Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Szerencsebambusz! Hogyan kell gondozni, mire kell figyelni, milyen tapasztalataid vannak e téren? fórum

Szerencsebambusz! Hogyan kell gondozni, mire kell figyelni, milyen tapasztalataid vannak e téren? (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5 6 7
2015. ápr. 15. 11:23

Sziasztok!

Két éve van egy szerencsebambuszom, eddig nem volt semmi baja, pár hónapja a felső levelei sárgulni kezdtek... Mióta kaptam bent van abban a kis műanyag fiolában, amiben a boltban árulják, úgy van benne egy vázában...

Mit tegyek, hogy újra a régi legyen?! Megmenthető még? Kivegyem a fiolából és csak simán a váza?! Segítség!!!! Köszönöm a válaszokat előre is!

2013. nov. 11. 21:57
Párom vízben tartott bambusza szára sárgul... Tényleg vissza kell vágni és helyre fog jönni?
184. Lilla02
2013. jan. 9. 19:28
Az enyém is kis kerámiacserépben van, körbekötözve több szál, 3 különböző magasságban. Az egyik áruházból mentettem ki pár hete a többi haldokló növényke közül. Most cseréltem a vizét és átmostam az egész növényt, mert kicsit penészes szaga volt. Újratöltöttem az edényét, és tettem a vizéhez egy kis folyékony ezüst-oldatot is, azért, hogy a baciszaporodást gátolja. Remélem nemsokára növekedésnek indul! :)
2013. jan. 5. 13:19
Sziasztok Kaptam a múlt héten egy szerencse bambuszt amit vízben hoztak azt mondták nem kel elültetni csak havonta cserélni róla a vizet és a vázát flóraszeptel kimosni előtte .Most 1 hét alatt már / mert fent vannak a levelei/ mintha nőt volna de mivel még nem volt ilyenem semmit nem értek Tényleg nem kel elültetni? és akkor hogyan tovább? Egy hosszú szár tetején pár levél jó ez így ???:) köszönöm a segítségeteket kiskuszo
182. Ejwi
2012. dec. 13. 22:09

Hozzáfűzném még, hogy hivatalos weboldalakon azt írják, hogy ne tegyünk rá földet, de az enyém mégis gyorsabban nő, mint másoké, akiknek csak vízben van. :)

Igaz, az enyém a földben való léttől elvesztette a bambusz formáját, levelei vannak és inkább sárkányfára hasonlít, de biztos, hogy nagyon jól érzi magát. :)

181. Ejwi
2012. dec. 13. 22:02

A ballagási csokromban volt 2 évvel ezelőtt egy Lucky bamboo. Betettem vízbe, amíg ki nem gyökerezett, majd áttettem virágföldbe, de még most is mindig áll rajta víz. Rettenetesen gyorsan nő. Radiátor mellett van, nyáron éri a nap, mégsincs melege, télen pont jó a hőmérséklet. Mára már hozott egy másik kis hajtást, amiből egyre nagyobb Lucky bamboo lesz. :)

Ilyenkor a téli hónapokban szoktam vizet spriccolni rá pumpás üvegből, általában állott vizet. Nagyon szereti. :)

180. pista55
2012. okt. 1. 14:01

Nem linket teszek be. Kimásoltam amit találtam róla. Íme:


A szerencsebambusz már évek óta hódít a Magyar virágkedvelők körében. De akinek még nincs, az se maradjon le, gyorsan szerezzen be egy szerencsét hozó csodanövényt. Az eredeti neve: Dracaena sanderana. Ebből a növényből alkották meg az ügyes kertészek a szerencsebambusz vagy Lucky Bamboo névre hallgató, nálunk is elterjedt kis növényt.

A szerencsebambusz (Dracaena sanderana)A növény a reklámok legjobb példája: vagyis hogyan lehet jól eladni egy növényt?Ennek a növénynek a neve: Lucky Bamboo, de semmi köze sincs a bambuszok világához, hiszen a bambuszok több méter magasra megnövő kerti növények.szerencsebambuszBizony kedves növénybarátok, itt egy kis átverés is van, de aki hisz a fengshui hatásába, mindenképp szerezzen be egy ilyen növényt, mert nem csak ránk, de egész otthonunkra szerencsét hoz ez a növény. És hogy mi ez a különleges közkedvelt növény eredetileg? Dracena! Eredeti neve: Dracaena sanderana. Ebből a növényből alkották meg az ügyes kertészek a szerencsebambusz nevű nálunk is közkedvelt kis növényt. Talán azért is lett ismert a köztudatban világszerte, mert tartása is igen egyszerű, nincs szüksége másra csak vízre. Ma már kapható vágott változata is, de még mindig nagy sikere van a kis színes keleties hatású kerámiatálba összerakott változatnak.Bambuszok a boltbanNálunk a szerencsebambusz rajongók külön vásárolnak fiú, vagyis az egyenes, és lány, vagyis a csavart változatot. Hogy ne legyen magányos a bambusz, ezért párosával állítják a vázába, egy fiú, és egy lány bambuszt. Mit tegyünk, ha megszereztünk egy ilyen csodanövényt? Ne tegyük tűző napra, mert levelei sárgulni kezdenek. Állandóan álljon vízbe a növény gyökere, és ne ültessük le virágföldbe. Kedveli a párás levegőt, ha túlszáraz, meleg helyre tesszük, a növény sárgulni kezd, és elhal.SzerencsebambuszA modern lakások és a fengshui által berendezett otthonok elengedhetetlen növénye. Ha vágott szerencsebambuszt nevelünk, akkor hetente egyszer cseréjük ki alatta a vizet. A kerámiatálban tartott növénynél figyeljünk oda, hogy milyen vízzel locsoljuk, mert a túl klóros csapvíz tönkre teheti növényünket. Akinek van, akváriuma otthon bátran tegyen néhány vágott szerencsebambuszt dekorációnak.


És mi történik, ha elültetjük ezt a növényt virágfölbe? Hipp-hopp, egy gyönyörű, de egyszerű dracenát kapunk pár héten belül és a szerencsebambuszunk már csak a múlté.

2012. okt. 1. 08:46
Én most kaptam egy kicsi bambuszt. Kis kerámia cserépben van. Több szál összekötözve és úgy belerakva a kerámiába. Hogyan kell gondozni? Szereti a vízet? A szobánk elég sötét, a nap nem süt be. :S
2012. jún. 9. 12:40
vagyis az elsárgult részét vágtam le.
177. bettinőci (válaszként erre: 176. - Editke86)
2012. jún. 9. 12:39
Én is így jártam nemrég, a még zöld részeket levágtam(gondolva, hogy ezzel a többit megmenthetem), a megmaradt tetejét vízbe tettem és azóta is úgy van, már az alja ki is gyökerezett, de nem nőtt azóta :(
2012. febr. 3. 15:34
Nemrég vásároltam egy szerencsebambusz spirált és napról-napra sárgul el a törzse nem tudom hogy mit csináljak vele. Ha valaki tudja írja meg légyszi.
175. remahe (válaszként erre: 174. - Pista55)
2011. nov. 24. 14:23
Mi panelban élünk .Délnyugati szobákkal. Nem túl meleg a lakás. A virágos növények nem maradnak meg. Most viszont nyílik a flamingó, aminek nagyon örülök.
174. pista55
2011. nov. 23. 22:21
A miénk lesárgult elég gyorsan.
173. remahe
2011. nov. 23. 16:06
Nekem már 2 éve meg van. Eleinte vízben, most már cserépben és földben. A hajtásokat visszacsípem, ne nyúljon meg nagyon. Még bírja.
172. odzsika
2011. nov. 16. 10:33
én tegnap kaptam, jövőhéten viszem egy háromnegyed órás buszozásra :( felöltöztetem majd vagy 20 rétegbe, remélem kibírja.. aztán reméljük sokáig boldogít majd! :)
171. odzsika
2011. nov. 16. 10:32

Szerencsebambusz (Dracaena sanderana)

A reklámnév növénytanilag téves, mivel az állítólagos szerencsehozónak semmi köze a bambuszokhoz, hanem a sárkányfák vagy dracénák testvére. Hivatalosan: fehérszélű sárkányfa (Dracaena sanderana ). Keleties vonását csak vízbe állítva tartja meg, viszont lassú növekedése miatt sokáig eláll.


A tűző napot kivéve lakásunk több helyiségében is jól érzi magát, de mivel léte a víztől függ, annak minőségére különösen érzékeny.


Az igénytelennek mondott növény jólétét tehát a vízminőség határozza meg. A klóros csapvíz kifejezetten káros számára, emiatt hamar bekövetkezhet leveleinek sárgulása, majd elvesztése. Az elpárolgott vízmennyiséget elég hetente, állott vízzel pótolnunk, míg a teljes vízcserére elég, ha csak 3-4 hetenként kerítünk sort. Mivel a csapvíz nem tartalmazza a növény fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot, a hiányzó elemeket tápoldat hozzáadásával pótolnunk kell. A tápot mindenképp hígítsuk: adjunk negyedannyit, amennyit a csomagoláson a cserepes növények öntözéséhez javasolnak.Földbe ültetve elveszti bambuszhoz hasonló kinézetét, helyette a sárkányfák tömötten álló levélrozettás alakját ölti magára, avval a sajátos ismertetőjellel, hogy leveleinek szélén fehér sáv húzódik.


