Tej allergia: receptek, tünetek, megoldások (beszélgetés)
Sziasztok!
Én a laktózzal küzdök. Nem bírom megállni, hogy ne igyak laktózmentes tejet, és ne egyek pékárut, meg sok mindent. De tudom vannak kivételes polcok pl: a szalámiknak is.
Tudna valaki egy jó diétát erre?
Lehet, de nem könnyebb itt ajánlani mindenkinek? Mint külön-külön megírogatni?
Ez nem reklám csak tanács.
Érdemes a következő oldalakon tájékozódni.
www.etelallergiabolt.hu
S a Táplálékallergia adatbank oldalán:
www.taplalekallergiaadatbank.hu ( Ha jól emlékszem a címére)
Ingyen ad a Nestlé is recepteket csak kérni kell.
www.nestle.hu
Szia több helyen is és a tej- tojás allergiás oldalon itt a hoxán.pl:dietetika.hu,picibaba.hu,.
DE én is szoktam írni recepteket amiket kipróbálok vagy átalakítok.pl: most a méteres sütöttem.A piskóta receptje:Piskóta
Hozzávalók:
• 2,5 dl almalé
• 12 dkg cukor
• 0,5 citrom héja és leve
• 1 cs. van. cukor
• 25 dkg liszt
• 1 cs. sütőpor
• 1 csipet só
• 1 kk szódabikarbóna
• 4 ek étolaj
Ízlés szerint rakható a nyers tésztába kakaó, fahéj, gyömbér, aszalt vagy friss gyümölcsök.
Az elkészítés menete:
Az almalevet a cukorral, a vanília cukorral, a fél citrom héjával és levével összeturmixolom. A fehéres színű léhez hozzáadom a lisztet, sütőport, sót, szódabikarbónát és az olajat is. A hozzávalókat alaposan összedolgozom. Kivajazott, kilisztezett formában, közepes lángon 15-20 percig sütöm.
csokimáz:Közben megtaláltam a kókuszos tej csoki receptjét. Lehet, hogy sokan már ismerik, de azért leírom hátha valaki mégsem.
10 dk kókusztejpor, 4 ek. cukor, 2 ek. norm. kakaópor, 1 van. cukor, 4 dk liga marg. 4 ek víz. A vizet és a cukrokat sziruppá kell főzni és ha már sűrűsödik beletenni a margarint és egy kicsit még lassú tűzön forralni. Egy edényben elkeverni a kókusztejport a kakaóval. A szirup alatt lezárjuk a gázt, beledolgozzuk a kakaós kókusztejport és jól elkeverjük. Gyorsan kell vele dolgozni, mert gyorsan dermed. Ha nagyjából homogén akkor egy folpakkal letakart tálcára kell önteni és elteríteni. A tetejét még lehet egy kicsit egyengetni.Hűtőbe hagyjuk dermedni. Puffasztott rizset is lehet bele tenni.
bonyolult.
Puding krémet pedig rizsitalból készítettem,de legjobb a kókusztejporból finomabb,Dr.Oetker puding+ liga vaj.
Nem olyan finom mint a régi,de finom lett.
Sziasztok,
A fiamnak tej és tojás allergiája van.
Meg tudnátok írni, hogy hol találhatok jó kis recepteket, ötleteket?
Előre is köszönöm.
Szeretnétek megosztani valamit veletek! Rakott káposztát készítettem a családnak, és én ebből mindig kimaradok mert a tejfölt ebbe nem tudtam mivel pótolni.A szója joghurtot nem szeretem és nem is ízlik. Kitaláltam valamit.(Lehet, hogy nem írok új dolgot, de hátha valakinek újdonság.)Csináltam egy kis ételsűrítöből és egy kis zabtej porból egy tejfölszerű mártást, tettem bele sót, szerecsendiót egy mini borsot,csöpp olajat és egy kis ecetet. Ezt használtam fel tejföl helyett. Sőt! Megfőztem vmnyi karfiolt egy kicsit.Ebbe a szószba tettem 2 tojás sárgáját és a utána belekevertem a karfiolt.A tojás fehérjét felvertem habbá és azt is óvatosan belekevertem.Enyhén olajozott üvegtálba beleöntöttem az egészet és megsütöttem. Aki tehet rá sajtot azzal még finomabb. De nekem így is ízlett.
Megsúgom, hogy hetek óta időnként eszem egy kis juh sajtot és úgy érzem semmi bajom tőle. Igaz nem olcsó de beosztogatom. Legjobban úgy szeretem amikor ráteszem a kenyérre és megsütöm a grillbe.
Van valakinek a juh sajttal kapcsolatban vmi tapasztalata? Nekem nincs tőle bajom.
