Süteményekkel kapcsolatos segítség, egy cukrásztól (beszélgetés)
Szia
a tapasztalatom azt mondja ,hogy nem a főzés a lényeg a habgaluskánál,de ez nem azt jelenti hogy nem kell jól megfőzni.
Amikor felvered a fehérjét jó keményre akkor tegyél bele kb két marék porcukrot és ezzel még egy picit verni kell.A porcukor stabilizálja a keménységet.
Próbáld ki,hátha így sikerülni fog.
Gluténmentes sütikben szeretnék tanácsot kérni.
A palacsinta már megy.
:)
Nem baj, értettem. Ki fogom próbálni. Lehet, hogy ma este... :) Mondjuk tegnap is csináltam, de az már elfogyott. :)
tilva drága!
esetleg tudnál segíteni indiáner fronton?? manapság sehol se találkozom vele cukrászdákban, de imádom. (tudom nem kellene :P )
Én mindig nagy lángon hagyom és szinte lobogó tejbe szaggatom a fehérjét. Az egy perc hülyeség, mert nincsenek egyforma méretű labdák. Én az első adagot mindig túlfőzöm, amikor kiveszem a tejből szemmel látható, ahogyan összeesik. Persze, a tojásfehérjét senki nem akarná nyersen hagyni, főleg nyáron, és emiatt szerintem általában mindenki hosszabb ideig főzi. De akkor a küllem rovására megy. Én tényleg azt tapasztaltam, amint megduzzad, már fordítom és veszem is ki. Így eddig még mindig elfogadható volt a kinézete.
Na, ezt jól túlmagyaráztam.. :D
Gondolod?!
Próbáltam már, hogy hosszabb v. rövidebb ideig főztem, de az eredmény mindig ugyanaz lett. :( Azt írják a szakácskönyvek, hogy egy-egy percig kell főzni mindkét oldalát. Úgy gondoltam, hogy ha túl hamar kiveszem, akkor meg azért esik össze. A tej az forró, mert fövő tejbe szaggatom. Na, majd megpróbálom még kevesebb ideig főzni, hátha... :) Köszi!
Kedves Tilva!
Először is köszi, hogy csinálod nekünk ezt a fórumot! Sokat tanultam már tőled. :)
Most azt szeretném kérdezni, hogy szted van-e valami titka annak, hogy a madártej habgaluskája szép nagy "habos" legyen? Az enyém mindig lapos lesz a főzés után. Pedig a fehérjékből sikerül jó kemény habot verni...
Szia
az az igazság hogy így nem tudom,sok süti ugyanaz de többféle néven,ha le tudnád írni hogy mi van benne-hogy néz ki akkor talán tudok segíteni
Szia tilva,
Ismersz olyan sütit, amit Extra kockának hívnak? Azt mondják fincsi, de én nem tudom, hogy melyik süti is ez. Ha tudnál egy receptet, hálás lennék érte. Nagyon:D
Köszi tilva!
A hétvégén kipróbálom!
szia
szerintem nem érdemes vele tökölni!!! inkább vegyél pár darabot a cukiba.
Egyébkémt kipróbálhatod,nem akarlak lebeszélni róla -a fenti az én véleményem-
a legnagyobb probléma egyébként a máz,a dr.oetkeres csak pár darabra elég és így már elég drága lesz a süti,át lehet húzni csokival is de az már nem mignon.ha érdekel keresek majd neked receptet.
tilva,
mignont lehet házilag csinálni, vagy nem érdemes?
Szia
Ha olyan ízű krémesre gondolsz amit a cukikban kapható ,ebben sajnos nem tudok segíteni,mert ezeknek a sütiknek a krémje egy porból van amit csak nagy kiszerelésben kapható.Ha a házilag készíthető változatra vagy kíváncsi akkor majd azt leírom.
Viszont nagyon finom mézes zserbót vagy mézes krémesnek is hívják recettet tudok irni:
Mézes krémes
5dkg margarin ,de lehet zsír is
3 evőkanál méz
20 dkg cukror
2 kévéskanál szódabikarbóna
Ezeket az anyagokat egy tálba teszed /fém/ és vízgőzön keverés mellett kicsit fellangyosítod .leveszed majd beledolgozol 60 dkg lisztet,ha kicsit kemény a tészta akkor pici tejet is lehet hozzáadni.Ha esetleg nagyon melegre sikerült felmelegíteni aakor a lisz belekeverése után várni kell egy kicsit míg lehűl,mert ha nagyon meleg a tésztéd akkor nehezebb nyújtani ,de ha viszont teljesen hideg akkor is nehéz,tehát célszerű langyosan nyújtani.
Ez a tészta viszonylag könnyen nyújtható.4 LAPOT SÜTSZ a tepsi hátoldalán,mivel mézes gyorsan sül ,vigyázz nehogy megégjen.Amikor kivetted a sűtőből célszerű egy késsel alávágni ,mert így könnyebben le tudod csúsztatni a tepsiről.
Krém .grízes
2 evőkanál liszt ,kevés cukor ezt simára kevered kevés tejjel majd összesen fél liter tejjel felöntöd ,kevergetés mellett elkezdet melegíteni majd amikor márjó meleg akkor két-három marék búzadarát belecsorgatsz közben kevered nehogy összecsomósodjon,mforralásig kevered,majd kihűtöd
A 20 dkg margarint habosra kevered kb 25 dkg cukorral ,vaníliáscukorral majd a kihűlt grízt is hozzákevered.Ezzel a krémmel betöltös a lapokat,hagyni kell puhulni ,porcukrozhatod és le is csokizhatod,kinek mi tetszik.
Ha van még kérdésed akkor írjál !!!
Szia
én mindkettőt használom ,a porélesztőt csak belekevered a lisztbe,míg a rendes élesztőt célszerü kevés tejbe amibe teszel egy -két csipitnyi cukrot,felfuttatni
Szia
Nemcsodálom hogy a fondant nem sikerült.Semmi titkos receptje nincs ,csak annyi hogy főznek egy megfelelő sűrűségű cukorszirupot ,majd géppel !!!! áttáblázzák, ezt házilagosan ,márványasztal hiányában nem lehet megcsinálni.Ez van, ajánlom neked a dr.oetker cukormázát amit háromféle ízben és szinben kapható.
Szia Tilva!
Hülye kérdés egy szőkétől: a porélesztő hogy műkszik? Minden alkalommal (kb. háromszom) eddig kelt tésztához friss élesztőt használtam, de most csak porélesztőt kaptam, és nem tudom, hogy mit kezdjek vele:)))
Szia tilva!
Most találtam erre a fórumra és a bőség zavarával küzdök. Lementettem egy csomó receptet, amit sorban ki szeretnék próbálni.
Segítségedet is kérem két dologban. Midkét süti tucatáru a cukrászdákban, mégsem találtam eddig meg a receptjüket.
Az egyik a krémes (sima, vagy francia), a másik a mézes zserbó.
Ha tudod a receptjüket légyszives oszd meg velünk.
Előre is köszi!
hát azt tényleg nem fogod megtalálni!!! a fincsire én is emlékszem ,jó édes volt
A teszínt beleteszed egy lehetőleg magasfalú tálba,beleszórsz egy kevés porcukrot és vered kb 15 másodpercig ,csak hogy elkeveredjen beleöntöd a habfixálót és közepes fokozaton vered amíg jó lesz ,ez kb 3-5 perc,zselatint nem szükséger beletenni ,mert a habfixáló is elég szokott lenni,tehetsz bele vaníliáscukrot is
azért nem találod azt az ízt, mert az nem ultrapasztőrözött volt
olyan ma már nincs :-(
Szia
Én mint cukrász elvből utálom a növényi tejszínt némelyik ízetlen,vagy túl gej és sajnos az összes sütinek ugyanolyan íze van.nem is használom
Csakis az igazi tejszínt ajánlanám,de csak habfixálóval való felveréssel.Sajnos a normál tejszínnek nincs meg a megfelelő zsírtartalma /biztos spórolnak / ezért amikor vered ,ráadásul ha sokáig akkor összemegy.
Legközelebb ha vered a tejszínt tegyél bele habfixálót,azzal biztos hogy sikerül felverni.Egy jó tanács még :egy csomag habfixálót 2 dl tejszínhez írja,de van olyan tejszín amibe egy kicsit több kell,nem árt ha van egy-két csomag tartalékba,és csak addig verni amíg megfelelően kemény lesz.
Én általában a zacskós "oké" tejszínt szoktam venni,ez idáig még mindig jó volt.
Ha van még kérdésed írj !
emlékeim szerint a nagyim azt a valamit használta formának, amire az alufólia rá van tekercselve
bevonta pár réteg alufóliával és azon sütötte
További ajánlott fórumok:
- Óvodai ballagással kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni! Ti sokallanátok a 3000ft-ot fejenként (16 gyerek ballag)?
- Segítség kismamáknak szoptatással kapcsolatban
- Jogi segítség terhességgel kapcsolatban
- Segítség hitellel kapcsolatban
- Egy kis segítséget szeretnék kérni olyanoktól, akik jól ismerik a Nokia 6303i mobilt. Fotókkal kapcsolatban, segítenétek?
- Magyar vizslát szeretnék, mire hívnátok fel a figyelmemet tartásával kapcsolatban? Köszönöm a segítséget előre is! :)