Főoldal » Receptek » Levesek, levesbetétek receptjei » Paksi halászlé original recept

Paksi halászlé original recept

Elkészítési idő 30 perc

A Paksi halászlé original hozzávalói:
Ponty
vöröshagyma
piros parika

Víz
mely 1 kg halhoz minimum 6
maximum 8 deci legyen!


A Paksi halászlé original elkészítési módja:
Személyenként 40 dkg. hallal számoljunk minimum. Lényeg, hogy ahány kiló a ponty, annyi közepes fej vöröshagyma, annyi evőkanálnyi piros paprika kell majd. Az edénybe beletesszül a nagyon apróra vágott hagymát, elterítjük az alján. Ráhelyezzük a ponty hosszában félbe vágott fejének mindkét darabját (amit előzőleg a kopoltyúktól és az. ún. keserű fogtól megszabadítottunk), a hal farkát, majd szépen rátesszük az előzőleg kb. 20 perccel mindkét oldalán besózott halszeleteket. Magas lángon főtzzük kb. 15 percig, majd levesszük a lángot olyanra, hogy a lé éppen csak lassan bugyuglyon. Ekkor tesszük bele a piros paprikát és az ízkésünknek megfelelő mennyiségű további sót. 5-7 percig főzzük és kész. A halászléhez tálalhatunk tésztát. Ez az ún, gyufa tészta. Ilyen néven meg is lehet vásorlni. Sosem főzzük bele, ez mindig külön van. Akis zereti, vegyen belőle alapon.

A halászlét sosem szabad megkeverni. Ez egyaránt vonatkozik a fazékban és a bográcsban főttre.

A pontyok íze származási helyük függvényében eltérő lehet. Időnként nem árt a lébe néhány szelet félbe vágott paradicsom, vagy kevés paradicsom lé, ezért "félidőnél" érdemes megkóstolni.


Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei


A paksi halászlé original elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook