Ti engeditek tévézni a babáitokat? Ha nem, mit csináltok velük, amíg muszáj megcsinálnotok otthon valamit? (tudásbázis)
Mielőtt valaki megijedne, a tévézés nem okoz epilepsziát, csak épp bizonyos villódzó képsorok epilepsziás gyerekeknél rohamot idézhetnek elő. Érdekesek a hozzászólások, én tulajdonképpen elég tévéellenes vagyok, sokat olvastam erről, és a szakemberek bizony azt mondják: nem jó a gyerekeknek semmilyen műsort nézni, mese DVD-t sem, többek között azért, mert leállítja az agyban az imagináció (képekben való gondolkodás)fejlődését, csokkenti a kreativitást, növeli az agressziószintet, és nem utolsósorban egyfajta függőséget okoz. Egy felnőtt jó esetben képes kritikusan feldolgozni a tévéből kapott információt, a gyerek azonban nem képes a látottk valóságtartalmát megítélni. Nem beszélve arról, hogy milyen világképet sugároz a tévé, még a mesék is (mai Thomas epizód tanulsága: jobb hasznosnak lenni, mint fontosnak!).
Én inkább arra voltam kíváncsi, hogy pár perces tévézés is kiváltja-e a függőséget.
Meg én elhiszem, hogy van olyan baba, akitől nem lehet semmitsem csinálni, ismerek ilyet is, de akkorsem a tv a megoldás. Régen nekem hasfájós volt a pici fiam, akkor vittem magammal a fürdőszobába, amég zuhiztam, tusi alól énekeltem neki. Vittem a konyhába, ott mondtam részletesen, hogy mit csinálok éppen.
vagy ha semmiképpen nem tudja lekötni valaki, vannak ezek a szórakoztató széket, fisher price pl. azok ringatnak, rezgetnek, énekelnek és szép színesek és készségfejlesztősek.
De csak ötlet és tényleg nagyon-nagyon sajnálom, ha így az első indulatomban olyat írtam, amivel megbántottam valakit. BOCSIKA!!!
Teljesen egyet értek veled! 180 perc az nagyon-nagyon sok!!!
És még ha nem is ül a TV előtt és nézi, azért hallja és megjegyez belőle szavakat. Nem buták ők, mi is halljuk a tv-t, rádiót, még ha közben mást csinálunk, akkor is.
Szépen lassan be lehet vezetni persze a mesét, de nem órákra a tv elé ültetni.
Rengeteg mesekönyv is van, szépek, színesek, tanítanak. Színeket, állatneveket, ritmust. És akkor még ott a rengeteg játék, és olyan elfoglaltság, amit együtt találunk ki és vicces és nem bírjuk abbahagyni a nevetést...
Nekem a legnagyobb boldogság, ha velem játszik a kisfiam és látom rajta, hogy érdekli a játék amit kitaláltam és nevetgélünk együtt.
Nekem ez borzalmas, amit KATHLEE ír!!!!Egy 6 hónapos gyerekkel megpróbálsz TV-t nézetni???? Hallottál már az epilepsziáról? Egyik kiváltó oka a korai tévéztetés, ugyanis a pici kis agyacska még nincs felkészítve a villódzzó gyors képekre.
Majd butítják még magukat elég tv-vel meg számítógéppel, ne kezdjük már el őket visszafejleszteni cscsemőkorban nem?
Nem akarom senkinek sem megbántani a nevelési elveit, de a picuriknak sok vicces, színes, zenés, dalos, mondókás órára van szüksége a szüleivel és nem 180 perces hülyítésre.
Nem tudok felocsúdni egyszerűen. Nekrm ez olyan borzasztó, hogy a kis szeretgetni való csöppséget ilyennek teszik ki, mint tv-re szoktatás, mert akkor békénhagyja a "Mami"-t.
sziasztok!
nem belekotyogni szeretnék,mert nekem még nincs babám,nem vagyok hozzá értő,de ez megdöbbentő amit írsz,hogy van féléves baba aki már végig néz 180perces meséket.
Én egyáltalán nem vagyok tv ellenes,főleg mert nálunk pici korom óta mindig megy a tv és anyukám szerint az,hogy viszonylag hamar kezdtem és nagy szókinccsel beszélni,ennek is köszönhető,hiszen,míg egy családban a hétköznapi témákkal kapcsolatos szókincset hallja a csak a kisgyerek,a tv-ben a legkülönbözőbb természet filmek-ezáltal rengeteg féle,hely,állat név elhangzik-ismeretterjesztő műsorok is jelen vannak,ami hatalmasat tud lökni egy gyerkőc szóhasználtalán,modatszövésén,kifejezés módján(persze,ha nem a Mónika show megy éjt nappalá téve:)).Viszont én 24éves vagyok,és egy 180as perces film végig nézése még nekem is megerőltető:D
szóval szerintem örülj,ha a kislányodat ez ennyire nem köti le,kell a tv,de nem baj,ha nem mint egy zombi fog ücsörögi előtte,hanem csak mint mellékes szórakozás,vagy háttérzaj használja.Legalább megtanul hamar többfelé figyelni,az meg ugye nem egy rossz dolog...
Mekkora mesét?
Ha 180 percre gondoltál, az nagyon sok.
Én sem bírnám ki, mi az értelme?
ne erőltessed a tévézézt, sztem, minek?
Erről írnál kicsit bővebben, hogy miért és miben lesz elmaradottabb? Mi már most előrébb járunk pár hónappal, mint az elvárt. Meglepő dolgokra figyel és észre vesz apró részleteket, és a 18 darabos formabedugdosós játékot már 14 hónapos kora óta önállóan berakja.
Ja, és az uram már szerzi be neki a régi meséket, amiket én is szívesen megnézek. (magyar népmesék :) én imádtam!)
Persze ez a téma is olyan, mint az összes többi.
Ahány ember, annyi féle "nevelés". Én utálom mondjuk ezt a szót.
Én is megijedtem egy mesétől a múltkor... hihetetlen.
az m2-n tegnap megnéztünk egy mirr-murr kandúros mesét Halász Judittal. na, az mese volt. a fiam fel is ismerte benne a cicát! :)))
Te és szancsez jól megfogalmaztátok mindazt, ami bennem ezzel az egész "történettel" kapcsolatban érzések szintjén kavargott. Ennyire konkrétan még magamnak sem fogalmaztam meg. (A férjemmel erről beszélgetni nem igazán lehet, mivel az ő rokonai, nehogy már kritikusan álljak hozzájuk...:))) Igazad van, a gyermekeinknek az élettel kell tudni bánni elsősorban, egy szülő nem jó,ha "szobatudósokat" nevel...Fontos a tananyag is, de nem minden...És a mai életre kell őket felkészíteni, ami még így is folyton folyvást változik...
Én egy öt hónapos kislány anyukája vagyok. És persze én is szeretném megtalálni az "arany középutat"a Tv nézésben, a számítógépezésben,meg minden másban is. Nahát, ez lesz a művészet!:)
MelisUK, gratulálok nektek az érkező babához!
napi 1-2 mesétől nem, ebben egyet értek. csak az én fiam közelről akarja nézni. az elején mindig hátrébb ment, de pár perc múlva már ott állt 1 m-re a tévétől. szóval mi nem engedjük még neki a tévézést, max. egy héten egyszer megnézünk együtt egy mesét lefekvés előtt.
nekem nem javult meg a szemem, de az orvostudomány segítségével már jobban látok, mint valaha. :)
Ezek a szükők gyermekeikkel akár egy külön szigetre is költözhetnének, h teljesen elzárják magukat a külvilágtól...
Szegény gyerekek lehet h "okosak" lesznek (tudják majd a tananyagot...), a szülők a legjobbat szeretnék nekik, de ha kikerülnek az életbe, nagyon nehezen fogják megállni a helyüket.
Sajnos nehéz eldönteni a mai világban, h mi a helyes s mi nem. A mai kor negatív vonásai ellen sztrájkolnak ezek a szülők, de a gyermekeikben kárt okozhatnak ezzel. Pl az iskolában ki lesznek közösítve, nem lesz meg a közös beszédtéma.
Épp az otthoni gyöngyfűzés, gyurma, stb játékok végett lesznek magukba fordulva a gyerekek. Egyetlen dolgot csinálnak hosszú ideig, pedig ez az idő alatt rengeteget tanulhatnának egy megfelelő videóből. Természetesen gyurmázás..stb. is kell, de ez is csak mértékkel, ugyanúgy, mint a TV.
Szegény gyerekek iskolából hazamenet a buszon a rádióból meghallanák a híreket, nem is tudom hogyan reagálnának rá, ha még sosem hallották előtte...
És az iskolában egyre jobban teret hódit a TV, oda se fogják akkor engedni a gyerekeket?
Ez már nagyon a másik véglet, ez nem jó.
