Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Teljesen így van!!!
Nem szabad görcsölni az ételeken. Tökéletesen megvagyok egész nap tojáson, szalonnán, cukkinin, meg paprikán.
Próbálom én nem túlbonyolítani, de nem megy:)
Ha valami új, azt meg kell ismerni, ímmel-ámmal meg nem lehet csinálni.
Sajnos én nagyon édesszájú vagyok, ráadásul kőkemény túrórudi függő, így ha ezt elhagyom, valami édes muszáj, hogy legyen.. De valamit, valamiért. Ezt én is tudom.
Azonnal mindent azért nem szeretnék. Pl a tej még egy darabig tuti maradni fog, mert az kell.
A palacsintát pl. hogy csinálod?
Most sok időm van, (2 hét kényszerszabi), úgy hogy igyekszem most tanulgatni :)
Köszönöm szépen a tippeket!
Nekem is volt az elején mindenféle lisztem .
Most amit a legtöbbször használok a kókuszliszt, gesztenyeliszt, darált mandula vagy mandulaliszt.
Kenyerekkel az elején én is bajlódtam, mostanában csak a ha utazáshoz kell, vagy valamiért nagyon megkívánom. Vagy ha pl. tatárbifszteket csinálunk...
Az én férjem félpaleós, azaz itthon azt eszik amit kap, azaz amit én, csak hozzáeszik néhány mézes kiflit, tejet, csokisjoghurtot. Egyetlenegy kenyér sem volt , ami ízlett volna neki, és hát valljuk be, meg is értem. Az igazihoz egyik sem hasonlít.
Jó süteményalapot lehet csinálni pl. daráltdióból, na ez sem egy extra alapanyag.
Régen én is csináltam zabból nokedlit, most is van néha, de változtattam az arányon, kevesebb a zab, és több a más. Kókusz meg talán mandulaliszt.
Ha nem vagy autoimmun, meg gluténra érzékeny, szerintem mehet kevés zab is.
Menyusnak van egy palacsintája gesztenyelisztből, na nekem az működött a palacsintákból. Nála vagy talán Mariannál is megtalálod naplóban.
Ha édesre vágyom. muffin. 8 tojás felverve, bele már a 15 dkg vaj olvasztva és így felverni. Aztán a nem folyékonyak: kókuszliszt 4-5 kanállal, dió darálva 4-5 kanál, zabpehelyliszt 4-5 kanál, 1 sütőpor, s gyümölcsök: 3-4 alma reszelve, meggy magozva, őszibarack 4-5 darabolva. 2-3 kanál mazsola.
Addig adom hozzá a gyümölcsöket, hogy 24 db legyen. 2 formám van, szilikonos. Ezeket kivajazom és főzés közben ki is sül.
Én minden fórumon azt látom, hogy kicsit túlbonyolítjátok néha ezeket a dolgokat. Ez persze lehet jó is, ha sok az időd, mert biztosan klassz dolgokat, kenyereket, muffinokat, sütiket lehet kreálni...
Azt viszont szintén látom az ismeretségi körömben, hogy aki azonnal mindent pótolni akar, amit elhagy (kenyér, sütemények) az annyi változtatást csinál, hogy gyakran beletörik a bicskája.
Én azt gondolom, és így élek évek óta: hús, zöldség, tojás, sajt, gyümölcs, olajos magvak, és ami ebből összeáll. A zöldségeket főleg, sőt majdnem mindig nyersen fogyasztom, a zsírt kisütöm, így töpörtyű is van, reggel tojás, bárhogy, de szalonna mindig van benne, délben hús bárhogy, nyers zöldséggel, délután magok, mazsola, gyümölcs, este sajtok, vagy déli maradék, esetleg ha nagyon sok az időm, sütök pár palacsintát, annak is sok jó módja van. Nem édesítek, esetleg mézzel. Nem érzem hiányát, nem kell a kenyér, meg a sütiutánzatok. Szerintem így sokkal könnyebb az átállás.
Persze, ha sok időd van, akkor egy szelet sütiért én is sorbaállok majd nálatok! ;)
A mit nem-et tudom..:D Kicsit rosszul is vagyok tőle:)
Mindenféle mini gép van itthon, csak daráló nincs.. lehet, hogy akkor holnap u. azt is nézek..
Köszönöm szépen!
A palacsinta csak zabbal áll össze?
És pl a sütik? Esetleg piskóta-szerűségek?
Hát elállhat a kenyér, csak vigyázni kell, hogy tárolod. Nekem is befülledt a 3. 4. napra, pedig légkondi is volt, meg minibár is, csak elfelejtettem ezt a problémáját a paleós kenyérnek.
Korfun lehet 1-2x gyrost enni salátával, esetleg halat . Ott nem tudom van-e halpiac, de akár ott is beszerezheted, és simán fokhagymás vajban megsütöd. Azt talán már tudod, h. a tengerparti országokban a halat étteremben méregdrágán adják, irány a piac, vagy egy nagyobb áruház. 2008-ban voltam ott meg egyszer valamikor nagyon régen 93 környékén. Gyümölcs biztos van, bár asszem nem olcsó, mert a szárazföldről hozzák, állítólag tönkrevágták a gazdaságot magán a szigeten.
Egyszer esetleg csinálhatsz paleós bolognait. Az az igazság, hogy mostanában szállodázunk félpanzióval, s hirtelen nem tudom miket ettünk régen, meg akkor még nem is paleóztam. Esetleg 1x lecsó.
Nézz körül Mariann naplójában, hátha találsz ott valamit , ami megfelelő.
Ez nem paleó, csak ne felejts el vinni itthonról: cukor, só, nescafé,(mosogatószivacs,mosogatószer), esetleg kávéfilter) Ez nem olyan sok dolog tömegben, és akkor nem kell ezt mind ott külön megvenni. 2008-ban mi ugyan kocsival mentünk, de abszolút felkészületlenül, s minden ilyet be kellett szerezni.
Az én nyaralásomon a legrosszabb volt, hogy a sütikékből nem ehettem, amik ilyenkor rendre ott sorakoznak. Én pajzsmirigy alulműködésem miatt nem csalok a gluténnal, de voltak olyan szaftos húsok, ahol későn jöttem rá, hogy esetleg liszttel sűríthették. Kis tejjel a kávémba bűnöztem, ill. a megengedett dolgokból iszonyatos zabálást csaptam, főleg a 3. helyen, ahol teljes panzió volt... Súlyom nem változott :)
És hiába tudsz angolul, meg a pincér is tud valamit, mégis nagyon nehéz egy étteremben megérttetni, hogy mi kéne. Legalábbis a törököknél ez volt, jönnek sürgetnek, találomra váalsztottam vmit, aztán se íze se bűze nem volt éppen, bár paleónak megfelelt. A salátájuk meg savanyú volt pl. Férjem meg tolta a baklavát...
tulajdonképpen nem vagyok teljesen passzív, hiszen itt a kórházban naponta van gerinctorna, nyak-váll torna, egyéni torna. ez 3x30 perc naponta! emellett rátesznek egy izomstimuláló gépre, az is 15 perc combrángatózás, 15 perc masszázs, emellett ma is 1 órát tornáztam a jakuzziban :D és hétvégén a 4x20 perc igen gyors és erős torna a 20 fokos vízben :D
semmilyen izomláz nem jelentkezett, de ma letesztelem: csinálok párszáz hasprést, és reggel kiderül :D:D:D
Én zabot is használok, mert jó az íze. Napraforgóliszttel meg különösen!!
A lényeg az, hogy fehér liszt, tejfélék, bab, borsó, krumpli ne kerüljön az asztalra. Ezek nélkül is finomakat tudsz készíteni.
A szezámmag is jó a liszthez.
Palacsintéba megkell a zabkorpa, nem áll össze másképp rendesen.
Feltétlenül kell venned darálót, kis robotgépet, mihelyt futja rá. Meg kis turmixot. Ezek nálam állandóan forgalomban vannak.
jó is a harcos módszer, nekem is ttszik :D próbálom is betartani, nem túl nehéz, mert egyébként is este vagyok kívánós :D
de egyenlőre átverem a dinnyét, hagyom, hogy azt higgye, ő a nyertes :D:D:D
:D:D:D
pontosan :D:D:D
na de hát kell az energia! mondtam, hús+zsír.
ajjjaj! mi lesz az ereimmel, és a húgysavam is az egekben lehet! kell a szénhidrát! Miért? HÁT, MERT KELL! :D:D:D
a húsról miért mosom le a lisztet, az olyan finom! a kefír kell a kálcium miatt, és hát a vajgaluska leves is tele van zöldséggel, egyem ki belőle!
Köszönöm, hogy rám szántad ezt a pár percet, és írtál.
Úgy olvastam, hogy a zab nem igen jó, így én ezt el is vetettem, rosszul tudom?
Jelenleg teljesen "felszereletlen" a konyhám magvakból és társaikból, így azt sem tudom, a sok féléből merre induljak.
Sajnos még darálónk sincs (relative friss háztartás vagyunk), így én készen igyekezném venni ezeket az őrleményeket.
A piacon megbízható nénim és bácsim van tojás és zöldség/gyümi ügyben:) Sajna a kacsa nálunk nem jön be a Párom "hisztije" miatt, hogy az cuki..:D
Én szeretnék sütni kenyérfélét, jópár receptet a fórum elejéről le is írtam, próbálkozni fogok, csak ezek az alapvető dolgok még nem mennek jól, és holnap u. megyek beszerezni az alapanyagokat, ma meg utána járok!
Még egyszer köszönöm a segítséget!
majd' szétdurran rajtam a virágos nadrágod! nem is tudom mostanában felvenni :(
sose vártam még a szeptembert! Most alig várom a dinnyeszezon végét!!!!
Szegénykém!! Minden elismerésem, hogy legalább a 600.oldalig eljutottál!!!
Csak a saját dolgaimat tudom leírni, mindenki másképp csinálja.
Én sertés és kacsazsírt használok, de én sütöm ki. Isteni finom utána a tepertője! Ha lisztet akarok használni, ledarálom a zabpelyhet. Már uram is hozzászokott. A húst zabpelyhes, napraforgómagos lisztben forgatom, tojásba mártom és sütöm. Ez a bundája a cukkininek, a karalábénak. A fasirtba is ezt teszem, meg a húshoz répát reszelek, vagy cukkinit.
A kertben ezek mind meg is teremtek az idén. Házi kolbászhoz eszünk paprikát, paradicsomot, uborkát. Gyümölcsünk nem volt az idén, így télire tettem el sok-sok céklát, csalamádét, uborkát.
Ha városi vagy, csak megbizható nénitől, bácsitól vásárolj a piacon!!
Az édesítőket neked kell lipróbálni, s aztán azt használd, ami neked jó.
Az elején nekem csak ez volt költséges. Ne nagyon vásárolj be magvakból, mert nem biztos, hogy mindet felhasználod.
A facebookon is van egy fórum. Sok receptet találsz ott is.
Én annyira nem igényeltem. Kreálok mindig abból finomat, ami itthon van.
Sütni nem szoktam semmilyen paleós kenyeret, nem kell. Muffint sütök minden hét végén, s mindig más gyümölcsökkel.
Gondod van, kérdezz!!!
Sokan olvassuk a fórumot, s nem mindenki ír.
így lesz!
MINDKETTŐNKNEK :D:D:D
Sziasztok!
Elnézést, hogy nem tudom végigolvasni az egész fórumot, nyilván leírtátok már a kérdésemre a választ, de így is 1 hétig mindennap olvastalak Titeket a legelejétől, de a 600. lapig jutottam. Így nem megy. :)
Szóval elnézést kérek, de kérném a segítségeteket!
Nemrég kezdtem olvasni eme táplálkozási rendszerről, és már abban a fázisban vagyok, hogy kezdem meggyőzni magam, és persze Párom, hogy változtassunk, lassan de biztosan.
Már most is eléggé "lájtosan" főzök, lisztet alig-alig használok, olajat max olíva formában, szóval alapvetően próbálkozom, de most jutottam el odáig, hogy gyökeres változást szeretnék.
Szóval olyan kérdésem lenne, hogy IGAZI paleosan melyik olajat/zsírt használjam? kókusz, pálma, állati, len?
Cukorból nyírfát szeretnék venni, de abból is bármelyik jó? A steviának mellék íze van, az nem jött be.
Melyik őrleményt lehetne a legáltalánosabban használni lisztként? szezám, len, napraforgó, kender, mandula, stb?
És mit lenne még érdemes a mindennapokhoz beszereznem?
Előre is köszönöm szépen a segítségeteket!
Csak az egyik szekrényed nyitottad ki????? Mi van még a másikban? Ezek szerint te akkor egy nagyon optimista nő vagy! Soha nem mertem olyan ruhát venni amire ezt mondtam majd belefogyok. SŐŐŐt. Egy csomó kihízott göncöt eldobáltam. Van olyan amiért fáj a szívem. Pl volt egy skótkockás szoknyám azt nagyon sajnálom. Lehet megkérdem akinek odaadtam, hogy jó-e még rá:-)))))
Na szómiszó gartulálok!!!
Ilyet még nem hallottam, hogy izomláz tejtől van. Én nem eszem tejterméket, még sajtot sem különösebben. Tavasszal pl mikor veteményeztem napokig a hajolgatástól úgy fájtak a combjaim, hogy még leülni is fájt.
Majd mikor jött egy újabb gazolós-hajlongós időszak egy-másfél hónap után újra ugyanígy jártam. Akkor az csak meghúzódott vagy mitől?
Elobb megtalaltam :)
Nem erzem annyira eluzletiesedve a paleot, mint azt irja.
Emliti az eloadasokon elhangzo ellentmondasokat, de egyet se emel ki.
Irja, higy nem eszik rizst, de van egy rizsrecept az etelei kozott.
Hirtelen ennyi a benyomasom nehany recepten kivul.
Kívácsiság,h. ki ő, közben megtaláltam, de nem mond semmit a név, bár kicsit ismerős, és kíváncsiság , h. mért csalódott a paleó összes hazai képviselőjében (közben Buksi itt pihen az ölemben, fél kézzel pötyögök), kivéve Elmirát.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?