Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
hát a helyzet az, hogy valóban csak ajánlani lehet őket. abszolút emberközpontú és akár személyreszabott felkészitőt kapsz. és ezt bárhol kamatoztathatod.
egyébként mi 5en egész héten voltunk eddig. :))
ráadásul én kedvezményt kaptam :D a tanfolyam díja 50eft amit az alapítványnak kell utalni, ki ahogy tudja.
mivel én biztosan nem szülhetek velük ezért nekem csak 30eft-ot kell kifizetni. a fennmaradó 20at pedig Erzsikének adom. :))) csak hogy ők is kapjanak parát! :DDDDDD
köszönöm, már láttam, h válaszoltál
szóval egy bába sem gátat nem metszhet, sem varrhat jogilag
majd remélem ezt is szabályozzák a korm rendeletben
tudom, de ha az elmúlt 3 évben megtörtént...
gondolom te sem voltál jelen minden osz-nél, ahol G.Á. volt jelen
Mi ebben az érdekes?
A tanfolyamra ki így, ki úgy jár...
Az egy hetet van, aki egyszerre, más havi lebontásban végzi el, kinek hogy tetszik...
Számomra az se fura, hogy vannak, akik kórházban szeretnének szülni, mindig is mondtam, ez a tanfolyam nem csak az otthonszülőknek szól! :)
Én személy szerint nem hinném, hogy saját magamnak képes lennék rá. :D (Jó, tudom, te se így értetted, de ezt nem lehetett kihagyni. :D)
Épp elég volt a házi varratkiszedés... Mondjuk az se nagy dolog.
jól involvált méh, laktáló emlők, lázmenets állapot
Ja, ja. Akkor is ezt írják, ha épp nem minden szava igaz. :(
tegnap is ez hangzott el. :))))
senki ne számítson rá, mert valószinűlegnem lesz rá szükség.
egyébként érdekes, mert 5en vagyunk a csoportban. ebből csak egy anyuka akart otthon szülni,mi pedig kórházira készülünk. remélhetőleg háborítatlan formában
Csak 3 éve lett eltiltva. Előtte minden további nélkül elvégezhette.
Azóta nem hinném, hogy előfordult volna olyan eset, amikor szükséges volt. 20 év alatt volt kb. 3-4 esete...
nem bizony :)))
de a papirodo úgy szerepel hogy Dr xy. gátmetszést végzett. vagy a szülés lefolyása alatt gátmetszés történt.
jól involvált méh, laktáló emlők, lázmenets állapot= lapátra tettünk.
amolyan királyi többesben :DDDDDD
de valóban embert vágni és varrni kizárólag orvosi feladat. bármilyen célból
egyébként ti is meg tudnátok tenni. a kidoborított gáton, ahüvelybemenettőla végbél nyilás irányába 3-5cm-es metszés, ollóval. amit 3-5öltéssel kell összevarrni. gyerekjáték :))))
Mint már írtam, szinte sose fordul elő, hogy otthoni körülmények között gátat kelljen metszeni.
Ha mégis, akkor már nem hinném, hogy a mentő kiérkezését kellene várni, amikor egy bába - ahogy te is írtad! - akár szebben is megcsinálja egy orvosnál.
Amikor én voltam tanfolyamon, akkor emlékeim szerint az össz osz alatt kb. 3 esetben végezték el a gátmetszést (egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik esetben jelen volt GÁ, lehet, másik bábával szültek!), abból is utóbb kiderült, kettőt fölöslegesen, de biztos, ami biztos alapon.
Egyik esetben se volt szükség kórházi beszállításra.
A spontán gátrepedéseket (amelyek ugye nem átvágott izmot, hanem felszíni hámsérülést jelentenek) szépen összevarrják odahaza, az se igényel kórházi ellátást.
én azt írtam, ha gátat metsz osz esetében, akkor mint orvos csinálja
JOGILAG
nem keverek semmit
elhiszem, h nem szokás gátat metszeni
:)
Akkor mégis miről beszélünk?
Kórházon belül se minden orvosi feladatot orvos lát el.
a lényeg akkor is: egy bába elvileg nem végezhet gátmetszést, mert orvosi beavatkozásnak minősül
punktum
ááááááááá még csak tapogatózom, de halványlik a fény az alagút végén :)))))
tényleg nagyon tetszik amit és ahogy előadják. proficsapat :)))
Csakhogy nem metszett gátat.
Nem írtam, hogy szokása gátat metszeni!
Ne keverd, kérlek.
igen, ez nem azt jelenti, hogy kizárólag orvos végzi el. :)
viszont hivatalosan nem tehetné más. ha nincs jelen orvos, akkor nincs hozzá személy aki megtegye.
persze csak hivatalosan :))) egy jó bába bármikor képes rá, sőt még az is előfordulhat, hogy szebben is csinálja egy kezdő dokinál :)))
csak jogosítvány anincs hozzá.
kiváncsi leszek, hogy ha hivatalosan is elfogadottá válik a bábaiintézmény, akkor vajon ez hogyan szerepel majd benne.
úgy látja, hogy gátmetszé szükséges, a repedés elkerülése miatt és??? mentőt hiv, kórházba rohan?
ez is egy neuralgikus pontja az egésznek.
Áprilisig... :)
Gondolom, a bábák is megkapják majd erre a felhatalmazást, másképp nem tudom elképzelni, hogy akut esetben ne tehetnék meg, ha muszáj.
DE hangsúlyozom, az, hogy otthon gátat kelljen metszeni, rendkívül ritka eset.
Szóval ha G.Á. OSZ alkalmával gátmetszést csinál, akkor mint orvos teszi
ergo
eltiltás alatt mégis gyakorolta a hivatását
mai magyar jogszabályok alapján kizárólag orvosi feladat.
bárhol máshol lehet, hogy nem.
de ilyen pl a vénás injekció, infúzió beadása is, amit a legtöbb esetben nem orvos végez el.
Nem, te is írtad, idehaza, tehát Mo-on orvosi feladatnak minősül!!!
Amit nem végezhet elvileg bábas
Épp az a baj, hogy ez idehaza kizárólag orvosi feladatnak minősül, holott bárhol másutt a bába ill. szülésznő is jogosult elvégezni.
Tehát orvosi, bábai, szülésznői feladat is, mikor ki van jelen. :)
adott esetben?
nem értem, Ági azt mondta, ez orvosi feladat!
Ez se igaz.
Ha most nem lenne előzetesben, akkor még ki tudja, meddig kellett volna várni arra a fránya szabályozásra. Így viszont csak-csak legálissá válik 22 év után az osz.
Hm, hm...
Nem épp a legjobb példát hoztad. A gátmetszés, ill. utána a varrás adott esetben (rendkívül ritkán ugyan, de előfordulhat otthon is) a bába feladata. Képesek megcsinálni, ha szükséges.
Kezded kapisgálni a dolgokat! :)
Őszintén örülök neki.
éjjjen a személyreszabot holisztika!
Éjjjjen, éjjjjen!!
Levezethető biztosan nincs! Kísért szülés annál több. :)
Terminológia... Ez se mindegy.
szerintem is. nagyon büszke vagyok magamra, hogy erre a következtetésre jutottam egyedül is. :)
iagz én onnan közelítettem meg a dolgot, hogy presztizs kérdés egy orvosi felaldtakörbe sorolt tevékenységről kijelenteni,hogy nemorvos-szakember is ért hozzá. ezért bebizonyitják, hogy kell az orvos jelenléte, hiszen a gátmetszés nem bábai feladat, pláne a varrása. (teszem hozzá embert varrni könnyebb mint ruhát ! :DDD sok-sok sebet csináltam én is, pedig.... )