Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Szerotonin szint növelése természetes úton! fórum

Szerotonin szint növelése természetes úton! (beszélgetős fórum)


2011. márc. 20. 19:36
Még nem próbáltam,de már párszor készültem kineziológushoz.Én is hallottam,h elég jó.Köszi.Utánanézek...
15. Cippora (válaszként erre: 14. - Réka1984)
2011. márc. 20. 11:21

A pszichiáterek csak a sötétben tapogatóznak,a lelkiismeretesebbje ezt be is vallja.Szeretnék rá fogni a depresszióra,pánikra,szorongásra,hogy agyi anyagcserezavar,de én személy szerint ebben nem hiszek.Van valami kiváltó oka,ami miatt ezek kialakulnak.Én nem tartom ezeket betegségnek sem,csak egy nagyon kellemetlen,nagyon alattomos állapotnak.

A gyógyszerekben hatalmas üzlet van,talán ezért írnák fel mindenkinek mindenre.Amerikában állítólag úgy kapkodják az emberek a nyugtatókat,mint itt mondjuk a fájdalomcsillapítót.Arról meg ne is beszéljünk,hogy ezen szereknek "csupán csak" olyan mellékhatásai vannak,mint pl.öngyilkossági gondolatok :O azért ez szerintem elborzasztó...Kineziológust nem próbáltad?Sokan esküsznek rá.Vagy az agykontrollra...

2011. márc. 20. 11:12

Köszi,köszi!Igen már a gyógyszerektől besokalltam,nem kívánom tovább szedni,de már egy jó ideje nem is szedem.(kb.fél éve)

Úgy gondoltam,h megpróbálok a depin így felülemelkedni,h a szintet növelem természetes úton.Nem hiszem el azt,h ez így ne sikerülne.Szerintem csinálni kell és bízni benne.A gyógyszerek nem csinálnak csodát,de ha teszel érte,h jobban legyél,annak nagyobb sikere van.Ez már tapasztalat...Azt nem értem,h a pszichiáterek miért nem javasolnak az embernek valami más alternatívát a meggyógyulás reményében,nekik csak a gyógyszerek léteznek.

13. Cippora (válaszként erre: 12. - 559b8bb2a3)
2011. márc. 20. 10:49

Tisztában vagyok vele mi az a szerotonin köszönöm :)

A baj csak az,hogy gyakran használják a pszichiáterek azt a amondatot,hogy:alacsony a szerotonin szintje és szedjen gyógyszert rá.Márpedig ezt mérni nem lehet.Mindössze ezért írtam.Persze tök jó,hogy a topicindító természetes módszerekkel akarja "emelni" ezt a szintet,és nem gyógyszerekkel...

2011. márc. 20. 10:44
11. Cippora (válaszként erre: 9. - 559b8bb2a3)
2011. márc. 20. 10:40
Ez egy téves elképzelés.A szerotonin szintet nem lehet megmérni,mint mondjuk a vércukrot...
2011. márc. 20. 10:38
Köszönöm szépen én is ezeket találtam és űzöm is,de még várnom kell a hatásra.
9. 559b8bb2a3 (válaszként erre: 8. - Cippora)
2011. márc. 20. 10:06

Vanak tünetei ami jelzi alacsony!!!

Pl szexuális vágy elvesztése ,depresszió

2011. márc. 20. 09:48
Honnan tudod,hogy növelni kellene a szerotonin szintedet???
7. 559b8bb2a3 (válaszként erre: 6. - 559b8bb2a3)
2011. márc. 20. 07:56

na ezt nem ideszántam bocs!!

Még korán van :DDDDDDD

2011. márc. 20. 07:55
Remélem születek még ekkor emberek !!!!:DDDDDDDDD
2011. márc. 20. 07:13

A tatedzés az tuti jógi : És persze a szex!!:DDD

Én ezeket űzöm teljes erő bedobással és működik!!

2011. márc. 20. 07:10

Mivel növelheted a szerotonin-szintet?

Testedzés


A testedzés már a „lerágott csont” kategóriába tartozik weboldalunkon. Mégis nem győzzük hangsúlyozni jótékony hatását. Ismétlés a tudás anyja, tartja a közmondás, így adva van a feladat, hogy mit kell megjegyezni és elkezdeni alkalmazni.


A testedzés is egyfajta stressz a szervezet számára. Ugyanakkor, ha ez a testedzés a személy számára megfelelő és nem haladja meg a képességeit, nem terheli túl, akkor szervezete elkezd alkalmazkodni ehhez a rendszeres stresszhez és a stressz válaszban részt vevő anyagok termelését növelni fogja. Ilyen pl. a noradrenalin és a szerotonin. Így hosszú távon a sportnak pozitív hatása lesz az idegrendszerre. A Mayo klinika kutatásai szerint ópiátok is felszabadulnak, melyek jó közérzetet biztosítanak, csökkentik a fájdalomérzetet és a fáradtságérzetet, és gátolják a szervezetben a stressz választ, amit általában szorongásos tünetként szoktunk megélni. Ezek a vegyületek számos depresszív tünetet enyhítenek, mint pl. szomorúság, rosszkedv, szorongás, feszültség, fáradtság, kimerültség, harag, düh, önbizalomhiány és a reménytelenségérzés.

Tejsavó fehérje


A tudósok úgy vélik, hogy az étkezés által megnövelt triptofán szint képes növelni az agy szerotonin-szintjét.


Egy tanulmány megvizsgálta, hogy az alfa-laktalbumin - ami a tejsavó fehérje egyik fő része és nagyon magas triptofán tartalma van - növeli-e a vér triptofán szintjét, valamint csökkenti-e a depressziót és a kortizol szintet olyan stresszre érzékeny alanyoknál, akiket akut stressz-terhelésnek tettek ki. Nem elfelejtendő persze, hogy a tejsavó fehérje feldolgozási módjától függ az alfa-laktalbumin szint és a tejsavó fehérje egyéb fontos összetevőinek szintje. A kutatók 29 "stresszre igen érzékeny" és 29 "stresszre kevésbé érzékeny" személyt vizsgáltak kísérletükben, amely placebo-kontrollált, dupla-vak rendszerű volt, tehát sem az alanyok, sem az orvosok nem tudták, hogy ki kapott hatóanyagmentes placebot és ki valódi laktalbumint. A teszt résztvevőit terhelésnek tették ki a tejsavó fehérjében található alfa-laktalbumin, illetve nátrium-kazeinát (egy másik tej-forrású fehérje) tartalmú étkezési program követése után. A kutatók az ily módon történő táplálkozás által befolyásolt változásokat figyelték a vér triptofán szintjében, és annak arányát a többi nagy semleges aminosavhoz képest, valamint a változásokat a közérzetben, a pulzusban és kortizolszintben, amely adatokat felmértek az okozott stressz előtt és után is.


Elképesztő módon a vér triptofán szintjének aránya a többi aminosavhoz képest 48 százalékkal magasabb volt az alfa-laktalbumin kúra után, mint a kazeines fajta után. Ehhez az eredményhez társult még a kortizol szint csökkenés, valamint a magasabb prolaktin koncentráció.


Mivel a depresszió csökkenését is kimutattak a teszt alanyai között, arra következtettek, hogy a triptofánnal dúsított fehérje fogyasztásakor megemelkedik a vér triptofánszintje, aminek köszönhetően az alanyok jobban tudják kezelni a stresszes helyzeteket, feltehetően az agy szerotonin-szintjének a megemelkedése által.

Szerelmi együttlét


A szeretkezés utáni eufórikus érzés oka, hogy az idegrendszer intenzív működése következtében a szervezet - az élvezet hatása alatt – szerotonint és dopamint választ ki. Ezek doppingolják az agyat, majd fokozzák a vérkeringést, ezzel előidézve egy általános „nagyon jól érzem magam” állapotot.

B5-vitamin


Mivel a B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, a kutatások azt sugallják, hogy memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán felül a szorongás, a depresszió és a stressz kezelésekor is hasznos lehet. A B5-vitamin szerotonin termelést serkentő hatása a migrénes fejfájások kezelésekor is segítségünkre lehet.

Folsav


Klinikai vizsgálatok során a depresszióban szenvedő nők 31-35%-ánál mutatták ki a folsav hiányát is. Idős emberek esetében ez az érték jóval magasabb is lehet. A folsav hiány következtében csökken a szerotonin-szint az agyban, mivel a folsav a szerotonin szintézis egyik lépésének nélkülözhetetlen közreműködője.


Számos gyógyszer, többek között az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók, az orális fogamzásgátlók idéznek elő hiányt a táplálékkal bevitt folsav felszívódásának gátlásával. A folsav hiánya a depresszió mellett szorongást, apátiát, tébolyodottságot okozhat.

B6-vitamin


A szerotonin szintézis másik nélkülözhetetlen eleme. A folsavhoz hasonlóan a depressziós embereknél a B6-vitamin szintje is jellegzetesen alacsonyabb a normálisnál.


A fogamzásgátló szedés az egyik legfontosabb hiányt előidéző tényező.

A jóga és a meditáció


Az elmúlt néhány évtizedben több mint ötven ország háromszáz egyetemén és kórházában végeztek kutatásokat a jóga és a meditáció egészségre gyakorolt hatását illetően. A kutatások bebizonyították, hogy a meditáció hozzájárulhat az egyén élettani, pszichológiai és lelki egészségéhez. Ennek az a magyarázata, hogy a meditáció során az agyhullámok alfa állapotba kerülnek, mely a tudatnak azon szintje, ami a gyógyulást segíti. Tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a meditáció csökkenti a vérnyomást, enyhíti a fájdalmat és a stresszt. Egyre több ember – beteg és orvos egyaránt – kezdi értékelni és a gyakorlatban megtapasztalni a meditáció előnyös hatásait. Jóformán mindenki, aki egy bizonyos ideje már gyakorolja a jógát és a meditációt, pozitív változásokat figyelhet meg szemléletmódjában és erőnlétében. A jóga és a meditáció számos élettani előnye mellett úgy tartják, hogy megnöveli a szerotonin termelést. A jóga légző gyakorlatok segítségével az egyénnek lehetősége nyílik légzése kontrollálására, ami a pánikroham esetén nagyon hasznos lehet.

Napfény


A napfény optimalizálja a szerotonin-szintet, ezért kiváló hangulatjavító. Délelőtt tizenegy óra előtt és tizenöt óra után kifejezetten ajánlatos a napfényen tartózkodni, mert ez a természetes "energiatöltő állomásunk" kimutathatóan antidepresszáns hatású. Természetesen nem csak a betegeknek, az egészségeseknek is ajánlható.Sajnos, ha kevés a fény, a szervezetben termelődő szerotonin gyorsabban lebomlik.


Magam is azok táborába tartozom, aki tavasszal a természettel együtt ébred. Tehát magam részéről igazolni tudom, hogy a napfény jótékony hatással van a hangulatomra. A testedzésről nem is beszélve. Ha kimaradna egy hosszabb időszak, már nem ugyanolyan lenne a közérzetem.


A kutatók úgy tartják, hogy a szerotonin hiánya fontos szerepet játszhat a depressziós állapot kialakulásában. Ha valakinél sérülékenyebb a rendszer, akkor ennek talaján kialakulhat a szerotonin-szint csökkenése, és emiatt felléphet a depresszió. Sajnos a hétköznapi ember számára nem áll rendelkezésre olyan mérőeszköz, amellyel meg tudná mérni a szerotonin-szintjét és követni tudná annak pontos hatását szervezetére. Ugyanakkor nem árthatunk magunknak, ha a fent javasoltakat kipróbáljuk és kitapasztaljuk, hogy mi az, amitől jól érezzük magunkat. Ahhoz, hogy eredményt is érjünk el kitartásra is szükség van.

3. Réka1984 (válaszként erre: 2. - Missanonim)
2011. márc. 20. 00:00
Köszi szépen!Én is a mozgást tervezem...
2011. márc. 19. 23:28
Szia! Állítólag a sportolás alatt is szerotonint termel a szervezet, illetve csokival is bevihető:-)
2011. márc. 19. 23:15
Szeretném,ha segítenétek! Már én is külön kutatómunkát végzek ebben a témában,de hátha ti is adtok valami új és jó ötletet!Írjatok minden érdekel!

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook