Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Valentin nap cikk

Valentin nap


A Bálint nap, mint a szerelmesek napja Magyarországon csupán egy évtizede vált igazán ismertté.

Nálunk nincsenek olyan hagyományai, mint Amerikában, vagy Angliában, itt szinte kizárólag a fiatalok ünnepe, amikor kisebb ajándékokkal (pl. virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást. Vitathatatlan, hogy a Valentin nap még mindig gyerekcipőben jár Magyarországon. Ugyan már több mint tíz éve próbálunk rászokni, az "idegen" szokással kapcsolatos ellenérzések még mindig ott vannak a levegőben így február közepe táján.

Hogy ki volt Valentin?

Biztos egy nagyon kedves, figyelmes férfi, aki szerelmét valami nagy dologgal ajándékozta meg ezen a napon, és ezért esik ez az ünnep február 14-re. Természetesen nem ilyen egyszerű a képlet, de én most fellebbentem a fátylat a nagy titokról. Ha van kedved, tarts velem!

Valentin személyéről semmi biztosat nem tudunk. Az ünnep két történetre vezethető vissza: Az egyik legenda úgy tartja, hogy Rómába kezdődött minden. Az olaszok, mint tudjuk, nagyon szeretnek mulatni. Az egyik ilyen kedvenc ünnepük volt Lupercakia, amelyet február 15-én tartottak. Luperca egy istennő volt, még hozzá ő volt az erdők, mezők, tüzek urának Faunusnak hitvese. S ha már istenekről van szó, hát kijárt nekik egy évben egy nap, amely napon áldozatot mutattak be nekik az emberek.

Ezen a napon Róma népe a város leghíresebb dombjához vonult, állat és kenyéráldozatot mutattak be istenüknek. Az áldozati kecskék bőréből szíjakat hasítottak, amivel a férfiak megcsapkodták a mellettük álló lányokat.

Persze, a jó öreg Juno istennő is szereti mindenbe beleártani magát. Ugyanezen a napon az ő tiszteletére egy faládába összegyűjtötték a lányok neveit, amelyet fiatal és természetesen nőtlen férfiak húztak ki. Így egyszerre letudták az ismerkedést is, és hát kezdődhetett a szerelem. Ha komolyra fordult a dolog, akkor a következő év ünnepén össze is házasodhattak.

Így lett ez a nap a szerelmesek napja.


A másik történet szerint, mikor Claudius császár nem tudott elég katonát toborozni a hadseregébe, betiltotta az esküvőket és az eljegyzéseket Rómában. Azt gondolta ugyanis, hogy a férfiak azért nem akarnak katonaruhába bújni, mert nem szívesen hagyják magukra kedvesüket. Ám élt a városban egy Valentin nevű pap, aki titokban összeadta a nála jelentkező párokat. Mikor a császár ezt megtudta, börtönbe záratta Valentint, akit 269. február 14-én végeztek ki. A történet egy fiatal, vak lányt is említ, aki a börtönőr gyermeke volt. Valentin megsajnálta és imáival meggyógyította. Kivégzése napján levelet írt a lánynak, melynek végén ez állt: a te Valentinod... Így vált az aláírás az egymást szerető fiatalok, az egymásra szeretettel gondolók rövid, őszinte üzenetévé az egész világon.


A Valentin napi szokások az ősi pogány templomáldási ceremóniákból alakultak ki. 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február 14-én ünnepeljék. Az angolok már 1446-ban ünnepelték ezt a napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A 19. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Különösen Németországban volt kedvelt és úgy hívták, hogy ,,Freundschaftskarte".


Valentin egyébként magyarul Bálintot jelent, ezért nálunk Bálint napként is szokták emlegetni. Magyarországon 1990-ben éledtek fel a nap megünneplésével kapcsolatos szokások és rendezvények. Azóta már a média közösségi rangra emelte a Valentin napot, s gyorsan beépült az új ünnepek sorába. Minden valószínűség szerint tovább fog élni, mint a stafétavárás vagy a nők napja, mert ez alkalomból egyedi érzéseket céloztak meg az üzletemberek, mellyel az erre legfogékonyabb közeget befolyásolják.


Régen szerelmi pratikákat, boszorkányságokat vettetek be e napon a fiatal lányok a kiszemelt fiúk megszerezésére vagy arra hogy megőrizzék szerelmeiket.

Példának megemlítek néhányat:

-Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.

- Meg kell gyújtani egy szál gyufát, megvárni, amíg elég, s amerre ekkor dőlni fog, abból az irányból fog jönni a szerelmes.

-Azokat a szerelmeseket a hiedelem szerint nem lehetett semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya szenteltvízzel lemosta, a vizet pedig a fejükre öntötte. E pár ellen nem használt semmiféle szemverés, igézés vagy rontás.


Valentin nap, vagy Bálint nap ugyan nem piros betűs ünnep, de a virág- és ajándékboltokban megnő a forgalom és az érzelmeknek köszönhetően szebbnél szebb piros szíves csokrok, édességek, szuvenírek kerülnek az egymást szerető fiatalokhoz, és az egymásra szeretettel gondolókra is egyaránt.


Valentin napot azért tartják, hogy megünnepeljék egy szent emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Ilyenkor az emberek szerelmes üzeneteket cserélnek. Mások szerint később sokan összetévesztették a norman-francia 'galantin' szóval, ami szerelmest jelent. Az idők során a két hiedelem összefonódott, ezért Szent Valentinra úgy emlékeznek most, mint a szerelmesek védőszentjére.


A portálon sok olyan képeslap van, amit Valentin napra el tudtok küldeni a szeretteiteknek és persze található egyes fórumokban sok szép olyan versike vagy üzenet, amelyet akár el lehet küldeni sms- ként vagy akár az üdvözlőkártyákra és a képeslapokra is rá lehet írni.


De ha gondoljátok, a cikk hozzászólásaként összegyűjthetnénk pár sms-nek való szerelmes szöveget vagy az üdvözlőkártyára és a képeslapokra is egyaránt írható versikét vagy idézetet.

BOLDOG VALENTIN NAPOT MINDENKINEK!
Írta: tinendo, 2006. február 15. 10:39
Fórumozz a témáról: Valentin nap fórum (eddig 88 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook