Tényleg másképp állnak a betegségekhez külföldön? (beszélgetés)
A háziorvoshoz telefonon kell bejelentkezni.
A tünetek alapján, akár azonnal is fogadnak bárkit természetesen, vagy a sürgősségire kell menni.
Egyenruha időjárástól függ.
Normál szülésnél, 6 óra múlva elhagyják a kórházat anya és baba.
Viszont nővér jár ki a csecsemőkhöz, súlyt mérnek, labort néznek.
18 éves korukig ingyenes a gyógyszer. Ha munkanélküli valaki azoknak is.
U.e. a helyzet a gyógyászati eszközökre is. A fogszabályozást nagyon indokolt esetben végzik el.
Bizonyos vizsgálatokra sokat kell várni.
Reumán nem jellemzőek a kezelések, kapnak egy A/4 -es lapot ábrákkal, milyen gyakorlatokat végezzenek. Első alkalommal gyógytornász bemutatja, aztán csók....
A kórházak jobban felszereltek, de nehezebb bejutni, hosszabb a várólista, az orvosok kevesen vannak, mert az ottani fizetésekhez képest, alacsony a bérük.
Sokan dolgoznak Németországban, vagy az Emirátusokban. Babákat sem öltöztetik túl. Legtöbbször télen sincs rajtuk sapka. Harisnyanadrágot nem igazán ismerik.
A gyerekeknek hőemelkedéssel is kell iskolába menni, a gyógyszert az iskolának a betegszobáján adják be.
Naponta sportolnak, esőben is. Sokkal szívósabbak. Babáknak nem adnak orrcseppet és köptetőt.
Lázat sem gyógyszerrel szeretnek levinni, hanem nyitott ablaknál, babát kitakarni.
Nagyobbaknak mindenre a Paracatemol a "megoldás".
Nagyon ritkán adnak antibiotikumot, nagyon indokolt esetnek kell lenni.
A magyarországihoz nem hasonlítható, már-már felelőtlennek mondanánk itthon, de semmivel sem rosszabb az emberek eü. állapota, sőt.
Végül is ki mihez szokott.:)) Mikor gyerekék várták a babát, csak takarítónőt nem fogadtak....
Mikor én vártam gyereket, én is rögtön, és a legjobbat...
Unokatestvérem is Németországban él, mikor itthon volt a picivel, csak lestem, hogy nyitott ablaknál, sapka nélkül halottak napja körül, ő mondta, hogy 18 fokban alszik otthon a gyerek. Az enyém május végén, pólyában volt és fűtöttünk rá.:((
Túl sok külföldi tapasztalatom nincsen, de mivel én is külföldi (külhoni) vagyok, tudom, hogy a helybeli és a mo.-i egészségügyi ellátás között van néhány különbség.
Kezdem azzal, hogy mindkettő "jóléti" ellátásnak van titulálva. (Így, ahogy írtam: "titulálva"; mert valójában nem az. Nem a beteget gyógyítja, hanem a betegséget kezeli. Úgy-ahogy. Főleg és elsősorban a "protokoll szerint.)
Az eddigi tapasztalataim elvezettek odáig, hogy a legritkább esetben kérek újabban orvosi segítséget. (Szerencsére van helyben egy magánrendelő, ahol ismerjük már egymást egy remek belgyógyász szakorvossal, aki segíteni szokott, s nem csupán a protokoll leng a szeme előtt.)
Nátha, reuma, hasonlók - ilyenekkel nem megyek orvoshoz.
Futók között is létezik az úgynevezett "nyak-szabály": ha csak nyak fölött vannak tünetek, azzal simán lehet edzeni, teljesen megszokott dolog és nincs semmi hátulütője.
Igen, az átlagos magyar nagyon, nagyon túldimenzionál mindent. Lásd a 38.5 alatt lázat csillapító felnőttek például vagy a sok hisztéria a megfázások, az időjáráa körül, ahogy írod. Alapvetően ez egy panaszkultúrás nép.
Amúgy nem ördögtől való ez a hozzáállás, a terhesség nem betegség. Nem kell mindig mindenbe beleavatkozni.
Barátnőm szült Németországban, ő igaz orvos, de nem kapott különleges bánásmódot, 40 éves volt, de nem spilázták túl, a terhesség alatt 3 vizsgálat van, neki 4 volt, mert geriátriai terhesség. Nem aggódták túl így sem, amúgy is minden rendben volt. Megszült, gyereket a kezébe adták aztán lehet hazamenni. Egészségesek voltak mindketten, egészséges embernek nincs keresnivalója a kórházban. A kórház veszélyesüzem, egészségesen ne heverésszenek ott mert még bajuk lesz. Barátnőm már ezt tartja természetesnek. Tudok ezzel azonosulni, abból a szempontból is hogy nem "pocsékolják" feleslegesen az erőforràsokat és otthon "biztonságosabb". Viszont ha baj van vagy lett volna akkor összecsődült volna mindenki aki kell.
Ez a barátnőm élt kint orvosként Angliában is, az ottani kórházi egészségügyet nem szerette, de pl a "háziorvosi" ellátás szerinte sokkal jobb mint itthon, ott sem pocsékolnak mindenféle ficfacra, így bőven jut idő, erőforràs annak akinek tényleg kell és nem csak elütni az időt megy orvoshoz, másrészt egy csomó problémát háziorvosi szinten kezelnek kórház helyett.
Van volt osztálytársam, akik Hollandiában élnek, ő meglepődött akkor mikor nem ért haza időben a terhes feleségét kórházba vinni, mentőt hívtak a szüléshez, bevitték, feleség megszült és még aznap hazamenet nem csak a gyereket nyomták a kezébe hanem a mentő díját is kiszámlázták, mert a mentő nem taxi, nem életveszélyes állapotban ne hívogassâk. Nekünk ez furcsa, de hát ja, logikus.
Férjemmel Londonban voltunk mikor kijött rajta egy allergia, nem kapott anafilaxiás sokkot igaz, de bedagadt a torka, nyelve, kipirult, derekán nagy hólyagok lettek, behúztunk egy kórházba és húzták ott a szájukat, hogy ezt egy patikában is megoldották volna. Meglepődtem, de végülis igaz.
Igen az.
De ettől még lila volt a kislányok zokniból kilátszó lába. Rossz volt látni!
Az egyenruha-szabály nem melegít!
Terhesen olvastam.
Előre kellett biztosítást kötni, és ha nem arra esik a szülés, inge-gatyája ráment volna. Ezt az írónő fogalmazta így.
További ajánlott fórumok:
- Szenvedély betegségek felsorolása
- Van-e valami betegséged és tudod-e a lelki okát?
- Pszichés betegségeimmel nehéz élnem a felnőttek életét 44 évesen. Sokat szenved a lelkem. Fel sem növök talán soha?
- Gyerekeink külföldön dolgoznak..lesz-e visszafelé is út? Ki és hogy érzi?
- Szerinted, ha valaki tényleg komolyan változtat az életmódján, kigyógyulhat betegségekből? Esetleg próbálkoztatatok ezzel?
- A gyerekek tényleg másképp viselkednek az oviban, mint otthon?