Szoptatáskor magas láz esetén ugye nem feltétlen apad el a tejci? (tudásbázis)
Úgy van: piros a gyermeknek a torka? Akkor rögtön antibiotikum, "biztos-ami-biztos" alapon. Vagy a legjobb, amikor pici a baba és az orvos tízszer megkérdi: "de biztosan elég a teje, anyuka?"
Na, de én itt már offolok :)
ráadásul itt egy torokgyulladásról van szó csak, amit nem is kell túl erős gyógyszerekkel kezelni.
Igen, talán az a legnagyobb baj, hogy ahány orvos, annyi félét mond. Mint a betegségeknél is: van olyan, aki egy náthára rögtön antibiotikumot ad.
Lásd: "Az anyatej immunológiai hatása jelentős védelmet ad a kórokozók ellen. Ha az édesanya meg is betegszik, a baba az anyatejjel megkapja az ellenanyagokat, egészséges marad, vagy csak enyhe lefolyású betegségre kell számítani. Szoptatni lázasan is lehet, sőt ajánlott, hiszen a csecsemő számára éppen a beteg anya teje hordozza az adott betegség elleni immunanyagokat. A szoptatás a betegnek nem árt, a „lázas anyatej” nem okoz a babánál semmilyen problémát. Az anya által szedett gyógyszer a legtöbb esetben nem ártalmas a babára nézve. Az orvosnak minden alkalommal mérlegelnie kell, amikor felmerül, hogy eltiltsa a beteget a szoptatástól: a szoptatás hiánya, vagy a gyógyszer okozta ártalom a jelentősebb. Ennek eldöntésére szerencsére már sok tapasztalat, és ezek alapján készült adatbázis áll a szakemberek rendelkezésére. "
Én sem értem... Még a Világ Egészségügyi Szervezete vagy pl. a Szoptatásportál is ajánlja a lázasan való szoptatást, éppen amiatt, hogy a csecsemő így részesül az édesanya szervezete által termelt ellenanyagokból. Én szoptattam már lázasan, erős náthásan és a kislányomnak semmi baja nem lett sem akkor, sem később, sőt, megvédte őt az általam felszedett vírusoktól.
Az viszont gond, ha valóban úgy van, hogy egyes orvosok ajánlják, mások meg megtiltják a szoptatást ilyenkor, sok anyukának megnehezítik a dolgát :(
de milyen betegsége lesz később a gyereknek, ha lázas betegen szoptatsz? Ezt elárulták? Mert az ellenanyagot a betegségeddel szemben tuti megkapja.
Ezt én marhára nem értem:(
Én is úgy tudom,hogy ha lázas vagy nem lehet szoptatni,mert az árt a kicsinek,nem biztos,hogy azonnal beteg lesz,lehet,hogy sok idő után fog ez rajta kijönni.(Én is voltam már lázas szoptatás alatt,érdekes,hogy a nővérkék a kórházban azt mondták,hogy szoptathatok lázasan is,de az nőgyógy.orvosok/több is/határozottan állították,hogy árt a babának.
Lehet szoptatni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
miért ne lehetne szoptatni??nem értem....
Írja már meg valaki, hogy betegen miért nem lehet szoptatni!
Amíg nem vagy egészséges ne szoptass, de pumpával rendszeresen ürítsd ki a melled, hogy ne apadjon el a tej.
Nem, nem feltétlen apad el, de elapadhat. Én is így jártam de a lányom akkor már 5 hónapos volt.
Szia.Nekem három gyerekem van.Én sajnos úgy müködök,hogy bármi kis betegség van,egyből lázasodok.Volt olyan,hogy szoptattam és akkor lettem lázas.A lényeg,hogy 38 fokos láznál már muszály bevenni lázcsillapítót.Amit bevehetsz,/én a patikusoktól tudom/az a rubophen.Egész nyugodtan beveheted,és szoptathatsz is.Tapasztalatból mondom.Ja igen,a legkisebbem még most is szopizik,és sajna így télen nekem is volt,hogy lázasodtam,és amikor éreztem,hogy kezdődik a láz,bevettem az rubophent,és pillanatok alatt lement a láz.
Sziasztok!
Én a kisfiam születése után 1 nappal belázasodtam, és ez több napig is tartott. Ennek ellenére szépen beindult a tejcsi, és azt mondták, hogy nyugodtan szoptathatom kicsi Kicsemet. Nem lett tőle semmi baja! Azóta is szopizik, pedig lassan már 11 hónapos.
Lehet egy kicsit megcsappan a tej mennyisége, de nem feltétlen apad el teljesen! Ahogy a doki mondta, próbálkozz a hűtőfürdővel, igyál sokat, és persze pihenj!!!
Valószínű én is előszedem azt a biztonság kedvéért.
Azt még azért leírnám, hogy amikor anyuka beteg, képződik az ellenanyag folyamatosan, amit az anyatejjel megkap a szopós baba és sokkal kevésbé betegedik meg. Értem ezt úgy, hogy ha anyuka mondjuk influenzás, vagy torokgyulladása van, mint a kiírónak, akkor a szoptatott baba nem, vagy alig betegszik meg!
Szép napot!
Nyugodtan lehet lázasan szoptatni, mire alapozzák az ellenkezőjét ennek, akik írják?! Hiszen amikor mellgyulladás is van, baromi magas lázzal, akkor is KELL szoptatani. Ha beteg vagy, az immunanyagok is átjutnak a tejen keresztül a babának. Voltam lázas beteg akkor, amikor a fiam született, tüszős mandulagyulladásom volt. Minden orvos azt mondta, szoptassak tovább és még mindig van tejem, most 7 hónapos. Nehogy abbahagyd!!!
Hülyeség hogy eltiltottak. Mellgyulladásnál is azt mondják még ma is a legtöbben, hogy nem szabad szoptatni abból a mellből, de ez igen csak elavult nézet. A mellszívótól nem fog kiürülni a melled, csak a gyerek tudja kiszívni rendesen.
Szia,
nekem bent hagytak egy placenta darabot, amit ki kellet operálni ami után nekem is ilyen magas lázam volt. Sajnos nekem akkor rendesen megcsappant a tej forgalom (de az a műtét után már ùgysem volt a régi..). Nekem is adt mondták, hogy nyugodtan szoptassak, sőt: kell!
Ha meg torok gyulladàsod van, akkor meg mégfontosabb, hogy szoptasd! Csak így tudod attól megvédeni hogy ő is elkapja, ha meg már elkapta, akkor a tejben benne vannak az ellen anyagok!
Szoptassák nyugodtan!
Köszönöm szépen a segítségeteket. :)
Engem az orvos azonnal eltiltott a szoptatástól, még a gyerekorvos is. És el is apadt a tejem, hiába fejtem:-( 3 napig volt 40 fokos lázam. Bár szerintem az elválasztásnál mind a 3 orvos a H1N1-től félt, mert valószínűleg azon estem át akkor:-(
Szia!2 hetes volt a lányom,mikor magas lázam volt /40-41 fok/ -mint kiderült a belső varratok gyulladtak be.a lázat nálam is nehéz volt levinni.A nyakam,homlokom,karom,lábam priznicelése segített.Addig míg lázam volt,babó csak mirelit tejcsit ehetett-még jó hogy volt.
Tényleg, az algopyrint is lehet, én is szedtem.
Ha ilyen magas lázad van mindenképp csillapítsd gyógyszerrel.
Lázasan is lehet szoptatni. Sőt, amikor mellgyulladás miatt lázas az ember, KELL is szoptatni, mert legjobban az segít a görcsöket oldani. Algopyrin is szedhető szoptatás alatt(saját tapasztalat) arra kell figyelni, hogy nem lesz-e kiütéses a gyerek, illetve rózsaszín lehet a pisije. Ilyenkor nem szabad tovább szedni az algopyrint!
Közben megjelentek más válaszok is, úgyhogy javítok: "az első két válaszolóval ellentétben" :)
Arra figyelj, hogy szoptatáskor ne legyen magasabb a lázad 38.5-nél, közvetlenül szopi után vedd be a lázcsillapítót, így a köv. szopi idejére már nem lesz olyan sok a szervezetedbe.
Ezt a háziorvosom mondta mikor beteg voltam, ő is szoptat.
Szia. Én az előbbi két válaszolóval ellentétben, úgy tudom, hogy lehet lázasan szoptatni, orvosok is ugyanezt ajánlják. Az tény, hogy én szoptattam lázasan a kislányom és nem lett semmi gond, a tej sem apadt el.
Esetleg még nézz utánna interneten, itt van pl. egy:
"Tisztelt Doktornô!
Én és a 4 hónapos kisfiam is náthás betegek vagyunk. Az elsô kérdésem az volna, hogy lehet-e lázasan szoptatni? Tegnap 38 fokos lázam volt, nem hagytam abba a szoptatást, igyekeztem még többet inni."
Mindeképpen gyógyulást neked!
Válasz: "Lehet lázasan szoptatni, sok folyadékot és c vitamint fogyasszon!"
40 fokos lázam volt mikor a nagyobbik lányom 6 hetes volt. A gyerek miatt nem kellett kórházban maradnom, a gyerekorvos azt tanácsolta ha bírom szoptassak tovább (a cumisüveget a tápszerrel el sem fogadta). Túljutottunk a betegségemen, 15 hónapos koráig szoptattam Őt.
További ajánlott fórumok: