Főoldal » Cikkek » Lélek & Szerelem témák » Párkapcsolatok zsákutcában cikk

Párkapcsolatok zsákutcában


Amikor úgy érezzük, hogy nem működik a párkapcsolatunk... Mi lehet az oka? És mit tehetünk? Ezeknek a kérdéseknek járok utána ebben a cikksorozatban. A végére pedig egyértelművé válik, hogy az önismeret az alapja minden párkapcsolatnak.
Párkapcsolatok zsákutcában

Mindenki ismeri azt a vibráló, eleven érzést, amikor egy új kapcsolat van kialakulóban. Egyre több időt töltötök együtt, mélyül az intimitás kettőtök között. Kölcsönösen megnyíltok egymás számára. Mindez örömöt és boldogságot ad Neked. Majd kimondjátok, hogy mostantól kezdve együtt képzelitek az életeteket.


Innentől egy ki nem mondott egyesség veszi kezdetét: „ketten egyek vagyunk”. Kialakítotok egy közös életrendet, mely idővel egyre merevebb és zártabb lesz. Mindketten lemondtok egy részetekről, hogy az együtt továbbra is működhessen. Elkezdenek megjelenni a rossz érzések és ennek hatására egyre bezárulsz. Már kevésbé érzed magad boldognak, így más szemmel tekintesz életedre és kapcsolatotokra. A szerepeket leosztottátok, a felelősség a különböző területeken eltérő mértékben hárul rátok. Mikor erre rádöbbensz, úgy érzed csapdába estél, bezártak. A ketten egyek szövetsége egyre inkább fojtogatóan hat.


A szerepek leosztása egyre nagyobb ellenérzést vált ki belőled, amit ha nem mersz nyíltan felvállalni, rejtett módokon juttatod partnered tudtára. Lehet, hogy megpróbáljátok egymást az ellenőrzésetek alatt tartani. Gyakran alkalmazzátok a manipulációt pl. „Milyen jó lenne egy hétvégét pihenéssel tölteni vidéken…”. Bár itt látszólag megadod a másiknak a döntési lehetőséget, de ha a másik nemet mond, azt többnyire úgy éled meg, mintha a partnered téged utasított volna el. Illetve az ellenállás abban is megnyilvánul, amikor szabotáljátok egymást. Olyat teszel, amiről tudod, hogy a másikat bosszantja, vagy akár vissza is húzódhatsz.


Mikor eljutnak erre a szintre a kapcsolatok, a legtöbben nem vállalják a konfrontációt, hanem figyelmüket másra irányítják, mellyel elfedik boldogtalanságukat. Az önámításnak számtalan formája létezik. Sokan elkezdik szépítgetni az otthonukat, mások hagyják az egészet, és függőségbe menekülnek. Láthatjuk azt is, hogy a testi panaszokkal hányan hátrálnak ki helyzetekből. Hallhatjuk, amint az emberek másokat, a körülményeket okolják jelenlegi helyzetükért. Egy pörgős életstílus is számos dolgot elfedhet, legalább nem kell igazán foglalkozni a másikkal. Sokan menekülnek a hobbiba, munkába. És persze vannak, akik a boldogságot egy külső kapcsolatban keresik.

Mi szükséges ahhoz, hogy ne jussunk el idáig vagy mit tehetünk, hogy kijussunk ebből a helyzetből? Ezeket a témákat boncolgatjuk a következő cikkekben.
Írta: Lélekhangoló, 2011. november 10. 09:32
Fórumozz a témáról: Párkapcsolatok zsákutcában fórum (eddig 32 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook