Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Milyen módon történhet két testvér tulajdonjogának lemondása a másik két testvér javára?Milyen anyagi vonzata van? fórum

Milyen módon történhet két testvér tulajdonjogának lemondása a másik két testvér javára?Milyen anyagi vonzata van? (tudásbázis kérdés)

2009. szept. 14. 23:51
És ha mondjuk nagykorú testvér ajándékozza oda a tulajdonában levő lakást a kiskorú testvérének akkor is kell illetékelni? Nincs olyan,hogy első lakáshoz jutási kedvezmény?
2009. szept. 14. 22:44
Ügyvéd nélkül nem is történhet semmi. De attól függ miről van szó. Ha most vagytok öröklési fázisban, akkor lemondhatnak a másik két testvér javára, azzal a megállapodással, hogy ők fizetik az illetéket, bár most éppen nincs életben örökösödési illeték. Ha csak simán ajándékozni akarjátok, azt nem javaslom, annak nagyon magas az illetéke. ( 10 % )Azonban lehet kötni adásvételi szerződést, annak lényegesen kevesebb az illetéke ( lakóingatlan esetén 4 millióig 2%, az felett pedig 6 ) de mindenképp olcsóbb, mint az ajándékozási illeték. Az okiratot bármiről legyen szó, ügyvédnek kell ellenjegyezni, és benyújtani az illetékes földhivatalba. A tulajdonjog bejegyzésnek is ára van, amit a földhivatalba kell leróni: helyrajzi számonként és minden változtatásnál 6 ezer Ft. Továbbá ügyvédi költséggel kell számolni. Priviben bővebben, ha van kérdésed.
2009. márc. 23. 12:07

Az én párom és tesvére is oda adta a házrészét a másik két féltesónak.Legjobb megoldás:ÜGYVÉD !!

Az ügyvéd elmondja mi a legjobb megoldás,hogy mind a két fél jól járjon,és valóban ajándék legyen , ne pedig egy adósság ! :)

2009. márc. 23. 10:13
A tulajdonjog átruházásánál is így van. Azaz, itt most lemondásról van szó. Azért tudom, mert nálunk így történt és ezért ahogy írtad kb duopla illetéket kellett fizetni :(
2009. márc. 23. 09:56
Csak öröklésnél. Nem írta, hogy erről van szó, csak hogy tulajdonjog átruházás. Ezért így írtam. :)
2009. márc. 23. 09:54
Magasabb lesz az illeték összege, mert a lemondott két testvér helyett is fizetni kell.
2009. márc. 23. 09:51
Kicsit magasabb (kb duplája) illetékfizetési kötelezettség, mint öröklésnél. Ajándékozási illeték. Szerintem ha rákeresel, találsz valamit a gógliban.
2009. márc. 23. 09:44
Milyen módon történhet két testvér tulajdonjogának lemondása a másik két testvér javára?Milyen anyagi vonzata van?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook