Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Sem az ételtársítás nem jó, sem az ételfajták megválasztása, és testidegen állati ételeket tartalmaz nyersen ami patogén, kalóriatartalomban is sovány, és erősen tápanyaghiányos vitaminban, ásványi anyagokban.
És mindamellett ettől az étrendtől nem lakunk jól, mert nem mennyiségí magas organikus vizű táplálék bevitel, és a zsírbevitel extra sok.
Bár szerintem már mindenkinek herótja van ha ide beírok ezért nem is nagyon teszem:)
Aki kicsit is ért az ételtársításhoz és az egyedi ételek emésztéséhez az ilyen diétáknak nem dől be. A receptúrák egyrészt hibás társítások és testidegen ételeket tartalmaznak. Minden tudományos alapot nélkülöző butaság:(
Mesélnél arról, hogy miért hagytad abba a paleot, és miért kezdted újra?
Milyen eredményeid voltak?
Köszi.
Spancika viszont tényleg nagyon jó.
olvasom már mióta visszaállt erre az életmódra.
Sziasztok!
Én jan. 3. óta paleozom.Eddig szinte nem is bűnöztem és mindent igyekszem betartani.
De megmondom őszintén, hogy engem sem nagyon érdekelnek ezek a viták amiről néha irogattok.
Jobban érdekelne a saját tapasztalat és nem a sok bemásolt dolog.
Nyersen vagy nem nyersen?
Gyümölcs vagy Zöldség?
Szendi vagy nem Szendi?
Most ez paleo vagy valami egészen más?
Igaza van Nessának!!!!!
Ezt ma találtam. [link]
Ez egy minimalista paleo, sok gyümölcs, de a gyümölcsöket kiegészíti fehérjékkel meg koleszterinnel. És természetesen nyers.
Zöldségek fogyasztását nélkülözhetőnek tartja, hisz azok nagy része nyersen nem való embernek..
A "fruitarianism"-al kapcsolatos kételyeimet szintén megfogalmazza. Egyelőre tanulmányozom, de rengeteg ellesni való van belőle.
Ha van kedved, megvitathatjuk, esetleg nyithatunk neki egy külön fórumot, hogy ne zavarjuk az ortodox paleót....
Sziasztok! Rebeka2011 invitált a fórumba, ezúton is köszönöm neki, és üdvözlök Mindenkit! Ezúttal én is belekezdek a paleóba, tapasztalataimról pedig a naplómban igyekszem írni itt, a hoxa-n.
Szép estét/hetet Nektek!
Nem volt szándékomban senkit elijeszteni a rengeteg információval. Nekem viszont minden irányból kell a megerősítés, ha viszont kikezdhetetlen egy elmélet, akkor csökfejűen kiállok érte. Azt tartom, hogy egészségünk csak 1 van. Ha a nyugati étrenden élünk, akkor garantáltan eljátszuk. Ha találunk járhatóbb utat, akkor járjuk azt.
Gyümölcsöt köretnek rendszeresen szoktam enni, nekem nagyon bejön.
Köszi, hogy így kielemezted a mondataimat, nyilván igazad van, csak nekem kicsit sok volt már az ijesztő tény és adat, ami az utóbbi időkben megjelent a fórumon.
Valóban nagyon sokféle "igazság" van, pl. tegnap voltam masszázson egy természetgyógyász reflexológusnál, aki azt tanácsolta, hogy teljes kiörlésű búzalisztet fogyasszak, mire mondtam, hogy semmilyen lisztet sem fogyasztok. Erre nagyon csodálkozott.
Egyébként eddig sem étkeztem nagyon egészségtelenül, már ösztönösen e felé tartottam (kevés kenyér, tej, több zöldség, gyümölcs...). Ezért nem okozott nagy nehézséget a paleo, elég könnyű betartanom.
A főzésből nem csinálok nagy problémát, bár a szakácskönyvet megvettem, de inkább csak ötletadónak.
Ma pl kacsacombokat sütöttem a családnak krumplival, nekem pedig sült alma volt a köret. Tudom, megehettem volna nyersen is, de így sülve volt igazán köret jellege, és amúgy elég sok almát eszem nyersen naponta. Mellesleg pedig sokkal finomabb volt a kacsa almával, mint burgonyával. Ja, és a lányom is almát kért krumpli helyett.
Mit értesz a katasztrófamentes rész alatt?
Mit nem tudsz megbeszélni?
Mehet még egy kanál olvasztott kókuszzsír is a sárgájába. (az előző receptnek)
Ha viszont a felvert sárgájába szórod a kakaót, akkor nagyon sűrű szinte csoki ízű krémet kapsz. Banánszeletekre kenve fantasztikus finomság lesz belőle. Díszítésnek még mehet rá pár szem törökmogyoró.
V gyaluval szoktam felszelni a banánt, de hosszában. Így kb. 5 mm vastag, banánlapokat kapok. Ezeket lerakom egy tányérra, majd erre jöhet a krém. Tojásfehérjébe (ebben az esetben nem teszek bel kakót), majd feldíszítem vele, mint ha tejszínhab lenne :)
Én most is így szoktam. De egy kiskanál xilitet teszek a sárgájába. Attól jó habos lesz, megtöbbszöröződik a térfogata. Fehérjét felkeverem tojáshabnak, majd kakaóporral ízesíetem. Felkevert sárgáját beleöntöm a kakaós fehérjébe, majd dobok bele pár szem mazsolát. Naggyon fincsi. Gyorsan elkészíthető.
Amiért belinkeltem Dr Mercola írásait, az az, hogy ő orvosként mutatott rá, hogy a nyers tojásból több előnyünk származhat, mint ha fürdővízzel együtt kiöntjük a gyereket, vagyis a baciktól való félelemben lemondanánk róla. Ő a saját egészségén javított a nyers tojással.
(persze fogyasztom főve is, meg más főtt ételekbe....)
"Nagyon sajnálom, hogy ez a fórum már rég nem arról szól, amiért eredetileg megnyitotta valaki.
Eddig itt a paleolit táplálkozást folytatók tapasztalatot cseréltek, ötleteket adtak egymásnak, beszámoltak az eredményeikről.."
Pedig azt hittem, hogy itt most épp az zajlik.
Ha megnézed a [link]
oldalt, akkor a "Variations of the Paleo Diet Practiced Today" részben láthatod, hogy itt nem minden fekete és fehér. Milyen sok iránzat van, akik mind igényt tartanak a "paleolit" jelző használatára. Egyik végén indul a light paleo, másik végén meg a rovarok fogyasztása van. Kettő között elég széles a skála.
"Mostanában már nem is szívesen olvasom a bejegyzéseket, mert a mindenféle tudományos vagy inkább annak látszó bejegyzések, linkek (akár szándékosan, akár nem) szinte ijesztőek, és elbizonytalanítanak. "
Ez a valós élet. Milyen egyszerű lenne, ha a TV-ben elmondanák a frankót, meg mondjuk az oéti oldalán található ajánlásoktól meggyógyulnának az emberek, jól éreznék magukat, vagy lenne 1 paleo guru, aki tévedhetetlen, és mindenben igaza van. De ilyen nincs. Népiesen mondva, ha "rossz lóra teszel" a saját bőrödet viszed vásárra. Ezért nem érem be 1 forrással, és biozny a sokszor egymásnak ellentmondó információ között nehéz összefüggéseket megtalálni.
"Minden mérgező és ártalmas, amit szegény halandó az üzletekben vásárol és elfogyaszt? Különösen ha meg is főzi. "
Nem, nem minden fekete vagy fehér. Vegyük a számomra "light" paleót. Süthetsz kedvedre E967 adalékanyaggal muffinokat. (ez a xilit, finomított cukoralkohol), tömheted magad zabbal, meg zabtejszínnel. Ehetsz "paleonak" titulált lekvárokat, eheted a tesco polcáról a SZÉP ubikat, és már így is sokkal jobban jártál a nyugati étrendhez képest. A hiányzó vitaminokat pótolhatod MEGA csomagokból, jó pénzért.
(de még mindig olcsóbb mint a gyógszer a betegségekre)
Még mindig fényévekre elmaradsz attól, ahová eljuthatnál egy pici finomhangolással. A finomhangolást megint követheti egy másik finomhangolás. De nem kötelező, mint ahogy a paleo sem kötelező. Neked kell tudni, mi ér többet.
"Ilyen alapon már rég ki kellett volna halni az emberiségnek, ehhez képest folyamatsan nő az átlegéletkor. (És valamiért csak kialakult a világ minden táján - egymástól függetlenül - egy gasztronómiai kultúra.) "
És nem a kihalás felé rohanunk? Nem én mondtam, hanem már a sajtó hangos tőle Amerikában, hogy a mai fiatalok előbb fognak meghalni mint a saját szüleik! Először az emberiség történelmében! A folyamatosan növő életkor az pedig gyógyszeripartó függ, csöveken meg gépeken 90 év nem nagy dicsőség. Pár hónapja "csak" 50 000 inzulinfüggő cukorbeteg életével játszott a Novo Nordisk dán cég, mivel az országból kivonulással zsarolta a kormányt.
Mit kezdhetsz egy olyan gasztronómiai kúltúrával ami neolitikus ételek, azaz földművelés elterjedésével széleskörűen elterjedt ételek használatára alapul? Ha kiveszed belőle azokat az ételeket, amikről eldöntöd, hogy Neked már nem fér bele, alig marad étel, amit készíthetsz. De mint látom, eddig a receptek legnagyobb része ennek az űrnek a toldozgatásáról szóltak.
Teljesen más gasztronómiai kúltúrát kell kialakítani, új ízek, új receptek, új ötletek.
"érzem hogy a sors keze volt, amikor elmentem arra a bizonyos vizsgálatra, ahol ezt javasolták."
Ritka nagy mázlistavagy, hogy Neked ilyet ajánlottak!
"Úgyhogy maradok ennél"
Ne is add fel, csak ne feledd, hogy attól, hogy egészségesebben élsz mint eddig tetted, nem jelenti azt, hogy nem élhetnél még egészségesebben!
Nagyon sajnálom, hogy ez a fórum már rég nem arról szól, amiért eredetileg megnyitotta valaki.
Eddig itt a paleolit táplálkozást folytatók tapasztalatot cseréltek, ötleteket adtak egymásnak, beszámoltak az eredményeikről...
Mostanában már nem is szívesen olvasom a bejegyzéseket, mert a mindenféle tudományos vagy inkább annak látszó bejegyzések, linkek (akár szándékosan, akár nem) szinte ijesztőek, és elbizonytalanítanak. Minden mérgező és ártalmas, amit szegény halandó az üzletekben vásárol és elfogyaszt? Különösen ha meg is főzi.
Ilyen alapon már rég ki kellett volna halni az emberiségnek, ehhez képest folyamatsan nő az átlegéletkor. (És valamiért csak kialakult a világ minden táján - egymástól függetlenül - egy gasztronómiai kultúra.)
A paleot én se az ősember miatt kezdtem el, de most úgy érzem hogy a sors keze volt, amikor elmentem arra a bizonyos vizsgálatra, ahol ezt javasolták. Már másfél hónap alatt jelentős a változás minden tekintetben. Úgy érzem, egyre jobb formában vagyok, és ez nekem jó, sőt nagyon jó!
Úgyhogy maradok ennél, csak kár, hogy nincs kivel beszélgetni róla.
Ha valaki tud egy másik, működő paleo fórumot, írja meg priviben.
Dr. Mercola is a nyers tojást pártolja. (Jó biotin forrás).
Szerinte a szalmonella előfordulási esélye 30 000 tojásból 1 drb. De mint írtam, bolti tojásból nem ennék nyersen, csak saját tartású tyúkokéból abszolút frissen.
Dr. Mercola a tojás sütésekor oxidálódó LDL koleszterint tartja károsnak, főleg mikor a fehérjében jelenlévő vas összekeveredik a sárgájával.
Dr. Légrády a kacsatojást tartja veszélysnek, tyúkoké megfelelő óvatosság mellett biztonságos.
Olvastam egy érdekes cikket egy újságban sajnos nem volt meg e-formában sehol így nem tudtam 2 gombnyomással bemásolni,kénytelen voltam bepötyögni,mondjuk szívesen tettem mert addig is megtanultam jobban,meg hát nektek csináltam fogad játok sok szeretettel.
HViki ezt ne görgesd át olvasd el:) szerintem érdekes.
A vizsgálatok kimutatták hogy a szívünket egy erőteljes mintegy 2,5 m átmérőjű erőtér övezi.
Ez azt jelenti hogy szívünk jóval nagyobb erőteret generál mint az agyunk. A tudósok eddig azt feltételezték,hogy a maga elektromágneses impulzusaival az agy adóköre a legnagyobb.
Kutatások során azonban találtak egy olyan erőteret amely jóval nagyobb,ráadásul olyan erős,hogy messze túl nyúlik testünk határán. Mire szolgál vajon ez az erőtér?
Szívünk egyfajta közvetítő,amely minden meggyőződésünket,és érzelmünket elektromos és mágneses rezgésekké és hullámokká alakítja át. A szív által létrehozott elektromos és mágneses mezők testünk egyéb szerveivel kommunikálnak. Az agy nem önállóan cselekszik,hanem a szív jelzései alapján. Vagyis valójában a szív osztja szét az információkat. De hogyan kommunikál az aggyal és a többi szervvel?A további kísérletek során kiderült,hogy az információkat az érzelmek továbbítják. Érzelmeink tartalmazzák azokat az információkat amely révén a szívünk az agyunkat és más szerveinket testünk pillanatnyi szükségleteiről tájékoztatja. Felfedezték,hogy a szív által gerjesztett elektromos és mágneses mezőt nem csupán érzelmeink alkotják. Erejét egy további meghatározó forrásból,nevezetesen a meggyőződéseiből is meríti,vagyis mindazokból a dolgokból amikben hiszünk,s amelyek szerint az életünket irányítjük. Mindezt magában foglalja a szívből információként áradó energia,amelyet testünk akkora erővel sugároz,hogy nemcsak agyunkig és szerveinkig jut el,hanem messze kiterjed környezetünkbe. Pár szólás még őrzi a régi igazságot: „Szívem vágya”, szívem mélyén tudom az igazságot,szívemből szóltál stb stb.
Szívfrekvencia változékonyság( HRV)
A szív bizonyos eseményekre adott reakciója egy viszonylag új fogalommal mérhető,mely a mostani orvostudomány érdeklődését is nagyon felkeltette. Ez egyfajta indikátorként szolgál az egészséges szervezet felmérésében.
Szívkoherencia
A szívfrekvencia-változékonyság alatt azt a jelenséget értjük,hogy az egymást követő szívütések közt eltelt idő nem állandó. Ez teljesen egészséges jelenség,hiszen az agy szimpatikus része aktivizál,növeli a szívritmust,a paraszimpatikus része pedig gátló hatással bír,lazít ha kell. Idegrendszerünk rugalmasságának köszönhetően szívünk tehát nem a metronómhoz hasonlóan ver. Ebben a rendszertelenségben azonban egy rendszeresen ismétlődő minta ismerhető fel .Minél felismerhetőbb ez a minta annál nagyobb a szívkoherencia. A különféle betegségek alapja a szívkoherencia drasztikus szélsőséges eltolódása. A szív saját neurális,azaz idegi hálózattal rendelkezik .A HRV- a két szívütés közötti ritmus- ebben központi szerepet játszik. Úgy tűnik,hogy a szív ezen a szívritmuson küld jeleket az agynak és a hormonrendszernek .Nem az a legfontosabb,hogy hányat üt a szív egy percen belül,hanem az hogy ezt milyen ritmusban teszi. A további kutatások bebizonyították,hogy a szívritmus eltérő mintái bizonyos érzelmi állapotokhoz kapcsolhatók. A szív minden szívdobbanásával információt közöl amelyek nagymértékben meghatározzák érzelmeinket,fizikai állapotunkat,és életminőségünket. Így az olyan érzések mint az együttérzés,szeretet, a gondoskodás nyugodt kiegyensúlyozott szívritmushoz vezetnek,míg a düh a frusztráció, a félelem a fenyegetettség érzése rendszertelen,kiegyensúlyozatlan,egyenletlen ritmussal járnak. Az eltérő szívritmusok a testben más kémiai és elektromos reakciókhoz vezetnek. Aki tehát szeretet érez,nem csak boldog ettől,hanem több „ fiatalító” DHEA hormont is termel,amely többek közt az öregedési folyamatok,az Alzheimer kór,az emlékezetvesztés,a cukorbetegség,depresszió és a fáradékonyág ellenszereként ismeretes. Ugyanakkor csökken a káros stressz hormonok,pl a cortisol termelődése. A „ szeretetteljes” test kevesebb koleszterint vesz fel,az erek kevésbé zárodnak el és több immunoglobulint termel,amely fontos indikátora az immunrendszer állapotának. A pozitív érzelmek igen jó hatással vannak a vérnyomásra. A pozitív érzelmek- például a szeretet- egészségessé tesznek .Ennek az ellentétele is igaz a dühös ember szervezete kevesebb DHEA-t ,és több koleszterint termel .Mondhatjuk tehát hogy szívünkkel – érzelmeinkkel- javíthatjuk egészségünket.De hogyaan befolyásolhatjuk a szívünket?Ez sokkal egyszerűbb mint aminek tűnik. Ha tudatosan figyelünk egy pozitív érzelemre,például elismerésre vagy megbecsülésre,vagy ha gondolatainkat egy számunkra kedves emlékképre irányitjuk,ezzel azonnal megváltoztathatjuk aszívritmusonkat. Az affirmációk gyakran ismételt pozitívan megfogalmazott mondatok,akár a mantrák. Helyeslések amelyek megerősítik életcéljainkat.Valójában ezeknek sokkal nagyobb hatásuk van. A leggyorsabban ugyanis az affirmációkkal alakithatjuk ki vágyaink ideális rezgésterét,s programozhatjuk át célzottan agyunkat .A rendszeresen elgondolt vagy elmondott affirmációk tudatalattink mélyéig hatolnak s alapjaiban megváltoztatják gondolkodásmódunkat,illetve amint kiderült agyfunkcióinkat. Pontosabbn ez az affirmációk mélyebb értelme. Tudatunkban a régi programok lassacskán újjárendeződnek .Eddigi káros szokásainkat és meggyőződéseinket új jótékony életszemlélet váltja fel. A lényeg hogy mélységesen higgyünk affirmációnkban.
A halász hazatér fatörzsből vájt csónakján a napi halászatból és találkozik egy külföldi piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató azt kérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- Mivel tölti az idejét? - kérdezi a szakember.
- Hát, például halászgatok. Játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Összejövünk a barátainkkal és zenélünk egy kicsit - feleli a halász. A piackutató itt közbevág, és ezt mondja:
- Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kellene halásznia. Akkor több pénzt keresne, és hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni ennél a kis kivájt fatörzsnél.
Nagyobb csónakkal még több pénzt tudna keresni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló halászflottára.
- És azután? - kérdezi a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladón keresztül árulná a halait, közvetlenül a gyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindíthatna egy saját halfeldolgozó üzemet. Akkor el tudna menni ebből a porfészekből Párizsba vagy New Yorkba, és onnan irányíthatná a vállalkozást. Még azt is fontolóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére az üzletet, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődik a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolja a piackutató.
- És azután? - folytatja a kérdezősködést a halász.
- Ekkor kezd érdekessé válni az élet - magyarázza a szakember. - Nyugdíjba vonulhatna. Otthagyhatná a városi rohanó életformát, és egy távoleső faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? - kérdezi a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani a gyermekeivel, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a családjával és összejönni a barátaival zenélgetni kicsit. . .
(persze nem én vagyok a viccbéli halász. Én is városban dolgozom, ingázás stb. Hajnali fél ötkor etettem ma is a nyúlakat.... Eléggé kettős élet az ilyen. Mindezek ellenére mindenkit csak bátorítok belevágni, hosszú távon nem nagyon látok más épkézláb megoldást a saját termesztésű élelmiszerekre)
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?