Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Milyen mértékűek manapság a vállalkozók havi járulékfizetési kötelezettségei? fórum

Milyen mértékűek manapság a vállalkozók havi járulékfizetési kötelezettségei? (tudásbázis kérdés)


22. 48a84825f1 (válaszként erre: 21. - Poly13)
2013. jún. 12. 11:10

Ez igy nagyon szepen hangzik leirva. De hol van eselye egy atlagos berbol elo embernek nagyon sok millio forint osszegyujtesere egy kis vallalkozas inditasara, mikozben multinacionalis cegek milliardos bevetellel es korszeru sorozatgyarto gepeikkel telitik a piacot. Valahol meg kellene huzni a hatart a tamogatasnal, es nem belefojtani a sajat evokanalaba azt az embert aki megelhetest akar teremteni a haz mogotti kis sufniba, mert a multiceg kirugta hivatkozva arra, hogy vasarolt helyette egy automata gepet, ami tokeletesen ellatja a munkajat.

En az automatizalas ellen vagyok ugymond. Ezek a cegek sporolnak a gepek uzembe allitasaval, de nem latjak be hogy ugyanezzel a lepessel munkanelkuliseget termelnek, es csokkentik a vasarloerot, ami kihat a sajat termekuk arara, es eladhatosagara. Ha nem tudjak eladni megfelelo szamban a termekuket tonkre mennek. ez is egy korforgas. Lehet gepekkel dolgoztatni, de akkor gyartsanak olyan gepeket, amik meg is veszik a termeket ;)

21. poly13
2012. aug. 26. 20:45

Egy vállalkozásnak akkor lenne szabad működnie, vállalkozni valakinek, ha megfelelő tőkével rendelkezik az induláshoz, és az elkövetkező időszakban is, amíg nem képes kellő méretgazdaságosságig fejődni, finanszírozni kell mindent, ezt egy cégnél a törzstőke fedezi ( bárhogy is hívjuk), egyéni vállalkozásnál pedig a tőke betét.

A munkaerőt mindig meg kell fizetni, nem tartom helyesnek azokat a vállalkozásokat, akik nem termelik ki a költségeieket, Egy vállalkozást tervezni kell, nem feltétlenül mindig az előírásokban kell keresni a hibát.

A bevételeket, a kiadásokat tervezni ütemezni elengedhetetlen. Egy vállalkozás akkor is elbukhat, ha kellő tőkével indul, viszont nem tud bevételre szert tenni, magyarán nem tudja eladni a termékét, szolgáltatását. Érdemes indulás előtt piackutatást végezni. A piacra egyre nehezebb a belépés.


A hatóságok feladata pedig a törvényes rend betartása, és nem a vállalkozókkal való kitolás, hiszen aki becsületesen a feltételeknek megfelelően vállalkozik, beruház, foglalkoztat az nem kerülhet háttérbe a feketén foglalkoztatókkal szemben.


Én személy szerint a foglalkoztatásnál minden féle támogatást eltörölnék, a minimál, illetve a bérminimumot minden féle munkaviszony jellegű foglalkoztatásra kiterjeszteném.

Hisz akik kedvezményt kapnak kiszorítják a nem kedvezményezett munkavállalókat, utána ez az egész kezdődik előlröl helycserével.....


Az alkalmazottaknak kell, hogy lehetőségük legyen az egészségügyi, munkavédelmi, tűzvédelmi stb. szabályokat is betartó vállalkozásokban dolgozni.

A fekete munka ellen meg igenis fel kell lépni, de az embertelen munkakörülmények ellen is...


A munkahely teremtésben a törvényi előírásoknak megfelelve a beruházni, befektetni kívánó vállalkozó és a piacra lépés feltételének a találkozása a legfontosabb, ha ez nincs meg, nincs vállalkozás, de munkahely sem.....

20. 48a84825f1 (válaszként erre: 19. - F64f0d9a69)
2012. aug. 26. 10:14

Egy nehany fos kisvallalkozas keptelen embereket fogalakoztatni hivatalosan. Attol a pillanattol kezdve hogy egyetlen embert alkalmaz egy kisvallalkozo, a telephelyen koteles fentartani neki egy garzonlakast (wc, tusolo, etkezo, oltozo, mikro, huto, boiler, futes, epp csak agyat nem kell behelyezni),aminek termeszetesen van rezsikoltsege is. Ezen felul a rengeteget jarulekos koltseg, es nem beszelve arrol hogy a hatosagok ertesulnek az uj alkalmazottrol lelkesen rohannak ki, es buntetnek. Hol birja el ezt egy 2-4 fovel dolgozo kisvallalkozas? Es ugye jo lenne ha profitot is termelne, mert hat a vallalkozo, es a munkavallalo sem ingyen vasarol a boltban.

Termeszetesen jelenleg is sokkal kisebb a munkanelkuliseg, mint a hivatalos adatok. A hivatalos adatok szerint ennyi munkahely nelkuli ember el magyarorszagon. Akiknek tulnyomo tobbsege dolgozik valahol feketen. Velemenyem szerint ha csokkennenek a jarulekos koltsegek olyan szinten hogy ezeket az emberek hivatalosan is alkalmazni lehetne. Meglenne az egymillio uj munkahely magyarorszagon, mindenfele plusz befektetes nelkul. Csupan legalabb 20-50%-al csokkenteni a koltsegeket,es lazitani az extra felteteleken (ne kelljen mar a muhely melle epiteni garzonlakast 1-2-3 alkalmazott miatt)

19. f64f0d9a69 (válaszként erre: 17. - 48a84825f1)
2012. aug. 5. 19:12

Én is tudom ezt. :(

Nem mondtam ilyet, hogy bunkók és szerintem sokan mások sem.

Viszont a munkahelyteremtésnek nem kedvező a jelenlegi rendszer.

Vagy zsebbe fizetnek, vagy kevesebb embert foglalkoztatnak, de trükközni kötelező szinte.

Hogy lesz meg az az 1 millió munkahely?

Már nem is hallani róla, csak a közmunkáról. A kirakott emberek helyére őket veszik fel éhbérért. Hurrá! :(((

18. poly13
2012. aug. 5. 09:39

162000,- ft-ig a vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége főállás esetén magasabb, indoka a járulék alap módosítása


másrészt a dolgozók után bizonyos esetben kedvezmény illeti meg, pl start kártya


a bérek után a vállalkozónak szakképzésí hozzájárulást is kell fitetnie


ezeket az összegeket, valamint a működéshez, fejlesztéshez szükséges pénzeket ki kell termelnie egy vállalkozásnak, ha van egy pár nem fizető, vagy késve fizető ügyfele akkor az egész rendszer borulhat, sokan megpróbálnak talpon maradni annak reményében, hogy pénzügyileg helyre jönnek, késve, vagy nem fizetnek a NAV-nak, csak nagy sokára

aki mindig a vállalkozókat szapulja elgondolkodott-e ezen

mindig megtalálni a megfelelő ügyfelet, megfelelő munkát biztosítani, a munkavégzéshez való feltételeket megteremteni, megfelelni a kis millió jogszabálynak, nem csak adó, a munkát megszervezni, a béreket időben kifizetni, mert ha őszinték akarunk lenni a munkavállalót ez érdekli a legjobban

mondhatná a munkavállaló, hogy nem kell vállalkozni, de kérdem én, hogy akkor ő hol dolgozna?

17. 48a84825f1 (válaszként erre: 13. - F64f0d9a69)
2012. aug. 5. 08:58
Ha munkavallalokent dolgozol, a munkaltato ugyanennyit kifizet utanad a NETTO fizeteseden felul az allamnak. Ezert bunkok a munkaltatok minden munkavallalo szemeben, amirol ugye a munkaltato nem tehet
16. poly13 (válaszként erre: 14. - Cb4d6e9d49)
2012. aug. 1. 16:30

Ha a főfoglalkozás eléri a heti 36 órát, akkor lehet másodállásról beszélni

Másodállás esetén a járulék alapja a vállalkozói kivét, de a százalékok nem változnak.

Ha, van bevétel, akkor mivel feltételezem, hogy nyereségre törekednek, kivétnek is kell lennie, A vállalkozói bevét és a költségek közötti különbözet után ha pozitív negyedévente adóelőleget kell fizetni, ez a negyedévet követő hó 12-ig, ezt nem kell bevallani jelenleg, de befizetni igen, kimutatni az éves 1253-ba kell, Ennek a bevallási határideje jelenleg vállalkozók esetén tárgyévet követő február 25.


viszont a 1208-as foglalkoztatói járulék fizetésről, és a 1258-as egyéni vállalkozói járulék bevallást tárgyhó 12-ig ha nullás akkor is be kell küldeni, valamint van lehetőség NY nyomtatványon 0-ás esetén lenyilatkozni,

Valamint, ha a 1208-as nem nullás, tehát alkalmazott van akkor a 1212 szakképzési hozzájárulást is be kell vallani a 1208-as határidővel egyezően.

Ha várhatóan az éves árbevétel az 5 millió forintot nem haladja meg, akkor célszerű alanyi adómentességet választani.

Menete tömören.: ügyfélkapu, okmányiroda itt adják ki az egyéni vállalkozói igazolást, majd NAV és biztosítási jogviszony bejelentése elektronikusan.

Egy jó tanács keressen egy jó könyvelőt

Valamint a gyakorolni kívánt tevékenységre vonatkozó előírásnak is nézzen utána, mert más bejelentési kötelezettség is lehet, tevékenységtől függően, pl. környezetvédelmi termékdíj stb. Telephelyre vonatkozó speciális előírások, erről az önkormányzatok igazgatási osztályán lehet informálódni, ők adják ki az engedélyt.

Még amit javaslok célszerű több tevékenységre is megkérni,ami beletartozik ebbe a körbe amit végezni akarnak, vagy iskolázottságuknak megfelelő és lehetséges, hogy tudnak ilyen jellegű munkát is vállalni.

Könyvvezetésnek én a pénztárkönyvet javaslom, de ehhez is kell kiegészítő nyilvántartásokat vezetni.

A bruttó vállalkozói kivét és a 27%-os szociális hozzájárulási adó jelenleg költségként elszámolható, de az utána fizetendő nyugdíj, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék, valamint az SZJA nem költség.

Ha a vállalkozói kivét és a jelenlegi bruttó jövedelme eléri a 202 e Ft-ot, akkor az SZJA-nál az adóalap kiegészítés módszerével kell élni.

A gyerekes kedvezmény fel nem használt része itt is érvényesíthető, de akkor a munkáltató felé nyilatkozni kell az összeghatárról ismételten

Amit leírtam nem teljes, csak az általam legfontosabbnak tartott dolgok, amik az elején tapasztalatom szerint előjönnek.


Sok sikert kívánok!

2012. aug. 1. 10:30
nagymértékűek
14. cb4d6e9d49 (válaszként erre: 12. - Poly13)
2012. aug. 1. 10:05

Köszönöm!

Igen ,középfok..

És,ha a férjem nevére váltanánk ki?

Ő szakmunkás és van főállása.

Tehát másodállásban lehetne vállalkozó.

Ez jobb,kedvezőbb lenne nekünk,nem?

13. f64f0d9a69 (válaszként erre: 12. - Poly13)
2012. aug. 1. 09:17

:(

Milyen vállalkozóbarát adózás!

Tönkremenéshez éppen jó.

12. poly13
2012. júl. 31. 22:55

Egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége főállás esetén:


szociális hozzájárulási adó 27% a járulék alap 112,5%


Nyugdíj biztosítási járulék 10%


Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék összesen 8,5% a járulék alap 1,5 szerese után.


Járulék alap:

szakképzettséget nem igénylő tevékenységnél 93 e Ft

Szakképzettséget igénylő tevékenység esetén középfoktól 108 e Ft/ho


Értelmezése: középfokú végzettség esetén:

Szociális hozzájárulási adó alap: 121500,-

Egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék alap 162000,-

Nyugdíjbizt.alap 108000,-

Összesen havi fix kiadás:54483,- középfokú végzettség esetén

+

SZJA a vállalkozói kivét után 16%


tárgyhónapot követő hó 12-ig 1258-as bevalláson elektronikusan be kell vallani és be is kell fizetni.


Ezenkivül vannak egyéb adók is.


szakképzett

2012. júl. 31. 19:33
Ha kivaltja az iparengedelyt, onnantol kezdve kb 65-70000-be kerulnek az alap kiadasok havonta , s erre meg jon a nyeresegado ha van szamlas munka.
10. dogiz (válaszként erre: 9. - Anyagi)
2012. júl. 27. 22:15
Igazad van, de attól függ milyen vállakozó, ha egyéni, az általában nem sok nyereséget termel (legalább is papíron) és az a tapasztalat, hogy minimálbér után fizet, az pedig most már kötelező.
9. Anyagi (válaszként erre: 1. - Cb4d6e9d49)
2012. júl. 27. 19:53

A többiek inkább az alkalmazotti járulékokról írtak.

A vállalkozók havi járulékfizetési kötelezettsége kb. 60%-a a nyereségnek!

2012. júl. 27. 19:32
a férjem a br. 109.000-s fizun van és 53.000 a járulék
7. cb4d6e9d49 (válaszként erre: 5. - Dogiz)
2012. júl. 27. 19:17
köszönöm!
2012. júl. 27. 19:16
Szóval a különbözet az adó és járulék, amit a dolgozótól levonnak és be kell fizetni, és ezen felül kell még a munkáltatónak (aki foglalkoztattja) fizetnie 27 + 1,5 % összesen 28,5%-ot fizetnie. Persze még vannak más kötelezettségek is, de ezt már a könyvelő jobban tudja. (cégautóadó, iparűzési stb....) attól függ kinek mi van a állalkozásában.
5. dogiz (válaszként erre: 4. - Cb4d6e9d49)
2012. júl. 27. 19:13

Nem !! 93.000.- Ft bruttó

Ennek a nettója, 60.915.- Ft

2012. júl. 27. 19:12

A minimálbér 67.500 ft,ugye?


ebből,ha tudnám,hogy mi mennyi százalék,tudnék számolni.

Adó,tb stb.

Az összeg hány %-a fizetendő?

2012. júl. 27. 18:53
2012. júl. 27. 18:46
Isten a tanúm,én megpróbáltam utána olvasni,de nem közérthetően írja az APEH weboldala.
2012. júl. 27. 18:46
Milyen mértékűek manapság a vállalkozók havi járulékfizetési kötelezettségei?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook