Elérhetetlen apuka, nem ismert tartózkodási hely esetén mi a teendő? (tudásbázis)
Nem a mi dolgunk.
A lényeg, megoldódott a gyermek helyzete, mehet továbbtanulni.
Mi már okosakat nem tudunk mondani, és tényleg feleslegesek a HA-k
Ha az említett apa
Elég sok a ha
Hazajön pénteken, hol talál közjegyzőt? Sehol
Nem akarok prejudikálni senkit, de nyilván nem valós meghatalmazás lesz
Az emlitett úrlapot nem ismerem, jellemzően két tanu/cim, bármely meghatalmazás hivatalosnak tekinthető kockás papíron is
Véleményem szerint ha az apa aláírása ott van senki, az iskola, nem néz utána valódi vagy nem, ebben az esetben
Más eset más megoldást kíván
Itt Channa-n kívül nem beszélt senki csalásról.
Ha az említett apa, közjegyző előtt adott pl. az anyjának meghatalmazást, hogy helyette, nevében eljárhat, nyilatkozatot tehet, akkor meg főleg helyesen járt el, akkor az anyja is aláírhat.
De tudom, értem most állítólag hazajön és megírja a meghatalmazást az apa, ami szintén jó, ha kézzel írja, el kell, hogy fogadja az iskola.
Mert én úgy gondolom!
Okirathamisitásért a családtag is felelősségre vonhato, jelen esetben a mama a fia ellenében
"Persze, ha pénzbüntetést kap valaki, az más, azt vagy kifizeti vagy leüli, de sem banki, sem magán tartozás miatt nem adnak letöltendőt, ahogy a gyerektartás miatt sem sittelnek le senkit."
Menj fel a körözési listára és ott , miért körözik az egyént, ott találsz emberkéket, akiket gyermektartási díj meg nem fizetése miatt köröznek, talán a saját szemednek hiszel. Ha van kedved bogarászni a körözött személyek között.
"Válásban sem vagyok jártas és gyermek elhelyezésben se"
Na itt a pont. :) Innét már akkor nem is lehet tanácsot adnod, a FI-nak meg van éppen elég baja.
Írtam, hogy "gondolom".
Igen, ha a szülők anyagi helyzete nagyban különbözik. Szerintem.
Aztán minden eset más.
Ha egy hét itt egy hét ott, akkor is ítélhetnek/ítélnek meg tartásdíjat.
Ha a két szülőnek jelentősen eltérő a jövedelmi helyzete.
Nem függ össze a kettő.
A közös felügyelet egy a gyermek jogi képviseletét jelenti.
Az elhelyezés/tartás pedig többnyire a szülők megegyezésén múlik és jelenti azt, hogy a gyermek hol lakik, hol él, ki tartja (csúnya szó erre).
Ha egy hét itt, egy hét ott, akkor gondolom nem ítélnek meg egyik szülőnek sem tartási díjat.
Viszont, ha csak egyik szülőnél van az elhelyezés, akkor a másikat tartásdíj megfizetésére kötelezhetik.
Köszi!
Akkor mindig kérdés, hogy a közös felügyelettel, úgy helyezik e el a gyereket, hogy mindkét szülőnél felváltva, vagy csak az egyikhez.
Abban az esetben, ha közös a felügyelet, akkor nem megegyezés kérdése, hogy adjon valamelyik fél(pl. a jobban kereső) gyerektartást.
Mert szerintem, ha közös a felügyelet, akkor az azt is jelenti, hogy mindkét szülőnél egyforma időt tölt a gyerek.
Lejjebb írtam, hogy egy ismerősömnél, hogy van. (heti váltásban, mindenhol van saját szoba, stb)
És ezt mind tőled függetlenül kérdezem!
Az szuper, hogy sikerült a sulit megoldanod!
Bocsánat, hogy nem érintett révén újból írok és jogászkodom! 😊
A gyermekelhelyezés és a felügyelet külön eljárás. Úgy tudom.
A felügyelet egy jogi kategória. Vagyis nem feltétlenül kell a gyermekkel együtt élnie, viszont a gyermeket érintő minden élethelyzetben teljes joggal dönthet.
Az elhelyezés (tartás) viszont a gyakorlatban lehet megosztott vagy teljesen egyik szülőnél. Ilyenkor fizet a másik szülő tartási díjat.
Pedig, biztos megússzák sokan, hiszen nem ismerek olyan embert sem, aki attól retteg, hogy a gyerektartás nem fizetése miatt, lesittelik.
De itt sokszor olvasom, hogy sokan sosem fizetnek.
Akik soha nem fizetik a gyerektartást, az itteni leírások szerint, azok már ülnek?
Nem vagyok banki ügyintéző.
Telesen más a munkaköröm.
Kérdéseket tettem fel.
Mivel sosem voltam ilyen helyzetben és nem is ismerek olyanokat, így még tapasztalatom sincs.
Nyugodtan nézd meg. Tegnap csak este valamikor írtam ide hoxára, bár van, hogy napközben is megteszem, ha van időm.
Egyébként az első bejegyzésedben azt írtad, hogy közös felügyelet van. És erről is kérdeztem. Mármint nem konkrétan a te helyzetedről, hanem úgy általában.
Tehát, a vagdalkozás helyett esetleg válaszolsz vagy valaki megteszi?
Miért kell gyerektartást fizetnie valakinek a közös felügyelet alatt? És, hogy döntik el, hogy melyik szülő fizesse, ha közös. Ha közös, akkor az nem azt jelenti, hogy mindkét szülőnél azonos időt tölt el a gyerek?
Ahol az egyik szülőnél van elhelyezve a gyerek, ott értem, hogy az fizet gyerektartást, akinél nincs elhelyezve, de közösnél?
köszi!
Tartási kötelezettség elmulasztása
212. § (1) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt gyermektartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban előírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti, és ezzel a jogosultat súlyos nélkülözésnek teszi ki, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) * Az (1) bekezdés alapján az elkövető nem büntethető, a (2) bekezdés esetén büntetése korlátlanul enyhíthető, ha kötelezettségének az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig eleget tesz.
Forrás: [link] - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
És még az jutott eszembe, hogy az állam, ha jól tudom, csak fél évre előlegezi meg a gyerektartást, itt az apuka évek óta elérhetetlen. Éveken át nem fog az állam fizetni senki helyett.
Jól tudom?
családi pótlékot is max. fél évre visszamenőleg lehet megigényelni, ha 1 év múlva jut eszébe a szülőnek, hogy az is jár neki, akkor sem kapja meg az 1 évre járót, csak a fél évre járót.
Lehet, hogy rosszul tudom, de már elvileg nincs adósok börtöne, azaz ilyen miatt nem visznek senkit sittre.
Persze, ha pénzbüntetést kap valaki, az más, azt vagy kifizeti vagy leüli, de sem banki, sem magán tartozás miatt nem adnak letöltendőt, ahogy a gyerektartás miatt sem sittelnek le senkit.
Javítson ki, aki ért ehhez.
A gyerektartást, amit megelőlegez az állam azt majd behajtják azon, aki nem fizette. Kamattal együtt, de börtönbe nem fog menni emiatt.
Válásban sem vagyok jártas és gyermek elhelyezésben se, de ha közös a felügyelet vagy mi, akkor miért kell gyerektartást fizetnie bármelyik félnek?
Van ismerősöm, ahol úgy van közös felügyelet vagy mi, hogy 1 hét anyánál, 1 hét apánál. Azaz mind a két szülőnél egyformán tartózkodnak, mindkét szülő ellátja őket, mindkét szülőnél van szobájuk, stb. Nem ad egyik sem gyerektartást.
Akkor ez Fi esetében, hogy lehet? De tekintsük el attól, hogy FI-nél ez van. Közös felügyelet esetén, ha van gyerektartás, akkor miért csak az egyik fizet, a másik miért nem?
"Igen, családtagot nem lehet vallomásra bírni, ez viszont bűnpártolás, esetleg okirathamisitás is"
Ha nem lehet, akkor mitől lenne bűnpártolás?
Gyermektartás nem firetése a BTK-ba tartoziik, tehát bünügy . A rendőrség hogy jár el az ő és a vonatkozó trv-ek dolga
Igen, családtagot nem lehet vallomásra bírni, ez viszont bűnpártolás, esetleg okirathamisitás is
Aztán menjen az apa és anyós panaszra
Egy szülő sosem fogja a gyerekét (általában nem) felfedni.
A hatóság sem kötelezi a családtagot, családtag ellen vallani.
További ajánlott fórumok:
- Ha egy szép nő tartózkodik a légkörödben kevesebbnek érzed magad?
- Mit gondoltok arról hogy 5napról 3napra csökkent a szülés utáni kórházban tartózkodás?Szerintetek jó vagy rossz?
- Közjegyző törvényre hivatkozva kérheti-e, hogy a kiskorú gyermek ne tartózkodjon az irodájában?
- Hoxán való tartózkodásod során milyen témában fejlődtél a legtöbbet, az itt olvasott információk, itt folytatott beszélgetések alapján?
- Ha valaki külföldön tartózkodik, bevonják a személyit és valami biztositást kell fizetnie?
- Kapcsolat elején mennyire normális az ottalvás, férfinél való tartózkodás?