Téged megvisel az óraátállítás? (egyszavasok)
Nekem nincs problémám. Csak a téli korai sötétedéssel, amin segítene, ha a nyári időszámítás lenne állandóra beállítva. Ha bevezetnék azt, hogy mindig a téli legyen, annak mondjuk nem örülnék.
Azoknak az érveivel próbáltam vitatkozni, akik szerint a nyári időszámítás sötétben ébredést okoz, vagy világosban elalvást.
Miért kellene? 9-kor már lefekszel? Vagy a meleg miatt? De akkor egész nap sötétítesz, az nem függ a téli/nyári időszámítástól.
Én akkor húzom be a függönyt, ha már sötét van, hogy ne lássanak be.
Összegabalyítja a földrajzi távolság. Ami miatt eleve később van újév Amerikában, a Föld forgásával :)
Ez még országon belül is érzékelhető, pl. chateltem egy debreceni ismerőssel, nála már sötétedett, nálunk még sütött a nap. Pár perc múlva aztán itt is, érted...
Erre nem lehet egységes szabályt hozni.
Bocs az OFFért, de van nagyob probléma is az óra tekergetésnél. Nevezetesen a nap hossza (rövidsége).
Szóval rá kellene szerelni a földre egy k.vanagy tárcsaféket és kicsit visszább fékezni, hogy egy nap álljon úgy 30-36 órából.
nem igazad van, fordítva :-)
a lényeg, hogy az "eredeti" nagy különbségeket jelent a valóságban, ezért marhaság, amit az alváskutatók mindig leírnak.
Románia a szomszédban másik időzóna, és már régóta túlélik, hogy hozzánk képest 1 órával tovább van világos.
A nyári nem szokott, a téli annál inkább.
Pluszban most még kifejezetten kipihent is vagyok, hónapok óta nem volt ilyen :)
Portugália már másik idő zóna. Ott ma
a mi időszámitásunk szerint fél 8-kor kelt a nap, nálunk fél 7-kor. Ott 1 órával " kevesebb" a pontos idő.
Milyen sötétben kelés? Télen amúgy is sötétben kelsz. Fél 6-kor legjobb esetben (március végén), és fél 8-kor (december közepén-végén).
A nyári időszámítás szerint viszont fél 7-kor kel a nap most, és 3/4 5-kor júniusban.
Igen, én is a nyári időszámításért vagyok "beindulva". Jobban örülnék, ha decemberben nem lenne már délután 4 óra előtt sötét.
Ha a téli időszámítás maradna, akkor júniusban 3/4 4-kor kelne a nap. Nem hiszem,hogy annyi embernek szüksége lenne akkor a napfényre. Ellenben milyen jó, hogy még majdnem 9-kor is világos van, például ha az ember nyaral. Nem sokan akarnak akkor még lefeküdni.
Azért gondoljuk sokan a nyári időszámítást kedvezőbbnek, mert az időzóna keleti oldalán helyezkedik el Magyarország, tehát például Spanyolországban ugyanaz az időzóna van, mint itt.
mikor?
az időzóna előtt? du 2 óra
az dőzóna előtt mindenkinél akkor volt dél, amikor a Nap a legmagasabban állt
További ajánlott fórumok:
- Az óraátállításnak szerinted van értelme?
- Mi a véleményed az óraátállításról? A téli vagy a nyári időszámítás maradjon?
- Tudja valaki melyik napra esik az óraátállítás?
- Óraátállítás és csecsemők! Vasárnap hajnalban óraátállítás, Ti "átállítjátok" a babákat is, vagy minden előbb történik egy órával?
- Mikor lesz óraátállítás?
- Téged megvisel az óraátállítás?