Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Szia
Nekem úgy néz ki alulműkődésem van. Most ismerkedem a paleoval nagyon az elején vagyok..kb 2 hete. Igyekszem megtanulni megismerni mindent ami fontos.
hat nagyon ritkan...
de latom mennek a szokasos dolgok... :-D
Én rizzsel. Nekem néha belefér.
Ott kezdődik mo djuk, hogy már a paradicspm is határeset. :)
Köszi! Kezdő paleós vagyok, egy csomó kérdéssel :)
Igen, tényleg olyan volt jó a közepéig, mintha zsír lenne. Én almalevesbe főztem bele. Utána néztem, hogy jé, alól meg híg... :) na nem baj, holnap csinálok a másik feléből chia pudingot.
Nincs benne tej :D Én azt szeretem a legjobban :D finom sűrű zsíros.
Ha most veszel akkor meg van dermedve. Melegítsd össze :D utána már homogén marad hűtőben is :D
vagy én szoktam direkt csak a sűrűjét használni, ha valamibe tejszínszerű állag kell.
Zöldet vegyél, a kék Light semmit nem ér, olyan híg.
Ja, a kókusztej az a kókusz húsából készül, nem a nedve ami középen van.
Csak be-benézegetünk ide is, mi?!
A bázis-bázis... :)
Én is próbálkozom hasonlóval, de azt vettem észre, hogy a sok nyers zöldségtől fázós leszek. Főleg a zöldség-gyümölcs turmixtól. Utána olvastam, nem egyedi probléma. Te nem tapasztaltál ilyesmit?
Más: ha valakit zavaz, hogy paleós fórmunon ilyesmit beszélünk meg, jelezze, és ha neked is megfelel, privátban folytathatjuk.
Igen, sportolok. A fehérjét növényi forrásból próbálom pótolni, de a szóját pl. kerülöm. Gluténmentes gabonát és hüvelyeseket viszont időnként szoktam enni.
Szerintem ezt is lehet hülyén és kevésbé hülyén csinálni, mint minden "diétát", és az elején biztosan követek el hibákat. Ahogy a paleónál is nagyon sok kezdeti nehézségem volt, mert nem tudtam, mihez nyúljak, hogyan vigyem be a szükséges tápanyagokat a megszokottól eltérő, alternatív étrenddel.
Nem állítom, hogy az a vonal, amit most követek, minden kétséget kizáróan egészséges. De én szeretek kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, miközben figyelek a testem jelzéseire. Ha valami nem oké, akkor változtatok.
No de szeretnék ajánlani egy receptet, ami nektek is bejöhet. :)
(Én mondjuk idő híján nem szárítottam, hanem kisütöttem.)
A tamari/szójaszósz kihagyható vagy helyettesíthető.
Szerintem nagyon finom. :)
Érdekes most visszaolvasni az áprilisi hozzászólásomat, mert 3 hónapja vegán vagyok. :)
A paleo elveit is beépítettem az étkezésembe, glutén-és cukormentesen étkezem (a tejmentesség a vegánnál ugye adott). Főleg a nyers vegán vonalat követem: sok nyers zöldség, gyümölcs, magvak, olajok és csírák alkotják az étrendem alapját.
Nagyon szeretek így "tisztán" étkezni. :) Akit bővebben érdekelnek a tapasztalataim, szívesen válaszolok.
"mindannyian egyetértettünk abban, hogy hús nélkül nehéz lenne egészségesen táplálkozni"
Vegetarianizmusról vagy vegánságról volt szó? Mert önmagában hús nélkül egyáltalán nem nehéz egészségesen táplálkozni, tekintve, hogy nincs benne semmi olyan aminosav vagy vitamin, amit a szervezet ne tudna előállítani másféle élelmiszerekből. Tejtermékek nélkül egy fokkal nehezebb, mert úgy a B12-t pótolni kell, de az ma már elég könnyű.
Viszont, a paleo életmód mellett érdemes elolvasni a Kína-tanulmányt is, amelyben majdnem 40 év vizsgálat eredményeit tárta fel az egyik legelismertebb amerikai rákkutató. A téma alapvetően arról szólt, hogy a húsfogyasztás erőteljesen növeli a rák és minden egyéb civilizációs betegség kockázatát, és azért ha ezt egy nemzetközi szervezetek által elismert, több díjjal jutalmazott tudós, állítja, aki 60 éve a témával foglalkozik, talán van benne valami.
Én mondjuk nem tudom, hogy a kevés húsfogyasztás miatt vagyok-e egészséges, de konkrétan - és lekopogom - ,az életben nem voltam még beteg, néha 1-2 megfázás, de az utóbbi 3-4 évben, mióta átálltam az életmódomra, még ez sem volt.
Sok zöldség- és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, hüvelyek, nagyon minimális cukor (a reggeli kávémba vagy néha egy kis nasi). Ez önmagában nem jelenti azt, hogy a paleo nem lehet egészséges, de sok vegetáriánus egészséges úgy, hogy rengeteg gabonát és hüvelyest fogyaszt, viszont semmi húst.
Persze sok paleos meg egészséges úgy, hogy semmi gabonát nem fogyaszt, viszont sok húst. Azt hiszem, ez egyértelművé teszi, hogy igazából nincs olyan, hogy tutira "egészséges" életmód, mindenkinek mást bír jobban a szervezete.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?