Paleolit táplálkozás (beszélgetés)
Isteni. Mindegy, még nem adhatom fel, hisz még el sem kezdtem..:D
A kávémba a tejet egy darabig még én is megtartom, aztán meglátjuk.
A kókusztej íze hasonló?
Kezdjük ott, hogy amikor a tej íze számít a végtermékben, azt semmivel nem tudod helyettesíteni.
Azért tudom ennyire biztosra mondani, mert a teát tejjel iszom és már mindent kipróbáltam, de semmi se jó helyette.
Úgyhogy el lehet dönteni, hogy mennyire vagy hajlandó lecsökkenteni. Én alapból nem eszem kenyérféléket, tésztákat, sütiket. De a teámba elhasználok napi 1 deci tejet.
Bocsánat, alapból elég nehéz eset vagyok..
Hátha valamely " méjer" tagnak eszébe jutna valami. Tök jó lenne:D
Amúgy nem akartalak heccelni, bár ezt nyilván kitaláltad:D
Nálunk ilyen nem volt.:(
Hú, bakker, Veled nehéz dolgunk lesz, olyan ez a kérdés, mint egy heccelés. Én nem tudom a választ, mert ehhez őskövület vagyok a puritán paleóban.
De itt akkora májerek vannak, hogy szerintem még a pászkát is megcsinálják neked mandulából meg kókuszból! :)
Tényleg, emlékeztek, gyerek korunkban volt egy kaja, nagyikám lisztes-stercnek hívta. Ilyen kis lisztgolyócskák voltak, sós étel volt, hideg tejet kortyoltunk hozzá, máshogy nem lehetett volna lenyelni. Amúgy szerettem. Toltuk, mint kacsa a nokedlit! :)
Nem igazán szeretem a mákot, de meg fogom. Úgy tervezem:) Keresgélek majd receptet, és próbálkozom.
Köszi!
Már csak 1 van belőle, de igyekezni fogok:)
A tejről rengeteg dolgot olvastam pro és kontra. Tervezem a le és eltérést, de nem most.
A tejtermékeket el fogjuk, rizst-krumplit most is fényévente, a hüvelyeseket utálom. brrr.
A kristálycukor (évente max 2kg fogyott el Karácsonnyal együtt), megy Anyumhoz.
Egészségedre:)
Kérdés: a tejbegrízt lehet bárhogy utánozni? Az sajna nagy kedvenc ..
Sertést mondtál, vagy sértést? :)
Nagyanyáink is sertészsírral készítették, csak akkor még oly kicsi porbafingók voltunk, hogy nem értük fel a sparheltet. Én is azt használom, de vannak itt olyanok, akik más varázslatokat is tudnak! Mindig lesz a számodra is elfogadható javaslat.
Igen, ahhoz teljesen jó.
De csinálhatod kókusszal is.
Ha szereted a mákot, akkor a mákmuffint ne hagyd ki!
Na, az a két hét jól fog jönni! :)
Hát, ha édesszájú vagy, akkor megértem, tényleg nehogy ezen bukjon meg a mutatvány, de látom, kapod a tippeket ebből is.
A tejről érdemes olvasgatni a szendi-oldalon. Elég csúnya mutatvány.
Ha én most kezdeném, először elhagynám a tejtermékeket és a gabonákat, de hagynám a rizst és talán a krumplit, aztán elhagynám a hüvelyeseket, és csak aztán a rizst, krumplit, ha kedvem van és időm.
Persze a cukrokat legelsők között dobnám ki.
(Mondom én, aki ma betoltam két gombóc gyümölcsfagyit...) ;) Ez volt a gyónás, de nem ettem tölcsért! ;)
Palacsintához sertés????
Jaj:D
Naplók olvasásában már király vagyok:) Már csak neki kéne kezdeni a dolognak:)
Alapból kükuszzsírt vettem volna, és asszem ezen ötletemet meg is fogom tartani.
Akkor lesz zab, mandula, gesztenye és kókusz liszt.
A tej még marad egy picit, aztán talán az is megy.
Én a palacsintához sertés zsírt használok, meg teflonban sütöm.
Ha nincs pénzem dióra, elég a kakaós, fahéjas, na mega lekváros. Az idén már van cukor nélküli saját baracklekvárom!!!
Nekem nem zab ízű. A gesztenyelisztes szakadt, elhasználtam azt a kicsit is, amit drágán vettem. S adnom kellett hozzá zabkorpát mégis.
Maradok az olcsó dolgoknál, mert az elején sok mindent nem használtam fel.
Köszönöm!
És zsiradéknak mit használsz? Édesítőnek?
Kenyeret egy jóóó ideje én sem eszem, viszont abonettet igen, amit szívesen helyettesítenék.
A dió azért nálam elég extra alapanyag, 1 kg 3500Ft:) De mint írtam, valamit valamiért.
Elviekben semmilyen betegségem nincs, aztán majd meglátjuk, ősszel csináltatok étel allergia tesztet. Lehet, hogy a liszttel lenne bajom.
Meg fogom őket nézni, köszi!
ÉS ez nem lesz az a jellegzetes zabízű?
Persze a gesztenyelisztes is szürke lesz, meg azért más az íze.
Menyus palacsintája zabmentes, de próbáld ki jujiabf-ét is a zabbal. Néha kis zab belefér.
Persze az első pár darab mindig szétszakad, és akkor szidom Menyust, mert úgy van megadva, hogy annyi gesztenyeliszt, amennyit kíván. Na az ilyen dolgoktól a falra tudnék mászni, de nagyon sok ilyen paleós recept van.
Mariann sütis palós naplójában találsz nagyon sok mindent.
A tejet elég nehéz helyettesíteni, ízre nem is lehet.
Vegyél még Cocomas kókuszkrémet is, ha kapsz.
A palcsinta a legegyszerűbb.
8 tojást felverek, bele 1 nagy bögre VIZ!!!, ezzel is felverni, bele 2 nagy kanál olvasztott zsír, ezzel is felverni. Zabkorpa 2 kanállal, zabpehely darálva, s ezt is felverem. A mennyíséget nem tudom pontosan, mert ez besűrűsödik. Amíg megdarálom a diót a tölteléknek, kikavarom a kakaót, fahéjat xukorral, áll a tészta, s azttán megint annyi vizet öntök hozzá, hogy jó vékonyka tészta legyen. S ezt is felverem még egyszer. Minden sütés merítés előtt kavarni kell. Olyan 20-25 db-ot sütök egyszerre, s szereti a család.
Köszii:)
Nekem egy 12es formám van,(és ketten vagyunk), úgy hogy felezve is biztos szuper, írom is a receptet!
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?