Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
huzat nem éri őket!!!A párom azt mondta hogy már tul babusgatom őket!! :)
Sziasztok!!!Itt nagyon sok "szakértő" és orcchidea tartó van, azért szeretnék itt kérdezni, vagy tanácsot kérni.Van 6 lepkeorchideám!!1et most vettem leárazva, nem is az a lényeg, hanem a többi.Nyáron kint voltak a zárt teraszon, de októberben már amikor lehült 15 C alá a levegő, behoztam őket a lakába.Nagyon jól érezték magukat, hoztak sok uj gyökeret, levelet, aztán a hidegtől beindult mind az 5-nek a 2-2 virágszára.Hogy ugyanolyan helyen legyenek, csináltattm polcot az ablak alá, ott vannak sorban, déli ablakban.Mindegyiken megjelentek a rügyek.Az egyik még ugy bimbózik, hogy a fő virágszár ágazott el, és azon.És most jön a probléma!!!! Ahogy növögetnek a bimbók, ugy fonnyadnak el, és potyognak le!!Nem szeretnék a többivel is ígyjárni!!!Tálon kavics van alattuk, abban víz, nem érnek bele,1-1.5 hetente locsolom, havonta 1-szer tápoldatozom őket!!Naponta meég spriccelem is őket!!!A szoba hőmérséklete nem megy 25 fok fölé, a pára 58-60% náluk.Már a függönyt is felcsipeszeltem, hátha kevés a fény.Nem tudom mitévő legyek?Talán több tápoldatra van ilyenkor szükségük?Más már minden adott náluk!!!!Ha valaki tud segíteni, nagyon köszönöm!!!Mert nagyon el vagyok keseredve!!!! :(
Szuper, sok sikert hozzá ;)
Sziasztok!
Átültettem az orchimat tőzeges földbe és ez úgy tűnik jó lett neki, még a virágok sem sinylették meg, és így nem penészes a földje.
Köszönöm a tanácsot! :D
a régi virágszáron levő alvórügyekből növeszthet elágazást és a régi szár maga is továbbfejlődhet. szóval a válasz igen :-)
előfordulhat, hogy azért fordult vele elő, mert ilyen mohaszerű földben volt?
Lányok 1-2 orchimnál úgy látom, mintha kis pici bimbókezdemények lennének azokon a virágszárakon, amik már elnyíltak, de nem száradtak le.
Árgus szemmel figyelem őket. Lehet, hogy megint virágzanak?
hát kár. pedig a hozzá adott kaspójában locsoltam.
szerintem nem, ha már egy levele sincs.
De már elképzelhető, hogy a boltban így vettem? Megmenthető még?
Én a napokban ültettem át egy elvirágzott minikét másik közegbe, mára nincs egyetlen levele sem, de úgy láttam, hogy a levelek töve elfeketedett valamiért. Lehet, hogy a közeg miatt lett valami baja, amiben volt?
Katikák boldog névnapot kívánok!
sima lepkéknél nem sokkal macerásabb. kicsit jobban kell rá figyelni. nem fogod kinyírni, nyugi :-)
Eszti köszi.Első minikém és félek, nehogy kimúljon.
ha zavar a moha, ültesd át, de biztosan rövidebb ideig fog virágozni. ne csak kéregbe tedd, keverj hozzá mohát úgy 1/3 arányban (jó abból is, amiben most van, ha nem rossz szagú) az a kis cserépnyi cucc hamar kiszárad, meg a csak moha után nehezen tud a növény alkalmazkodni a tiszta kéreghez.
Az oldal már nekem sem jön be :S sebaj a naplómba teszek fel képet :)
köszi, lehet, hogy akkor ültetek.
Szia!
Igaz nem Eszti vagyok, de én virágzás alatt ültettem át a minimet és semmi baja nem lett :)
Eszti ha erre jársz adjál tanácsot légyszíves!
a minikéim mohában vannak, virágoznak, szerinted átültessem most, vagy várjak. Nem szeretem, ha mohában vannak, félek, hogy elrothadnak.
Tegnap kaptam egy nagyon aranyos kis zöldes szirmú, narancssárgás közepű phala multiflorát, sok bimbóval :)
valami ilyesmi:
[link]
Nagyon szép kis meglepi volt :)
A "nem közvetlenül az ablakban" az azt jelenti, hogy egy cserép van közte és az ablak között, fényt kap amennyi csak bejön az ablakon. Na de sebaj, végül is ki tudja mióta állt már ott a polcon.. Köszi a megerősítést :)
arra figyelj, hogy a miniknek a kéreg közé több moha kerüljön, mint egy nagy lepkének, mert ahhoz vannak szokva a gyökerei, nehogy túlsokkold a teljes változással
szerintem is jó a hő, fény sok kell neki, és lényegesen rövidebb ideig virágzik, mint egy lepke
Szerintem a 20-22 fok jó neki, tényleg lehet, hogy csak elvirágzik!
Az újonnan vásárolt catty el fogja dobni a virágokat :o Nem jó neki a kb 20-22 fok? Több kellene? Ablakban van, de nem közvetlenül. Szerintetek mi lehet a baj? Lehet, hogy annyi az egész, hogy az utazás megviselte, vagy már régen ott volt az oá...ban?
További ajánlott fórumok: