Otthonszülés! Geréb Ágnes (beszélgetés)
az biztos. pár napja csak alig-alig vagyunk...
de sebaj, lesz még aktiv ez a topic is, csak legyen több időnk! Bár jön a karácsony, na mind1 azért én kukkantok naponta :)))
már érzem a picikéket, már még nem túl erősen. napközben alig, de így este amikor már nyugi van, egészen határozottan :)
jópofa, mert ha megmozdul ez egyik oldalam, a másikról azonnal jön a válasz :)))
jövő héten megyünk uh-ra, ha minden jól megy ez lesz a 18hetes genetikai is, bár csak éppen 17.hetet töltjük majd be. de jönnek az ünnepek és előtte még szeretne látni a dokibácsi, mert elutazik. ha még picik és nem sikerül minden részüket megkukkantani, akkor azzal kezdem az újévet. :) talán meglesz az AFP is, bár nálam ennek semmi jelentősége. sokkal magasabb lesz a normál tartománynál.
Szia!
Minden oké nálunk csak ma kicsit rohanós napom van. Majd este bejelentkezem.
Kicsit megállt itt az élet a fórumon....
Persze, most már nagyobbak a babák, mert jobbak az életkörülmények és minden más, amit felsoroltál adott.
Ugyanakkor a mai stresszes világban több a koraszülés is!
á, nekem is azt mondták, h egy 3.5 kilós babát illik szülnöm, mert olyan magas vagyok,
más kérdés, h a méhem nem engedi:(
Viliflóra h vagytok ma? pocaklakó?
és ti Ági?
Érzed már az ikereket?
Sziasztok!
Az én mamám 150 cm és 44 kg volt aztán megszülettem én 4, 30 kg:-)))
(Erős kezdés után erős visszaesés: most 158 cm vagyok és, ha nem vagyok épp 2in1, akkor 55 kg körül)
ez is képlékeny. az elmúlt 100évben inkább a 2500g körüli súly volt a legtöbb babánál. persze ekkor is születtek óriásbébik, de az átlag ez volt. aztán változott az ember, a körülmények, a vitaminok, a táplálkozás, sőt még a méreteink (leszámítva pl engem :D ) is és egyre nagyobbak az újszülöttek is.
na persze az sem mindegy, hogy nagyanyáink még dolgoztak a mezőn vagy a vasgyárban és valóban csak szülni mentek el. manapság kevés az olyan aki csak szülni megy el. az utolsó hónapban, amikor heti 250g-ot nő egy baba, már szinte mindenki otthon pihen. eszünk-iszunk mindent amiről úgy tudjuk jót tesz a kicsinek, nincs semmilyen hiányállapot a szervezetünkben, persze, hogy nagyobbak a picikék is.
a 4000g nem olyan ritkaság manapság, mint mondjuk 30-40éve.
és szerintem relatív dolog. nézni kellene hozzá az anyukát is.
nekem pl azt mondta anno a dokim, hogy ne is álmodjak 4000g körüli babáról, fizikailag lehetetlen, hogy ekkora nőben olyan nagy baba nőjön. :))))
egy kosaras csajnál viszont könnyen előfordulhat, hogy nem is oylan nagy az a 4000g. :)))
Nekem is az a bajom,h ez sem lesz elég jó az osz mellett elkötelezetteknek
t
Úgy tudom, van egy átlag besorolás, miszerint a baba ha jól tudom 2.5-3.5 kiló között normális súlyú
aki efölött, vagy ez alatt van, az kilőve osz esetén
felébredtem é smivel bőven vn időm, olvasgattam. a korm. rendeletet.
eddig nem rágtam át rajta magam, csak tőletek tájékozódtam.
ez vicces.
felelős személy? jó hogy nem az a nő aki ottan vót amikó kibújt a gyerek...
a bába vagy szülésznő nem lett volna pontosabb? hamár leirja, hogy szülész v. főiskolai diplomával rendelkező szülésznő.
itthon a felelős személy én vagyok. én felelek pl a kajáért. :)
mindenesetre a legnagyobb problémát mégis abban látom, hogy sokan még igy is elégedetlenek leszenk és kibúvót keresenek.
a magzati súly pl nagyon relatív.
itt vagyok én, 156cm "magasan" ha egy babám lenne és 4kg felatti súlya lenne vsz nem bírnám simán megszülni- fizikai akadálya a hatalmas méretem.
de egy 4000g-os baba egy 180cm körüli csajsziból még könnyen kipottyanhat. és itt csaka súly van limitálva.
meconiumos víz. akkor osz előtt kötelező az amnioszkópia? vagy ha menet közben derül ki, akkor a baba fejével a lábam közt rohanjak?
tényleg egyre több az olyan szülésbeszámoló, ahol azt irják le az anyukák, hogy ők bizony senkinek semmit nem fizettek. jártak a gondozásra ahová területileg tartoztak és szültek aki ügyelets volt annál.
igy is lehet.
nekem valóban nagyobb biztonságot jelent, hogy ismerem az orvosomat, mindig hozzá megyek. fizetni? na majd meglátjuk :)
egy szép ajándékcsomira mindenképpen számíthat, de boríték? na az bizti nem lesz. már csak azért sem, mert szegről-végről kollegák vagyunk és a betyárbecsület...
bár hallottam olyat is akinél ez nem számított.
:-)))
Én a főműtősnőt ismerem:-))))
valóba az egyik. tudod mennyi volt egy csípőproti 10 éve? 1milla :))))
szülni pedig valóban lehet ingyen is. otthon is. :)))
a szülőszoba vezetője a volt évfolyamtársam. :)) Héber Judit a neve. :)))
én szivesen szülnék vele, de sajna még mindig nem az egyetemi klinikán dolgozik :))))
Nálunk a babfórumon is van két csajszi, akik másodszor fognak úgy szülni, mint Te. És totál meg vannak elégedve:-)
A pénzt meg a gyerekre költik.
Semmi se fekete vagy fehér, van ilyen is, olyan is mind a két oldalon, ezt nem is vitattam soha.
A tendencia azért még eddig az volt, hogy leginkább választott, a nő által ismert orvosnál szültek, jó sok pénzért, az ismeretlen, kevésbé favorizált (sokszor jogosan) "ügyeletes orvos" helyett. Nemhiába az egyik legjövedelmezőbb a szülész szakma orvosi körben. :)
Egyre inkább eltolódik a másik irányba, nem egy, de nem is két anyukát ismerek, akik ügyeletesnél szültek és maximálisan elégedettek, az orvos figyelmes volt, rendesen ellátta és nem fizetett érte!
Szóval már ez sem állja meg a helyét, h aki ügyeletesnél szül, azzal nem foglalkoznak
Dehogynem volt szó!
Ha figyelmesen olvastál volna, én ahányszor erről írtam, mindig ugyanazt írom!
Különbség max. az ellátás minőségében van. :)
Létezik, de azért valljuk be, nem véletlenül van annyi félelem az emberekben az orvosokkal szemben... Nem mindegy, hogy az ügyeletesnél szülsz, aki lehet, rád se fog nézni (nagyon sok horror-történet kering erről), vagy a pénzedért cserébe a jól ismert doktor felé elvárásaid is lehetnek.
www.gerebagi.tk
Változott a zene, változott a montázs. :)
Most már nem kell fizetni a tanfolyamon, ha nem tudsz??
Eddig erről nem volt szó.
Hidd el, egyre többen nem fogadnak szülésre orvost, ügyeletesnék szülnek. Kórházban sem kell fizetni, ha nem tudsz
Szóval nincs különbség