Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Mikor okoz örömet a segítség? cikk

Mikor okoz örömet a segítség?


Hogyan neveljük rá gyermekeinket, hogy segítsenek a háztartásban?! Tennivalók és tippek leendő és gyakorló anyukáknak! Manapság az anyák nagy, beteljesületlen vágya, hogy a gyerekek segítsenek a háztartásban. Korábban a háztartásban mindenkinek megvolt a maga feladata, amelyet szívesen vagy kevésbé szívesen, de ellátott.
Mikor okoz örömet a segítség?

A modern háztartás minden gondja az anya (jó esetben mindkét szülő) vállát nyomja. A gyerekek nem hajlandók mosogatni vagy porszívózni. A kis kényurak viszont elvárják, hogy két takarítás között a mama a focira vagy zeneórára furikázza őket.

Néhány szülő ilyenkor kipróbálja a saját háziállat hasznosnak látszó ötletét, hogy végre egy kis felelősségtudatot ébresszen a gyerekben. Néhány hét után azonban általában az anyának kell eggyel több lényt ellátnia. Az ő gondoskodása nélkül az Aladár kutya és társai már rég éhen haltak volna.

Mi történt a gyerek motivációjával? Hiszen jól emlékszünk, hogy a legkisebbek akartak mindig a legtöbbet segíteni, mint amennyire képesek voltak, és amennyit a szülők idegekkel bírtak. Amikor azonban a gyerekek fejlődésüknek abba a szakaszába jutottak, amikor valóban segítségünkre lehetnének, és bizonyos dolgokat egyedül is el tudnának intézni, akkor a barátok, a játék és a tv egyszeriben sokkal fontosabb nekik.

Úgy érhetjük el, hogy a gyerekek nagyobb korukban segítsenek a háztartásban, hogy a kicsik segíteni vágyását támogatjuk és ösztönözzük azzal, hogy olyan kisebb feladatokat bízunk rájuk, amelyek ellátására egyedül is képesek. Azok a gyerekek, akik ezt átélik, évek múltán is szívesen segítenek.


Milyen idős korban miben tudnak segíteni a gyerekek?

2-3 éves korban:

-elrakni a játékokat,

-rendet rakni a szobájukban (nagy dobozok segítenek ebben),

-teríteni,

-kanalakat és törhetetlen dolgokat eltörölni


4-5 éves korban:

-mosogatni,

-törölgetni,

-asztalt teríteni,

-porszívózni,

-port törölgetni,

-szemetet kivinni


6-8 éves korban:

-gondozhatnak kisebb háziállatot,

-feltörölhetik a lépcsőt,

-összesöpörhetnek a teraszon,

-elrakhatják a mosott ruhát,

-rövidebb ideig vigyázhatnak a kisebb testvérekre,

-elintézhetnek kisebbfajta bevásárlásokat


9-12 éves korban:

-vigyázhatnak a kisebb gyerekekre (ne túl gyakran!)

-kezelhetik a mosógépet,

-vasalhatnak


13-14 éves korban:

-bevásárolni,

-ablakot tisztítani


14 éves kortól:

-mindenben segíthetnek, amit a szülők is csinálnak!


Tippek & trükkök!

Bízzunk a gyerekre már kicsi korában feledatokat a háztartásban. Ettől a kicsi fontosnak és komolynak fogja érezni magát. Ez a legjobb motiváció!

Ne csak a legkellemetlenebb feladatokat ruházzuk át a gyerekre (szemét kivitele, hólapátolás, wc-pucolás)! Minden családtag vegye ki egyenlően a részét. A gyerekek csak akkor fogják ezeket a kötelességeket komolyan venni, ha a szülők jó példát mutatnak.

A felnőttek között is legyen egyenlő a munkamegosztás!

Éreztessük a következményeket. Aki a piszkos tányérját nem teszi a mosogatóba, az még a következő étkezésnél is az asztalon fogja találni.

Jutalmazzuk a szorgalmat. Ne pénzzel vagy ajándékokkal! A jó szó, a játék a szülővel többet ér, és a gyerek is tovább emlékszik rá!

Bánjunk csinján a büntetéssel! Inkább tegyük egyértelművé a következményeket.

Figyeljünk az apró jelekre! Ehyedül szeretné az asztalt megteríteni? Hagyjuk!!!

Vonjuk be a gyerekeket minden döntésbe. Minél komolyabban vesszük a gyereket, annál inkább hajlandó lesz a családi kötelezettségekből kivenni a részét.

Próbáljunk minél több kötelességet játékos formában elvégezni. Legyünk kreatívak. Mindenből lehet játékot csinálni.

Tegyünk úgy, mintha a feladatokat önként és dalolva is át lehetne vállalni, és nem csak fárasztó kötelességekről lenne szó. Dícsérjük meg gyerekeinek minden jószándékú vállalkozását, akkor is, ha nincs mindig jó vége!!!

Motiváljuk a gyerekeket arra, hogy megédesítsék a kellemetlen feladatokat: "Rendcsinálás közben olyan hangosan hallgathatod a kedvenc CD-det , amilyen hangosan csak akarod!" Senki nem mondta, hogy a kötelességeknek kellemetleneknek kell lenniük!!!
Írta: Dorsi, 2006. május 7. 14:24
Fórumozz a témáról: Mikor okoz örömet a segítség? fórum (eddig 12 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook