Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Vadas marhahúsból zsemlegombóccal recept

Vadas marhahúsból zsemlegombóccal recept

Elkészítési idő 120 perc

A Vadas marhahúsból zsemlegombóccal hozzávalói:
50 dkg marhahús
2-3 nagyobb sárgarépa
1-2 fehérrépa
1 citrom
mustár
hagyma
cukor
liszt
babérlevél
erőleves v. marhahúsleves kocka
1 doboz tejföl


A Vadas marhahúsból zsemlegombóccal elkészítési módja:
A húst vékonyabb szeletekre felvágjuk. Lisztben megforgatjuk, és egy nagyobb serpenyőben forró olajban mindkét oldalán hirtelen átsütjük. Felöntjük a húslevessel, 3-4 dl-rl. Beletesszük a sárgarépát és a fehérrépát. Ezeket hosszában négyfelé vágva kell betenni, de ha hosszúkás, akkor keresztbe is vágjuk félbe. Egy szelet citromot, 3-4 babérlevelet. Az egészet együtt pároljuk, amíg a hús puha lesz, 1 órát. Ezután a húst kiszedjük egy tányérra. Tálalásig letakarhatjuk egy alufóliával. A citromot és a babérlevelet is kivesszük, és kidobjuk. A sárgarépát és a fehérrépát összepürésítjük. A levet, amiben mindez párolódott, öntsük egy tálkába, mert kell majd még. A serpenyőbe tegyünk egy kis olajt, felforrósítjuk, rátesszük a kockára vágott vöröshagymát és szórjunk rá kb. 5-6 csapott teáskanálnyi kristálycukrot. Pirítsuk meg őket, ha már kezdi lekapni a cukrot, akkor tegyük rá az összepürézett répákat és öntsük fel a lével. Ha kevés lé maradt a húson, akkor önthetünk rá még egy kis húslevest. Ha pedig hígnak tűnik a mártás egy kis liszttel sűríthetjük, vagy keményítővel. Ezt már nem kell főzni, éppen csak összeforralni. A mártásba még kell tenni 1-2 teáskanálnyi mustárt, citromlevet ízlés szerint. Végül keverjük bele a tejfölt, ekkor már ne legyen a tűzön a mártás. A zsemlegombócn elkészítése: kis kockára összevágunk egy zsemlét, és sütőlapon megpirítjuk. Felső sütés fokozaton kb. 5-10 percig van a sütőben, nézegessük néha, nehogy elégjen. Csinálunk kb. 25-30 dkg lisztből, 1 tojásból és vízből egy masszát, mintha galuskát készítenénk. Ebbe belekeverjük a zsemlekockát, és még összevágott petrezselyemzöldet is lehet. A gombócokat forró sós vízben kifőzzük.


Kategória: Húsételek receptjei


A vadas marhahúsból zsemlegombóccal elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook