Ősszel letelik a gyesem, és volt főnököm kijelentette, nem vesz vissza, mit tehetek, ha el akar küldeni? (tudásbázis)
nem élősködünk Drága, fizetünk adót!
bölcsöde alig van, én már 9 hósan beírattam a kislányom, hogy idén szeptembertől kezdhessen, készültem a munkára, részmunkaidős állásnak is örülnék, de örülök, ha egyáltalán a régi munkáltatóm szóba áll velem:(
mérlegképes könyvelő vagyok...
Melius és elmondod hogy hová tegyük a gyereket??
én még csak most fogok otthon "élősködni", tehát egyenlőre csak elméletben tudom a dolgokat. de már most tudom, hogy ha két éves lesz a gyerek nem tudom bölcsibe adni mert nincsen (kitudja addig lesz-e) és a nagyszülőkre sem fogom tudni bízni.
Ja bébiszittert ne is említsük nincs rá keret....
Olyan egyértelmű, hogy ha nem akar megtartani, akkor nem fog...
Épp ezért van az külföldön, hogy nincs olyan, hogy egy nő 3 évig otthon maradjon...
Egyáltalán milyen alapon találta ki a magyar állam azt, hogy három évig élősködjenek, eltartottak legyenek a nők? Aztán a három év elteltével megint jön a gyerek, megint 3 évig kapni a pénzt csak arra, mert szült valaki, nevetséges.
Nálunk pl 9 hónapig kap a munkáltatótól pénzt az, aki szült, plusz az apuka is a születés után 6 hétig otthon lehet és kap rá fizetést. Ezen kívül még a gyerek születésekor az államtól jár egy kis pénz egy összegben, amiből mondjuk lehet babakocsit venni, esetleg még a kiságy is beleférhet, ha mindkettő olcsó kategóriás.
És még így is sokan (akik nem a segélyen élők) elmennek dolgozni a 9 hónapon belül is részmunkaidőben, hisz egy normális állam alapja a munka, nem a segélyen élés.
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő,...
(2) A felmondási idő, ha az (1) bekezdésben meghatározott felmondási védelem időtartama...
b) a harminc napot meghaladja, ezt követően csak harminc nap
elteltével kezdődhet el.
Azaz 1 hónapig kénytelen alkalmazni.
+ Jár a felmondási idő, pénzben vagy ledolgozva
+ Jár a TGYÁS idejére és a GYED első évére szabadság, amit kivehetsz vagy kifizet a munkáltató, ha elküld.
+ Jár(hat) végkielégítés: mértéke
a) legalább három év esetén: egyhavi;
b) legalább öt év esetén: kéthavi;
c) legalább tíz év esetén: háromhavi;
d) legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
e) legalább húsz év esetén: öthavi;
f) legalább huszonöt év esetén: hathavi
átlagkereset összege.
Szia!
Helyesen írták az előttem "szólók", nem köteles alkalmazni a főnököd, viszont a 3 év lejárta után te ne menj bele közös megegyezésen alapuló felmondásba, mondjon csak fel ő neked, mert ebben az esetben:
1; ki kell fizetnie, vagy ki kell adnia a felgyülemlett szabadságokat.
2; megillet 30 nap felmondási idő, illetve 3 év után +5 nap, 5 év után +15 nap stb. amire természetesen fizetést fogsz kapni
3; kell kapnod végkielégítést, ami 3 év után (és ez biztos megvan, hiszen ennyit voltál otthon) 1 havi, 5 év után 2 havi stb.
Szóval én a 3. év vége felé hivatalosan írásban, ajánlott levélként feladva jelezném a főnökömnek, hogy mennék ekkortól dolgozni, mert lejárt a 3 évem... erre majd ő válaszol valamit és abban az esetben, ha azt mondja, hogy nem kíván foglalkoztatni, mert van már más dolgozója akkor jelezném neki, hogy akkor szíveskedjék felmondani. Ekkor jön majd a trükközés, hogy legyen közös megegyezéssel, persze ezt is el lehet fogadni, ha több pénzt ígér, mint ami hivatalosan megjárna (az én munkahelyemen ez a bevett szokás...). Ha járna 2 havi bér, és ő azt mondja ad 4 havit, persze zsebből-zsebbe akkor fogadd el, de ragaszkodj, hogy előbb letöltenéd a szabid (addig van időd állást keresni), vagy fizesse azt is ki.
Összeállításunkban bemutatjuk azokat az eseteket, amikor a kismamák védettséget élveznek és azokat a szituációkat is, amikor sajnos nem védi őket még az áldott állapot sem.
A felmondásról általában
Általánosságban elmondható munkaviszony az alábbi esetekben szüntethető meg (hiv: 87. § (1) ):
a) a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével;
b) rendes felmondással;
c) rendkívüli felmondással;
d) azonnali hatállyal a próbaidő alatt;
e) a határozott időre kötött munkaszerződés lejártával
Fontos tudni!
Szóban történő felmondás nem felmondás!!! A munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást, illetve nyilatkozatokat írásba kell foglalni.
KISMAMÁK VÉDETTSÉGE
A gyakori tévhittel ellentétben sajnos a Munka Törvénykönyve csak bizonyos esetekben biztosít védettséget a kismamáknak és a GYES-en levők számára.
A fenti felsorolásban látható munkaviszony megszűntetések közül csak és kizárólag a rendes felmondás védi őket.
- Rendes felmondás
A rendes felmondás indokai lehetnek pl. a munkaszerződés megszüntetése, munkakör megszűnése, pénzhiány, új munkaerőt akarnak felvenni. Amennyiben ilyen indokkal szűntetné meg a munkavállaló a munkaviszonyt, akkor a kismama védettséget élvez, ha igazolni tudja a várandósság tényét. Abban az esetben sem mondhatnak fel számára, ha még nem jelentette be a munkahelyén a várandósság tényét, ugyanis a terhesség kiindulópontjától védettséget élvez, még akkor is, ha visszamenőleg mutatja be a terhességet igazoló dokumentumokat.
Jogszabály ide vonatkozó része:
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés],
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának,
Közös megegyezés – érdemes vigyázni vele!!!
Sok munkáltató megpróbálja rábeszélni az alkalmazottakat a közös megegyezésre, mert így felmondhatnak akár a védettséget élvező kismamáknak is, Gyes-en levőknek, Gyes-ről visszatérőknek (ők 30 napos védettséget élveznek).
Ugyanis a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezése alapján a munkaviszony bármikor megszüntethető. (A védelem alatt álló munkavállalók a közös megegyezéssel a védettségüket megszüntetik és közös döntéssel állapodnak meg a munkaszerződés megszűnésének időpontjáról.)
A munkáltatóknak nagy anyagi megterhelést jelent a felmondással járó költségek kifizetése és az is, ha a kismama táppénzes állományban van. Ebben az esetben a munkáltatónak a táppénz 1/3-át át kell utalni az OEP-nek.
Viszont, ha a kismamák belemennek a közös megegyezésbe, akkor elesnek a felmondási időre járó átlagkeresettől, végkielégítéstől és ez idő alatt, ha nem tudnak gondoskodni új munkahelyről, akkor nem biztosított jogviszonyban állnak, ami azt vonja maga után, hogy a biztosításukat saját maguknak kell fizetni az OEP felé.
AZ ALÁBBI ESETEKBEN NINCS VÉDETTSÉGE A KISMAMÁKNAK
- Rendkívüli felmondás
Rendkívüli felmondással bármikor megszüntetheti a munkaviszonyt a munkáltató, még akkor is, ha a munkavállaló egyébként a rendes felmondással szemben védettséget élvezne. Ehhez azonban olyan indokok szükségesek, mint a súlyos gondatlanság, vagy összeférhetetlenség.
A jogszabály ide vonatkozó része: 96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.
- Azonnali hatállyal a próbaidő alatt
A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti.
Indokolni nem köteles egyik fél sem.
- Határozott idejű munkaszerződés
A határozott idejű munkaszerződés előzetes tájékoztatás nélkül is megszűnik a szerződés lejártával. Hosszabbításra van mód, ha mindkét fél egyetért a munkaszerződés ismételt megkötésével.
- A foglalkoztató jogutód nélküli megszűnése esetén
A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén senki nem élvez védettséget, vagyis a kismamák, a szülési szabadságon, GYED-en, GYES-en, táppénzes állományban levő munkavállalók munkaviszonya is megszűnik Ebben az esetben a munkavállalókat megilleti a felmondási idő, szabadság-megváltás, végkielégítés. A munkabér és bérjellegű kifizetések biztosítása , megigénylése a felszámoló cég feladata .
sziasztok:)
nekem a Gyed-em jár le ... holnap:(
azt mondták a munkahelyemen, nincs hely, nem tudnak visszavenni, úgy gondoltam a szabikat kiveszem mivel van 50 napom, aztán csak találok valamit. De mi van ha nem????
kötelesek visszavenni?
nekem úgy is jó, ha ők mondanak fel...
A cégek általában azt csinálják, hogy a 3 évnyi bennt maradt szabadságot kiadják, azzal elmegy az idő őszig, és utána már nem köteles foglalkoztatni.
Sok ilyet láttam, és volt olyan cég, aki bepróbálkozott azzal, hogy nem veszi vissza a kismamát ( ott a gyermek csak 2 éves volt), az anya munkaügyi bírósághoz fordult, és nyert, azóta is a munkahelyén dolgozik.
A munka törvénykönyvében benne van, hogy a gyermek 3 éves koráig köteles foglalkoztatni.
Ezért érdemes minnél hamarabb visszamenni, hogy legyen időd bedolgozni magad.
A gyermek 3 éves koráig védett vagy, de javaslom, hogy keress másik állást ebben az esetben őszre.
Szia!
Sajnos igaza van az előttem szólónak.
Így van, már nem köteles foglalkoztatni.
Bár én még úgy hallottam, hogy visszavenni köteles, de simán elküldhet.
Semmit.
Nem köteles foglalkoztatni.
További ajánlott fórumok:
- Hogy reagálnátok erre a nem hétköznapi kijelentésre ?
- Mit tennél ha az anyósod kijelentené, hogy neki köszönheted hogy van gyermeked...
- Hogyan kell értelmezni? A szerelem nem egy, hanem az egyetlen lehetőség, hogy boldogok legyünk... ez vallomás, vagy csak kijelentés?
- Van értelme 1 hónapra előre kijelenteni bármit is az iskolanyitásról?
- Mit jelenthet ez a kijelentés egy férfitól?
- Mi a véleményetek erről a kijelentésről?