Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tartod a hagyományokat karácsonykor? fórum

Tartod a hagyományokat karácsonykor? (beszélgetés)

ma 00:59

Fenyőfa faragás közbeni anyázás?

Pont ezért nem! Pár éve műfenyőnk van! 👍

Nagyon szép!

23. ~ Luna ~ (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 19:45

Rengeteg ember van, akinek nincs bátorsága, ereje, lehetősége másképp csinálni, vagy egyszerűen fel sem ismeri, hogy lehetne a saját kedve szerint ünnepelni. Inkább beletörődik, hogy a karácsony az “ilyen”. Meg kell felelni a családnak, rokonoknak, szomszédnak, mindenkinek.

Vagy éppen megy a többiek után, szebb legyen, több legyen, drágább legyen, mert nem akar másoknál kevesebbnek látszani.

Esetleg az év többi részében nem sok öröm jut nekik, ezért ilyenkor görcsösen próbálkoznak boldoggá tenni ezt a kis időt, aminek persze semmi jó vége nem lesz.

Szerintem ez végtelenül szomorú.

22. Kacsahercegno (válaszként erre: 21. - K-né Zsóka)
tegnap 19:26

Sokféle ember van, én FB-n az asszonysutyorgóban szoktam ilyen posztokat látni, hogy már majd' beleőrül az illető, de főzi a vasárnapi húslevest, meg a kirántott húst, meg mindent az élére állít a lakásban mert ez az elvárás, de a családja igazából nem is becsüli meg annyira. Ünnepekkor meg aztán végképp vannak, akik belehajszolják magukat a 68fogásos ebédbe, a 16féle seteménybe, meg az ajándékok hitelre megvételébe, meg a ki tudja még mibe annak ellenére, hogy egy hatalmas tehernek éli meg, és lehet, hogy senki nem is várná el. Mert a gyerekek egyféle sütinek is ugyanúgy örülnének, a férjének elég lenne 1 ünnepi fogás, meg a vendégségbe sem lenne muszáj egy kisebb falunak elegendő ételt vinni stb. Csak mondjuk van egy beszólogatós anyósa, vagy a sógornője 96féle ételt főz minden alkalommal, és amiatt úgy érzi, hogy kell.

De persze nem én vagyok a FI, lehet, hogy burkolt beszólásnak szánta mindenkinek aki készülni akar az ünnepekre, nem tudom.

21. K-né Zsóka (válaszként erre: 19. - Kacsahercegno)
tegnap 17:46
Igen, de bennem valahogy azt az érzést keltette, hogy a fi. tudja, hogy vannak emberek, akik kedvük ellenére tesznek bármit is. Lehet, hogy csak ő látja így, csak számára hihetetlen, hogy valaki tovább viszi a hagyományt. De végül is mindegy :)
20. komor (válaszként erre: 9. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 14:57

Ti!

"ki az, aki hagyományokat tart, de nem szereti azokat? Miért teszi?"

Kérdezed indignálódva, majd folytatod a hagyományok megkérdőjelezését:

"Nem abszurd ez? Tényleg van olyan, aki karácsonykor mást csinál, mint ami neki, a házastársának és a gyerekeinek megfelelő?"

A hagyományok tartása fontos dolog. Annak felrúgásakor, bár az nagyon könnyű lehet, a veszteség sokszor sokkal nagyobb, mint ahogy azt gondolnánk.

Sokszor ez az, ami összetartja a családot, ez is egy kis kapocs közöttünk. Aztán amikor valami miatt nagy ügyesen kizárjuk, kiszervezzük a hagyományunkat, kiderül, hogy a nagy semmit kapjuk helyette...

Brávó!!

19. Kacsahercegno (válaszként erre: 16. - K-né Zsóka)
tegnap 14:24
De a kérdés arra vonatkozott, aki kényszerből csinálja, mert úgy érzi, muszáj megfelelnie valamilyen vélt vagy valós elvárásoknak, de nem szereti. Aki tartja ÉS szereti is, arra ez a kérdés nem vonatkozik...
18. csemár (válaszként erre: 16. - K-né Zsóka)
tegnap 14:14

Így van, ahogy írod!

Aki szereti a karácsonyi készülődést, annak itt egyes békétlenkedő Fórumozó Társak miért nem tudják ezt elhinni, elfogadni?! Ne adj'isten megbocsátani?! (...Hanem rögtön kezdődik a minősítgetés... Abszurd helyzet egy olyan toleráns közegben, mint a Hoxa! Ahol demonstratíve "mindenki azt csinál, amit akar; mindenki úgy él, ahogy neki tetszik"!)

17. K-né Zsóka (válaszként erre: 2. - Libikóka)
tegnap 13:50
Én ezt még az elején megvétóztam. Talán 2 évben mentünk látogatóba, de aztán az lett, hogy anyósom azon siránkozott, hogy anyuéknál több időt töltünk, apu meg azért, mert szerinte apóséknál voltunk túl hosszú ideig. Így aztán egy nap reggel anyuékhoz mentünk, este haza, másnap apósékhoz ugyanennyi időre. Máshoz nem!
16. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 13:46

Ugyanúgy azt is kérdezhetnéd, hogy akik mindössze otthonról hozott, rossz beidegződésnek tartják az ünnepi készülődést, miért nem hiszik el, hogy van, aki szereti, élvezi azt. Az emberek többsége, nem az otthoni mintát követi, hanem már rég kialakult a saját kis hagyományuk, ami olyan, de mégis más.

Igen, én is megkaptam már, hogy a szokások rabja vagyok, de nekem így jó és mint írod, kívülálló tartsa meg a véleményét.

15. Kacsahercegno (válaszként erre: 13. - Fincsi5)
tegnap 13:44
Nekem alapvetően nem a rokonokkal meg a menéssel van bajom, de volt pár ember a családban aki mindig ragaszkodott a karácsonyi összejövetelhez, de pl. egyiküknél az egész arról szólt, hogy kicsit vagy jobban beivott, aztán mindenkivel veszekedett, főleg a gyerekeivel, amit rettentő kínos volt hallgatni. Évekig úgy éltem meg, hogy ettől még muszáj menni, mert ő rokon, meg meghív, és akkor ez kötelező, végig kell szenvedni. Ennél egy nap pihenés milliószor többet ér. Nekem ez volt a "mit gondol majd a falu népe" szokásom, aztán senki le sem szarta, még másoktól sem hallottam vissza, hogy bárki hiányolt volna ezekről az eseményekről. :D
tegnap 12:47

Sosem volt semmi bajom a hagyományokkal.

Egy kis faluban nőttem fel és számunkra természetes volt az András-napi disznóvágás, a Mikulás (akinek egy falubeli öltözött be), a Lucázások, a betlehemesek, az estézések (mikor családok jöttek/mentek egymáshoz át egy kis borozásra, beszélgetére). Úgy együtt volt a falu.

Sajnálom, hogy manapság ezeket hanyagolják. Másik oldalról pedig panaszkodnak, hogy milyen magányosak.

13. fincsi5 (válaszként erre: 12. - Kacsahercegno)
tegnap 12:47

Évtizedekig jártunk a rokonokhoz és ők is hozzánk. Mióta gyerek kirepült, szívből utálom, (gondolom belül addig is, de mikor az ember benne van a mókuskerékben, eszébe sem jut, hogy ki lehetne lépni) most az unoka miatt muszáj egy ebéd, a többi nem érdekel. Még azt sem mondhatom, hogy a pihenésről szól, mert mindketten nyugdíjasok vagyunk.

Nem bánnám, ha szentestén jönnének, mert akkor rendelhetnénk egy sültes tálat, ami ugye csak aznap finom.

12. Kacsahercegno (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 11:02
A kötelező rokonlátogatás volt az egyetlen ilyen, aztán egy ponton rájöttem, hogy szabad akaratom van, és akit tényleg annyira nem kedvelek, ahhoz nem muszáj elmenni vendégségbe, csak azért mert "úgy illik", meg mert családtag. Amúgy nem csinálok semmi olyat azért "mert úgy szokás", miközben a hátam közepére se kívánom, nekem a karácsony a pihenésről szól. Évekig karácsonyfát sem állítottunk, mert nem hiányzott egyikünknek sem. 🤷‍♀️
tegnap 10:52
A hagyományosnak tartott karácsonynak csak 5 éves koromban örültem. Akkor kaptam egy mackót. Rá volt ültetve a karácsonyfa ágára.
10. MézesRétes (válaszként erre: 8. - Komor)
tegnap 10:30
Nem fumigál senki. Szerintem arról szól a kérdés, hogy akik olyan hagyományokat tartanak, amiket nem is szeretnek, azokat miért.
9. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 8. - Komor)
tegnap 10:11
Kik?
8. komor (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 10:07
Kiütést kapok, amikor a hagyományokat fumigálják a fényes progresszív, "legyen bármi, csak ne hagyomány" törekvésekkel szemben, amelyeket istenítenek!
tegnap 10:07
A sajátomat? Igen.
tegnap 09:58
többnyire
tegnap 09:58
Az észszerűség határain belül: igen.
tegnap 09:37
A családlátogatásokban éreztem néha kényszert, de otthon azt alakítottam, amit én szerettem volna. Remélem a családom meg nem azt mondja majd később, hogy micsoda hülye hagyományaink voltak. Egyébként semmi extra, fa, díszítés, szép vacsora, egy-két süti, ajándékok.
3. globus (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 09:36
A hal hagyománya is érdekes. Aki régen nem víz, tó, folyó mellett lakott, ugyan honnan vett volna halat télvíz idején, ha nem volt még fagyasztó, áruház és házhoz szállítás, gondolkodjunk már :D Nekik volt a káposzta. Azt megtermelték, hús viszonylag kevés kell bele, olcsó volt. Nem azért, mert ünnepi...
2. libikóka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
tegnap 09:15

Egy dolog volt csak.

Szenteste mindenképp otthon,,aztán másnap anyósomék,sógornőmék.Nem volt ez rossz,sőt,,,de időnként annyira otthon maradtam volna.Viszont azt is tudtam ,hogy szeretettel várnak minket és az unokákat úgyhogy mentünk.Más rokonjárás,szerencsére nem volt szokásban.Találkoztunk máskor.

Szerintem ezzel nem vagyok/voltam egyedül.

tegnap 09:00

Láttam ezt a címbeli kérdésr kiírva szavazásra. Megfogalmazódott bennem a kérdés: ki az, aki hagyományokat tart, de nem szereti azokat? Miért teszi? Miért csinál bármelyik felnőtt ember a saját otthonában a szabadidejében bármit másként, mint ahogyan az a családjának és neki megfelelő?

Nem abszurd ez? Tényleg van olyan, aki karácsonykor mást csinál, mint ami neki, a házastársának és a gyerekeinek megfelelő?

Miért? Mert valaki kívülálló szerint máshogy kellene? És? Az illetőnek milyen joga van beleszólni és főleg:

mit fog tenni, ha nem úgy lesz? Mi fog történni?

Azoktól kérdezem, akik úgy élték le az életüket, hogy mit szól majd a falu népe, hogy végül mit szóltak?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook