Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Óvónénik, ilyen helyzetben mit lehet tenni? fórum

Óvónénik, ilyen helyzetben mit lehet tenni? (beszélgetős fórum)


1 2
55. 4c1a787e8f (válaszként erre: 54. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 28. 14:42

No, hát eztet mondám én is itten, hogy mindent meg kell tenni, amit jogilag tehetsz, hogy korlátozd, illetve tovább látva pedig segítsd a kisgyereket. Hiszen neki az a segítség, ha megfelelő szakintézmény látja el...


Csak a gond ott van, hogy a papíron xy problémát ellátó ovi is csak ki lett erre jelölve, de a dolgozók nem kaptak általában akár képzést, akár tényleges segítséget a gyerekekhez.


Spec intézmény meg nagyon kevés van. Pláne az olyanoknak, akik nem nagyon súlyos esetek, de a normálisból meg nagyon kilógnak...


Így egy idő után nincs, nem lesz hova küldeni a problémásakat. Erre csak két megoldás lehet, az egyik az ilyeneket fogadó helyek bővítése, a másik meg a helybeni képzés és szaksegítségek bővítése. Ha kell családgondozással, mindennel egybekötve... Persze, hogy ez drága dolog, de az a helyzet, hogy ugyanezt a pénzt később kifizeti a társadalom segélyre az illető gyereknek felnőtt korában..

54. 4fe6ec7f77 (válaszként erre: 46. - 4c1a787e8f)
2014. ápr. 26. 12:50

Annyit tudunk tenni hogy korlátozzuk a napját az oviban,aztán ha rosszabbodik a helyzet elküldjük különféle tanácsadókba,és ha kezelhetetlen megy a legközelebbi speciális intézménybe. Mondjuk nem ilyen gördülékenyen történik a dolog,sokszor hónapokba telik,de az esetek többségében sikerrel járunk. :)

Nem számítunk semmi jóra,de nem csak mi,szerintem sehol. És nem sok mindent tudunk csinálni,pont olyan tehetetlen helyzetben vagyunk mint pl.(tudom nem ide illik) a nyugdíjazás.Nem kellene ilyen sokáig dolgozni az embereknek,max.55 éves korig,hadd dolgozzanak a fiatalok,frissüljenek fel mindig a dolgozók,munkahelyek...de ugye ez lehetetlen erről is csak beszélünk.

53. gardengabi (válaszként erre: 52. - Garfield66)
2014. ápr. 25. 09:09
Én mélyen átérzem a problémád, és még szerencse, hogy ilyen türelmes vagy! A kisfiam középsős, visszamaradt hozzájuk eg yfél cigánylány, viselkedészavarral! Nem sír, szirénázik, ajtót rugdossa, valamilyen játékkal megpróbálja szétverni az asztalt, a dadust szemem láttára kaparta meg, úgy, hogy vérzett. Idegeneknek is nekimegy. Sajnos az óvodai dolgozóknak nagyon meg van kötve a keze, és azon csodálkozom, hogy nem nyugtatókon élnek. Sajnos, mi szülők se tudunk segíteni, pedig már azzal is fenyegetőztünk, hogy kivesszük a gyerekeinket, ha ezt a kislányt nem viszi el innen az anyja. Az azt mondja, már mindehova vitte, és nincs a gyereknek semmi baja. Az Ovi azt mondja, hogy ők kértek időpontot a tanácsadóba, az anya nem viszi. Akkor mit lehet tenni? El kell mindent viselni az óvónöknek, asszisztenseknek, dadusoknak? Hát, nem hiszem!!! De Neked talán még az a szerencséd, hogy őszre már nem kell vele lenned! Addig is kitartást!
52. garfield66 (válaszként erre: 51. - Lilla óvónő)
2014. ápr. 25. 07:26
Szia! Ha lesz egy kis időd, fusd majd át a válaszaim, amit tudtam megpróbáltam. Sajnos hangoskodni akar, és egy feladattal sem maradna csendben, ebben biztos vagyok. Próbálkozom azért folyamatosan :)
51. Lilla óvónő (válaszként erre: 1. - Garfield66)
2014. ápr. 23. 01:33

Szia! Kolléga!

Próbáltad lefoglalni? Mondjuk hogy feladatot adni neki?

Attól hogy ő egy "nehéz est" még nem szabad feladnod! Mindig is lesznek ilyen gyerekek de idővel hamar belejössz!:-)

50. bambi10 (válaszként erre: 46. - 4c1a787e8f)
2014. ápr. 18. 23:03

Az utolsó bekezdésben feltett kérdéseid már a jelen nagy problémái.Óvodásoknál alkalmazhatók még a leírt módszerek,de iskolában mondvacsinált indokkal is vannak,akik az ombudsmanhoz mennek.Teljesen más dolgokra gondolok itt,mint amikről ez a fórum szól.

A közelünkben lévő gyógypedagógiai iskolában borzasztó körülmények között dolgoznak a pedagógusok.Pereg a vakolat,nincsenek fejlesztő eszközök.A felettes szervnél volt olyan válasz,hogy nem érdekli őket,ebből nincs profit.

Szóval nem olyan egyszerű ez az egész.

Mérnökként,ami most a jó szakmák közé tartozik,könnyebb állást váltani,de pedagógusként,örül az ember,ha van.

Ettől függetlenül még igazad van,hogy nem jól működik a rendszer :(

49. bambi10 (válaszként erre: 43. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 18. 22:55
Így van,ha szülőként indítja el valaki a dolgot,a pedagógus is többet tehet.Amíg a vezetőség a homokba dugja a fejét,addig kapálózhat a beosztott.Az állás pedig mindenkinek kell.Főleg Borsodban,Szabolcsban.
48. 4c1a787e8f (válaszként erre: 45. - Garfield66)
2014. ápr. 17. 16:42

Azt én is látom a spec oviban, hogy annak ellenére, hogy szeretik a gyerekeket nagyon, bizony kell a fizikai határozottság is. Nem ütés, de az, hogy érezze a gyerek, hogy hol a határ.


Volt egy kisfiú a fiaméknál. Aztán átkerült egy másik csoportba. Ott nem bírtak vele, nézték a régi óvónők, hogy közös programokon szalad a gyerek, több óvónő meg utána.. Aztán kitalálták, hogy nem viszik el a közös programokra. Meg kérdezték a régi óvónőket, hogy mit csináltatok, hogy veletek ment. Erre mondták, hogy hát mit, mit? Szorosan, erősen fogtuk a kezét, és akkor tudta, hogy hol a helye. Aztán később visszakerült a kisfiú, és nagyon sokat fejlődött.


Szóval az biztos igaz, hogy némi határozottság kell, csak jókor és jó határozottság. De ügyes vagy, hogy ezt ellested az óvónőtől, és ez egy konkrét dolog, amire rájöttél...


Csal így tovább. És azért keresd mindig a lehetőségeket, legyél, aki tágítja a horizontot. Fog az neked menni.

47. 4c1a787e8f (válaszként erre: 43. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 17. 16:36

Nálatok egy hallókészülék is annyi? Merthogy itt pont egy nagyon szegény vidéki gyerek hallókészülékéről volt szó.. Az volt a szerencse, hogy ilyen esetekben (gyerekek) a tb állni szokta a dolgot... De kaphattunk volna olyan választ is, hogy nem állja..

Olyan szempontból jön ide a kérdés, hogy nagy betojás volt, hogy akkor ilyenkor ki a felelős, volt-e ott megfelelő személy, stb.. Ami egyébként máskor fel sem merült. Mert még Budapest közepén is halál probléma ez, nyugi.

46. 4c1a787e8f (válaszként erre: 44. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 17. 16:32

Pont nem "az" az elégedetlen szülő vagyok. A mai napig bejárok, sőt mi több behívnak beszélgetni a fiam régi ovijába, ahonnan elhoztam a gyereket a diagnózisa után, miután nem hagytak nagyon más lehetőséget, személyes jó kapcsolatom van velük.

Életemben nem kiabáltam, a "kiverni a balhét" nem feltétlenül azt jelenti.


De kötelező feltenni a kérdést, hogy "jó ez így?". Hova vezet ez? (Jelesül nálunk, hogy én szívok, aki elvittem a gyereket orvoshoz, aki meg nem, annak meg azóta is odajár a gyereke.)


Aztán már rájöttek ők is. Mi eljöttünk, de a következő két évben csak nőtt az pervazív zavaros gyerekek száma. Volt, hogy ők kérdeztek vissza, hogy mit csináljanak. Merthogy a szülő - aki nem olyan mint én - nem viszi el a gyereket, a nevtan meg nem ismer fel egy asperger szindrómát, vagy egy enyhébb pervazív zavart.


Viszont most olyan oviba járnak a gyerekeim, akik meg igenis tudnak mit tenni. Úgyhogy az se igaz, hogy nem lehet, és hogy nem lenne megoldás, vagy legalábbis részmegoldás.


Mert hiába raksz ki mindenkit, szabadulsz meg, egyszerűen nincs hova, nem tudják már hova rakni a "problémásakat".. Körbeért a probléma. Szóval megint csak oda lyukadunk ki, hogy ki kell valahogy kényszeríteni, hogy a valamilyen okból problémás gyerekeket segítésggel, de helyben lehessen kezelni..


A helyzet az utóbbi 10 évben is jelentősen rosszabbodott, amióta én látom a kérdést. Akár etnikai, akár más okokból.


Ti óvónők mire számítotok a kövekező 15 évben? Minden nap megvernek, megaláznak titeket? Vagy akkor mi lesz? Mit tesztek az agresszív, többieket jelentősen bántalmazó gyerekekkel? Mi a terv? Vagy "ez már a terv"?

45. garfield66 (válaszként erre: 37. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 17. 11:47
Természetesen nem szólok, ezt a bő egy hónapot már kihúzom így valahogy a tanév végéig. Neked jó, mert mondta az óvónő, hogy mit csinálj, ez esetben ne szólj hozzá, nekem még ennyi tanácsot se ad. Most a héten szerencsém volt, hiszen volt hogy nem jött a kisfiú, így nem is volt alvásnál semmi gond, a másik napon, meg az óvónő mondta, hogy alvás időben készüljek előre holnapa( vágás, rajzolás, ragasztás), én meg megkértem hogy akkor fél 2 ig (jelzem addig is tart a munkaideje) maradjon már bent, hátha úgy elalszik, mert ha nem akkor, én nem bírok mellette is ülni, hogy ne keltse fel a többieket, meg készülni is, így bent maradt és el is aludt így. Igaz nála is bepróbálkozott, kezdte hogy felül és mutogat a kezével miközbe motyog, de ő erőteljesebben megragadta a kezét, berakata a takaró alá, és néhány szóbeli utasítás után lecsillapodott. Na nálam ez nem működne , mert már próbálkoztam én is eréjesebb lenni, de egyszerűen rám nem hallgat. Sajnos van ilyen, mindenestre máskor nem követek el ilyen hibát másik csoportnál, hogy sokáig kedves és türelmes vagyok a problémásabb, szemtelenebb gyerekkel, még egyszer nem akarok ilyen szituációba kerülni.
44. 4fe6ec7f77 (válaszként erre: 42. - 4c1a787e8f)
2014. ápr. 17. 10:41

Szerintem nagyon sokan nem szeretnek vitatkozni,perrel fenyegetőzni.

Ha elégedetlen egy szülő,nyilván megbeszélik velük az óvónők,de nagyon ritkán fordul elő ilyesmi. Tényleg nem szépítem a dolgot,de nem szoktak az oviban viták lenni a szülőkkel,mindenki végzi a dolgát,ha valamire megkérnek minket teljesítsük és fordítva. Sokszor olyat is amit nem volna szabad...de megtesszük...

43. 4fe6ec7f77 (válaszként erre: 41. - 4c1a787e8f)
2014. ápr. 17. 10:36

De Te mint szülő fenyegetőztél,de Ő mint dolgozó nem igen balhézhat,hacsak nem fél a munkanélküliségtől. Attól függ hol lakik,Bpesten valószínű egykettőre találna állást,de egy szegény megyében nem,ha én itt kinyitnám a számat 99%-ék hogy elküldenének,és nem is sejtem hol találnék másik állást.

Nem tudom mit éreztek,de lehet olyat hogy jobban is figyelhettünk volna,itt ilyen veszély nem fenyeget,mert a legdrágább dolog kb.5000Ft.

De nem ezen van a lényeg,aláírtam egy szerződést és ehhez tartom magam!

42. 4c1a787e8f (válaszként erre: 40. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 17. 10:34

[link]


Érdemes itt nézelődni.

Lehetne sokmindent tenni.

Ha mindenki mozdulna, és nem törődne bele a dolgokba, akkor egy idő után megunnák a problémát.

De hát mindenki a saját cseresznyéjének..

41. 4c1a787e8f (válaszként erre: 40. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 17. 10:30

Négy gyermeket nevelek, köztük egy fogyatékost.

Sok energiámba került, de mindenütt sikerült megfelelő körülmények közé adni a gyerekeimet, ha kellett perrel, fenyegetőzéssel, beszélgetésekkel.


És mindig lehetett vamait tenni. Legfeljebb nem azzal a pedagóussal, aki ezt nem értette meg. Hanem a szomszéd szobából a másikkal, vagy két utcával odébb.


Viszont volt olyan intézményvezető, aki ha kellett, lépett. Felhívta a minisztériumot, Gyurcsányt, Orbánt, Obamát, mert értette, hogy mi a helyzet..


Szerinted akkor egyébként mit éreztek az óvónők, meg a gondozók amikor ott lebegett, hogy 500.000-ért ki a felelős?

Addig jár a korsó..

40. 4fe6ec7f77 (válaszként erre: 38. - 4c1a787e8f)
2014. ápr. 17. 10:25

Nagyon jól tudom mivel én is így dolgozom.

Lehet neked ez meglepetés,de rengeteg oviban ez van. nem egyedül vagyunk egyébként,mert ott van a dajka néni is.

Másrészt nem vagyunk annyira szakképzetlenek mint ahogy gondolod,mert nem magam neveztem ki ped.asszt.nek,de igen,nem vagyok óvőnő nem tarthatok délelőtti foglalkozást,de délután egye3dül vagyok a gyerekekkel.

Balesetek mindig történnek...

39. 4c1a787e8f (válaszként erre: 36. - Ageeeka)
2014. ápr. 17. 10:18
Én mérnökként már minden munkát visszamondok, ami sz@ros, ahol nem tisztázott a felelősség meg a feladat, és ahhoz a megfelelő jogi környezet.
38. 4c1a787e8f (válaszként erre: 37. - 4fe6ec7f77)
2014. ápr. 17. 10:17

Ő nem óvónéni.

Nem szakképzett ebben a tekintetben.

Ergo nem felügyelheti egyedül a gyerekeket.


Mert Mo.-on egyenlőre az állami óvoda szakképzett felügyeletet jelent, még ha összevont csoportban akkor is. Az más kérdés, hogy akadt már olyan, hogy reggel hatkor még nem értek oda, és a lányomra negyed óráig a konyhásnéni vigyázott, de azért ez más tészta... Bár érdekes kérdés ekkor is, hogy ki a felelős..


Nekem vitték már el a lányomat mentővel az oviból más által okozott baleset miatt.

Sőt, a fiam tört már össze 500.000Ft-os dolgot az oviban. Nagyon nem mindegy, ki miért felel, és egyáltalán felelhet.

37. 4fe6ec7f77 (válaszként erre: 31. - 4c1a787e8f)
2014. ápr. 17. 10:09

Szerintem ez volna a legnagyobb butaság ha megcsinálná.

Mire fel verné ki a balhét?

Tudta hogy ez a munkakör mivel jár,vállalta,az hogy gondja van meg kell oldani,nem balhézni,mert valószínű utána már nem sokáig lenne munkája!

És igen,jogszerű! Én is ped. asszisztensként dolgozom egy oviba,és én is délután egytől egyedül vagyok velük,mert majdnem fele annyi a fizetésem mint egy óvónőnek és így tud az ovi spórolni,nem mellékesen nekem is van állásom.

Én 4 csoportban vagyok,mikor melyik óvónő nincs ott,és meg kell mondanom minden csoportban van egy ilyen gyerek. Én egyetlen kisfiúval nehezen bírok,van mikor jobb van mikor rosszabb a kapcsolatunk.

Az óvónő tanácsa az volt,ne szóljak hozzá alvás idő alatt semmit csak menjek oda hozzá és fektessem vissza,ültessem le,stb. az esetek többségében bevált. Sokat nem jó kérdezgetni őket sem,mert akkor azt lássák nem birkózol meg a feladattal,nem tudod végezni rendesen a munkádat és nem lesznek veled megelégedve ergo lecserélnek.

2014. ápr. 17. 09:06

Persze a szabály az szabály lenne, ezzel én is így vagyok! Csak hogy alkalmazottként már másképpen vélekedik az ember szerintem! Én alapvetően olyan embernek tartom magamat aki, ha szabálytalanságot v. igazságtalanságot tapasztal szóvá teszi! A baj az, hogy általában süket fülekre talál, na meg ehhez kell egy erős kollektíva aki kiáll az igazáért!

Szóval nehéz...:(((

A szülőkre visszatérve: nagyon nehéz kezelni őket, legalábbis nekem ez a tapasztalatom! Most egy fővárosi oviban dolgozom (dolgoztam, mert babát várok)és sokszor azt látom, hogy a szülővel sokszor nehezebb, mint a gyerekkel!

A kérdező által leírt problémát meg elsősorban az óvónéniknek kellene kezelnie, segítve ezzel a kolléganőt!

35. 4c1a787e8f (válaszként erre: 34. - Ageeeka)
2014. ápr. 15. 08:38

Ez úgy általában igaz.


Ebben a konkrét esetben viszont egy olyan kisfiúról van szó, aki egyébként napközben irányítható. Tehát akár menthető is lenne.


Egyébként meg a jogszabály az jogszabály. Tudom, még a főváros közepén se teljesülnek sokszor. Viszont addig, amíg nem is perelnek, nem mennek utána ennek az emberek, addig nem is fog változni semmi az országban, mert megszokták, hogy "ezeknek úgy is jó, úgyse szól a sok birka semmit."

2014. ápr. 13. 22:19

Azért az óvodai élet nem olyan fehér és fekete, mint látjátok!

5 évet dolgoztam cigány gyerekek között egy kis faluban!

Sajnos a többség a tanulatlan, nem dolgozó kategóriába tartozott! Ezekkel a szőkkel borzasztóan nehéz, ész érvekkel nem tudod meggyőzni őket, mert mindent támadásnak vesznek!

Sajnos ma így működnek a dolgok, van akinek nincs vàltótàrsa, de ez a vezető kompetenciája kell hogy legyen! A kérdező hiába reklamálja meg, hogy nincs segítsége, val.színű spórolni akarnak! A gyakorlat sajnos sokszor nagyon más, mint az előìrás!

Aztán persze nekünk kell a kellemetlen szitukat kimagyarázni! Sajnos nekem ez a tapasztalom!

2014. ápr. 13. 16:39
Speciális helyzet alakult az óvodában, én örültem hogy van munka, nem szóltam, de ez így valóban nem állapot, ha nem változik semmi, akkor szerintem szólni fogok, hogy egyedül nem bírom el a helyzetet sajnos. Köszönöm mindenkinek.
32. bambi10 (válaszként erre: 30. - 4c1a787e8f)
2014. ápr. 13. 16:34
Egyetértek veled.Priviben kifejtettem a reagálásom okát.
31. 4c1a787e8f (válaszként erre: 26. - Garfield66)
2014. ápr. 13. 15:33

Verd ki a balhét. Mi az, hogy téged otthagynak. Nem tudom, de egyáltalán ez jogszerű? Hogy akkor már nincs óvónői szaksegítséged?

Ne hagyd magad hülyének nézni, ha nagyon nem állnak melléd menekülj. Egy asszisztensnek nem ez lenne a dolga. Az pont azért van, hogy KIEGÉSZÍTSE az óvónő tevékenységét. Ergo az óvónő felügyel a többire, te meg segíthetsz a problémás gyerek plusz bajainál. Egyébként örülj, hogy csak egy ilyen gyerek van, simán lehetne még kettő olyan ott, akik csak simán nem alszanak, és unatkoznak. Akkor állna csak a bál.


Megérne egy misét, hogyha ilyenkor valami baj történne, akkor ki is lenne a felelős??

Nézz utána ezeknek, mert nagyon megcívhatod, pláne, ha ilyen becsületes vagy.. Mindig azokon csattannak a dolgok.


Az óvoda meg maga változtathat bizonyos szabályokon. Egyre inkább az alternativizmus irányába megy a világ, és igenis lehet ezeken a "kötelező" dolgokon ésszel enyhíteni. Bár ez nem a te dolgod, hanem a vezetésé lenne.

30. 4c1a787e8f (válaszként erre: 25. - Bambi10)
2014. ápr. 13. 15:23

Én arra gondolok, hogy a kisfiúra rakjanak olyan kódot. Az csak annyi, hogyha megy - márpedig évente mennie kell, ha sni-s, - akkor olyan kódot kapjon, amihez kap az óvoda kijáró segítéget. Az intézmény kérésére meg még hamarabb is kaphat időpontot a nevelési tanácsadóba. Ott meg kötelező megjelenni. Az óvoda meg beszélhetne a nevtanossal..


Egyébként meg egyre gyakrabban perelnek, én is majdnem pereltem, csak végül ráakadtunk egy szerencsés intézményre időközben. Egyébként javaslom az EBH honlapját, van fönt sok precedens. Konkrétan ilyenért, mert nem kaptak utazó gyógypedagógust. Jó, itt nem valószínű, hogy a szülő perelne, viszont perelhet az óvoda is. Hiszen ők sz.nak a kisgyerekkel segítség nélkül.


A képzésekről meg annyit, hogy a Vadasos meg a Sotes képzések szuperek, ők egész nap ilyen gyerekekkel foglalkoznak, lévén pszichiátriai intézet. Persze, fel kell jönni hozzá, meg rá kell szánni az időt. Sok óvónő szokott lenni, sőt még technikai dolgozó is.

Ha meg mint pedagógus mondjuk tanácsot kér tőlük akár telefonon, vagy mailen akkor tuti segítenek, melyik jó képzés. Aki eddig akart, az el tudott az úton indulni.

Mert ez a kisgyerek kifut, jön helyette két másik.


Egyébként értem én a kérdező problémáját és lelkiállapotát. Én is abban éltem még, hogy ez ritka mint a fehér holló, hiszen régen mi "normális" gyerekek voltunk, fel se tűntek a problémák, és a lassabb élet miatt nem is tűntek fel a dolgok ennyire. Aztán nálunk a négy gyerekből egyenlőre van egy autistám, meg egy beszédfogyatékosom... A fiam csoportjában - akkor még átlag óvodai csoportban - röpke két autista volt (akkor még nem tudtuk, hogy ez az, tehát nem volt papírjuk, későtt mindkét gyerek kapott), és egy, aki valami olyasmi volt. És akkor még a többi problémáról nem is beszéltünk, mint a hátrányos helyzet, széthulló családok, stb... És erre sajna nincsenek a szakemberek felkészülve meg felkészítve sehogy. Még jószerivel el se mondják nekik, hogy ez a helyzet, nemhogy segítséget kapnának.

29. syria (válaszként erre: 12. - Kisj)
2014. ápr. 13. 12:52

Tessék???


Nem én írtam ki a témát, csak a meglátásomat mondtam el a leírtak alapján. Biztosan nem választanám az említett pályát.

28. garfield66 (válaszként erre: 27. - Bibity)
2014. ápr. 13. 11:31
Eszik persze, jó étvágyú, előtte udavronis sokat mozognak, de nem fáradt, Volt perzse olyan hogy elaludt, de ez kb 6 alkalommal egy eset. Majd szerintem is megkérem az óvónőt, hogy fél 2 ig mindug legyen már bent, már az a fél óra is segítség nekem, hátha akkor elpilled, de általban még óvodán belül, de kint van dolga neki( díszit, ötleteket gyűjt laptopon stb) így kimegy. De én se látok más megoldást, minthogy kicsit maradjon bent.
27. bibity (válaszként erre: 26. - Garfield66)
2014. ápr. 13. 11:16

Az óvónéni nem tudna párszor maradni az alvás végéig? Tényleg nem értem, miért hagynak magadra. Utána mar 4 ig csak te vagy a gyerekekkel? Hogy lehet ez? Nincs váltó óvónéni? Hát, segíteni nem tudtam...

Még egy ötlet: eszik ez a gyerek rendesen ebédkor? Ha jól tele van a hasuk, könnyebben alszanak, én ezt látom az enyémeken. Legjobb, ha a köret mellett husi, tejtermék is van rendesen a pocakban! Attól jól elpillednek:)

Másik, orra nem eldugult, taknyos? Olyankor sem tudnak aludni, de azon egy orrspré szokott segíteni.

Csak ötletelek, mert sokszor a testi funkciók hihetetlenül elrontják az alvásukat.

2014. ápr. 13. 09:20
Köszönöm a válaszokat. Sajnos az a tanács nem fog működni, hogy hagy kelhessen fel előbb, és segítsen, mert az oviban ilyet nem lehet. Meg nála nem is működne, egyrészt mert tényleg nem maradna csendben, másrészt akkor a többiek is felkelhetnének ha akarnának ugye jogosan, és abból zűrzavar lenne. Az óvónéni 1 és fél 2 között elmegy, a foglalkozást ő tartsa természetesen, aztán én ott maradok egyedül...Amivel egy darabig nem is volt gond, de lassan több mint egy hónapja kínlodok ezzel a kisfiúval. Anyukájával beszélni teljesen felesleges, mikor valamit mond neki az óvónő, csak vigyorog, nem érti, nem is hozza mindig a gyereket, pl ha eső van vagy hó, el sem indultak. Persze ez az egész nem a gyerek hibája, sajnos szerintem a közege miatt gyorsan el fog kallódni később, hiába kap mondjuk jó és lelkiismeretes tanítónénit vagy segítséget. Amúgy azért zavar a szituáció, mert amíg az óvónéni bent van már alvásnál addig bír magával, mégha nem is alszik, mihelyst észeli, hogy elment, kezdődik. Valószínűleg ott kell mellette lennem majd 2 órát és símogatni, hogy csendben legyen, bár ilyenkor is ülne fel, beszélne hangosan stb. szóval nagyon kellemtlen helyzetet teremt nekem, mert igazából nem lehet vele mit csinálni.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook