Szobatisztaságra szoktatás - segítség! (beszélgetés)
Igen, erre is gondoltam már. Mert ő is minden este állva bepisil a fürdőkádba, és mondja is, hogy most úgy pisil, "mint apa, kukiból" :). És amikor elengedi a szoba közepén, akkor ugye szintén állva teszi, a bilin ülve meg mindig nyomni próbálja, nem csak kiengedi, ahogy szokta.
Azért parázom attól, hogy nehogy korán kezdjük ezt a bilire szoktatást, mert azt olvastam valahol, hogy ha túl korán kezdjük, és még nem érett rá, akkor egy kudarccal teli időszak után ha visszatesszük a pelust, már nagyon nehéz lesz elérni a szobatisztaságot. Valószínűleg akkor még várok egy kicsit, lehet, hogy kipróbáljuk ezt az állva verziót is, aztán nem teszem vissza a pelust, és meglátjuk, mi lesz... Mindenkinek köszi a tanácsot!
Lehet, hogy még nem érett rá.
Az én kisfiam májusban volt 2 és fél éves, pár hete vettem ki alóla a pelenkát, azelőtt igazából nem próbálkpztunk és nem is szólt. Gyakorlatilag azonnal megértette, miről van szó, és rögtön használni kezdte a bilit. Én kisgaytát adtam rá, szerintem szoktatásnál nem jó viszaadni a pelenkát. A kakiláshoz kellett pár nap, míg sikerült bilibe, de amúgy nagyon ügyes volt. Azt hiszem, ő már teljesen megérett rá, jókor kezdtük el.
Pisilni viszont először csak állva volt hajlandó, oda szoktuk elé tartani a bilit. Talán azért alakult ez így ki, mert fürdéskor már régóta így pisiltünk, hogy lássa mégis, mire való a bili. Esetleg kipróbálhatnád, állva nem menne -e könnyebben, amúgy is állva kell majd nekik később.
Szia.
Az én lányomon első pár nap talán 6-7 bugyi és nacicsere is volt.Mert ahelyett,hogy szólt volna csak nevetett és kiabálta:anya pisilek.Mindig mondtam neki ilyenkor,hogy ejnye bejnye kicsim,te már okos nagylány vagy ,kell szólni anyucinak ha pisilni kell.És pikk-pakk megszokta.1 hét alatt szobatiszta lett bár a biztonság kedvéért éjszaka még kap pelust.De ritka,hogy abba belepisil.
A kakit tavaly nyár óta bilibe intézi.Akkor még csak 1 és fél éves volt.
De például most voltunk nyaralni és a férjem be volt rezelve mi lesz ha akkor jön rá a pisilhetnék mikor a kocsiba van és nem tudunk megállni.Kapott is pelust és úgy sétáltuk körbe Tihanyt.EGYSZER SEM SZÓLT,HOGY KELL PISILNIE!Simán beleeresztette a pelusba!Másnap már gondoltam lesz ami lesz,egy váltás ruhával felszerelkezve vágtunk neki a Balatonnak.És simán szólt mikor kellett neki.
Ezt csak azért írtam le ilyen részletesen,hogy hát ha tudtam vele valamit segíteni.
Ha nem adsz rá napközben pelust akkor talán hamar megszokja,hogy az kellemetlen mikor folyik a pisi és időben szólni fog,sőt ezt a többszöri le és felugrálást is abbahagyja.
Én ezt a részét úgy oldottam meg, hogy kiteregettem a pisis bugyikat és nadrágokat a fürdőben, de olyan helyen, hogy lássa. És az is látta, mikor kiterítem.
Amíg átöltöztettem, meg teregettem a cuccát, addig meg végig azt magyaráztam neki, hogy a bugyi és a nadrág nagyon szomorú, meg a WC is, mert a pisinek a WCben a helye, ő meg nem oda tette. És most sírnak. És mindig sírt a bugyin a minta is.
Ja, nálunk nem volt hajlandó ráülni a bilire, csak a WCre.
Nekünk bevált. :)
Gondolom, rettenetesen örültetek, amikor előszöe sikerült bilibe pisilni. Könnyen lehet, hogy ezért ő 4x is belepisil 2 perc alatt, hadd örüljetek. Ez nem baj, meg lehet beszélni, aztán majd pisil egyszerre. Szerintem nem vállalsz túl nagy kockázatot, ha kipróbálod 2-3 napig, hogy mit csinál, ha nem adsz rá pelust. Lehet, hogy első nap 6-7 bugyit is elhasznál, és sokat kell utána takarítani, de lehet, hogy tényleg pillanatok alatt szobatiszta lesz. Talán csak megszokásból ragaszkodik a pelushoz, és "bünteti" a pelust. Ha rájön, hogy úgysem kapja vissza, abba fogja hagyni. De csak akkor próbálkozz ezzel, ha tényleg a legtöbb pelusa száraz már, ha csak hébe-hóba szól a ti kedvetekért, akkor még korai.
És szerintem ne tulajdoníts túlzott jelentőséget a részleknek, úgyis napról napra változik a helyzet.
Na ez engem is érdekel...
Rendben van a régi fórum, de mire végigbogarászod...
További ajánlott fórumok:
- Pelus mentesen nem szobatiszta, csak EC-zünk
- Két éves a gyermekem. Eljött a bilire szoktatás ideje
- Szerintetek ha 33 honapos kisfiamrol leveszem a pelust, mennyi idő még megtanulja a napközbeni szobatisztaságot?
- 5 éves, óvodaköteles, de nem szobatiszta, fel kell hogy vegyék így is óvodába?
- Hogyan kell szobatisztaságra nevelni egy kiskutyát?
- Segítség a macskám nem szobatiszta