Ápolása megegyezik a többi dracénáéval: átlagos meleget, jó megvilágítást, rendszeres öntözést és vízpermetezést igényel. Télen érdemes odafigyelni rá, mert a növény pusztulását okozhatja a túl sok víz, vagy ha túl hűvös helyen (17°C alatt) tartjuk. A sárkányfák természetes velejárója, hogy idős korban alsó leveleit fokozatosan elveszíti. Persze, ha ez gyanúsan hirtelen történik, akkor inkább a túl száraz levegő, a huzat vagy egy-két elfelejtett öntözés lehet a ludas.A közhiedelem szerint a szerencsebambusz az élet számtalan területét befolyásolja pozitívan, így a szakmai előmenetelt, az anyagi jólétet, a hosszú egészséges életet, a harmóniát és védelmet, a szerelmi életet, környezetünk pozitív energiáit, a frissességet, a tettrekészséget és a lekierőt. A hozzá kötődő számtalan pozitív jelentéstartalmat valószínűleg a rendkívüli alkalmazkodóképességének és csekély igényeinek köszönheti, mivel már egészen kevés fénnyel és némi vízzel is beéri. Már egyetlen szál szerencsebambusz ajándékozása is kedves, szívből jövő gesztus, de bizonyos kombinációkban speciális jelentéstartalmat is hordoznak: Három szál bambusz a szerencsét vonzza, öt szál az energiát és a termékenységet fokozza, hét az egészségre hat különös erővel, nyolc a boldogságot és az örömöt jelenti, húsz szál pedig az általános jót jelenti az élet minden területén!


A kapott vagy vásárolt szerencsebambuszunkat akkor se vágjuk kisebb darakra, ha egy hosszú szál van a birtokunkban, mert ez egyrészt károsítja a növényt (el is pusztulhat) és másrészt mert keleti hit szerint a szerencse és boldogság fonalát is elvágnánk ezzel!

2011. máj. 14. 10:51
Sziasztok! Vágott bambuszom van és most kaptam nemrég. Vegyesen olvastam, hogy most fénykedvelő vagy sem és kicsit bekavarodtam(: Egy sötétkék szűknyakú "vázában" van jelenleg. Jó ez vagy átlátszó kellene?
169. Livci
2011. máj. 1. 12:21
Koszi:)
168. 91d4989ab9 (válaszként erre: 167. - Livci)
2011. máj. 1. 11:53
cseréld a vizet hetente ennyit tudsz tenni, aztán majd lesz gyökere reménykedjünk:D
167. Livci
2011. máj. 1. 11:33
Nincs gyökere.De nem csak az alja barnul,hanem az oldalán is van egy csík ami vízben van.mintha rohadna:(
166. 91d4989ab9 (válaszként erre: 159. - Napzuhany)
2011. máj. 1. 11:18
vázába viz és fény tényleg ennyi kell neki és nő:)
165. 91d4989ab9 (válaszként erre: 164. - Livci)
2011. máj. 1. 11:16
gyökere van? szerintem ha nincs akkor majd gyökeresedni kezd alul:)
164. Livci
2011. máj. 1. 11:04

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem a szerencse bambusszal kapcsolatban.Most kaptam ballagasomra. ahogy a vízben állt elkezdett az alja barnulni.

Mi okozhatja?

2010. nov. 24. 18:48
Ha vágott szerencsebambuszt nevelünk, akkor hetente egyszer cseréjük ki alatta a vizet. A kerámiatálban tartott növénynél figyeljünk oda, hogy milyen vízzel locsoljuk, mert a túl klóros csapvíz tönkre teheti növényünket. Akinek van, akváriuma otthon bátran tegyen néhány vágott szerencsebambuszt dekorációnak.
162. pista55 (válaszként erre: 161. - I1982)
2010. ápr. 29. 20:15

Szia!

A viaszt ne szedd le! Nem a teteje, hanem az oldalhajtása fog nőni. A viasz csak a fertőzésektől védi a növényt.

161. I1982
2010. ápr. 27. 18:48

Sziasztok!


Vettem szerencsebambuszokat és azt látom, hogy a teteje ahol meg van vágva viasszal van bevonva.

Azt olvastam itt hozzászólásokban, hogy ha sárgul akkor ez egy jó módszer, de miért volt a boltban az összes bambusz így kezelve? Gondolom így nem fog nőni. Le szedjem inkább a viaszt?

160. Tina87
2010. ápr. 14. 18:17
Sárgul a felső levele az miért van?Oldalt szépek csak a csúcsán lévő csúnya, miért??
2010. márc. 24. 10:50
víz és napfény. A bambusz egyébként igénytelen, nem kell neki táp.
158. Henci2 (válaszként erre: 157. - Nyuszihopp)
2010. márc. 22. 16:06
Értem. Akkor nem kell félnem a növény kipusztulásától azt hiszem..:)
157. nyuszihopp (válaszként erre: 156. - Henci2)
2010. márc. 21. 23:05
Lényegében igen csak utántöltök mindig, teljes vízcserét egy év után már nem tudtam csinálni, mert a bambuszt nem lehetett többet kivenni a vázájából. Egy aszimmetrikus alul széles, nyakánál szűkebb üvegben lakik, kavicsok közé ültetve és csak a víz utántöltését tudom megoldani. Vízcsere nem volt azóta, illetve néhány alkalommal elfelejtettem locsolni, és teljesen kiszáradt az üveg... de túlélte azt is.
1 2 3 4 5 6 7

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook