Szavak, amitől feláll a szőr a hátadon!! (beszélgetés)
Nálam még mindig amikor egy gyereket "kisfiú"-znak, meg "kislány"oz-nak a szülei név helyett, a másik kedvencem a "pocaklakó" kb mintha Alien lenne, baba projekt meg különösen frankó kb mintha mosóprogram lenne :)
Ráadás az "ezmiatt", "pizza" zével, tudol, vagyol :)
én most hallottam egy újat: terhi. uuuáááá.
(és ráadásul a párom mondogatja nekem, poénosnak gondolja, de mondtam neki, hogy ettől borsózik a hátam ... )
Köszönöm! A nyelvtan valahogy nem marad meg a fejemben pár percnél tovább, és ez a németben is gondokat okoz.
Németül is helyesen írok és fogalmazok, de a szabályt nem tudom. Sajnos van vizsga, amikor ez hátrány. :D
itt nem elváló-nem elváló igekötőről van szó, azok a németben vannak ...
hanem arról, hogy az igekötő a magyar nyelvben három módon viselkedik
Az emberek nem annyira tudatosan nyelvtanilag, hogy észrevegyék/zsigerből tudják, hogy az igekötő melyik igéhez tartozik adott esetben: "megakarom mondani": a "meg" nem az "akarom"-hoz tartozik, hanem a "mondani"-hoz
A mai "adagom", nem is tudom, hányadszorra:
"Megtudja valaki mondani...", "Megtudod tenni..."
Valaki vigye már vissza a köztudatba az elváló és nem elváló igekötők fogalmát... Mert általánosban tanítják még, úgy tudom.
Bizony ebben igazad van.
A nagyon nagy melegben nem lehet túl sokat levenni, de a hideg ellen fel lehet öltözni. A lakásnak sem kell 24 fokosnak lennie, télen nem muszáj amiatt aggódni, hogy mondjuk 18 fok van a lakásban. (Nálam sokszor van ennél kevesebb is, és nem szenvedünk miatta.)
A szervezet kiválóan elkormányozza saját magát. Felesleges a fertőtlenítő kézmosók és takarítószerek állandó használata, és ugyanígy felesleges az állandó hőmérséklet fenntartása is.
Ki ne ismerne olyan családot, ahol állandó 24 fok van, és amint kiviszik a gyereket a szabadba, azonnal megfázik? Nem az a megoldás, hogy még jobban fűtünk és ki se visszük a gyereket, hanem hogy hozzászoktatjuk a hőmérséklet ingadozásához.
Természetesen nem újszülöttről beszélek, hanem a kisbaba-kornál idősebb apróságról.
Hordták a földig érő szoknyát, alatta 3 réteg alsószoknyával, pungatyával :) Mellény, pruszlik, mindenféle kötők, szőrme kepp, vállkendő.
Most meg jó, ha van rajtunk fehérnemű, max. fürdőlepedő, és jajgatunk, hogy fázunk.
Voltak erdeik, onnan hoztak fát. :-)
De túl meleg, azt hiszem, nem lehetett télen a kastélyokban.
Magyar helyiségnevek...
Brrrr!:-\
Eddig a legfurább, amit hallottam, az 'usun' volt. :D
Nem tanul mindenki idegen nyelvet, honnan tudná kiejteni? Még ha hallja is esetleg a tévében, nem áll rá a hangképzése.
Francia.
Auchan, tehát osan.
További ajánlott fórumok:
- Ha felállsz a gép mellől mit fogsz csinálni?
- Összetett szavak szólánca
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon?:D
- Személyek, akiktől feláll a szőr a hátadon...
- Ki az a híres vagy hírhedt ember, Celeb, akitől feláll a szőr a hátadon és miért?
- Van olyan szó, amit ha meghallasz, a szőr feláll a hátadon? - de jó értelemben!