Szerintem is az arany középutat kell választani, mint minden másban.
Beszélve az otthoniakkal, tényleg szörnyűek a tv csatornák, de nem feltétlenül kell azokat nézni. Miért van otthon internetünk? Részben azért is, h ellásuk magunkat megfelelő minőségű filmekkel, mesékkel, melyek letöltése már nem bűncselekmény.
Nekünk egyébként nincs tv készülékünk, eladtuk, mert itt még mindig fizetni kell tv adót, ami éves szinten majdnem egy új tv ára. Viszont bőven van mit nézni a laptopról.
Hamarosan nekünk is gyermekünk lesz, addigra megoldjuk, h a laptopról lehessen a tv-t nézni és rengeteg mesét le fogunk tölteni, h legyen miből válogatni, mit is nézzen majd a kicsi.
ez már a ló túloldala
szerintem.
a legjobb az arany középút.mikor kicsi babák voltak otthagyták 10 perc múlva, igy nem aggódtam.most is inkább picit korlátozva engedem.
a minimax mehet,vagy dvd-s mesék. de akkor napi 1 gyerekenként.ha minimax akkor ugy hogy hazajönnek 4-kor az oviból bölcsiből, és fél óra mehet.
meg fürdés után míg száradnak, negyed óra kb.
igy van is meg nincs is.
tehát tiltani szerintem nem kell, de mese dömping híve sem vagyok
Nálunk a családban van olyan kisgyermekes rokon, aki kezdettől fogva teljesen eltiltotta a TV nézéstől a gyerekeit. TV készülékük sincs otthon.:)(Férjem egyik unokatatestvére, 2 kislányuk van, az egyik általános iskola 2.osztályába jár, a másik óvodás korú). Semmiféle mesét, rajzfilmet nem nézhetnek. Még a koruknak megfelelőt sem. Van helyette meseolvasás, gyöngyfűzés, gyurma, játszótér, az iskolás kislánynak sok tanulás, mert orvos legyen belőle, stb. csak a TV-t tilos nézni! Ezt vallják a szülők. Jó példával járnak elöl, ők sem nézik, legalábbis otthon. (Nem mondom, sok hülyeséget is tud közvetíteni a TV. De lehet választani. Mi is inkább a Spektrumot, vagy a Discovery-t nézzük, vagy a férjem valamelyik sportadót.:)) Közöm nincs hozzá,hogyan nevelik a gyerekeiket, az ő dolguk, de a családban sokan furcsállják ezt a teljes TV stopot. Egy kicsit én is, bevallom. Emlékszem, gyerekkoromban mennyire szerettem a Kukori és Kotkodát, vagy a Manócskát és Malackát, vagy Frakkot, vagy a Kockásfülű Nyulat, vagy a Rémusz bácsi meséit. Vagy ott volt Gombóc Artúr! (Hű de öreg vagyok!) Csak néhány a teljesség igénye nélkül. Ezek károsak lennének?
Amikor tavaly nyáron eljöttek hozzánk vendégségbe, éppen a híradó ment, bemondtak egy buszbalesetet. A férj rászólt a feleségére, hogy azonnal vigye ki a kislányokat a folyosóra, ezt nem szabad hallaniuk sem. Az asszony rohant is ki a gyerekekkel a folyosóra. A kislányok egyébként eléggé zárkózottak, hallgatagok, otthon is, nagyon jó kislányok, és félénkek. Ha meglátnak egy kutyát messziről, kerítés mögül, már hangosan zokognak. Megpuszilni nem lehet őket, még a rokonoknak sem. Nagymamánál sem nyaraltak még soha. Őszintén érdekelne a véleményed!
Pedagógusnak tanultam, így az egyetemen rengeteget foglalkoztunk a média, televízió témájával, annak hatását a gyemrekekre.
A mai világ tényleg más, épp ezért új oktatási rendszer kiépítésén is próbálkozik a pedagógia.
Véleményem szerint ha nem engedjük a tv elé a gyermeket, akkor az a gyermek elmaradott lesz a többi gyermekhez képest, máshogy fog gondolkozni. Igen is szükséges, h kapjanak televízión keresztüli információkat, mert gyors és élvezetes. Épp ezért nem tudja lekötni a gyermekeket az anyukák vagy a tanárok próbálkozása...
Természetesen a nagyon pici babáknak nincs szükségük a pörgős, zajos mesékre, mert az csak megzavarja őket, rosszat álmodhatnak tőle. Épp ezért vannak különböző korosztályoknak különböző mesék.
Nekem is a monitortól lett szemüvegem 15 éves koromra, de az azért volt, mert akkoriban még nem volt elég fejlett a technika. A mai monitorokból ha a megfelelőt veszi az ember, akkor nem bántja a azemet. A mai napig rengeteget gépezek és nekem megjavult a szemem, az orvos szerint már nem kell a szemüveg.
Egyébként ha nem engedjük a gyereknek, h közelről nézze a tv-t, akkor nem fogja:) És napi 1-2 mesétől nem lenne amúgy sem semmi baja a gyermek szemének.
Nálunk ez nem így van. Szerintem az, hogy milyen világba születnek a babák, csak rajtunk, szülőkön múlik. Az én fiam (20 hónapos múlt) talán összesen 5 órát nézett tévég eddig. Lekötik a készségfejlesztő játékok, rajzolgat(unk) és nagyon jól eljátszik egyedül is pl. a formabedugós játékával.
Nekem volt egy ovis barátnőm, aki azért lett szemüveges, mert sokat nézte a tévét és elég közelről. Mi ezért döntöttünk úgy, hogy amíg lehet, nem kapcsoljuk be a tévét neki.
Mellesleg nekem a monitor előtti sok munka tette a szemem -4-essé 25 éves koromra. (21 voltam, mikor már kellett a szemüveg este, mikor vezettem)
Egyébként pedig azt vettem észre,hogy sokkal jobban köti a tv,mint bármi más.Ezt ugy értem,hogy hiába ülök le vele szembe a szőnyegre és próbálom magam nagyon jó játszópajtinak eladni,sajnos én nem tudok egyszerre annyi infót nyújtani mint a mese.Szines,mozog,beszél,énekel....pörögnek benne az események...stb.
Ezek a mai kicsik,már ebbe a technikai-elektronikai "csodavilágba" születtek.Sajnos ez van,ezt el kell fogadni mindenkinek.És bármennyire is nem ínyünkre való,de búcsút kell mondani a régi nevelési elveknek.Vagy,nagyon ügyesen kell bemixelni a maival.:-)
Csatlakozom.
Én is engedem nézni,de csak a Minimaxot.Felvettem neki a Miki egér játszóházából 2 részt.Most az a sláger.Hihetetlen sokat tanul belőle.Tartottam a tv-től,de ha nem engedem,hogy nem neki való műsort nézzen,nem hinném,hogy bajt csinálok.
Egyébként meg ebben a rohanó világban,kell nekünk kisgyerekeseknek is egy pár perc OFF.
Szerezz be mese dvd-ket, töltsd le egyszerűen a netről.
Rengeteg olyan mese készült kisgyerekeknek, amik nagyon jók, ilyenek ált. nem nagyon mennek a tv-ben. Oktató mesék tömkelegét találhatod meg, melyek előtt nyugodt szívvel ott lehet hagyni a gyermekeket. És a legszebb, h tényleg érdekli a piciket. Nem tudom igazából h magyarul is vannak-e ezek a mesék, de itt Skóciában pusztán a mese tv csatornák előtt is ott lehet hagyni a babákat, még a reklámok is mások rajtuk, azok is a gyerekeknek szólnak és nagyon kevés a reklám.
Tanítanak jelbeszédre, táncolni, mindent amit csak el lehet képzelni. A legelemibb dolgoktól kezdődően mindent igyekeznek a mesék által megtanítani. A különböző korosztályoknak különféle tv csatornák vannak. Itt nagyon odafigyelnek a gyerekekre. Bárhová megy az ember, akár csak a bankba is, ott is van játszósarok kialakítva. Egyszerűen csodás:)
Nálunk napközben nincs bekapcsolva a tv.
Minden házimunkát meg tudok csinálni a gyerek mellett.
Mennyi idős a babád?
További ajánlott fórumok:
- "Csak azért is megcsinálom!" ... lefogyok és életmódot váltok!
- Együtt megcsináljuk! 2010. szeptemberétől fogyózók
- Ki mikor kezdi el az otthonát karácsonyi hangulatba "öltöztetni"? Én már legszívesebben ma megcsinálnám, de lehet, hogy még korai:)
- Mit csináltok, ha egy szakítás után folyamatosan síró görcsötök van?
- Mit csináltok, ha hosszabb ideig fáj a fejetek?
- Szerintetek egy nő miért nem engedi megcsináltatni az apasági vizsgálatot?