Szia
Én ritka kivétellel otthon sütöm magamnak a kenyeret amibe élesztőt teszek. Nekem még nem volt vele problémám. Szerintem nyugodtan használhatod, viszont a szárított élesztőt mintha jobban bírná az epém mint a rendest.
Sziasztok
Bocsi,hogy beleszólok, de a Hulala-t én sem merem használni, mert én is azt olvastam a dobozáról, hogy van benne tejfehérje. Kivéve azt ami szója alapú.
Trabi66! Lehet, hogy nem voltál beteg tőle, de függ attól is, hogy mennyi mennyiséget bír el a szervezeted és milyen állapotban van a szervezeted. Van olyan nap amikor én is tudok enni idegen pogácsát, de szerintem ha 3 nap egymás után ennéd már beteg lennél tőle.
A dobozról írtam le. Mindig van itthon. Lehet, hogy nem teljesen azonos termékről beszélünk? A nátrium-kazeinát - ot írta az élelmiszermérnök is, hogy necces. Az van benne. Ez az összetevő mit tartalmazhat?
Egyébként érdekes, mert a fornettis termékek tésztája is tartalmaz tejszármazékot, és attól sem vagyok beteg. Persze túrósat, sajtosat nem eszem, de a diós, meggyes, csokis, krumplis jöhet. Egyszer 20 dkg-ot ettem meg, mert nagyon éhes voltam és nem volt más, de attól se lett bajom. Szerinted ennek mi lehet a magyarázata?
Ezeket az összetevőket honnan írtad le? Én ugyanis megnéztem a boltokban kaphatót és bizony van benne tejfehérje. ( Ezt az összetevőlistát amit írtál a neten én is megtaláltam, de nem ez van a dobozon.)
dietetikus vagyok. És aki a választ írta nekem élelmiszermérnök. Szóval ez az info biztos.
Én megnéztem a most kaphatók Hulalák dobozán az összetételt.
hulala összetevői: víz, hirdogenizált növényi zsír, cukor, nátrium-kazeinát, testesítő anyag: E420ii stabilizátorok E463, emulgeálószerek E472e, E322, E472b, E435, konyhasó, természetes aromák, szinezék E160a.
Tejfehérjére és tejcukorra is allergiás vagyok. Tejfehérjétől azonnal viszketek a bal könyökömnél, és kapar a torkom. Ha hulalat fogyasztottam - igaz sose nagy mennyiségben, és nem gyakran! -, semmi bajom nem volt tőle, nem vakarództam és nem fájt a fejem se.
Sziasztok!
Nemrég olvastam az Ideál honlapján, hogy az allergia gyógyítható saját vér terápiával, nemcsak felnőtteknél, de gyerekeknél is. Van tapasztalata ezzel kapcsolatban valakinek?
A kislányom novemberben volt kettő éves. Kb két hete kezdődött esténként, hogy megitta a tejet, és ki is hányta egyből. Este tejet adok neki általában, reggel meg a tejbe teszek neki nyuszis kakaóport. Reggelente a kakaó nem jött ki belőle. Még cumisüvegből issza a tejet, kakaót, nagyon nem akarja még letenni.
Azt mondta a doki, (telefonon érdeklődtem, mert a rendelőbe nem akartam odavinni az amúgy egészséges gyereket, nehogy valami bacit elkapjon), hogy most egy hétig ne adjak neki semmiféle tejterméket. Viszont a kakaó meg nem jött ki belőle, nincsenek foltok a bőrén. Nincs más tünet, csak hogy kijön belőle a tej. Tegnap este vettem neki bolti kakaót, a dobozán 41% tej van a készültek között. Nem jött ki belőle. Valahogy ezt nem értem. Tudnátok segíteni esetleg.Ahogy olvaslak bennetek rengeteg tapasztalatotok van.
További ajánlott fórumok:
- Aki allergiás a háziporatkára annak milyen gyakran jelentkezhetnek a tünetek{fulladás, stb...}?
- Receptek allergiásoknak
- Kisfiamat kb. fél órája életében először megcsípte egy darázs. Ha allergiás lenne rá, milyen tüneteknek kellene már jelenkeznie?
- Étel vagy gyógyszerallergia miatt kialakult tüneteket mivel lehet gyógyítani vagy enyhiteni? Akinek van hasonló tapasztalata ossza meg.
- Laktózérzékenység vagy tejfehérje allergia?Úgy tudtam laktózérzékeny vagyok, de a laktózmentes tejtől is produkálom a tüneteket..
- Fűfélék, allergia, ki mivel enyhíti a tüneteket?