Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Piknik a szabadban cikk

Piknik a szabadban


A hétvégék és forró délutánok arra csábítják az embert, hogy minél több időt töltsön a szabadban. Egy kirándulás a természetbe, vagy egy könnyed piknik a közeli réteken, parkokban pihentető és egyben szórakoztató kiruccanás lehet az egész családnak. Nem kell mindig otthon csücsülni, főleg akkor nem, ha olyan az idő, mint mostanában. Meleg van, süt a nap, így a gyerekek nyugodtan rohangálhatnak, és a szülők sem fáradnak le az árnyékban, ha közös játékra kerül a sor.
Piknik a szabadban

Egy piknik tökéletes program lehet pároknak, fiatal baráti társaságoknak, vagy kisgyerekes családoknak. De egész gyorsan rémálommá válhat a nap, ha a rendezetlen holmik állandó pakolgatásával megy el a délután nagyobbik fele.


Ügyes kezűek előre! Itt egy gyors ötlet, hogyan is készítsünk piknikkosarat, amivel elkerülhetjük a káoszt!


Az alap, amire szükség lesz igen sok helyen és könnyedén beszerezhető, de akár magunk is elkészíthetjük. A fonott tároló dobozokat, vagy ládákat a legtöbb bútorboltban megvásárolhatjuk, vagy a kreatív hobbival foglalkozó üzletet is felkereshetjük, hátha találunk hasonlót.


Egy időben nagy divat volt a DIY közösségekben a papírból készített fonott kosár, amire itt található egy példa. Ennél azonban érdemes figyelembe venni, hogy nem feltétlenül fog elbírni tömérdek mennyiségű tányért és ételt. Használjunk erős ragasztót és anyagokat!


Ha kész a kosár, már nincs is olyan sok teendő. A kosár fedelére evőeszköztartókat készíthetünk, ha gumírozott anyagból apró hurkokat erősítünk fel. Kés, villa, kanál, innentől biztosan nem fog elkallódni a fűben!


Akik további rendszerezést szeretnének, azok készíthetnek elválasztókat, fakkokat a kosár belsejébe. Így a tányérok is biztosabban megállnak majd a helyükön. Fiókrendszerezők használatával még profibb kivitelezés vihető véghez.


Végül ragasszunk egy erős szalagot a fedél és a kosár karimája közé, hogy a fedél ne zuhanjon a kosár oldalára, így nem fognak kiesni az evőeszközök minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a kosarat.


A zárhatóság egy gomb és újabb gumírozott anyag használatával oldható meg.


Minél színesebb, annál jobb: így az elválasztókat, tartókat színes anyagból készítsük! Elvégre a nyár vidám színekkel teli, a piknikkosarunk is ezt tükrözze!


Ezután már csak el kell készíteni a szabadban is könnyedén fogyasztható ételeket, amikről a sorozat következő részében írok – és már mehetünk is!


Mit vigyünk a piknikre? Pár ötlet, ami gyorsan elkészül, és mindenki imádni fogja.


Könnyen elkészíthető nyári finomságok piknikezéshez


A leveles tészta híve vagyok. Könnyen kezelhető, sokféleképpen felhasználható és nagyon finom. Az évek során egyre több olyan süteményt készítettem el, amihez kevés idő és kevés alapanyag kellett. Eddig mindig pozitív visszajelzéseket kaptam ezekre a sós vagy édes finomságokra, így megosztom a három leginkább kelendő leveles tésztával elkészített finomságomat!



1. Sörcsúszda


Idehaza a legjobban a sós, sajtos sütemények fogynak. Alig kerül ki a sütőből, már le is csapunk rá, de baráti összejövetelekkor is ez fogy el elsőként. A leveles tésztát ki kell nyújtani a kívánt vastagságra. Ha vastagabb tésztát szeretnénk, nyugodtan hagyjuk nagyobbra, de ha több süteményre lesz szükség, akkor érdemesebb vékonyabbra nyújtani a tésztát. Persze, ha már előre nyújtott tésztát vásárol az ember, akkor nincs más dolga, mint felvágni azt. Először egyforma négyzeteket kell vágni, majd ezeket félbe, háromszögformára. A hosszabbik felére félbe vágott virslit vagy vékony kolbászt tegyünk, majd szórjunk némi sajtot is tölteléknek. Ezután hajtsuk be a virsli két végén lévő széleket, és tekerjük fel a hosszabbik oldaltól kezdve a tésztát. A háromszög csúcsát nyomjuk rá a tekercsre, hogy ne nyíljon szét sütés közben. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe a süteményeket, kenjük le tojással, sózzuk, majd szórjunk rá még egy kevés sajtot. Süssük úgy fél óráig, hogy a teteje aranybarna legyen.

Croissant formát is kaphatunk, ha a háromszög hosszabb felénél egy csíkot vágunk a forma közepe felé, majd ezt kicsit széthúzzuk, és úgy tekerjük fel az egészet.



2. Joghurtos sós finomság


Párnácskának is hívom, mivel a forma végül egy jól megtömött párna alakját fogja ölteni. A mennyiség mindig attól függ, hogy pontosan hány darab süteményt szeretnénk csinálni, illetve hogy azok a sütemények mekkorák.


8 nagyobb darab sütihez elég egy púpozott evőkanál joghurt (vagy tejföl, ki melyiket szereti jobban), fél konzerv csemegekukorica és 2-3 szál virsli. A virslit karikázzuk, majd aprítsuk kisebb darabokra. Szórjuk bele a joghurtba a kukoricával együtt, majd ételízesítővel ízesítsük. Vigyázzunk, ne rakjunk bele túl sokat, mert akkor nagyon sós lesz a süti. 2-3 csapott kávéskanállal elég is lesz! A leveles tésztát vágjuk egyforma négyzetekre, majd tegyünk a közepére egy-egy evőkanállal az elkészült töltelékből. Fogjuk meg két szemben lévő sarkot, majd hajtsuk őket középre. Kicsit nyomkodjuk meg, hogy a tészta összetapadjon. Ugyanezt csináljuk a másik két véggel is, így az eredmény egy kis párnácska lesz. Ahol rést látunk, ott nyomkodjuk össze a tésztát, hogy ne jöjjön ki a töltelék, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Tojás, só, sajt, ahogy az előző receptben is, majd mehet a sütőbe, míg aranybarna nem lesz!


Természetesen a töltelék variálható. Kihagyható a virsli, vagy éppen a kukorica, de egyéb zöldséget is tehetünk bele, ha inkább annak vagyunk a hívei.



3. Nutellás csoda


Végtelenül egyszerű édességet készíthetünk nutella és leveles tészta segítségével. Nyújtsuk ki a tésztát, ha szükséges, majd vágjuk nagyobb négyzetekre. Tegyünk a közepére egy-egy evőkanál nutellát, majd hajtsuk össze a tésztát, hogy háromszöget kapjunk. Egy villával nyomkodjuk össze a széleket, ezzel lezárjuk a tésztát és aranyos kis mintát is adhatunk a sütinek. Kenjük meg tojással a tetejét, majd mehet a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Aranybarnára sütjük, majd porcukorral meghintjük a tetejét.


Bár még nem próbáltam, de az igazi édességkedvelők próbálkozhatnak gyümölcs hozzáadásával. Banán, eper, málna: amit csak el tudunk képzelni.


Ezekkel a süteményekkel biztos sikert aratunk a családi vagy baráti piknikeken, hiszen nemcsak finomak, de könnyedén, akár hidegen is fogyaszthatóak, csak fel kell kapni őket a tányérról. A sósak akár alkohol mellé is fogyaszthatók, hiszen segíthetik annak felszívódását, az édes pedig a gyerekek kedvence lesz.


Szerző: Kulcsár Tímea Ágnes

Megjelent partneroldalunk, a Netbarátnő hozzájárulásával.




Írta: netbarátnő, 2018. május 4. 09:08
Fórumozz a témáról: Piknik a szabadban fórum (eddig 4 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook