Szociálpedagógia vagy Szoc.munka? (tudásbázis)
Én nappalis voltam, decemberben államvizsgáztam.
Nem nehéz gyakszi helyet találni ezen a téren, általában mindenhol fogadnak.
Sziasztok!
Olvasom itt a gyaksziról a hozzászólásokat és azt kérdezném nappalisok vagytok vagy levelezősök? Én nagyon remélem nálunk kiirt gyakszi hely lesz mert én ugyse találok magamnak. OKJ-n is vért izzadtam mire el tudtam jönni a végén az önkormányzathoz. Megfogadtam, ilyet soha többé.
Nekünk szocpeden tavaly úgy volt a 12 hetes egybefüggő gyakszi,h mindenki oda ment ahova akart, nem volt lista, úgyhogy mivel én Sopronban tanultam, viszont Szombathely mellett lakom, ezért én pl. Szombathelyen voltam gyakszin.
Csak a rövid pár napos gyaksziknál volt lista, ahonnan választani kellett.
Igen, meglehetősen nehéz. Meg kellett küzdenem egy évolyamtársammal, aki szintén oda akart menni és minden csáberőmet bevetni, hogy ő menjen inkább a tüdőgondozóba :)
A viccet félretéve, nálunk ez úgy volt, hogy kaptunk egy listát a választható gyakorlati helyekről és meg volt adva az időpont, amikor le kellett adni, hogy ki hova megy. A lényeg az volt, hogy a megadott idő előtt, már 3-4 órával korábban letáboroztunk a tanulmányi iroda előtt, ha tudtuk, hogy más is feni a fogát az adott gyakorlati helyre.
4 hónapos gyakorlaton voltam ott. Az első hónap azzal telt, hogy figyeltem a gyakorlatvezetőmet munka közben, később 1-1,5 hónapig közösen vittünk eseteket, a végén pedig sajátokat is kaptam. Nagyon sokrétű munka volt. Beletartozott például az onkológiai osztályon a friss betegek szüleinek tájékoztatása az igénylehető kedvezményekről, lehetőségekről. Szintén az onkológián, illetve a dialízis központban a betegek "lelki támogatása". Bizonyos esetekben kapcsolattartás az orvos és a szülők között. Például olyan esetben, amikor a szülő nem akart beleegyezni valamilyen egyértelműen a gyermeke érdekeit szolgáló kezelésbe. A főiskolán azt is megtanuljuk hogyan kommunikáljunk a különböző élet/társadalmi stb... helyzetben lévő emberekkel. Csúnyán fogalmazva hogyan "menjünk le a szintjükre" ha arra van szükség. Az orvosok, főleg ha nagyon leterheltek eldarálják a szakzsargont a szülőknek, aki lehet, hogy egyébként sem értené meg elsőre, de sokszor az akutális lelkiállapot miatt méginkább szükséges, hogy szépen, lassan, a dolgot minden oldalról megrágva elmagyarázza nekik az ember például egy kezelés várható kimenetelét.
Ha olyan gyerek került be, ahol felmerült a bántalmazás, elhanyagolás stb... lehetősége, akkor felvenni a kapcsolatot az illetékes családgondozóval, gyermekjóléti szolgálattal, kirívó esetekben a rendőrséggel, esetlegesen megindítani a gyermek kiemelését a családból, vagy védelembe vételét. Hátrányos helyzetben lévő családok tájékoztatása a lehetőségekről. Ez sokszor azt is jelentette, hogy az ügyintézést velük, helyettük lefolytatni olyan esetben, amikor a szülő például egy egyszerű beadványt nem értett meg, kitölteni magától nem tudott. Feladat volt még a lobbitevékenység, főleg ünnepek idején. Felvenni a kapcsolatot környező cégekkel adománygyűjtés céljából.
További ajánlott fórumok:
- Miért van ennyi ember szociális segélyen és munkanélküli járadékon?
- PTE-IFK szociális munka
- Szociális munka, szociálpedagógia
- Szociálpedagógus vagy Szociális munkás? Melyik végzettség ér többet?
- Valakinek van tapasztalata a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Karának szociálpedagógia képzésével kapcsolatban?
- Nyíregyházi Főiskola Szociálpedagógia szak