Rosacea-Couperosa avagy rózsás bőr, borvirágos orr (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Rosacea-Couperosa avagy rózsás bőr, borvirágos orr
Nincs általam készített mindenre jó leirat. De van egy egyszerű teszt, amit szépen alkalmaznak a pácienseim a gyakorlatban:
Kolbi
Kedves Kolbi!
Az 1713. hozzászólásodban ezt olvastam:
"Bocsánat, nem mérgező, csak a rozácás pácienst én speciel minden illó, csípő anyagot tartalmazó ételtől tiltom. Ilyen a savanyúkáposzta...a paprika minden formája, de lehetne még sorolni...."
Van ezekről a tiltott ételekről teljes lista? Vagy egyszerűbb azokat elmondani ami megengedett és egészséges is?
Köszönöm, így már világos. Most is sokat tanultam, most már tudom mi az az "alapos kivizsgálás"...
Kolbi
Mi az, hogy alaposan kivizsgál?
Kolbi
Sziasztok!
Tudtok olyan orvost ajánlani, aki alaposan kivizsgál, és nem rögtön szteroidos krémet ír fel?Köszi.
Nekem nincs göb csak a fűtestol rákvörös vagyok mostanában..
Most olvastam külföldi forumokban hogy oximetazolin hatoanyagu orrsprayt pl nasivin probaltak ki mert erszűkítő hatasa van.orvos is ajánlja kipróbálni.Elvileg eleg egyszer egy nap mert hosszu ideig tart.majd kipróbálom.
Sziasztok! Elkezdtem használni a Finacea krémet. Krémmánián nagyon sokan írnak róla véleményt és sokan írják, hogy fehér foltokat csinál az arcukon (itt mondjuk nem csak rosaceások írogatnak, hanem akik egyszerűen csak hámlasztás miatt használják, de véleményezte sok rozaceas is ). Ezt hogyan kell érteni? Ti is tapasztaltátok ezt? Nem lenne mondjuk gond, mert minél fehérebb annál jobb:) csak érdekel, hogy ez miért van.
Egyébként a piros az azért van mert olyankor gyulladásban vannak a pici erek? vagy egyszerűen csak ki vannak tágulva és ezért érezzük ezt az égő érzést?
Nálam amúgy régóta nagyon jó a helyzet,van azért egyre több erecském de az a nagyon fájó, szúró égő érzés nagyon ritkán jön elő.Most a Finaceával tervezem javítani az összeképet.
Voltam három IPL-enm nemrég, akkor lelkendeztem róla, de összességében meg kell állapítanom, hogy semmit nem használt:(
A rosacea teljesen kiszámíthatatlan, a fellobbanások és javulások semmilyen ritmushoz nem igazodnak. Nem tudok pontos időpontot adni, meddig tart a tünetmentes időszak.
Ha figyelmesen végighallgatjuk a pácienst, minden fellobbanás után megtaláljuk a provokáló tényezőt. Tavaly volt egy érdekes, első pillanatra megfejthetetlen esetsorozatom. 30-as hölgyek (hárman) külön-külön időnkénti rosszabbodásról számoltak be, de úgy, hogy jártak szorgalmasan fénykezelésre, betartották az utasításokat és mégse javultak. Annyira zavaró volt, hogy egy csomó pénzt rááldozva sem jött az eredmény, hogy az egyikkel nekiugrottunk, végig beszéltük az egész hetét, mit csinált, mit evett, hol járt, stb. Aztán kiderült, évekig futott, de most már az utasításomnak megfelelően teremben edzett és rendszeresen kortyolgatott "méregtelenítés" végett reszelt gyömbért tartalmazó vizet. Amiben egy kis citrom és méz is volt....
A másik két hölgynél is a gyömbér volt a ludas.
Kolbi
Tudom h orvoshoz kellett volna menni s nem itt kérdezkedni.
Viszont most anyagilag nem engedheted meg egy 10.000Ft-os vizt.
probléma: piros gömb olyan pattanásos szerű középen el elválasztva egy vonallal. Kinyomohatatlan. Mi ez? Érdekes hogy a ds krémet használom enyhe rosacea-ra és lás csodát működik. Így térnek át a másik kérdésemre. Egyszere lehetek szeboreás és rosacea-ás is? Tudjátok az LRP krem óta kevesebb a hajszál erem. Lehet elcsesztem de tényleg használ.
Szia,olvass vissza sok minden le van irva.Igazabol nem is irtad hogy egyaltalan mil
lyen stadiumba van a rosacead,ez is szamit.Ha engem kerdezel,en finaceat hasznaltam idaig,most soolantrat 1 hete kb es mar most szebb lett az arcom! :)
Mincer Pharma termékeket próbálta valaki? Leginkább az ára vonzó, mert kb. fele a többi hasonló terméknek. Mondjuk az összetevői annyira nem győznek meg:
gesztenye, japán ginkgo, fekete áfonya
A rozáceás bőrt nagyon óvatosan kell hámlsztani, erre jó az azelain sav (Skinoren, Finacea), de nem jó az AHA. Túl erős.
Kolbi
A válasz egyszerű: a Soolantra és egy atka ölő szer. Akinek a tágult erei miatt a bőr védekező képessége lecsökkent, ott az atka felszaporodik és ördögi körbe kerülve rontja az állapotot. Ha ezt az akta mennyiséget állandóan csökkentjük (fertőtlenítés, krémek, gyógyszer belsőleg) látványos a javulás, de végső gyógyulást nem érünk el. A Rozex, metronidazol ugyanígy hat, csak lényegesen olcsóbb. Tehát próbának ezt tenném első helyre.
Kolbi
Bocsánat, nem mérgező, csak a rozácás pácienst én speciel minden illó, csípő anyagot tartalmazó ételtől tiltom. Ilyen a savanyúkáposzta, a méz, a mák, a gyömbér, a hagymafélék, a magvak, a csokoládé, a citrusfélék, a paprika minden formája, de lehetne még sorolni. A csalánt nem ismerem, de tudom, hogy csíp, ezért tiltom.
Kolbi
Nekem nem zsíros a bőröm. Előtte is teljesen normál, hibátlan bőröm volt, még tini koromban sem volt rajta egy pattanás se. Csak az a tipikus kék szem + brutál fehér bőr.
Egyébként zsíros bőr + rosacea esetén szerintem a kénes/ichtiolos termékek meg a fekete szappan hozhatnak javulást, nekem is jó lett volna, csak a kezdeti sikerek után abbahagytam, mert nagyon szárított. Szerintem hosszútávon csak zsíros bőrrel lehet bírni ezeket a termékeket. Van tapasztalatom, de gondolom itt nem lehet termékeket reklámozni.
További ajánlott fórumok:
- Járt már úgy valaki, hogy tesztet csinált és nagyon halványan épp hogy látszódott, de rózsaszín lett a teszt csík?
- Kis rózsaszín (pár mm-es) hernyók (vagy lárvák? ) jelentek meg a lakásomban. Szerintetek mi lehet?
- Mensi elött van olyan, aki már napokkal elötte görcsöl és van rózsaszines stb. folyás?
- Képesek egyáltalán a pasik annyira szerelmesnek lenni egy nőbe, mint fordítva? Ők is tudnak olyan idiótán rózsaszínül szerelmesnek lenni?
- Ohhh, az a rózsaszín köd!
- H&M-es fehér trikót mivel lehetne kifehéríteni, ha áztatás után rózsaszín lett?