Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Tippek a mosogató eldugulásának megelőzésére cikk

Tippek a mosogató eldugulásának megelőzésére


Ez a cikksorozat első, indító része amiben - tapasztalati tanácsokat adok gyakorló, vagy ugyan gyakorló, de kevésbé gyakorlott háziasszonyok részére a háztartással kapcsolatos, akár napi szinten felmerülő problémák elkerülése, vagy megoldása érdekében.


Ebben az első cikkben 13+1 biztos tippet írok le, amire figyeljünk a mosogatáskor, hogy megakadályozzuk a dugulást a csatornarendszerünkben.

Tippek a mosogató eldugulásának megelőzésére 1.Tippek a mosogató eldugulásának megelőzésére 2.


1. Tipp:

Mindenképpen szerezzünk be - és használjuk is! - olyan mosogatóhoz való dugót, amelyik egyben kiszűri a mosogatóba került darabos szennyeződéseket.


2. Tipp:

Gyűjtsük össze a tányérokról, az edényekről a darabos és a folyékony ételmaradékokat, válasszuk széjjel. A folyékony ételmaradékot (levesek, főzelékek leve, savanyúság leve...) egy edénybe gyűjtsük és tegyünk bele 2 csepp jó minőségű Kézkímélő mosogatószert, engedjünk hozzá 2 liter lehetőség szerint jó meleg vizet és mielőtt elkezdenénk mosogatni, öntsük le a mosogatóakna lefolyójába.


3. Tipp:

A darabos ételmaradékot gyűjtsük össze egy nylon zacskóba és ezt tegyük félre a mosogatás végéig, hogy a mosogatás végén a szűrős dugónk által felfogott szennyeződést is hozzá tudjuk adni, majd az egészet dobjuk ki - ha van! -a szelektív szemétgyűjtőbe.


4. Tipp:

A szétválogatott mosatlan edényeket - ha szükséges - érdemes mosogatás előtt átöblíteni, így az esetleges maradékokat még a szűrő felfogja, kevesebb vizet, energiát és mosogatószert kell majd használnunk, ezáltal a mosogatás is sokkal hatékonyabb lesz. Az eszközök előzetes letisztítása érdekében érdemes egy külön tálkába kb 1 liter vizet engedni, amihez 1-2 csepp Kézkímélő Mosogatószert cseppentünk, majd egy külön - csak erre a célra használt - kis nyeles kefével a mosogatásra váró edényeket egy gyors mozdulattal letisztítani.


Innentől kezdve szét kell választani a mosogatási formákat.

A kézi mosogatás esetében két szokott forma van. Az állóvizes és a folyóvizes mosogatás, ahol mindegyik formának megvannak az előnyei és a hátrányai is.


5. Tipp:

Gépi mosogatás, bepakoljuk az edényeket, beletesszük a gépbe a tablettát vagy felöntjük mosogatógéllel és beindítjuk a gépet. Nos, itt sokat nem lehet tenni a mosogatás végéig, mert a gép mosogat, a szer dolgozik, vagy nem. Amikor végzett a mosogatógép és sort kerítünk az edények elpakolására, érdemes a belsejét átöblítenünk, mert mindig marad valamennyi szennyeződés a gépben. Ezek a szennyeződések kellemetlen szaghatást is kiválthatnak, illetve amennyiben beszárad a mosogatógép belsejébe, bizony nem esztétikus látvány.


6. Tipp:

Havonta egyszer érdemes a mosogatógépben egy sima egyszerű, gyors mosóprogramot átfuttatni, amihez javasolt adni kb. 0,5 ~ 1 dl speciális, nem sósav, vagy citromsav tartalmú Vízkőoldószert, ami az esetleges vízköves részeket szépen letisztítja. Ezáltal hatékonyabbá válik a víz felmelegítése, illetve maga a mosogatás is. Nem beszélve arról, hogy a vízkő minden fertőzés egyik melegágya, tehát nem csak energiamegtakarítási szempontból nagyon fontos, hogy a mosogatógépünkben se legyen vízkő. Erről majd egy másik cikkben bővebben fogok írni.


Nos tehát, maradjunk a mosogatásnál.

Gyakorló háziasszonyok tudják - néha mi férfiak is - hogy a mosogatást elvégezhetjük állóvízben, vagy folyóvízben.

A lényeg általában a mosogatószeren van.


7. Tipp:

Használjunk megfelelő mosogatószert. Tudom, könnyű azt mondani, hogy megfelelő mosogatószer, de mi a megfelelő mosogatószer főbb ismérve? Sajnos erről a tv reklámok mélyen hallgatnak, hisz ha ez alapján kellene mosogatószert választani, akkor pont azok a mosogatószerek kerülnének a sor végére, amikről ezek a reklámok mesélnek.

A nagy zsírkaparó erővel, dús habzással, nagyon kellemes és tartós illattal rendelkező mosogatószerek. Ezek a mosogatószerek nem ismernek lehetetlent. Mindent elmosogatnak, minden problémát megoldanak, csilli-villi minden edény és eszköz tőlük, sőt még a hölgy keze is oly ápolt, mintha nem a mosogatóvízből emelte volna ki a kacsóját, hanem épp a manikűröstől jött volna.

Igen, a reklámokban.

A valóság mást mutat. A zsírkaparó erő nem más, mint maga a mosogatást végző személy. A szép vastag hab pedig placebo hatást gyakorol, hogy ne lássuk, milyen mosogatólében is nyúlkálunk. Az illatfelhő pedig a rosszul beoldott zsír és egyéb mosogatáskor keletkező hulladék meleg vizes szaghatásának lefedése, tehát ismét csak áltatás.

A jó mosogatószer hideg vízben is tökéletesen beoldja az eszközökön lévő zsírokat, legyen szó épp csak vajas kenyér maradékról, vagy jó erős pörköltszaftos tányérról. A meleg vízre a kéz, vagyis a mosogatást végző személy komfortérzésének emelésére miatt lenne csak szükség.

Habzás szempontjából mindenképpen a csökkentett habzású készítmények a jók, hisz maga a hab egy könnyű, szivacsos szerkezetű anyag, aminek a felületén a rosszul beoldott zsírok adják a bevonatot. Nos, amikor ezt a masszát leengedjük a mosogatás végén a lefolyóba, akkor bizony az nem fog tudni teljes mértékben összeesni és így máris képződött a lefolyórendszerünkben egy vékony réteg habos, puha massza - én csak nyáknak hívom! - amibe aztán majd a többi anyag, amit a csatornába leengedünk be tud ágyazódni. Ez az igazi veszély a csatorna rendszerünk eldugulása szempontjából.


8. Tipp:

Állóvizes mosogatást akkor végezzünk, amennyiben sok edény és eszköz gyűlt össze.

Ebben az esetben engedjük a mosogatóaknába 8-10 liter kézmeleg vizet. Tegyünk ehhez a jó minőségű, kézkímélő mosogatószerből 8-15 milliliternyi mennyiséget, majd egyszerűen mosogassunk el.

Állóvizes mosogatás után érdemes az öblítést is állóvízben megejteni. Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő zsíroldó képességű, kevésbé habzó mosogatószert használjunk, mert így az öblítéshez használt vízből is sokkal kevesebb szükséges.

Amennyiben gyorsan szeretnénk elpakolni a szárítóból, úgy javasoljuk, hogy az öblítővíz kézmeleg legyen, ugyanis a mosogatáskor, illetve az öblítéskor az eszközök átveszik a mosogatólé, illetve az öblítővíz hőfokának egy részét és a minőségi mosogatószerhez adott, szárítást gyorsító adalékoknak köszönhetően 5-10 perc alatt foltmentesen, magas fénnyel fognak megszáradni az elmosogatott edények, eszközök.


9. Tipp:

Folyóvizes mosogatást akkor érdemes folytatni, amennyiben csak pár tányért, poharat, vagy eszközt kell elmosogatnunk. Ebben az esetben tegyünk a mosogatószivacsra egy kis mosogatószert és ezzel végezzük el az edények elmosogatását. Az előre bevizezett edényeket a mosogatószeres szivaccsal simán elmosogatjuk, majd félretesszük addig, amíg az összes edényt, eszközt el nem mosogattuk, majd a szivacsot alaposan kinyomjuk, hogy a szivacs felületére rakódott szennyeződéseket is eltávolítsuk.

Ezután a kezünkben összenyomva tartott szivacsot leöblítjük a folyóvíz alatt. És félretesszük a szivacsot, ugyanis abban még mindig van annyi mosogatószer, hogy a nap közben esetleg elfogyasztott kávézás, vagy teázás, esetleg tízórai, vagy uzsonna maradékát is el tudjuk vele mosogatni.


10. Tipp:

Öblítés után NE törölgessünk! Hagyjuk az edényeket, eszközöket leszáradni. Ez azért is nagyon fontos, mert a kézkímélő mosogatóval történő mosogatás után a tányérok, poharak és az evőeszközök foltmentesen, szépen csillogva fognak megszáradni, tehát teljesen felesleges a törölgetés.


11. Tipp:

Mosogatás, öblítés befejezése után minden esetben szedjük ki, tisztítsuk le a szűrős dugót.

A felfogott darabos szennyeződéseket, ételmaradékot tegyük hozzá a mosogatás előkészületekor összegyűjtött ételmaradékokhoz, majd csomózzuk össze azt és dobjuk ki a szemétbe.


12. Tipp:

A mosogató aknát öblítsük ki 2-3 liter kézmeleg vízzel, majd papír törlővel töröljük szárazra.

Hetente egy alkalommal javasoljuk, hogy a mosogatóakna részeit, illetve a csaptelepet a benedvesített szivacsunkra tett 2-3 csepp nem sósav, vagy citromsav tartalmú vízkőoldó segítségével töröljük át.

Az eredmény önmagáért fog beszélni!

A szárítót is érdemes heti egy alkalommal áttörölni, hogy a lerakódott vízkőtől megszabaduljunk.


13. Tipp:

Amennyiben nem jó minőségű mosogatószert használsz, úgy havonta érdemes 1/2 ~ 1 dl duguláselhárítót tenni a mosogató lefolyójába.

Amennyiben jó minőségű mosogatószert használsz, úgy 2-3 havonta célszerű 1/2 dl duguláselhárítót tenni a mosogató lefolyójába.


13+1. Tipp:

Amennyiben csatorna szagot érzel a mosogató felől, akkor az esti mosogatás után - vagy amikor biztos tudod, hogy nem fogod használni a mosogatót - javasolt 1/2 ~ 1 dl duguláselhárítót önteni a mosogató lefolyójába, majd kb. 5 perc után fél liter hideg vizet kell ráönteni, majd a mosogató következő használata előtt engedj le a rendszeren 8~10 liter hideg vizet.

Amennyiben használni kell a duguláselhárítót, úgy azt akkor tedd, amikor nincs szükséged a lefolyóra legalább 1-2 órán keresztül.


Remélem tudtam segíteni!
Írta: Hajnali madar, 2018. december 4. 09:35
Fórumozz a témáról: Tippek a mosogató eldugulásának megelőzésére fórum (eddig 37 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook