Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Pajzsmirigy alulműködés terhesség ALATT fórum

Pajzsmirigy alulműködés terhesség ALATT (beszélgetős fórum)


2012. okt. 27. 13:41
Fiatal korom óta pm-s vagyok túlműködéssel keztem,és teli volt göbökkel,kaptam egy izotópos sugárkezelést, itt lett alulműködésem...orvost orvosra jártam több kesebb sikerrel letrox 175mg-ot szedtem, de senki nem foglalkozott velem.Ki költöztünk Ausztriába már itt járok orvoshoz.Májusba az eredményem ft4 1,32 (0,88-1,92) ft4(pmol) 16,99 (11,33-24,71) ft3 4.04 (2.40-7,80) tsh 21,710 (0,270-4,200) Thyrex 160mg-ot szedek.Szeretnénk babát, de nem javul az eredményem.Valakinek hasonló eredménye?Ilyen eredménnyel mekkora a teherbeesés lehetősége?
2012. aug. 13. 10:31
10 éve, az első terhességem után derült ki,hogy alulműködik,de szinten tartják a gyógyszerrel.
2012. aug. 13. 10:29
Terhes is maradtam,bár a 11. héten missed ab-m volt sajnos, viszont a doki azt mondta, hogy továbbra is szednem kell a gyógyszert.
2012. aug. 13. 10:28
Szia,nekem kimondottan a doki javasolta a Letroxot, mivel alulműködésem van, és azt mondta: ez segíti a teherbeesés lehetőségét is.
24. Derya (válaszként erre: 21. - Estrella85)
2012. aug. 2. 18:43
menj el genetikai tanácsadásra, ott meg tudják mondani, hogy káros-e a babára!
2012. aug. 1. 17:31
Mindenesetre bárhogy is döntesz, remélem, jól döntesz! Sok erőt kívánok hozzá!
2012. aug. 1. 17:30

Szia!


Nekem 6 hetesen még határértéken belül volt a TSH, úgyhogy más cipőben jártam :( Szerintem kérdezd meg az endó dokit, vagy a nőgyógyászt. Igazából egy olyan nőgyógyász kéne, aki endó is egyben. Én a neten találtam egy ilyet, dr. Béres László, de semmi egyebet nem tudok róla. Lehet, megérné hozzá - vagy hasonló szakemberhez - elmenned, hátha tudnak választ adni a kérdéseidre.

2012. aug. 1. 14:41
Sziasztok! Kb 7 hetes vagyok, de a TSH-m 6,4 körüli volt 1-2 hónapja! Szedek Delagilt is - nem egy egyszerű gyógyszer - ezért félek megtartani a babát! Vannak hasonló tapasztalatok, hogy már eleve magas TSH-val esett vki teherbe?? nagyon félek, hogy beteg baba lesze, ezért inkább az abortusz felé hajlok sajnos:-((
20. Derya (válaszként erre: 19. - Nefaria)
2012. jún. 26. 10:51

tapasztalatom konkrétan ilyen nincsen, de mivel alulműködő vagyok én is és terhes, annyit tudok, hogy a TSH-nak 1 és 2 között kell lennie a terhesség megtartásához illetve a magzat egészséges fejlődéséhez.

igen, gondokat okozhat sajnos. :-(

én 5 hetente járok ellenőrzésre.

a te orvosod sajnos nagyon felelőtlen volt a leírásod alapján. :-(

19. nefaria (válaszként erre: 16. - Derya)
2012. jún. 26. 10:48

Olvastam egy honlapon, hogy a pm alulműködés, jódhiányosstruma okozhat a babánál gondot. Az én picim pedig kis súllyal született, és sajnos hipotón, tehát Dévényezni kell vele járni.


Tul. képp ezért keresnék hasonló cipőben járó anyukát, hátha van megosztható tapasztalata.

18. nefaria (válaszként erre: 9. - A0c1361e44)
2012. jún. 26. 10:46

Nem túlműködtem, hanem alul, csak elírtam!


Igen, a tünetekkel kapcsolatba igazad van! Én is csak akkor jöttemrá, hogy gond van, amikor megdagadt a nyakam.

Terhesség alatt pl. bedúsult a hajam, utánna meg csomókban hullott. Na akkor ez mitől volt? ;)

Szoptattam, ezért ettem rendesen, ezért híztam kb 4 kilót. És ezt észre kellett volna vennem? :)

Az endo doki megkérdezte: nem volt fáradékony? Hahaha! Nem aludtam összefüggő 4 órát fél évig.


Szóval nehéz ezt észrevenni. A köv. terhességnél (ha lesz) legalább tudom, hogy mit kell csinálni, de ez a múlton sajnos nem változtat.

17. Derya (válaszként erre: 15. - Nefaria)
2012. jún. 26. 10:45

én még szülés előtt állok, tehát pontosan nem tudom, hogy tényleg így van-e, de így olvastam hitelesnek tűnő oldalakon, hogy ellenőrzik.

nem tudom, hogy babának milyen érték a normális.

16. Derya (válaszként erre: 14. - Nefaria)
2012. jún. 26. 10:43

pedig jó lenne tudni a pontos értéket...

és konkrétan mi lenne a kérdésed?

15. nefaria (válaszként erre: 13. - Derya)
2012. jún. 26. 10:43

Szerintem nem ellenőrzik, legalábbis a babám záróján nincs ilyen adat, pedig neki volt vagy 3 labor az alatt a másfél hét alatt, amíg bent voltunk.


Nemrég egy vérvételnél nézték neki, "TSH 2.9646 uIU/mL határérték 0.35-4.94"

Szóval határon belül van, de nekem a 3 magasnak tűnik.

14. nefaria (válaszként erre: 12. - Derya)
2012. jún. 26. 10:41
Sajnos nem tudom :( Üzemorvos vette le mindig a vért, és csak felhívtak, hogy rendben van.
13. Derya (válaszként erre: 9. - A0c1361e44)
2012. jún. 25. 11:26

a babáét állítólag rutinszerűen ellenőrzik.

anélkül ki sem engedik a kórházból.

12. Derya (válaszként erre: 6. - Nefaria)
2012. jún. 25. 11:25
mennyi volt az a jó TSH?
11. Derya (válaszként erre: 5. - A0c1361e44)
2012. jún. 25. 11:24
nem ellenőrzik. :-(
10. a0c1361e44 (válaszként erre: 4. - Baloghany)
2012. jún. 25. 06:26

A pm. alulműködős fórumon találkozhatsz még magasabb értékekkel is.

Nekem pl. 83 volt, de volt akinek 104, 98, stb.

9. a0c1361e44 (válaszként erre: 6. - Nefaria)
2012. jún. 25. 06:24

Ha addig jó volt a TSH-d, akkor ne aggódj!

Szörnyűek a dokik! Egy tudott pm. betegségnél fokozottan kellene figyelni a tünetektől függetlenül.


Nekem sem voltak évekig tüneteim, de ettől függetlenül kellett járnom ellenőrzésre. Sajnos nem olyan sűrűn, hogy ezt rádvetítve előbb kiderült volna a magas TSH.


Egyszerűen csak kapkodom a fejem, hogy mennyire érdektelenek a dokik. A TV-ben persze a megelőzést szajkózzák, de hátha nem foglalkoznak velünk, akkor mit tehetünk?


Most csak reménykedjünk, hogy minden rendben van.


Egyébként, sokaknak van ilyen magas TSH-ja, ami neked persze nem vigasz, csak azért írom le, mert vannak hitetlenek. És természetesen nem is okoznak mindig tüneteket vagy ha okoznak, akkor fogalmunk sincs, hogy ez épp ennek a tünete.


Én sem gondoltam, hogy a pm. miatt nem tudok felállni gugolásból és azt sem, hogy amiatt remeg a kezem, majd persze azt sem gondoltam, hogy ettől hullik a hajam.


Annyi jó talán van az egészben, hogy túlműködtél egy kicsit? Mert ez esetben a termelt pm. hormon biztos elég volt kettőtöknek:) Az is lehet, hogy azért lettél alulműködő, mert a baba elhasználta a te hormonjaidat.

Azért nézesd meg babád pm-jét is. Biztos ami biztos alapon.

8. nefaria (válaszként erre: 4. - Baloghany)
2012. jún. 24. 23:28

Az előbbiekben leírtam, mért nem foglalkozott vele. "Kezelést nem igényel" Egy hanyag nőgyógyásznak ez elég volt. Engem meg, amikor kiderültek a göbök, elhajtottak az endokrinológiáról, hogy jöjjek vissza ha panaszom van, majdhogynem bocsánatot kellett kérnem, amiért zavarni mertem a dokinőt.


Mindenki csak azt hajtogatta, hogy "Vannak panaszai? Nem? Akkor nem kell foglalkozni vele." Könyörgöm, egy terhes nőnek milyen rendellenes tüntet tűnik fel?! Mikor egyébként is "rendellenes" az egész szervezete?!


"Hogy volt-e kihatással a babára ? Szerintem az én esetemben nem mert kezelve voltam."

Hülyeséget kérdeztem, hiszen te kezelve voltál.


A 98-as érték az biztos. A háziorvosom is nyelt egyet, mikor meglátta. Kaptam is aznapra sürgős beutalót az endóra, ahová egyébként két hónapra előre adnak időpontot.


125-ös letroxot szedek, ezzel még nem voltam laborban. 100-assal két hónap alatt visszament 3,7-re a TSH, most a 125-össel két hét múlva lesz labor. Kíváncsi leszek.

2012. jún. 24. 23:23
A 12. hétig még normális lehetett, mert pont a 6 hetes terhességem megállapításának napján mentem vérvételre. Véletlen egybeesés :) Akkor még jó volt a TSH.
6. nefaria (válaszként erre: 5. - A0c1361e44)
2012. jún. 24. 23:22

Bocs, késő volt már, elírtam ;)


alulműködök.


Terhesség előtt nem volt semmi, csak tudtuk, hogy göbök vannak a pm-ben, de a TSH mindig jó volt. (évente ellenőrizték)

Ezért a kiskönyvemben az szerepelt:

ismert betegség: göbös struma, kezelést nem igényel.


Na a nőgyógyim ehhez tartotta magát :(

2012. jún. 24. 08:34

Én azt hittem, hogy manapság a terhesség alatt már rutinszerűen ellenőrzik a pm-et.


Terhesség előtt túlműködtél? Akkor bízzunk benne, hogy addig kitartott ez, amíg a baba el nem kezdett termelni pm. hormont.


Ja most olvasom, hogy a szülés után derült ki, de azt nem értem, hogy derülhetett ki, hogy túlműködsz, ha 98 volt a TSH-d, ugyanis ez alulműködés.


Most akkor alul vagy túlműködő voltál?

A baba 12 hetes koráig nem termel pm. hormont, ha eddig a tied rendben volt, akkor nem lehet gond!

4. baloghany (válaszként erre: 3. - Nefaria)
2012. jún. 23. 23:32

Mi az hogy nem foglalkozott a doki a tsh-val terhesség alatt ??? Neked akit strumád van/volt terhesség alatt 3 havonta nézni kellett volna !!! Nőgyógyász se kért ellenőrzést ?


Ez a 98-as érték ez biztos ? Ilyen magas értékkel még nem is találkoztam. Ez jóóócskán alulműködés lehet :(

Most mit szedsz ?


Én végig gyógyszert szedtem terhesség alatt is és most is. Emelt adagot a baba miatt. Terhesség előtt 50-es euthyroxot alatta 75-öt,szülés után megint 50-est. Szülés után 2 hónappal jó volt a tsh-m.

Hogy volt-e kihatással a babára ? Szerintem az én esetemben nem mert kezelve voltam.

2012. jún. 23. 23:19

Szia!


Igen, tudom, hogy nem biztos :) Csak sajnos a terhesség alatt nem nézték ezt nálam. 6 hetesen még rendben volt a TSH-m, és bár strumával diagnosztizáltak már 2 éve, és ez az orvosom előtt ismert volt, nem foglalkozott vele.

Csak a szülés után derült ki, hogy túlműködök, de addigra már 98 lett a TSH-m és a nyakam megdagadt:)

Neked a terhesség alatti alulműködés kihatott a babára?

2. baloghany (válaszként erre: 1. - Nefaria)
2012. jún. 23. 23:10

Szia ! Nem biztos, hogy a terhesség alatt is alulműködésed volt. Lehet a szülés miatt borult fel.

Én pl. alulműködő voltam terhesség előtt alatt, szülés után túlműködő lettem.

2012. jún. 23. 22:58

Sziasztok!


Olyan anyukákat keresnék, akiknek terhesség alatt alakult ki pajzsmirigy alulműködése. Nálam csak a szülés után diagnosztizálták, de gyanítom, hogy már a terhesség végén gond lehetett.

Járt még valaki hasonló cipőben?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook