Mirena hormontartalmú spirál tapasztalatok (beszélgetés)
Szia.
Az egy hónapos Miréna hormon nagyon hamar kiürül a szervezetedből. Ha 5 évre mondtak nekem kb. 1 év kiürülést, akkor az egy hónap pár nap :)))
Lassan egy hete kérdezted, lehet, hogy már ki is ürült :-)
Ami a többit illeti: pánikrohamok, feszültség, depresszió; akkor, amikor úrrá tudsz lenni agyban ezeken - szerintem -. Vannak a Mirénának mellékhatásai, ez tény, feszültség, ingerültség, de úgy gondolom, hogy nem okoz olyan mellékhatást, ami pánikrohamokkal és depresszióval jár, bár orvos nem vagyok még mindig, de véleményem szerint ezek oka máshol keresendő. Amennyiben mégsem úgy van, ahogy gondolom, akkor már nincs egyik sem :-)
Sziasztok!
Új vagyok a csoportban és segítséget szeretnék kérni!
7 napja rakta fel a nőgyógyászom a menses 1 napján a mirenat, mert a méhnyálkahártyám vastag volt és már második alkalommal kellett műteni endometrium polip miatt.
Minden rendben volt, nem okozott panaszt a felhelyezés után. A mensesemnek tegnap kellett volna elmúlnia de még 1-2 tisztasági betétnyi pecsételő vérzésem van.
A nagyobb baj, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal szinte folyamatosan fáj a fejem már 5 napja, néha olyan érzesem van mintha rögtön agyvérzést kapnék. Gyógyszerekre sem szűnik a fájdalom.
Volt valakinek hasonló panasza? Mi vált be rá?
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Igen én is gluténos vagyok, de kb 10 éve, nem most kezdődött.
De az ősvergődés a spirál óta van, de nem vagyok 100% biztos benne. Pár vizsgálatot megcsináltatok aztán meglàtom.
Az a baj, hogy ha levetetem, egyből megtámadja az endometriózis a húgyhólyagomat, nincs időm hónapokat várni, h spirál miatt kínlódtam e vagy mivan. Állitolag van endo gyógyszer de az nem tuti.
Szóval nem egyszerű a sztori :(
Nem biztos hogy mindenért a spirál a felelős! Én már levetettem egy spirált ugyanezért a problémáért amit te is írsz, és ugyanúgy továbbra is megvannak a tünetek. Fogytam is, gluténérzékeny, laktozerzékeny lettem. Ezek az emésztesi, felszívódási problémák nem biztos hogy mindenkinek a spiráltól vannak…..Nem vagyunk egyformák.
Levetettem én is mert azt gondoltam ettől van, a rengeteg vérzés is vissza jött, nem tudtam dolgozni sem. Tettek fel másikat.
Szia! Örülök, hogy segithettem azzal hogy leirtam a saját tapasztalatomat. Ezt csak úgy deritheted ki, ha leveteted. Én is azt mondtam a dokinak, ha nem ettől vannak a bajaim akkor visszatetetem. Én biztos nem megyek vissza, marad a rezes spirál. Lehet majd jobban vérzek, de 2 max 3 nap lesz szar és nem 0-24 ben vagyok rosszul!
Sziasztok, én is bejelentkezek, nem túl jó hírrel :-(. 10 hónapja van Mirenám, március óta nem volt sem vérzés, sem pecsételés. És ma barnázni kezdtem. Nem tudom meddig tart majd vérzés is lesz-e. Szomorú vagyok kicsit, mert azt hittem végleg elmúlt. Persze tudom, hogy így is szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az első vérzésen kívül a többi már vállalható volt. Itt van Sok Kérdés is, akinek 11 hónap alatt állt be. De ez mégis olyan lehangoló ..😔
Sziasztok!
Na Csajok, ez egy égi jel, hogy most ez a téma. Ugyanis elkezdtem fogyni, már csak 51 kg vagyok. Pánikolok, mibajom, voltam dietetikusnál, megyek labor, hasi UH… gyerekre dühös vagyok, állandoan fáj a fejem stb… és hiába mondom a nőgyogyiknak, élből elutasitják h. Mirena bármit is okozzon…. Emésztési bajaim vannak stb.
