Főoldal » Receptek » Levesek, levesbetétek receptjei » Töpörtyűs pogácsa recept

Töpörtyűs pogácsa recept

A Töpörtyűs pogácsa hozzávalói:
50 dkg liszt
1 ek cukor
1,5 dl tej
1 egész tojás
diónyi zsír
2 dl tejföl
1 csomag friss élesztő
35 dkg darált töpörtyű
őrölt bors ízlés szerint
2 teáskanál só
1 tojás benne egy csipet só elkeverve a kenéshez


Töpörtyűs pogácsa

A Töpörtyűs pogácsa elkészítési módja:
Egy tálban a langyos (nem forró!) tejben elkeverjük a cukrot és a szobahőmérsékletű élesztőt belemorzsoljuk. Letakarjuk és felfuttatjuk az élesztőt (kb. 10 perc) Hozzáadjuk a többi szintén szobahőmérsékletű hozzávalót és lágy tésztát dagasztunk belőle. 3x hajtogatjuk, hajtogatás után mindig hagyjuk kb. fél órát kelni. Ha túl lágy a tészta, akkor adjuk még hozzá lisztet, ha túl kemény akkor adjunk hozzá langyos tejet. Minden liszt más és más, sokszor nehéz belőni az optimális állagot :) A 3. hajtogatás után kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, a tetejét éles késsel beirdaljuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. Egyesével megkenjük őket tojással és hagyjuk még letakarva kb. 1/4 órát langyos helyen kelni őket. Közben előmelegítjük 180 fokra a sütőt és pogácsákat szép pirosra sütjük (kb. fél óra)

Fontos, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen - ez érvényes minden kelttésztára - mert a kelesztéshez langyos állag szükséges. És hiába a langyos tejben megfuttatott élesztő, ha a tojás még a liszt amit hozzáadunk hideg (mert a kamrában volt pl.) akkor lehűti az egészet és sokáig fog tartani, mire megkel a tészta.


Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei


A töpörtyűs pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook