Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Nem beszél - irány a pszichoterapeuta? fórum

Nem beszél - irány a pszichoterapeuta? (beszélgetős fórum)


29. csokvihar (válaszként erre: 28. - Éva82)
2013. ápr. 27. 12:07
Szepen kerlek,hidd el,ez nem elrontas,az elso gyermek szuletese utan mindenki tele van felelemmel es aggodalommal.Nehez "elvagni a koldokzsinort",nehez felismerni,hogy lassan fokozatosan alakul gyermekunk onallo szemelyisege es ennek utat kell engedjunk.Ne borulj ki,mert megerzi a leany,nagyon bolcsen cselekdtel,hogy vitted oviba,es idoben felismerted a problemat.Tiszta szivembol kivanom,hogy tovabbra ilyen jol haladjon a gyermek es Te is.Ha valamiben tudok segiteni,irjal,akar a privimre,szia
28. Éva82 (válaszként erre: 19. - Csokvihar)
2013. ápr. 27. 11:13

Olvasgattam a fórumot, és priviben is megbeszéltük szafaripókkal a dolgot, de ehhez hozzá kell szólnom.

Maximálisan egyetértek!!! Sajnos a saját bőrömön tapasztaltam, hogy azért nem beszél a lányom, mert "túlságosan anyáskodok fölötte." Sosem kellett kérni e semmit, már adtam is. Szó szerint kitaláltam minden gondolatát, mindig ott voltam, vigyáztam rá, szó szerint egy percre sem váltam el tőle majdnem 3 évig. Ha az apjával, nagyapjával volt is, én mindig ott lábatlankodtam körülöttük. Első gyerek, nagyon nehezen jött össze, és nagymamáink sincsenek, én azt hittem, ez így normális, és ettől vagyok jó anya. Rá kellett jönnöm, hogy nem. :(

Oviba került, én nagyon megszenvedtem, bár időm nem maradt siránkozni, mert visszamentem dolgozni. Sokat van az apjával is, és a nagyapjával is, nélkülem. Elkezdett beszélni, bár még inkább szavakat mond, vagy válaszol a kérdésekre. Jót tett neki, hogy "leszálltam" róla. Minden nap mond valami újdonságot, ismétel mindent.

Én kiborultam, hogy "elrontottam" a gyereket...


Most már kezdem emészteni a dolgot, látom, hogy nem lesz baj, fog ő még verset mondani. :D Nálunk velem volt a baj, nem a gyerekkel, most már próbálom őt "jól" szeretni, bár sokszor nehéz, hogy várnom kell, és nem repülhetek azonnal. :)

27. csokvihar (válaszként erre: 26. - Szafaripók)
2013. ápr. 27. 10:10
:D
2013. ápr. 27. 10:05
Kaptunk időpontot: júni 22....
25. *Aja* (válaszként erre: 21. - Szafaripók)
2013. ápr. 25. 13:57
Ez már fél siker :) Hajrá! Szurkolok nektek!
24. csokvihar (válaszként erre: 23. - Szafaripók)
2013. ápr. 25. 11:20
En is:)
2013. ápr. 25. 11:08
Írtam Neked...
2013. ápr. 25. 10:55
Ugy erzem,meg mindig egy nagy,kozos egyseget alkottok.Ha baj van a gyerekkel,megha nem is tunik komolynak,az feszultseget okoz,az anyanak,Teged mas is stresszel a"mama"problema.Minnel feszultebb vagy Te,annal jobban erzi a gyerek,ez Ot is gatolja,mert erzi,hogy a mami nyugtalan.Nyilvan ket erzekeny szemelyisegrol van szo,bar a kicsinel meg csak alakul.Nem irtad,hogy szokott be az oviba?Mi a fiammal fel nappal kezdtuk,vegig is orditotta a 4 orat 6heten at.Aztan szuletett meg az elso osszetett mondat"Azt mondta a Gabor bacsi,nem kell mindig uvolteni Karcsi"Tudom,hogy pici a fiad,de lassankent,kulon kellen valni lelkiegben.Persze,hogy a gyereknek nagy szuksege van az anyjara,de szepen lassan onallo szemelyisegge forrja ki magat.Feltsd ot a bajtol es ovdd,dea tapasztalatoktol ne.Egyszeruen probald csokkenteni,a szimbiozist?engeddhogy kulon is tudjatok letzni,erzni.Remelem nem bantottalak meg semmivel,szia
2013. ápr. 25. 10:35

Beszéltem a pszichoterapeutával: leghamarabb valamikor júniusban tud majd fogadni...

Lehet, addigra magától is megoldódik a "probléma", legalábbis az óvónő ma is mondta, hogy tegnap délután kint voltak virágot ültetni, a fiam nagyon tevékeny volt: "kapált", locsolt, hordta a gazt (itthon is mindig segít a virágoskertben, meg a nagyinál pl. krumplit szedni), és végig beszélt közben. Igaz, a felét nem értették, de ő mondta a magáét...:)

20. szafaripók (válaszként erre: 19. - Csokvihar)
2013. ápr. 25. 10:10

Nem haragszom!:)

MIből gondolod, hogy nem vágtuk el a köldökzsinórt? Nem kötekedésből kérdezem, tényleg érdekel. Én azt gondolom, igen, bár tény, hogy bizonyos dolgoktól nagyon óvom (amitől más a saját gyerekét talán nem), de azt is gondolom, hgoy sok olyan dolog is van, amitől meg mondjuk kevésbé, mint mások. Ezért érdekel, hogy miből gondolod ezt. Lehet, hogy igazad van, és ha látom, talán változtatni is tudok.

2013. ápr. 25. 09:57
Tudod en nekem is van egy fiam,aki igen keson kezdett beszelniMara marfelnott,gyonyoruen hasznalja az anyanyelvet,perfktul beszel franciaul.Vegig figyeltem a masik forumodat is.Vidd el a pszichologushoz,de azt gondolom az irasaidbol,hogy meg"nem vagtatok el a koldokzsinort"Nagyon szereted a fiadat,ez termeszetes talan mintha burokban tartanad,csak ugy tud szocializalodni,ha sok mindent es sok mindenkit megismer.Kell,hogy a maga koranak megfelelo tapasztalatokat gyujtson.Minnel kevesebb embert,gyereket ismer annal erossebbek lesznek a gatlasai.Remelem nemharagudtal meg a sajat tapasztalatombol beszelek,a legjobb szandekbel.
18. *Aja* (válaszként erre: 17. - Szafaripók)
2013. ápr. 24. 11:00
:)))
17. szafaripók (válaszként erre: 16. - *Aja*)
2013. ápr. 24. 10:54

Hát, az én fiam nem szeret a fenekén ülni, rajzolni se nagyon. Egyelőre max. firkál és köröket rajzol, mert az oviban azt tanulták...:)

Színt meg olyat használ, amit meg is tud nevezni: sárga-piros-zöld-kék-lila...:)

16. *Aja* (válaszként erre: 15. - Szafaripók)
2013. ápr. 24. 10:46

A gyerekeket rajzoltatják vagy pedig játszani fognak.

Nem vagyok szakember, de olvasgattam, hogy pontosan azért mert nem tudják kifejezni még magukat vagy egyáltalán nem, a rajzot és a játékot/szerepjátékot hívják segítségül.


Nem is gondolja az ember, hogy már csak a színhasználatban, a képen szereplő alakok nagyságában, egymáshoz való viszonyában mennyi minden kiderül egy szakember számára.

15. szafaripók (válaszként erre: 14. - *Aja*)
2013. ápr. 24. 10:01

Azért az érdekes lesz, hogy egy gyerekkel, aki nem nagyon beszél, hogy akarja majd "elmondtani", mi bántja, mire gondol.

Szóval szerintem a "probléma" okára nem fog ő se rájönni, max. abban tud majd segíteni, hogy ezt a gátlásosságot hogyan kezelje.

Megjegyzem, én nem tartom akkora katasztrófának, hogy egy 3 éves gyerek bizalmatlan az idegenekkel...

14. *Aja* (válaszként erre: 4. - Szafaripók)
2013. ápr. 23. 22:46

Így már értem :) miért pszichoterapeuta.

Remélem sikerül feltárni a "probléma" okát és feloldódik majd ez által idegenek előtt!

13. c0dfe81001 (válaszként erre: 6. - Szafaripók)
2013. ápr. 23. 16:14

Szia!

Első találkozáskor jóformán ismerkedés lesz. Felméri a fejlettségi (érzelmi, értelmi) szintjét, a gyerek szokásait, kapcsolatát a szülőkkel és a környezetével, stb... rákérdez a kis rövidke életére, hogy hogyan vette eddig az akadályokat.


Ne félj, nem lesz semmi extra. Nincs mitől tartanotok. És ez miatt nem vagy rossz anya! Verd ki a fejedből még ennek a gondolatát is. Sokkal árulkodóbb, amikor valaki azt hangoztatja folyton-folyvást, hogy ő milyen szuper anya. Na ott valami biztos nincs rendben.

12. szafaripók (válaszként erre: 10. - Gkreka)
2013. ápr. 23. 16:04

Igen, szerintem is, több szempontból.

A folyosón én is csak pillogtam - mert a csoportszobában voltunk, 17 másik gyerek között próbálta felmérni a gyereket... Aztán a folyosón mentünk a szobájába, és ott mondogatta a dolgait...

11. gkreka (válaszként erre: 9. - F1eff0c6fd)
2013. ápr. 23. 15:19
Egyre gondoltunk :)
10. gkreka (válaszként erre: 8. - Szafaripók)
2013. ápr. 23. 15:18

Azt még hozzátenném, hogy egy nagy barom volt a logopédus, hogy ezt a a folyosón beszélte meg veled. A béka feneke alatt lehet az érzelmi intelligenciája.


Arra vigyázz, hogy te "lazán" kezeld a helyzetet, ha szorongsz, az átragadhat a kisfiadra.

9. f1eff0c6fd (válaszként erre: 5. - Szafaripók)
2013. ápr. 23. 15:17

A logopédusra nem vonatkozik valamiféle titoktartás,hogy ne a többi szülő előtt a folyóson mondja el véleményét?

Szerintem ez a nő szakmailag és emberileg is nagyot hibázott!!!

8. szafaripók (válaszként erre: 7. - Gkreka)
2013. ápr. 23. 15:05

Köszönöm!

Nem érzem magam annak. De ha annak tartanak se érdekel. Jobban féltem a fiamat, nehogy emiatt majd "megbélyegezzék" mások...

7. gkreka (válaszként erre: 5. - Szafaripók)
2013. ápr. 23. 15:02
Érdemben nem tudok hozzászólni a fórumhoz, úgyhogy átadom a terepet. DE! Azt mindenképp vésd a fejedbe, hogy mert szakember segítségét kéred, még nem vagy rossz anya!
2013. ápr. 23. 14:49
Az is érdekelne, akinek van hasonló tapasztalata, hogy mit várhatok egy ilyen vizsgálattól. Mit fog figyelni, mire készüljek lelkileg? (Nem akarom "betanítani" a gyereket, csak tudni szeretném, mi fog történni...)
5. szafaripók (válaszként erre: 3. - Gkreka)
2013. ápr. 23. 14:48

Persze, elviszem. Ha mást nem, legalább elirányít egy olyan logopédushoz, aki tényleg tesz valamit, ha kell.

Igyekszem nem bélyegként felfogni, de olyan lenéző és ellenséges volt a nő, hogy borzasztó rosszul esett. Amikor meg a folyosón elkezdte hangoztatni, hogy igen-igen, pszichoterapeutához kell mennünk, a többi anyuka úgy nézett rám, hogy ... nem is tudom. Nem érdekel, mit gondolnak rólam, hogy azt hiszik, rossz anya vagyok, mert tudom, hogy nem így van. De azt se szeretném, ha ezután a fiam lenne az a gyerek, akinek már most "dilidokihoz" kell járnia...

4. szafaripók (válaszként erre: 2. - *Aja*)
2013. ápr. 23. 14:46

Azt mondta a logopédus, hogy mivel van egy csomó szó, amit használ, nem a beszédindulás lesz a gond.

És mivel a viselkedéséből azt látja (akkor látta először a gyereket...), hogy szégyenlős, ezért szerinte valami lelki, pszichés gond van a háttérben, amivel ő nem tud mit kezdeni.

El nem tudom képzelni, milyen pszichés traumára gondolhat.

Tény, hogy nem sokat volt idegenekkel kisebb korában, mert játszótérre azóta nem szívesen viszem, amióta láttam, hogy egyes anyukák a homokozóban végeztetik el a gyerekkel a dolgukat... Logopédus szerint ez is gond, hogy nem érintkezik eleget idegenekkel...

3. gkreka (válaszként erre: 1. - Szafaripók)
2013. ápr. 23. 14:44
Azzal biztos nem ártasz a gyereknek, ha elviszed egy pszichoterapeutához. És ezt még véletlenül se egy "bélyegként" fogd fel!
2013. ápr. 23. 14:30

Szia,


Aggódásból elvittem a kisfiam nagyon sok helyre - Nevelési Tanácsadóba, Neurológushoz, Korai Fejlesztőbe és a Gekkoba. Nála más viselkedésbéli problémák is voltak ami nyugtalanító volt, a nem kommunikáláson kívül.


Volt aki azt mondta rá ér a beszéddel. Volt aki azt, hogy csak 3éves kor felett tud vele foglalkozni, míg a Korai Fejlesztőben kaptunk egy terapeutát aki beszédindítást - TSMT - feladatsort írt elő. Le van bontva melyik héten hányszor kell a feladatsort otthon megcsinálni azaz tornázni.


A kezdeti állapothoz képest úgy tűnik használ.

Ne hagyd magad lerázni!!! Most a legfejleszthetőbb!!!Ha nincs gond, miért kell pszichoterapeuta?

2013. ápr. 23. 14:15

Pici fiam 3 éves múlt. Nem nagyon beszél, legalábbis idegenek előtt szinte alig szólal meg. Itthon igen, sőt mondatokat is alkot (korlátozottan). De kifejezi az akaratát, és mindent megért, amit mi kérünk tőle, vagy mondunk neki.

2.5 évesen került oviba (szept.), akkor kérdeztem az óvónőket, kell-e logopédus, vagy bármi. Azt mondták, az értelmi képességeivel nincs gond, szervi probléma sincs (hall, hangképzés ok), úgy néz ki, "csak" nem akar.

Betöltötte a 3-at, velünk továbbra is megérteti magát, egyre több szót, mondtatot mond (nem is feltétlenül egyszerű szavakat), de az oviban továbbra is hallgat. Amikor "produkálni" kell magát, inkább szemlesütve elbújik, szégyenlős.

Tegnap össze kellett írnom, mi mindent mond, ma "letámadott" a logopédus az oviban: szerinte sincs a beszédindulással gond, viszont elküldött pszichoterapeutához.

Kérdem én, amikor szeptemberben (ill. azóta folyamatosan) kérdeztem az óvónőket, miért nem küldtek a logopédushoz "beszédindításra" (most azt mondják, ezt kellett volna). Amikor kértem, miért zavartak el azzal, hogy ilyen korban még nem foglalkozna vele, most meg egyből továbbküld??

Kiegyensúklyozott, boldog gyerek, csak talán szégyenlősebb az átlagnál, ill. az se segít, hogy mindenki "csodabogárként" kezeli, mivel 3 évesen akkora, mint egy 5 éves - ennek megfelelő elvárásokkal megy felé mindenki (másik gyerek - hisz ő nagyobb, miért nem beszél, másik csop. óvónője szintén)...

Logopédus semmit nem hajlandó tenni, max. ha a pszichoterapeuta azt mondja.

Volt már valaki hasonló helyzetben, hasonló "vizsgálaton"?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook