Van biciklid? (egyszavasok)
"Ma, ha akarod, ha nem, legalább 8 méter bowden van minden bringán."
Bizonnyara ugy tunik!
De ha kozelebbrol megnezzuk, akkor a legcomplikaltabban negy van, az elso es hatso abroncs fekek, es az elso es a hatso lanc valtok mukodteteseire szuksegesek.
Az ujabb hegyik bicajokon, mar csak ketto van, mert a fekeket az abroncs fekekrol, tarcsa fekekre valtoztattak at.
Azokhoz meg vekony csovek vezetnek, amelyekben fekfolyadek kozvetiti a fekezo erot.
Ami meg eszre veheto, hogy az orszaguti sport bicajokon, manapsag mar a lanc valtashoz szukseges kabelokat a fekkarok oldalra mozditasa mukordtetik, mig a varosi bicajoknak a kormanyon levo foggantyuja kozepe felen levo resz elore es hatra valo forgatasaval tudnunk fogaskerek attetelt valtoztanunk.
--de ahhoz a muvelethez is Bowden kabelokra van szuksegunk...
[a Bowden cabelokrol beszelve, annak nagy segitsege lenne, ha evenkent egy ket csopp olajat csoppentenenk a kezdodo es a vegzodo vegeikre, az esoviz nem tudna belehatolni, konnyebben csusznanak es nem lennenek beragadva, rozsdasodva.]
A régi kalapok szerintem jobbak voltak.
Ma, ha akarod, ha nem, legalább 8 méter bowden van minden bringán.
(az a bicaj, mar ami maradt belole a haborubol, az vastagon le volt takarva tyuktragyaval, mert egy tyuk olban volt. De annak a nyolcadikat vegzett gyereknek, akinek volt valasztasa, vagy a rozsdas bicaj maradvany, es az egesz nyari komuves melletti segedmunkassagbol vett feljavitasi alkatreszekert megdolgozni, vagy naponkent kilenc (4.5+4.5)km, gyaloglas a vonat allomasaig oda-vissza. Hajnalokban kelni, telen-nyaron, esoben-hoban, minden iskolanap, negy evig.
A rozsdas biciklinek ugy orultem, mintha aranybol lett volna!
Ugy jartam gimibe.
Olyan kalappal koszonunk, amilyen van.
A kontrafekes regebbi bicajok hatso kerekeben a mai szoval van egy "agy", amit a regi szoval "tuskonak" hivtunk.
Szegeden a Kalvaria sug. uton levo, mar nagyon regi bicaj javitohoz "lementem" ( a haza pincejebe volt a javito uzlete, amely a sug, utra ment fol a lepcsoje) mert az edesanyam bicaja "szalajtott", mert azon a tuskon van olyan ot darab ekes palya, amelyen ha mar gorgok nem tudnak mozogni, mert az utjukba all a kikopott "kuszobjei", akkor azt regen azt az ekes palyan levo kuszobot, ha uj nem volt, akkor azt leszoktak volt koszorulni rola, hogy a gorgok ujra betudjak futni az ekes palyajukat, es jol mukodhessenek. Ezt a javitasi trukkot az idosebb tudjak, a fiatalabbak nem.
Amikor bementem a fent emlitett javitohoz, az ott levoembertol megkerdeztem, hogy manapsag, a tuskokat koszoruljuk e, vagy csereljuk?
Az ugy nezett ram, mintha hulye lennek! -fogalma sem volt, hogy mi a tusko egy bicajban? A fa tuskot meg hasitani, vagy vagni szoktak nem koszorulni!
Akkor odament egy idosebb szakihoz, aki ram mosolygott es azt mondta, van tusko dogivel, csereljuk!-es meg olcso is!
Igy ketszazert vettem egy uj "tuskot" es kicsereltem, tobbet nem "szalajtott" a bicaj, es a kontrafek is fogott mint a parancsolat!
:-))))))))
"Esedékes a küllők cseréje? Mi okból?"
Husz eves rozsda okabol...
:-D
A szuleim meseltek, hogy a haboru utan, jartak a gyalogos totok, uveges, drotos, badogos es kiabaltak:
"Drotnyi, fotnyi!" ugy jelentettek be az ott letunket, munkat keresve!
Onnan ered az a mondas ia, hogy az "ugy hianyzik az neked, mint az uveges totnak a hanyadt eses!"
:-)))
"ja a szocializmus idején"
Tavcsovon nezzel vissza a nemzetunk ipara multjara, ne szabadszemmel...
-----
"halvány lövése sincs,ami itt van"
Edesapam, hattol-hatig is dolgozott, unokai is ugy emlekeznek ra...
Nyugdija 28000 volt havonta. ugy kezdte...
Tenyleg, halvagy lovesunk sincsen semirol?
-----------
"ja láttál itt egy péket csak úgy unalomból játszani?"
Mond a peksegek, mennyire vannak gepesitve?
Lattal mar egy nem ottani es egyitthoni pekseg gepesiteset?
----------
"minden nap a kávézóban reggeliztek,"
Ha keszulunk elmenni a tengeren tulva vakaciora es esetleg mar regota gyujtottunk ra, akkor amikor odaerunk, rantott levesen fogunk elni, vagy szaraz kenyeren es vizen?
ja,meg egy havi nyugdíj.nem akarok én bántani senkit,de aki Amerikában él,halvány lövése sincs,ami itt van.a lányom vőlegényének az anyja pékségben dolgozott,a nagybátyja szakács volt.amikor hazajöttek,minden nap a kávézóban reggeliztek,az asszony játszott is valami gépen.
ja láttál itt egy péket csak úgy unalomból játszani?
A magyar oseink, nem a femiparban voltunk jaratosak, hanem allattartsban, es mezogazdasagban.
Ezert mentunk a nemetekhez tanulni, mert nemetek a femiparban, gepeszetben a legjobbak voltak, (nezzuk meg a japan femipart, ok is a nemetektol tanultak es vettek at a pontossagot es a technologiakat.)
A femek teruleten a nemet mernokok a vilagon a leg precizebbek es a legjobbak!
Rengeteg nemetbol kolcson hozott szavakat, neveket atvettunk, amelyeket magyar hangzasuakka alakitottunk.
Innen szarmaznak a nemetes hangzasu szavaink, fogalmaink, mint pl. a felni is (die Felge).