Sziasztok! Segít a 5-HTP migrén esetén? Mik a tapasztalataitok a szerrel kapcsolatban? (tudásbázis)
Szia!
Mindjárt gondoltam, hogy értesz a dologhoz, és nagyon köszönöm a segítséged. Ha halvány remény lenne rá, hogy segít és nem káros, bevenném. csak az a kérdés, hogyha szedem, és jelentkezik a migrén, akkor a triptánomat nem vehetem már be, mert ütik egymást, és kínlódhatok 4 napig. Az nem éri meg nekem, akkor maradok a gyógyszeremnél. de ha nincs kölcsönhatás,akkor kipróbálnám, mert utálom már ezt a fejfájást!
Még egyszer ezer hála és köszönet, hogy szakítasz időt rám.
Borcsy
Szia, Borcsy!
A szerotonin (másik nevén: 5-hidroxitriptamin) a triptofán nevű aminosavból keletkezik (még a nevük is hasonlít: triptofán --> triptamin).
A triptánok a szerotonint utánzó, szerotoninhatású vegyületek (azaz: szerotoninagonisták). Ezekről írtam a 4. hozzászólásban).
Tehát gyakorlatilag olyan, mintha szerotonint szednél.
Megnéztem ezt a linket, és kiderült: nem szerotonin van benne (bár valahol tévesen szerotonint írnak), hanem annak közvetlen előanyaga, azaz ebből az anyagból már csak egyetlen kémiai reakció kell ahhoz, hogy szerotoninná váljon. Így már más a helyzet, mint ha maga a szerotonin lenne. Írnak róla jókat, de hogy ebből mennyi igaz, nem tudom.
Van egy ismerősöm (dietetikus), aki ért ezekhez, megtudakolom őket, és amint megvan a válasz, jelentkezem!
Mindazonáltal: olyan hatást szinte biztosan nem érsz el vele, mint a gyógyszerrel (a triptánokkal).
De megjegyzem, tényleg jól gondolkodtál:-)
(Amúgy orvostanhallgató vagyok.)
Szia!
Köszi az eddigi infókat. Ezen a linken találtam meg: [link]
Igen étrendkiegészítő,de az összetételről szó sincs.
Először megrendeltem, aztán lemondtam, mert nem tudok róla semmit. Van-e gyógyszerkölcsönhatása más gyógyszerekkel például. Káros lehet-e?
Ha fáj a fejem egy speciális migrénellenes szert szedek, ami elég erős (és drága). Egy triptán vegyület, gondolom a triptofánnal kapcsolatos valahogyan. szóval mivel a triptofán összefügg a szerotoninnal, és nekem a triptán segít, akkor elméletileg a 5-HTP- nek is kellene segíteni.
De ezt csak én "okoskodtam" ki. Lehet, hogy tök hülyeség. Te szakmabeli vagy? Nagyon úgy tűnik nekem.
Borcsy
Na, úgy néz ki, hogy a szerotoninhatású anyagok (szerotoninagonisták, beleértve magát a szerotonint is) hatásosak lehetnek. A kérdés már csak az, hogy szájon keresztül bevéve a szerotonin tényleg eljut-e a megfelelő helyre (azaz fölszívódik, és még a máj sem bontja el).
Étrendkiegészítő? Mit írnak, mi a hatóanyag?
Szia, Borcsy!
Őszintén szólva, nem igazán tudok róla mit mondani, nem jártam utána. De az kérdéses, hogy orálisan hatásos-e, ugyanis szerintem a bélhámsejtek az ilyen aminokat (szerotonin, hisztamin, tiramin, adrenalin stb.) kapásból elbontják, így a hatóanyag föl sem szívódik, ill. csak igen kis mennyiségben.
Nem vagy eltévedve!!! Erre gondoltam.Azt olvastam, hogy migrénre is használ, de nem merem elkezdeni szedni. Az orvosom nem tudott róla semmit.
Ismered a szert?
Borcsy
Szia!
Nem 5-HT (5-hidroxitriptamin, más néven szerotonin)? Vagy nagyon el vagyok tévedve?
További ajánlott fórumok:
- Mik a tapasztalatok a Redox nevű fogyasztószerrel kapcsolatban?
- Van köztetek orvos vagy gyógyszerész, aki tudna segíteni egy gyógyszerrel kapcsolatban?
- Norcolut gyógyszerrel kapcsolatos vélemények, mellékhatások és alkalmazása
- Szedett közületek valaki Duphastont? Milyen tapasztalataitok vannak ezzel a gyógyszerrel kapcsolatosan?
- Sziasztok ! Segítséget szeretnék kérni puhafalú medencével kapcsolatban.
- Sziasztok kinek mi a véleménye a baba samponnal kapcsolatban?