Orchidea rajongók ide! Írj róla, ápolás, tapasztalat (beszélgetés)
Nekem a gyökereknek csak a vége zöld, a frissebb rész, a régi, a tövénél mindig ezüst.
Pedig áztatom őket rendszeresen és spirrecel is.
Nincs velük semmi gond.
Sziasztok!
Azt valahol be lehet állítani, hogy kapjak értesítést, ha valaki kommentet fűz a naplómban valamelyik képekhez? Most vettem észre, hogy van egy csomó olyan hozzászólás, amit hónapokkal ezelőtt írtak :(.
Ma vettem ismét egy kis lepit, ezen még több bimbó van, mint a tegnapi szerzeményemen.
Feltegyem azt is a naplómba? Szeretnétek megnézni?
a sötét tél után ez a napsütés és a magasabb páratartalom eléggé beindítja a lepkéket. attól tartok nem fogok ezzel segíteni, mert neked kell eldönteni, hogy ültess vagy ne. az, hogy hozza a szárat mutatja, jól érzi magát a növény. ha nem lógnak ki nagyon a gyökerei nyugodtan maradhat. ha viszont úgy látod, hogy elhasználódott a közeg, vagy nagyon nincs helye a gyökereknek, akkor ültess. tudnod kell, hogy ha most, míg nő a virágszár ülteted át, nincs rá garancia, hogy folytatni is fogja a növekedést, mert az ültetés sokk, pláne, ha ennyivel nagyobb a cserép. ha az ültetésre voksolsz, nagyon óvatos legyél, a szár könnyen törik ebben az időszakban.
egyébként a kisebb és sok virágú fajtádat multiflora hibridnek hívják.
sok sikert!
Sziasztok!
Tanácsért fordulnék hozzátok. Karácsonykor volt egy éve, hogy kaptam egy lepkeorchideát. (Igazából nem is láttam azóta ilyen fajtát, mert ezen sok (15-20) kb. 3 cm-es virág van két virágszáron, nem pedig pár (az enéymhez képest) hatalmas virág.) Sok szép virágot volt rajta, elvirágzott, a virágszárát miután teljesen visszaszárította visszavágtam. Szépen gondozgadtam és sorban hozta az egyre nagyobb leveleket. Karácsony előtt aztán két virágszáron ismét virágba borult, sokkal több virág volt rajta, mint előtte évben. :) A hét elején pottyant le az utolsó elkókadt virágja, az egyik virágszárat már el is kezdte visszaszárítani. Elkezdte hozni a levelet, egyszerre kettőt. Gondoltam megérdemel egy átültetést, mielőtt ősszel megint elkezdi a virágszár hajtást. Be is szereztem az orchidea földet, meg nagy nehezen sikerült egy átlátszó cserepet is nagyobb méretben beszereznem (jobban szeretem látni a párát a cserépben, így véletlenül sem öntözöm túl). És tegnap meglepetten felfedeztem, hogy hoz egy új virágszárat. Hát ez számomra tényleg meglepetés volt, azt hittem, hogy mint tavaly szépen nyugalomba vonul és felkészül a következő virágzási időszakra. A kérdésem az lenne, amiben tanácsra szorulnék, hogy most akkor mégse ültessem át? Várjam meg, míg ennek a virágzásának is vége lesz? Számíthatok rá, hogy hozza a következőt is, hiszen eddig mindig két virágszárat hajtott? A másik pedig, hogy most a kapott 12 cm-es cserepében van, viszont csak 16 cm-est sikerült beszereznem, nem lesz ez túl nagy a következő ültetéshez?
Nagyon köszönöm előre is a tanácsokat! Odavagyok ezért a virágért és nem szeretném semmiképpen veszélyeztetni.
30 :D
Nekem ez a 8 is fejtörést okoz :D
Köszi, én is remélem :(.
Nagyon aranyosak a bébik :)
Sziasztok!
Képzeljétek, az orchim amelyik bébit növesztett, most a másik száron is növeszt egyet. Az első bébi pedig virágszárat hoz :-) Igaza lett Esztinek amikor azt írta, hogy szerinte bimbót is fog hozni az a bébi. Most úgy néz ki nem is egyet :-)
Tettem képet az orchis naplómba.
Írtam a P.n Amerikásoknak is, hogy szerintük mi lehet ez (gondoltam, mint ők, mint szakértők talán láttak már ilyet). Ezt a választ kaptam:
Elég rosszul látszik...olyan mint egy ártéri rinyát utánzó ászka. Ha rákeres a google-ban mintkét állatra, látható lesz, hogy ez valami veszedelmes mutáns lehet! :):):):)
Megpróbálhatja, hogy tlejesen víbe meríti öntözéskor a cserepet és amikor kimászott, vagy a víz felszínén úszkál, akkor eltávolítja...
választhatja a vegyszeres megoldás, erre a bevett eljárás, hogy a növényvédőszerboltba/gazdaboltba besétálunk a fényképpel. Nem jó, hogy a cserépben van, de nincs ok aggodalomra, nem okoz visszafordíthatatlan károsodást.
Anikó ez valami hernyó féle lesz, undorító.
Átültetted a virágot?