Mensim 46 napja nem jött meg, szóval az eredeti okra bevált, de basszus, annyi nyavalyám lett a Mirena óta hogy gyanus…. Persze millio más oka is lehet az emésztési problémáimnak stb-nek, de ez akkor is gyanús….
Lehet levetetem énis, pedig az endometriózisra bevált….. csak lassan csont és bőr vagyok…..
Szia.Nekem ez az 5.hónap.
Első 2 hónapban 16 napig tartott a mensim,igaz gyenge,de volt.Köv.hónapban 6 napig.Azt hittem,hogy vègre múlik.Múlthónapban megint 16 napig tartott.Most meg 2 napja meg kellett volna jönnie,de 1-2 csepp barnázás van.Hát kíváncsi leszek,hogy alakúlt.Megjön e,vagy így marad.
Ez jó kérdés, hogy miért nem hiszik el hogy ezek valós tünetek. De a lényeg hogy te is léptél és tettél azért hogy jobban legyél. Olyam 2-3 hét múlva érezni fogod a hatást hogy ürül ki szépen a szervezetből. Üzemorvosnál voltam bent a meló helyen, ő mondta hogy minimum 2 hét kell, ha nem javul hanem romlik a helyzet nyilván vissza a nődokihoz. Nekem szerencsém volt én azóta javulok :) igen mintha nem te lennél, minden idegesített még a lélegzet vétel .
Hát ez nagyon nagyon durva. Igen, én is ezt mondom, hogy mindent befolyásol. És ugyanezek a tünetek mint neked. Csak azt nem értem, hogy a dokik ezt nem tudják??? Azt mondta az orvosom, hogy ő ettől függetlenül ajánlani fogja. Mondtam persze, lehet 100ból 1 nőnek van ilyen tünete. De nagyon durva.
Nekem akkor volt a legdurvább a helyzet, mikor a miréna alatt egyszer menstruáltam. Elmentünk férjemmel végre kettesben nyaralni 8 napra(alig vártam, ilyen sok időt nem töltöttünk még a gyerekek nélkül) és persze pont akkor voltam a csúcsponton. Semminek nem tudtam örülni, a férjemet megtudtam volna folytatni, minden mozdulata idegesített. Közben meg agyban tudtam, hogy ez nem én vagyok, nem viselkedhetek így. Hazajöttünk a családhoz, együtt volt tesó, unokatesó, nagyszülők, na ott konkrétan azt éreztem valamit csináljanak velem, mert megbolondulok. És akkor hivtam is a dokit azonnal szedje le.
Fun fact: Azóta egy darab emésztés segítő gyógyszert nem szedtem be mióta nincs bennem a Miréna. Azelőtt minden étkezésnél 3-4 dipankrin, és 2 Bilagit. Hónapokon keresztül, mert ideig óráig levitte a puffadást. Azóta nincs puffadásom semmitől.... Érdekes dolog ez, mivel azt mondják helyileg hat és a méhemben fejti ki a hatást. Na akkor hogy is van ez?? :) A kérdés költői... Barátnőm csak annyit mondott erre, hogy a hormonok mindent is befolyásolnak...
Szia! Igen 6 hosszú évig találgatás volt mi a franc bajom van. Nődoki szerint ilyen tünetek nem lehetnek a Mirénától, 2-nél is jártam mindegyik ezt mondta. A 3. dokinál levetettem, de persze ő is azt mondta hogy biztos ettől nem lehet. Mondom doki, nincs más dolog a szervezetemben, és plusz más gyógyszert nem szedek egyáltalán. Barátnőm is 1 hónappal később levetette, mostanában volt neki a levétel, és ugyanezeket mesélte ő is el, hogy idegbeteg volt mindentől. Egyszerűen nem értette honnan jön ez a folyamatos idegesség úgyhogy ő nagyon gyorsan megvált tőle. Én meg azért váltam meg ettől a kütyütől, mert 6 évvel ezelőtt semmi ilyen panaszom nem volt, és alattomos módon jöttek a tünetek. Először csak a feszültség, de nem mindig. Aztán már folyamatos feszültség. Utána nekem az emésztésemre ment rá, folyamatos orvostól orvosig mászkálás, kiderült oké laktóz intoleráns vagyok. Több százezres magán vérvételek, ultrahang, allergia vizsgálat és minden negatív. De nekem hányingerem volt szinte 0-24 ben, és a hasam egy pohár víztől is puffadt olyan mértékben hogy majd szétrepedt a hasam. Glután mentes étrendre átálltam, helyzet változatlan volt. Tejmentes étrendre váltottam át, helyzet változatlan. Cukormentesen étkeztem, helyzet változalan. Ez ment 6 évig a próbálkozás a kajákkal, sütöttem Szafi lisztes kenyeret, ugyanúgy szarul voltam tőle. Senki nem gondolt arra hogy esetleg ettől lehet, pedig minden dokinál aki kikérdezte milyen műtét, szülés, gyógyszerérzékenységem van stb mindegyiknél mondtam hogy van MIRÉNÁM. A gasztrós szerint sok a savam de csak tippelte, mivel a hasamat amikor nyomkodta a gyomromnál fájt, emiatt kaptam savlekötőt, persze semmit nem használt. Kaptam antibiotikumot, mert biztos valami baci. A gasztrós még mondta szedjek bilagitot, vagy Dipankrint biztos nem jó az emésztésem. Tonna számra kapkodtam ezeket be csak segítsenek, hogy valamit tudjak megemészteni. Ugyanúgy puffadtam, kalapált a szívem minden egyes kajálás után. Szorongás 0-24ben. Zsúfolt helyeken, étterem folyamatos stressz helyzetet éltem meg, és menekülési kényszert hogy innen azonnal el kell mennem. Ebből lett elegem, ez nem normális élet volt úgy, hogy se enni nem tudok, és folymaatosan hisztérika vagyok, idegbeteg. Néha kezem lábam remegett annyira szarul voltam. Így kizárólagos alapon ez a kütyü maradt ami gondot okozhatott. AMióta lekerült híztam! végre! ÉHES VAGYOK, korog a hasam! :D És ehetek olyan dolgokat könnyedén amit a kütyüvel nem tudtam. Ezer éve nem ettem csokit, csipszet mert mindegyiktől hányingerem volt konkrétan, és puffadás, has görcsölés. 2 Jaydess után feltettem a Mirénát, vérzést megszüntette 2 évig, aztán jött időben a pecsételgetés 35 naponta ahogy a ciklusom van. Én frászt kaptam hogy úristen vérzek, nem kicsit de látványos vérzésem volt, rohanás a nődokihoz aki nem értette a doki hogy van az hogy 2 évig nem vérzek most meg igen. Ja és erre is kaptam antibiotikumot mondván hogy biztos valami fertőzésem van. Nem fertőzésem volt csak gyszerűen MENSTRUÁLTAM a Miréna mellett. utána még 3x volt menstruációm, majd lekerült a Miréna. Biztos jó valakinek, nem elrettenteni akarok senkit, NEKEM nem jött be. Azóta jól vagyok!
De jó, hogy ezt leírtad, mert a doki is azt mondta ő még ilyet nem hallott, meg a család is mondogatja menjek el orvoshoz, hátha nem a spiráltól van. De mi mástól? Előtte semmi ilyen gondom nem volt. Házasságunk rendben, még 10 év után is oda vagyunk egymásért, mindenünk megvan…
Akkor van remény, hogy nem maradok így?
Te 6 évig így voltàl?
Most már egyre jobban voltam, de hétvégén voltunk lakodalomba azóta megint ez a szorongás, meg mintha az agyam nem fogna rendesen. Tompa lettem, de lehet ez a meleg is.
De jól megfogalmaztad, ugyanezt éreztem én is napi szinten, mint mielőtt megjönne, botrány feszültséget,ami gyomorból jön, és mérhetetlen dühöt, ami váltakozott azzal a mérhetetlen szorongással amikor emberek közé mentem. Ha bementem vásárolni, munkahelyre mindig tuti előjött, naponta többször is, roppant kellemetlen volt. Nekem 6 évig volt ilyen hormonos kütyüm, azóta megszüntek ezek a mérehtetlen dühkitörések, depresstiós hangulat, és a pánik rohamok közül a levétel óta talán 1x volt de előtte nagyon felidegesítettek a gyerekek :D És a hasi puffadásom is teljesen eltűnt, kivéve akkor amikor tejes dolgot eszem, de mivel laktózintoleráns vagyok ez így normális. Amíg hordtam ezt a kütyüt még a pohár víztől is puffadtam a végére, mint egy 6 hónapos terhes úgy néztem ki mindezt a 47 kilómmal...nekem 4 hete vették le, minden nappal jobb, most várom az első mensit ami réz spirálos lesz, kíváncsi vagyok mekkora vérfürdő lesz... Kitartást neked, napról napra jobb lesz a helyzet.
Szia
1 hónap az nem sok amit fent volt.Igazábol nem sok hormont adagolt.Szerintem 1-2 hét kell neki.
Sziasztok! Egy hónapot volt fent a miréna. Felhelyezés után pár nap múlva elkezdtem ugyanazt a feszültséget érezni, mint mielőtt megjön a menzeszem. Olvasgattam, de úgy voltam vele várok még. Fogamzásgátlás miatt rakattam fel, de a férjemhez (gyerekekhez) sem volt türelmem. Olyan érzéseim lettem amit en magam sem tudtam megfogalmazni, újra olvasgattam tapasztalatokat és rájöttem hogy en is ezt érzem. Pánikrohamok, feszultseg, depresszió…. Levettem lassan 2 hete… igazából az lenne a kérdésem, hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetemből? Mikor leszek újra a régi?
Szia Orsi.
Igen, többen tapasztaltunk hasonlót, minden rendben van és több türelem kell.
Én 11 hónapig véreztem nagyon erősen, tiszta nap a barnázós nap volt. Utána, mintha elvágták volna, azóta sem vérzek, 8. éve van fent, igaz 52 éves vagyok.
A legjobbakat és kitartást Neked.
Szia.
Sk
Sziasztok! Kb 4 honapja tettek fel a Mirenat. Az elejen verezgettem 2-3 hetig, azota is eleg rendszertelen a verzesem, legutobb is 2 hetig megvolt, kb 1 het szunet es megint verezgetek. Keves a verzes mennyisege de nagyon zavar h szinte mindig van vmi. Ti is tapasztaltatok ilyet. Tudom ido kell neki amig beall, de altban 3 honapot olvasok. Lehet jobban jarok ha levetetem? Elotte meg soha nem vt es foleg azert szerettem vna mert a csaszar ota nagyon eros vt a menstruaciom (1 eve). Koszonom ha megosztjatok a tapasztalataitokat!🙂Orsi
Rendben :-)
A legjobbakat Neked addig is! :-)
Időnként írj, hogy hogyan alakulsz a Mirénával... :-)
En külső meg alkalmazom.
De azért érdekes..
Szóval fent van.
Akkor remeld a legjobbakat, és én is neked.
Itt osztegosgos krémekkel kísérleteznek.
Köszönöm, aranyosak vagytok 😊
46 éves vagyok, márciusban volt egy eü küretem megvastagodott nyálkahártya miatt, utána javasolta a doki a Mirenat a progreszteron miatt. A szépséghiba az volt, hogy altatásban tudta végül feltenni, mert normál úton a két császárhegem miatt elakadt .
Mi volt két az oka a döntésnek?
Én nem hormonos vagyok, de 3 spirált elhasználtam.
Minden spirál felhelyezése után lehet vérezgetni.
Itt a csajok nagyon segítőkészek.
További ajánlott fórumok: