raktáros, majd a konyhai beszerző pozíciót is, így rommábizniszelte magát. Az államnak semmi nem számított, semmi nem volt drága, bugyuta, impotens problémamegoldás, pl hogy rengeteg eltáv/kiküldetés pénz volt a kasszában pluszban a katonák nem vették fel és annak onnan el kell tűnni, mert ez így nem maradhat. Ennyi esze volt a parancsnoknak. 2 nap múlva minden fillér ki volt adva 😂 ha ez a parancs 🤷‍♀️ Bizniszelt az ember eltávval, nőkkel, kávéval, szesszel, ami jött, erősen működött a szívességbank is. A parancsnok full alkesz volt, akit otthon vert az asszony, így telibecart mindent, el volt bent az értelmiséggel csak hazamenni ne kelljen, sőt a még gyanútlan, kopasz (talán így hívták) kiskatonákat szervezte be otthonra az asszonynak, hogy a nő "levezesse a stresszt". Beteg világ volt. Férjem olyan katona volt, hogy még lőni se lőtt 😂 Viszont voltak öngyilkosok az a 2 év alatt, nem bírták, mert a messziről jött, egyszerűbb népnek azért szivatós világ volt. Ez azért megviselte a férjemet, a mai napig emlékszik rájuk, minden adatukra. 😕

Férjemet nem szivatta senki, mert egy írnok egy tiszttel is ki tudott .aszni, így őt és akikkel jóban volt senki nem piszkálta. Papíron minden rendben volt aztán "jólvanazúgy".


Viszont ami abszolút pozitív volt, hogy férjem szerzett néhány nagyon jó barátot, akikkel azóta is tartják a kapcsolatot.

14. Amaunet (válaszként erre: 3. - Channa*)
márc. 3. 19:35

Így volt.


Akkor a még a hivatásosok is egyenruhában jártak dolgozni és ilyen volt a sorkatonai kimenő egyenruha.

[link]

Ha szabálytalanul volt felöltözve a VÁP be is vitte fogdára. A VÁPosok mindenhol jelen voltak az országban. Főleg pályaudvarokon.

13. bdavid027 (válaszként erre: 3. - Channa*)
márc. 3. 18:56
Mert kíváncsi vagyok rá , hogy akkoriban milyen élet volt a katonai élet akkor a családoknál is milyen életet éltek az emberek akkor az akkori kultúra, hagyomány, neveltetések meg hát minden ami az akkori években volt a mostanihoz képest és , hogy ahhoz képest miért és mennyit változott a világ mindenben.
12. Tai (válaszként erre: 6. - Napsugár8)
márc. 3. 15:01

Így van,Apukám tüzér volt ( 44-es születésű ) akkor még 2 év volt a szolgálati idő. Nem sokat volt itthon Mama elmondásai szerint,mert igencsak sokat ivott,ez volt az akkori kommunizmus nagy átka....

Viszont büszke volt rá,hogy a Dunát átvezette tankkal a víz alatt és sok titkot talált...

11. globus (válaszként erre: 4. - Tumbo2)
márc. 3. 14:57

Férjem azt mesélte, hogy kijelölt időben lehetett enni, és olyan forró volt a leves, hogy vizet öntöttek bele.

Öcsémet latogattam vasárnaponként, szegény reménykedők udvaron álltak mind, arccal a kapu felé. Hosszú asztaloknál úgy ettek hazait, mint a sáska.

Járőrök voltak a városban, a kimenős katonákat ellenőrizték.

10. Tai (válaszként erre: 7. - Tumbo2)
márc. 3. 14:49

Főleg,hogy Oroszok szabadítottak fel bennünket a Németektől......Cserébe száz ezresével kínozták a Magyar hadifoglyokat az Oroszok...

No de nem megyek bele mélyebben...

márc. 3. 14:48
princ,a katona,kisváros.
8. Napsugár8 (válaszként erre: 2. - Napsugár8)
márc. 3. 14:34
A linkben szereplő listából az első filmet (link szerint) 1988-1990-ben forgatták. Érdemes végig nézni, milyen filmek vannak benne.
7. tumbo2 (válaszként erre: 5. - Tai)
márc. 3. 14:33
hát igen,az ember sosem tanul.soha többé háborút.
6. Napsugár8 (válaszként erre: 3. - Channa*)
márc. 3. 14:31
A rendszerváltás előtt pár évvel már igen lazán vették ezeket a dolgokat. Nem volt annyira szigorú mint még az u.n. hidegháborús években.
5. Tai (válaszként erre: 1. - Bdavid027)
márc. 3. 14:31

A férjem 67-es születésű,18 évesen sorozták be,határőr volt. 1 év és 6 hónap volt a szolgálati idő,3 havonta kapott eltávot. Akkor már a menyasszonya voltam,voltam az eskütételén,szép emlék maradt....

A Nagypapám hadnagy volt a II.-ik világháborúban,3 évet volt hadifogoly Szibériában,de hazatért különben nem lennék én :-)

Szörnyű dolgokat mesélt,főleg ott a Don kanyarban,mezítláb gyalog mínusz 30 fokban Szibériáig,sorra lőtték ki mellőle akik már nem tudtak gyalogolni. Pocsolya vizet ivott és nyers halat evett,mert élni akart....Százezrek hullottak el....

Hasonló ez Austwitchoz.... :-(

4. tumbo2 (válaszként erre: 3. - Channa*)
márc. 3. 14:28
az öcsém 73-ban, de szerencsés volt a szakácsok mellé került.annyit ehetett,amennyi belefért.igaz hétvégére mindenkit hazaküldtek,ne fogyassza a kincstári kosztot.
márc. 3. 14:21

A tesóm 66-ban született. 1986. augusztus 26-án vonult be.

1,5 évig volt katona. Elvileg harckocsis lett volna, de ő sportoló volt, így sport századba vagy mibe került.

Mivel ez egy elit század volt, ezért a tesóm csak az első hónapot töltötte folyamatosan a laktanyába. Volt egy alaki kiképzés, majd eskü.

Onnantól viszont minden hétvégén otthon volt. Igazából nem is katánoskodott, mert hiába volt a laktanyába munkanapokon, akkor is edzései voltak, illetve járt versenyezni is.


De ezelőtt már kb. 4 évvel volt az alkalmassági vizsgálat (orvosi).


Ja, a fent említett napon a Golgota téren gyülekeztek és onnan vitték őket a laktanyába.


Sajnos filmet nem tudok neked ajánlani, de nagyon kíváncsi lennék rá, hogy miért van erre szükséged...

2. Napsugár8 (válaszként erre: 1. - Bdavid027)
márc. 3. 14:20

Ezek a filmek állítólag a honvédség közreműködésével, a katonai szolgálat népszerűsítése céljából készültek:


[link]


A sorkatonai szolgálatot 18-20 éves kor között töltötték le, csúszást csak az kapott, aki felsőfokú, egyetemi képzésre járt.


Persze ezek a filmek egyáltalán nem biztos, hogy a 66-os születésű fiatalok katonai szolgálati ideje alatt készültek.

márc. 3. 13:54

Engem az érdekelne, hogy akik az 1966-os években születtek és őket besorozták katonának , hogy őket hány évesen sorozták be és azokról az időkről egy magyar filmet vagy akár dokumentumfilmet tudna - e valaki küldeni?

Youtube -on találtam egy párat de olyat ami a leirando szövegemre jellemző olyat nem találtam és nekem meg kéne olyan fajta film.

Előre is köszönöm

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook