TELC középfokú nyelvvizsga (beszélgetés)
Teljesen igaza van Alexandrának. Csak magántanárhoz menj, ha mindenképpen szeretnél valami kurzust, ami felkészít téged. Megbeszélitek, hogy milyen nyelvvizsgára készülj, és az alapján kezdtek neki. Esetleg hívj el pár barátot is, kisebb létszámú csoportokban is indulnak ilyenek magántanároknál, ha úgy szimpatikusabb lenne az egész. Nekem ez így tök jó volt.
A tanfolyamnál tényleg az a legnagyobb baj, hogy sokan vagytok, vegyesen vagytok, és néha teljesen elmegy valami más irányba az egész. Szerintem már azzal is többet érsz, ha végignyálazod ezt a fórumot, és magadnak összeszedegeted a morzsákat, meg persze tudjad, hogy milyen feladatokra számíthatsz, de ennyi.
Nekem a tesóm volt ilyen kurzuson és nem jött be neki, azt mondta, hogy nagyon vegyesek voltak a csoportok és nem nagyon haladtak ez miatt az anyaggal. Októberben beszélgetem egy csajjal, aki mondta, hogy járt telc-es felkészítő tanfolyamra. Azt mondta a szóbeli után, hogy teljes pénzkidobás volt az egész, mert megközelítőleg se olyanok voltak a feladatok, mint amilyeneket ők gyakoroltak. Ez alapján szerintem többet ér egy magántanár, aki csak veled foglalkozik.
Mert azaz igazság hogy a nyelvvizsga központokban a csillagokat is lehazudják az égről meg megígérnek hetet-havat csak te jelentkezz és kifizesd a plusz 30000ft. Utána meg ha mégsem sikerül mossák a kezeiket. Amikor legutóbb voltam fizetni csak úgy mellékesen megjegyeztem a kiscsajnak hogy mennyin múlott a múltkori vizsgám , elhúzta a száját és nagyban sajnálkozott. Majd csak úgy mellékesen megkérdezte, hogy kértem-e fellebbezést. Mondom nem, mert úgy olvastam a netten hogy senki se adták még meg eddig. Erre a csaj közelebb int magához és szinte suttogva közli velem, hogy jól tettem, mert náluk még senkinek se adtak fellebbezésre több pontot. Szó szerint közölte velem, hogy csak még több pénzt dobtam volna ki az ablakon. Na és ezek után még volt bőr a képén megkérdezni vigyorogva, hogy elszeretnék-e menni a felkészítő kurzusaikra, hát gondolhatjátok, hogy ezek után mi volt a válaszom.
Ilyenekre gondolsz kötőszónak, hogy, pl.: FIRST/firstly, i would like to... vagy Second/secondly... esetleg ami még eszembe jutott, Therefore... :) Ilyesmik?
Másik, ami még eszembe jutott hirtelen: ugye a bekezdéseket külön vonalra kell kezdeni. Külön sor a bevezető, az elköszönés, az aláírás, stb. De ezek közé is be kell iktatni MÉG egy plusz sort? Azaz:
I have seen your advertisement in a newspaper, and it has aroused my interest.
First, let me introduce myself blablabla...
VAGY:
I have seen your advertisement in a newspaper, and it has aroused my interest.
First, let me introduce myself blablabla...
Hogyan fogadják el? o.o Mert ugye a hely meg kevés.
Bocsi a sok kérdésért, de megint rám jött a parázhatnék, úgy érzem nem vagyok tisztában mindennel.. :( Szóbelinél ugye néha belekukkanthatunk a lapunkra? Nem felolvasni akarom a dolgokat, csak esetleg egyszer-kétszer rápislantani. Ez lehetséges? Ettől félek nagyon a levél mellett.
Nem tudom mi kétséges benne, szerintem nézd vissza a fórumozok pontjait itt a fórumon és meglátod te is hogy ez a 33/39/45 pontozás már rég nem létezik a legtöbb ember pontja pont ezen pontok közé esik. Aszem marcipán86(bocs a személyeskedésért csak példát említek) írta pont legutóbb hogy neki 27 pontos lett a levele, és hogy 1 vagy 2 pont kellett neki ahhoz hogy meglegyen az írásbelije.
Egyébként ha pontoknál tartunk megnéztem módosították a szóbeli pontjait is, most már a prezentációra : 15 , a szervezésre és az újságcikkre pedig: 30, 30 pontot adnak. A részvizsga díját pedig lecsökkentették 28000 Ft-ról 22000-re.
Atyaég. :DD Na ezt én nem merném megtenni. Ráadásul szerintem annyira fogok remegni levélírás előtt, hogy felállni sem fogok tudni, nem hogy gyöngybetűkkel írni (ahogy egyébként szoktam). Az ügyeskedésem maximum abban fog kimerülni, hogy nem ájulok el. Ja meg azt is hallottam, hogy állítólag bolhafingnyi sorok vannak meghagyva a levélnek, és hogy néha ki sem fér az egész. Olyankor mi van? :D Benyomorítom, ahogy csak tudom?
Meg ugye panasz/érdeklődő/jelentkező levélen kívül nincs másfajta? Én csak ezekre készültem. Betanultam az alap mondatokat, aztán megpróbálom a szituáció köré építeni. Csak hát az a fél óra nem elég semmire... :(
Huh, akkor tényleg nagyon nagyon oda kell figyelni, köszi szépen. Tehát ha jól értem, akkor ha nincs külön felsorolva a feladatban (ahova azt is írják, hogy 150-200 szavas legyen a levél), hogy írj ref. sort, vagy dátumot, akkor nem szabad ref.-et/dátumot írni, mert ha írsz, az azt jelenti, hogy nem értetted meg a feladatot? Vagy MINDIG MINDENT bele kell írni a formába (saját cím, dátum, címzett, ref.)?
És ugye lesz piszkozati lap, ahova felvázolhatjuk a levelet, majd onnan átmásolhatjuk? Az jó lenne.
A lényeg hogy folyamatosan beszéljetek, és néha egy-egy különleges kifejezést vagy szót belecsempészetek a mondatótokba. Pl: But if we look at it another light /de ha megnézzük más megvilágításból, na ilyenekre gondolok ez jó időhúzó és még jól is hangzik az ilyeneket szeretik a pontozok. Amúgy ha nem beszéled tökéletesen a nyelvet, de látják rajtad hogy kommunikatív vagy tehát tudsz válaszolni a kérdésekre és nagyjából tudsz folyamatosan beszélni anélkül hogy hosszú másodpercekre leállnál, akkor nyert ügyed van.
Reggi96 ez a legnagyobb tévhit a telcel kapcsolatosan, angolon hangsúlyozom, hogy az angolon nem csak 5 prezentációs téma van. Ha jól tudom ez a módszer a németeseknél működik. Angolnál van vagy 20-25 db téma, de ez se egyezik meg a telc a hivatalos honlapjára felrakott prezentációs témáival. Itt ha vissza nézed a fórumot megtalálod a szóbeli és a levél témákat is
Én is így vagyok. Meg vannak még finom témák: advantages and disadvantages of being the age you are/living in the 21st century... electronic/printed media... extreme weather conditions... kíváncsi leszek, melyiket rakják elém... :D
Remélem nem gond, de megkérdezem még egyszer, hogy e-mailt hogy írunk pontosan? :)
From:
dátum
To:
Ennyi? A másik kérdésem afelé irányult, hogy például ez a feladat a levélnél:
"Tartsa be a formát, építse bele a címzettet és a dátumot, és figyeljen a helyes elköszönésre."
Nos, ilyenkor CSAK és KIZÁRÓLAG a címzettet és a dátumot kell beleraknom, vagy ez csak egy felhívás, hogy ezek se maradjanak ki? Mert nem mindegy, ezek miatt nullázzák a leveleket...
További ajánlott fórumok:
- ECL középfokú nyelvvizsga
- Az iskolai nyelvtanulás elég a középfokú nyelvvizsga letételéhez?
- Melyik angol középfokú nyelvvizsga könnyebb: Euro, TELC vagy ECL?
- Mennyi idő alatt lehet felkészülni a TELC középfokú nyelvvizsgára?
- Telc - középfokú német nyelvvizsga
- TELC középfokú szóbeli nyelvvizsgádon milyen témakörökről kellett beszélgetni?